Зимуючі і перелітні птахи Башкирії. Перелітні птахи

Увага дана стаття містить грубі неточності в описі птахів, вірну інформацію Ви знайдете в даній стати!

Про це повідомляє портал ProUfu.ru посилаючись на Башкирське республіканське орнітологічне суспільство. Як розповідає портал, в останні роки жителі Республіки Башкортостан, на своїх дачних ділянках спостерігають безліч птахів, яких не бачили раніше.
Як повідомляє голова орнітологічного товариства Віктор Валуєв – Змінюються міграційні шляхи птахів, але це всупереч розхожій думці ніяк не пов’язане з так званим глобальним потеплінням. Нові види птахів з’явилися в республіці насамперед завдяки появі на території нових водойм (до 2009 року в Башкирії діяла програма, покликана поліпшити умови для аграріїв, в тому числі для боротьби з посухою тільки з 2004 по 2008 роки було створено близько близько 60 ставків. – прим.ред.) .. Саме ці водойми створюють обстановку для успішного існування птахів. Ще однією причиною міграції є і природне коливання прикордонних видів – поступово вони просто перелітають до нас. До числа таких птахів відносяться ходулочник і беладона – вони з’явилися в республіці зовсім недавно.
Втім, згідно з дослідженнями орнітологів, в Башкирію птахи прилітають не тільки з прикордонних територій, а й з далеких регіонів: Ямалу, Північного Льодовитого океану, Західного Алтаю, Тянь-Шаню.

Червононога говорушка, або червононога моевка

червононога Моївка

Була помічена орнітологами близько 5 років тому в Чишмінський районі. Варто відзначити, що птах занесена в Червону книгу України (3-ю категорію). Це рідкісний вид птахів з локальним розповсюдженням і низькою чисельністю. В основному мешкають на Командорскіміх (Україна) і Прібилова (США) островах (1 – 3).
За останні 100 років в межах гніздового ареалу відзначена перегрупування птахів. В кінці ХІХ ст. на південному і південно-східних узбережжі о. Берінга в колоніях моевок переважали червононогі (3). У 30 – 40-ті рр. поточного сторіччя червононогі говорушки гніздилися лише на півдні о. Берінга і одинично – на о. Мідному. До початку 70-х рр. в південній частині о. Берінга збереглася лише одна колонія, але разом з тим утворилися нові в західній частині острова, на о. Арій Камінь і ряді інших (2 – 3).
Області кочівель червононогі говорушек розташовані в північній частині Тихого океану, в Беринговому і Охотському морях. На зиму мігрують і глибоководним районам північно-східній частині Тихого океану (3,4).

Була помічена в лісах, в селах і селищах Башкирії.
Це дрібна співочий птах із сімейства мухоловкових, поширена в Європі та Центральній Азії. Дещо менше горобця, виділяється перш за все темним оперенням здебільшого тіла і іржавчасто-помаранчевим хвостом. Колись мешканка виключно високогір’я, починаючи приблизно з середини XVII століття часто селиться далеко за межами первісного природного ареалу, в тому числі і поряд з житлом людини. На території України 3 ізольовані один від одного області поширення: гірські райони Південного Сибіру, ​​Великого Кавказу, а також рівнини заходу європейської частини, де птах початку гніздитися відносно недавно.
Харчується в основному дрібними безхребетними, яких ловить на землі і на льоту, а також їх личинками і ягодами. У дикій природі гніздиться в горах: в скелястих нішах, на уступах обривів, на схилах з розсипом гальки. У населених пунктах віддає перевагу промисловим і будівельним зонам, відкритим місцевостям з окремими будівлями на зразок заводських труб або куполів церков.
У дикій природі гніздиться переважно в високогірних районах Євразії і північно-західної Африки, вибираючи ділянки вище кордону деревної рослинності. В Україні гніздиться на Єнісеї на північ до 52-ої паралелі, в долині Іртиша до 51-ї с. ш.

Зустрічаються по всій Республіці. Це маленькі, схожі на синиць птиці довжиною від 7,5 до 11 см. У порівнянні з синицями у них більш тонкі, менші за розміром дзьоби. У них також короткі, округлі крила і короткі хвости.
Ремези поширені в Євразії, Африці і Північній Америці. У той час як рід Remiz поширений від Португалії і північного Марокко до Японії, найбільший рід – Anthoscopus мешкає на південь від Сахари до Південної Африки. Монотипний рід Auriparus живе в Мексиці і на південному заході США.

У Баймакского районі з’явилася надзвичайно красивий птах – журавель степовий. Найменший і другий за поширеністю (після канадського журавля) журавель в світі – його чисельність оцінюється в 200-240 тис. Особин. Орнітологами налічується 6 різних популяцій цього журавля, що охоплюють 47 країн, в тому числі і на території Російської Федерації. У Східній і Центральній Азії, Казахстані, Монголії і Калмикії журавлі дуже добре поширені і їх чисельність сягає десятків тисяч.

Вперше помічена не території Башкирії в 2010 році. Це співочий птах родини славкових. Вид поширений в Середній Азії. На зимівлю мігрує в Пакистан та Індію. Рідко залітає в Західну Європу, хоча є маленькі гніздові популяції вздовж західного узбережжя Чорного моря на кордоні Болгарії і Румунії. Мешкає в очеретяних заростях по берегах лісостепових і степових водойм і боліт, не проникаючи в тайгу і гори.

Помічені на території від Хайбуллінского до Дюртілінского району. Огар, або червона качка – водоплавна птиця сімейства качиних, споріднена пеганка. Птах має оранжево-коричневе оперення з більш світлою головою. Крила білі з чорними маховими перами. Червоні качки добре плавають, а в польоті виглядають важкими, більше схожими на гусей, ніж на качок. У самців в період гніздування, влітку, з’являється темне кільце на шиї, а у самок зазвичай є біла пляма на голові. Їх голос – гучний крик, схожий на регіт гусей.
Зазвичай червоні качки живуть парами або маленькими групами, набагато рідше – великий зграєю. Але на час линьки і зимівлі вони можуть збиратися великими групами на озерах або повільних річках. У неволі ці птахи як правило агресивні і нетовариські, краще їх тримати в парі або на дуже великій території. Огарок можна тримати разом з іншими видами качок, але вони все одно можуть бути дуже агресивними в період гніздування. На Тибеті і в Монголії червона качка вважається священною у буддистів. Недогарки так само є священними в слов’янської міфології.
Основна область гніздування охоплює смугу степів і пустель Євразії від Греції на схід до західної частини Маньчжурії, китайських провінцій Ганьсу і Сичуань. Крім того, невеликі ізольовані поселення цих птахів є в північно-західній Африці і в Ефіопії.

Помічені на території від Хайбуллінского до Дюртілінского району. Пеганка, або атайка – велика водоплавна птиця сімейства качиних, що відрізняється характерним оперенням з поєднанням білого, рудого, сірого і чорного кольорів. У систематиці займає проміжне положення між гусьми і типовими качками, зовнішнім виглядом і поведінкою нагадуючи обидві ці групи птахів. Звичайний, місцями численний вид. На території Євразії дві розділені між собою популяції з різними умовами проживання: перша гніздиться на морських узбережжях Європи, а друга на великих відкритих озерах з солоною або солонуватою водою в посушливих регіонах Центральної Азії. В Україні поширена на островах Білого моря і на півдні країни в смузі степів та лісостепу.
Залежно від області проживання осілий, перелітний або частково перелітний вид. Гніздиться на березі водойми або на невеликій відстані від нього. Гніздиться в квітні – липні. Гніздо влаштовує в ямці, в старих норах інших тварин, іноді в порожнинах дерева або штучних споруд. У кладці зазвичай 8-10 яєць вершково-білого кольору без малюнка. З’явилися на світ пташенята покриті пухом і цілком самостійні, годуються разом з батьками на водоймах. Харчується дрібними рачками, молюсками, водними комахами. Чи не боїться людини і підпускає до себе на близьку відстань.
На північному заході Європи гніздиться на морському узбережжі від дельти Луари на схід до Естонії, південній Норвегії та південній Швеції, в тому числі на Британських островах, островах Еланд і Готланд. На півночі влаштовує гнізда на островах Онежской губи Білого моря. На півдні Європи ареал спорадіч і включає окремі гніздові ділянки в дельті Рони, на півночі Адріатики і узбережжя Егейського моря. На схід від область поширення більш велика і охоплює північні берега Чорного та Азовського морів, степову зону Європейської частини України і Центральної Азії на схід до Маньчжурії. Ізольовані популяції є в Туреччині, Ірані та Афганістані.
У Норвегії і Швеції на північ до 69 ° с. ш., в басейнах Волги і а до 52 ° с. ш., в Західному Сибіру до 55 ° с. ш., в Минусинской улоговині до 55 ° с. ш., на схід від кордон проходить в області південного Забайкалля по пониззя Чикоя і Аргун і по північно-західній частині північно-східного Китаю. На південь до Іраку, південного Ірану, південного Афганістану, південного Таджикистану, китайських провінцій Синьцзян, Цинхай, Ганьсу і південній частині Внутрішньої Монголії.

Велика поганка

Помічено на озерах Карагайла, Ургун, Асликуль, кандри-куль, Толпак і на ряді інших водойм. Велика поганка, або чомга – вид водних птахів з сімейства пірникозові. Мешкає в ставках і озерах по всій Євразії, крім самих північних областей, Австралії та Нової Зеландії. Зустрічається місцями в Африці.

З’явилися 10 років тому в Заье, зараз їх можна зустріти в районі селища алкінілу. Срібляста чайка або Білоголова чайка – великий птах сімейства чайкових, широко поширена в Європі, Азії та Північній Америці. Сильна і агресивна птах, часто зустрічається поблизу великих міст, де відчуває себе впевнено. Срібляста чайка широко поширена в північній півкулі, зустрічаючись як у високих арктичних широтах, так і в теплому тропічному кліматі. Північна межа гніздового ареалу знаходиться в проміжку між 70 і 80 ° північної широти – в Європі це північні кордони Скандинавського півострова, в Азії – узбережжі і острови Північного Льодовитого океану на схід від Таймиру, в Америці – Баффінова Земля і полярні регіони Канади і Аляски. На південь птахи гніздяться аж до 30 ° -40 ° північної широти – в Європі до атлантичного узбережжя Франції, в Америці а районах на південь від Великих озер. В останні роки відзначені окремі випадки гніздування цих птахів і за межами природного ареалу – наприклад, на Україні, в Білорусії і в Поволжі на Рибінському водосховищі.

Середній кроншнеп (південний підвид)

Помічені в Абзеліловском і Баймакского районах. Це птах родини бекасових. Середній кроншнеп мешкає на північних болотах, заболочених берегах озер, в лісовому молодняку ​​на місці згарищ, але завжди поблизу води. Гніздиться в Західній Європі і на північному заході Північної Америки, в Україні в лісотундрі і по мохових болотах від Кольського півострова і Латвії до Анадиря і Камчатки. Перелітний птах, зимує від Середземного моря і Південно-Східного Китаю і далі на південь до Тасманії і Нової Зеландії, до півдня Африки і Південної Америки.
Це дуже рідкісний вид птахів, за минулі 30 років виявлено тільки п’ять географічних точок гніздування південного підвиду середнього кроншнепа в Україні, і майже всі вони знаходяться на території Республіки Башкортостан.

На даний момент з території Башкирії зникла птах Хрустан або дурна сивка, на межі зникнення дупель і сизоворонка. Так само під загрозою зникнення орел-могильник і степовий орел. Вони зустрічаються в нашій республіки в настільки малій кількості, що можна говорити про реальну загрозу їх повного зникнення.

З настанням холодів в міські парки і сквери навідуються лісові гості – дрозди-горобинники, снігурі і омелюхи. Птахам доводиться важко через брак корму, ось і тягнуться вони ближче до людини – в надії знайти їжу. Тут же скачуть і міські пронози-горобці: раптом їм теж перепаде смачненьке?

Всі пташки – розміром з кулачок, і дуже схожі між собою. Як тут розібратися “ху із ху»? Уфимський фотограф Айдар
Рахматуллін
– великий любитель птахів. Саме він і розповів «Комсомолці» основні прикмети пернатих.

червоногрудий красень снігур
харчується нирками і насінням дерев і чагарників. З ягід він вибирає насіння, а м’якоть викидає. верх голови
, Крила і хвіст у Снігура чорні. Задня частина шиї і спина світло-сірі. Хвіст білий, нижня частина тіла червона. У самки черевце забарвлене в буро-сірий. В областях помірного клімату снігурі селяться в заростях чагарнику і живуть в одному місці, навідуючись в міста тільки через брак їжі.

Омелюх
– більша і дуже красивий птах з завзятим пухнастим чубчиком і чорною цяткою на горлі. Пір’ячко димчасто-рожеві, темний хвостик закінчується широкою жовтою смугою. Взимку головна їжа омелюхи – ягоди горобини, а також плоди шипшини і барбарису. Пташки кочують зграйками в пошуках корму і часто повністю знімають урожай з цих чагарників. А вже в березні – квітні омелюхи відправляться на північ, де в приполярній тайзі виведуть пташенят.

Зухвалі, сміливі і розумні горобці
– сіренькі з темними плямами на спині, на шийці – чорна пляма. Самки – сірувато-бурі, без яскравих тонів і плям. Воробей зустрічається всюди, де селяться люди, і дуже неохоче залишає місця своїх гніздувань. Харчуються пташки всілякими насінням, ягодами, плодами і комахами, тому взимку часто живуть впроголодь.

Дрозд-рябинник
– пташка середньої величини, оливково-бурого кольору з сіруватим надхвостьем і білими плямами на крилах. Зазвичай живуть зграйками по 30-40 особин, селяться в парках і в перелісках, на узліссях лісів. Частина птахів ведуть осілий спосіб життя, частина – кочовий. До людей тягнуться в голодні часи.

Як допомогти птахам узимку?

Ні в якому разі не слід кидати птахам хліб – він погано перетравлюється, а енергії дає мало. Підтримати пернатих друзів найкраще сирими насінням соняшнику, подрібненим арахісом, сирим несолоним салом, можна класти в годівницю скибочки яблук.

Чайками зазвичай називають білих довгокрилих птахів, що літають над водоймами. Найчастіше ми зустрічаємося зі звичайною у нас озерної чайкою. Чайки – це денні водоплавні птахи, що гніздяться на купах водних рослин, на купині або на піску. Утворюють постійні пари, частіше гніздяться колоніями. Пташенята вилуплюються покриті пухом, до підняття на крило вигодовуються батьками. Чайки добре плавають, але пірнати не можуть. Харчуються різноманітною тваринною їжею.
У межах республіки зустрічається 10 видів чайкових птахів, що відносяться до сімейств чайок (Lariclae) і крячок (Sternidae).
Озерна чайка (Larus ridibundus) прилітає дуже рано, ще до розтину річок і відлітає перед самими холодами в жовтні. Вона має розміри з ворону, загальну біле забарвлення з темно-коричневою головою; крила зверху сірувато-димчасті з чорними кінцями, (рис. 43, в). Її можна зустріти як на великих озерах і річках, так і на самих невеликих річках. Гніздиться колоніями на озерах, оточених рослинністю або мають плавні. Харчується водними комахами, бокоплавами, рибою; останню підбирає на березі або ловить з поверхні води; нерідко разом з граками ходить за плугом, збирає корм на луках, поїдає мишоподібних гризунів, жаб, відвідує звалища.
У віці близько 5 тижнів пташенята починають літати. Вони пофарбовані в буруваті тони; наряд дорослих птахів вони одягнуть до наступної весни.
Мала чайка (L. minutus) зустрічається по всій республіці, проте за чисельністю поступається озерній. Вона вдвічі менше останньої, відрізняється чорною головою і шиферно-сірим забарвленням нижньої поверхні крил. Харчується переважно комахами, яких ловить на льоту у поверхні води.
Срібляста чайка (L. argentatus) стала гнездящимся видом на озерах Заья; в інших місцях зустрічається на прольотах. Це велика чайка суцільно білого забарвлення, за винятком блакитно-сірою спини і крил; кінці останніх чорні.
Політ легкий, спокійний, іноді ширяє; по землі пересувається легко, може швидко бігати. Видає гучні регочучі звуки.
На прольотах і кочевках зустрічається ще сиза чайка (L. canus), мартин каспійський (L. ichthyaetus), а зрідка також і квочка (L. fuscus); у останньої крила зверху майже чорні.
Крячки (Sternidae) характеризуються невеликими розмірами, довгими і вузькими крилами, виїмчастою або вильчатим хвостом; дзьоб тонкий і гострий, політ легкий і витончений.
Чорна крячок (Chlidonias nigra) найдрібніша серед болотних крячок. Її легко впізнати за загальною темної забарвленням (лише подхвостье біле). Населяє болотисті простору, сильно зарослі рдесника, телорез, лататтям, очеретом стариці, ставки, річкові заплави. Гнізда розташовуються на плавучих острівцях відмерлого очерету, на купині. Розшукуючи корм, літає низько над водою, нерідко тріпоче на одному місці і, помітивши здобич, зі складеними крилами кидається в воду. Харчується водними і біляводними безхребетними. На сильно зарослому озері Масакі, що недалеко від озера Акраш в Кушнаренковском районі, гніздування чорних крячків є сусідами з колонією озерної чайки.
Білощокий крячок (Ch. Hybrida) зустрічається в тих же місцях, що і чорна. Від неї відрізняється білими щоками і горлом. Відзначено, наприклад, на заболочених лугах в околицях озера Архімандрітское під Уфою.
Білокрила крячок (Ch. Leucoptera) населяє подібні болотисті простору. У неї при чорному забарвленню тіла різко виділяються світло-сірі зверху і наполовину білі знизу крила і білий хвіст.
Крячок річковий (Sterna hirundo) по вигляду типова крячок, але від названих вище видів відрізняється білим оперенням тіла; зверху світло-сиза, на голові чорна «шапочка», дзьоб червоний, хвіст у формі вилочки (рис. 43, а).
Населяє річки і озера, де гніздиться на купах старої трави, на піщаних або галькових ділянках. На озері Карагайла її гнізда розташовувалися серед трави на острівці упереміж з гніздами ниркових качок, а в пониззі річки Білої в Дюртюлінском районі вони представляли собою невеликі поглиблення в піску на острівці.
Харчується в основному дрібною рибою. Під час пошукового польоту нерідко зупиняється в тремтливою польоті і, побачивши здобич, кидається в воду. Голос – каркає крик на кшталт «Крія» (або «кр-рачь), позив -« кек-кек-кек-кек ».
Мала крячок (S. albifrons) здалеку нагадує крячок річковий, але значно менше її – вона трохи крупніше стрижа! Відрізняється білим чолом, жовтим дзьобом, оранжевими ногами. Політ швидкий і легкий. Голос – зазвичай дзвінкий і різкий крик на кшталт «тер-тер-тер».
Харчується в основному дрібною рибою, рідше безхребетними. Їжу добуває так само, як і крячок річковий, кидаючись в воду з розльоту. За чисельністю менше річковий, але на великих водоймах зустрічається протягом усього літа.

Птахи цього загону добре знайомі по вигляду напівдомашнього сизого голуба. Голуби харчуються насінням, плодами і безхребетними. Будують плоскі і пухкі гнізда з сухих гілочок, травинок або корінців, розташовуючи їх на деревах, рідше на скелях і спорудах. У кладці два білих яйця. Пташенята вилуплюються голими і безпорадними, вигодовуються батьками близько трьох тижнів, в перший час – відрижкою вмісту зоба ( «голубиних молочком»).
Сизий голуб (Columba livia). Напівдомашні особини гніздяться в будівлях людини. Багато голубів живе у великих містах, поселяясь на горищах. Великі їх зграї постійно «прописані» на елеваторах, тваринницьких фермах, зернових складах і токах.
Тон загальної забарвлення варіює. Від інших голубів відрізняється наявністю білої плями на попереку, особливо добре помітним на льоту. Дикі сизі голуби гніздилися на скелястих берегах озер і річок. Однак колонії їх змішуються з напівдомашні голубами.
Клинтух (С. oenas) населяє частіше старі листяні ліси з великою кількістю дуплистих дерев. Дуже схожий на сизого голуба, відрізняється від нього відсутністю білої плями на попереку і більш світлим низом, контрастує в польоті з більш темним підкладкою крил; дзьоб жовтий (у сизого – чорний).
Гніздиться в дуплах. Голос – воркування: монотонні, одноманітні і багаторазово повторювані звуки «ху-хуу-ху …».
Припутень (С. palumbus) – найбільший з наших голубів. У польоті легко відрізнити по білих плям на крилах, а у сидячого птаха – по білих плям на шиї. Голос вяхиря – глухе воркування, що нагадує стогін і передане звуками «ку-у-у, кру-рруу», добре чутне на далекій відстані. Птах воркує зазвичай, сидячи на вершині дерева, час від часу злітає, сильно ляскаючи крилами, а потім опускається на розпущених крилах.
Звичайна горлиця (Streptopelia turtur). Цю витончену птицю ми бачимо найчастіше сидить на проводах (рис. 43, е). Особливо вражає, коли голубок з горлицею злітають з дороги попереду йде людини: при цьому чітко видно рожево-бурий низ, коричнева верхня сторона; вельми гарний темний віяло хвоста, облямований білим. У лісі ж присутність горлиці впізнається по характерному воркування «Турра-Турра», повторюваному 3-4 рази, після чого слід коротка пауза.
У червні 1984 року зі групою студентів в липовій алеї по вулиці Г. Тукая в м Уфі ми зустріли кільчасту горлицю (S. decaocto). Цей вид поширений в західних областях країни, в останні десятиліття швидко поширюється на схід. Птахи, не боячись перехожих, збирали на землі тонкі гілочки для гнізда, самець час від часу воркував.

У нас живуть два види зозуль. Найбільш відома звичайна зозуля (Cuculus canorus) – струнка птах середніх розмірів з довгим хвостом. Верхня сторона самців темно-сіра, черево біле з темною поперечною смугастістю (в «тільняшку» як у яструбів). Самець зозулі про свою присутність сповіщає звучним кування. На цей заклик прилітає самка і відповідає гучного треллю «клі-клі-клі-клі», іноді приглушеним «реготом».
Зозулі полігамори, при одній самці тримається кілька самців. Самка відкладає або підкладає своє яйце зазвичай того виду птиці, в гнізді якого вивелася сама. За сезон підкладає до 20 яєць. Деякі птахи, виявивши яйце зозулі в своєму гнізді, викидають його або ж зверху нарощують нову підстилку, іноді кидають гніздо і приступають до нової кладці. Однак цілий ряд видів (трясогузки, ковзани, очеретянки, завирушки) не реагують на чуже яйце і висиджують. Зозуленя вилуплюється зазвичай на день-другий раніше (на 12-й день), ніж інші пташенята. За відсутності прийомних батьків він викидає з гнізда яйця або «зведених» братів і сестер. Птахи-господарі вигодовують зозуленяти в гнізді, а потім ще 1 -1,5 місяця.
Зозуля – одна з корисних птахів, що винищують волохатих гусениць – шкідників лісу; восени іноді поїдає ягоди. Важко уявити собі наші ліси без веселою пісеньки зозулі.
Зрідка у нас зустрічається також глуха зозуля (С. saturatus), що має дещо менші розміри і більш темне забарвлення. Голос самця звучить як глухе, низьке «ду-ду-ду … ду-ду», повторюване 6-8 разів поспіль. По голосу цю зозулю можна сплутати з удодом.

Зустрічі з совами завжди випадкові, оскільки вони ведуть нічний або сутінковий спосіб життя. Летить болотну сову можна побачити вдень лише навесні; вдень же зустрічається зимує в межах республіки біла, або полярна сова.
У сов запам’ятовується зовнішній вигляд: голова велика і округла, великі очі звернені вперед, навколо них щільні пір’я утворюють так званий лицьовий диск. Забарвлення неяскрава, сіра або бура з плямами. Оперення м’яке і пухке, що забезпечує безшумний політ для полювання в нічній тиші. У сов добре розвинені і слух, і зір, прекрасно бачать і вдень.
Сови селяться переважно в лісах, хоча деякі види (будинковий сич) можуть мешкати і в поселеннях людини. Утворюють постійні пари. Гнізда містяться в дуплах, в ущелинах скель, будівлях людини, іноді на землі. У кладці 1-4 яйця, насиджуються близько місяця. Пташенята вилуплюються опушеними, але з закритими очима, довго залишаються в гнізді.
Сови харчуються свіжоспійманої здобиччю (дрібні ссавці, птахи, комахи); видобуток вбивають гострими кігтями. Безсумнівно відносяться до корисних птахів, тому переслідування їх нічим не виправдане.
Три види сов (пугач, біла і яструбина сови) занесені в «Червону книгу Башкирської АРСР» як рідкісні птахи.
Всі наші сови відносяться до одного сімейства справжніх сов (Strigidae).
Філін (Bubo bubo) – найбільша сова, розміром крупніше курки. Забарвлення рудувата з великим числом чорно-бурих плям і смуг. Характерно наявність пір’яних вух по сторонам голови, яскраво помаранчеві радужіни очей. У шлюбний час свою присутність видає загальновідомим «уханьем» – глибоким, але не дуже гучним «у-ху» або «бу-бу».
Біла, або полярна сова (Nyctea scandiaca) гніздиться в тундрі, до нас залітає взимку в зв’язку з настанням там полярної ночі. Зустрічається на полях, луках, лісових галявинах, де ловить гризунів і птахів; на дерева не сідає. Велика сова. Дорослі мають біле забарвлення, молоді – білі з бурим поперечним малюнком.
Сіра сова (Strix aluco) – сова трохи крупніше ворони, забарвлення спини сіра з охристими мітками, а з черевної боку білувата з поздовжнім білим малюнком.
Населяє ліси і парки, гніздиться в дуплах або займає гнізда ворон і сорок. Шлюбний крик самця – «ху-ху-хууу». Основу раціону складають мишоподібні гризуни.
Довгохвоста сова (S. uralensis) – одна з наших сов, найбільша після пугача. Відрізняється від сірої сови відносно довгим хвостом, білувато-охристим верхом (також бурими поздовжніми смужками), жовтим дзьобом (рис. 43, ж). Шлюбний крик, схожий з сірої сови, але крім того буває гавкаючий «хау-хау».
Болотяна сова (Asio flammeus) розміром з ворону, спина рудувата з бурим поздовжнім малюнком. «Обличчя» з чорними плямами біля очей. Зустрічається по луках, окраїнах озер і боліт. Літає нерідко і вдень, при цьому добре помітний білий підкладка широких крил. Навесні характерний струмовий політ з грюканням крил. «Спів» – ряд повторюваних звуків «бу-бу-бу-БУБ», крик – «кьяв-кьяв».
На відміну від інших сов, гніздо будує сама птиця, воно поміщається на землі, під кущем. На дерева не сідає. Перелітний птах. У відповідних біотопах ми зустрічали її всюди.
Сова вухата (A. otus) схожа на маленького пугача (розміром з голуба), але «вуха» її стирчать догори. Досить звичайна сова лісових районів.
До числа наших дрібних сов відноситься сплюшка (Otus scops). Це-зовсім крихітний пугач, розміром з дрозда, рудувато-бурого забарвлення, з широко поставленими «вушками».
Селиться в лісах, садах і парках. Харчується переважно великими нічними комахами. У місцях її поселення всю ніч чути мелодійні посвисти «сплю-сплю» (звідси і назва). Ми спостерігали, як одного разу ця совка за півметра від сплячої людини прислухалася до його сопіння, підставляючи то одне, то інше вухо (вважаючи, мабуть, що пищить миша).
В межах Башкирії зареєстрований також будинковий сич {Athene noctua) – дрібна сова з плоскою головою, нерідко гніздиться в населених пунктах; впізнається по волнообразному, як у дятлів, польоту, а також характерному голосу «ку-віт, ку-віт».
Найдрібніші представники загону – Сичик-горобець (Glauci-dium passerinum) і мохноногий сич (Aegolius funereus) – мешканці високостовбурних і тайгових лісів; яструбина сова (Surnia ulula) зрідка гніздиться лише в гірській частині республіки, в інших її зонах регулярно зустрічається під час осінніх і зимових кочівель. Завдяки довгому хвосту і темним поперечним смужках на світлому тлі нижньої сторони ця сова нагадує яструба – перепелятника.

У нас живе один вид – звичайний Козодой (Caprimulgus europeus). Зустріти його вдається зазвичай на заході сонця і в вечірніх сутінках, коли він підлітає близько до людського житла або пасущемуся худобі, полюючи за жуками і нічними метеликами. Цей птах стрункіше і довше галки, буро-сірою забарвлення до і з чорними плямами і смужками зверху. Такий колір оперення зливається з фоном кори дерева або грунту, куди він часто сідає. Навесні і влітку дрімлюгу легко відрізнити за своєрідним співу: низький рокітливі трелі, яка звучить як «уерруерррр … ерр …» і триває іноді більше хвилини; закінчивши трель і крикнувши кілька разів «уїк … уїк», самець голосно б’є крилами. Полохлива днем ​​птах летить безшумним польотом і незабаром сідає на землю.
Населяє ліси поблизу галявин, узлісь і вирубок. Яйця відкладає на старе листя або прямо на грунт.
Повір’я про те, ніби ці птахи вечорами підлітають до стада і за допомогою величезного рота видоюють тварин (наприклад, кіз), не відповідає дійсності. Пасуться тварини вспугивают з трави комах, які і привертають дрімлюг.

Стрижів краще знають міські жителі, оскільки ці довгокрилі, стрімкі і крикливі птахи гніздяться на високих кам’яних будівлях. Групи з декількох птахів з пронизливим вереском «стри-і» кружляють біля будинків, часом впритул підлітаючи до їх стін; інші невпинно кружляють високо в повітрі. Чорний стриж (Apus apus), що мешкає в республіці, селиться крім того на скелястих обривах берегів річок і озер. Він дещо нагадує ластівку, але набагато більші за неї, весь чорний (темний), має довгі серповидні крила (рис. 45, з).

Цей загін об’єднує чотири види рідкісних для Башкирії птахів, занесених до «Червоної книги Української РСР». Для них характерна яскраве забарвлення оперення, що поєднує блакитні, лілові, жовті, білі і руді кольори. Кожен вид відноситься до самостійного сімейства.
Сизоворонка (Coracius garrulus) нами була зустрінута на місце гніздування в околицях села Менеуз – Київ Біжбулякского району. Вона характерна для степових і лісостепових районів півдня і південного заходу республіки. Для гніздування обирає відкриті місця з окремими дуплистими деревами.
Вона розміром менше галки, має зеленувато-блакитне забарвлення тіла і верхніх криють крила; спина рудувато-коричнева; в польоті добре видно темні кінці пір’я крила. Голос різкий, трохи хриплуватий крик «рек-рек». Харчується великими комахами, яких збирає на землі.
Золотиста щурка (Merops apiaster) привертає увагу спочатку своїм голосом: майорить в повітрі зграйку птахів ще не видно, а ніжні щебечущие вигуки «крю … крю … крю» вже доходять до слуху. У птахів, що летять помітні довгий дзьоб і гострий хвіст: мають манеру ковзати в повітрі на витягнутих крилах. У сідяшей птиці добре помітні зеленувато-блакитний колір черевної сторони і каштановий – голови і спини; підборіддя і горло яскраво-жовті, через око йде чорна смуга. Гніздиться колоніями в глибоких норах, виритих самим птахом в обривистих берегах річок. Нами зустрінута в 1984-85 роках на р. Білій в околицях с. На-Гаєво Уфимського і Калинник Бірського району. Пізніше в Південно-ьском заповіднику, по р. Юрмаш в Иглинском районі. Харчується великими комахами, яких ловить в легкому витонченому польоті.
РИБАЛОЧКА (Alcedo atthis) селиться по річках і струмках з тихим плином і прозорою водою і обривистими берегами, покритими чагарниками і деревною рослинністю. Ми зустріли його на р. Менеуз в Біжбулякском районі, річці База Архангельського району і Уршак.
Зимородок – Длінноклювий і куцохвоста птах завбільшки з горобця, зверху зеленувато-блакитна, знизу вохристо-руда; горло біле, через око проходить охриста смуга (рис. 45, г).
Звертає на себе увагу на льоту: яскраво блакитний «клаптик», швидко махаючи крильцями, з пронизливим вереском «піік … піік» проноситься над самою водою і зникає за поворотом.
Харчується дрібними рибками, за якими миттєво пірнає в воду. Оглушивши спійману рибу про сучок або камінь, швидко проковтує її і несе в гніздо, розташоване в норі в береговому обриві.
Удод (Upupa epops) раніше виділявся в самостійний загін. Зустрічається як рідко гніздиться птах по степових і лісостепових районах республіки. Ми знаходили його в заплаві річки Деми близько Ключарева і на остеповані луках в околицях дер. На-Гаєво. За повідомленнями інших авторів, він частіше зустрічається в південно-західних і південних районах і в Заье.
Це – дуже гарна птиця завбільшки з дрозда і строкатого забарвлення: голова і груди глинисто-руде, на спині білі і чорні поперечні смуги, а на голові розпускається віялом хохол з чорними вершинами пір’я, довгий, вигнутий донизу дзьоб (рис. 43, і) . Голос удода – гучний, зозулених відтінку трискладовий крик «уп-уп-уп»; через це іноді ми його приймали за глуху зозулю. Добре ходить по землі, де збирає комах і їх личинок.

Наші дятли відносяться до сімейства дятлових (Picidae). Воно складається з дрібних (трохи крупніше горобця) і середньої величини (з гайвороння) птахів, що мають характерний вигляд дятлів. Оперення строкате. Дзьоб прямий, долотоподібні, мова довгий, озброєний на кінці щетинками, що служать для вилучення личинок комах з ходів в деревині. Хвіст пружний, із загостреною вершиною, службовець міцною опорою при пересуваннях по стовбуру і при долбленії.
Політ хвилеподібний.
Гніздяться в дуплах, які видовбують самі або розширюють природні. Згодом ці дупла використовуються іншими птахами – дуплогнездники. У шлюбний період самці барабанять по деревах, видаючи характерну гучну трель.
Харчуються комахами і їх личинками, збираючи на поверхні стовбурів або видовбуючи їх ходи, а взимку – насінням, здорові дерева дятли не торочить.
Сивий і трипалий дятли занесені в «Червону книгу Башкирської АРСР».
Найбільш типовим є строкатий дятел (Dendrocopos major), що населяє всі типи лісів, що гніздиться навіть в лісопарках м Уфи.
Красива, дуже строкатий птах, крупніше шпака, але менше галки. Забарвлення складається з поєднання чорних і білих тонів. Чорна спина з боків і ззаду відокремлена широкою білою смугою – пір’ям плеча. Подхвостье червоне. Тім’я чорне, у самців червона пляма тільки на потилиці, у молодих все тім’я червоне (рис. 43, з). Строкатий дятел кричить ( «гик … гик») на льоту або тільки сівши на дерево.
З осені переходить на харчування насінням сосни і модрини. Для зміцнення і раздолбленную шишок на стовбурі дерева дятел влаштовує «верстат» або «кузню», під якою до кінця зими скупчуються цілі купи розбитих шишок.
Білоспинний дятел (D. leucotos) за розмірами і забарвленням схожий на строкатого. Відрізняється білої спиною і попереком, відсутністю білих смуг на плечах; подхвостье розоватое. У самців тім’я червоне, у самок – чорне; на боках тіла поздовжні темні пестрини.
Віддає перевагу світлим листяні ліси з великою кількістю берези, тримається також в річкових уремах і змішаних лісах.
Малий дятел (D. minor) частіше зустрічається в річкових уремах, довбає тонкі гілки і сучки дерев, з яких видобуває жуків – подкорников, мурах-червиць. Гніздиться невисоко над землею в загниваючих стовбурах осики або вільхи.
Розміром трохи крупніше горобця, за забарвленням нагадує строкатого дятла. Голос звучить як часто повторюване «кі-кі-кі-кі …».
Чорний дятел, або жовна (Dryocopus martius) видали за забарвленням і розмірами нагадує гайвороння, відрізняється звичками дятла і червоної шапочкою у самців. Птах досить криклива, особливо навесні часто можна чути гучну «ФРЮ-ФРЮ-ФРЮ …» Іноді видає тужливо нявкає закличний крик – «кеее».
Гніздо влаштовує високо над землею в дуплах з прямокутним отвором. Харчується головним чином жуками-дроворубами, короедами і златками і їх личинками, що живуть під корою; поїдає мурах, червиць і інших комах.
Сивий дятел (Picus canus) розміром з строкатого дятла, голова, шия сірі, спина сірувато-зелена. У самця червона пляма розташоване лише на лобі, так що інша частина голови «сива» (рис. 43, к). Крик – гучне, тріскуче «Кья-Кья-Кья». Восени іноді залітає в міста і сади. Рідкісний птах.
У хвойних лісах гірського а й на Уфимском плато зрідка гніздиться трипалий дятел (Picoides tridactylus). Він величиною зі шпака, строкато забарвлений. Уздовж спини на чорному тлі біла смуга, а на відміну від інших дятлів на тімені самців не красне, а жовта пляма (у самок тім’я сиве).
Вертишійка (Jynx torquilla) ні по вигляду, ні способом життя не схожа на дятлів: кору не торочить, по вертикальних стовбурах дерев не лазить; перелітний птах. Основним кормом є мурахи і їх «яйця», яких поїдає у великій кількості. Гніздиться в дуплах, іноді виганяючи з них синиць та інших дуплогнездні-ков, вбиваючи їх потомство.
Вона крупніше горобця, сірувато-бура зверху з хвилеподібними смугами і крапками; від тімені до хвоста тягнеться чорно-бура смуга. Черевна сторона білувата з плямами, горло і нижня частина шиї жовті з поперечними смугами (рис. 43, л). Навесні і на початку літа дуже криклива; гучний, з гугнявим відтінком крик «тя-тя-тя-тя-тя» звучить набридливо весь ранок. При небезпеки притискається до стовбура, витягує шию, крутить головою і шипить як змія. Звичайна птах світлих лісів, галявин, галявин, садів і парків, річкових уремії.

література:

Тваринний світ Башкортостану / за редакцією М. Г. Баянова і професора Є. В.

Ссылка на основную публикацию