Зубр тварина. Спосіб життя і місце існування зубра

Ще в кінці XX століття в природі було дуже багато зубрів. Ці справжні володарі лісу мешкали в самих різних місцях. Але через підвищений до них інтересу мисливців тварина зубр все рідше і рідше з’являється на очах, його популяції істотно знизилися.

І тепер ця тварина можна споглядати тільки в спеціальних заповідниках. Проблема ця почалася не вчора. До сих пір люди намагаються виправити ситуацію і врятувати хоча б тих зубрів, які залишилися на землі. На сьогоднішній день це тварина занесена до Червоної книги.

Особливості та середовище

За зовнішніми даними у зубра досить багато спільного з туром. Бик має величезні розміри, володіє широкою передньою частиною тулуба з невеликим виступаючим на спині горбом і невеликою головою, якщо її порівнювати з усім тілом тварини.

Тіло цього велетня сягає до 3 м в довжину. На голові видно два не дуже великих роги, які залишаються незмінними протягом усього життєвого циклу зубра.

Між передньою і задньою частиною тіла зубра є істотні відмінності. Задня відрізняється сухістю і стислістю. При її вигляді складається таке відчуття, що вона не зовсім розвинена. Важити цей велетень може іноді близько тонни.

Його шерстяний покрив насичено каштанового кольору. Слід більше сказати при описі тваринного зубра про його шерсті тому, що саме їй він зобов’язаний тим, що не мерзне в морози і не промокає в дощову погоду. Знизу підборіддя проглядається невелика борідка зубра, що робить його солідніше інших тварин.

Багато хто вважає, що через свою велику ваговій категорії і величезних розмірів зубри є неповороткі і повільні істоти. Ця думка відразу ж спростовуються тими, хто бачив його в люті або наляканим. Зубр проявляє велику рухливість і швидкість, досить швидко бігає, хоч і недовго.

Тим, хто мало стикався з рідкісних тварин зубром важливо знати, що, якщо зубр риє землю своїми копитами і завзято займається облизування своєї морди голосно сопучи при цьому, значить тварина дуже сильно розсерджений і краще триматися в такі моменти від нього подалі.

З історичних даних відомо, що місцем існування зубрів є місцевість від Піренейських гір до Сибіру. Жили вони і в Англійському королівстві, а також на Скандинавському півострові.

Пізніше їх ареол проживання істотно розширився на великі території, зубри навіть виявилися на американському континенті. У 90-х роках їх вистачало і в багатьох областях України. І в даний час там він живе в заповідниках під надійним захистом людей. Зник він тільки з Чернігівської області.

Зараз люди намагаються розводити цих тварин, щоб їх популяції збільшилися. Але на превеликий жаль цього поки що не відбувається. Тому зубри все ще залишаються тваринами з Червоної книги.

Не так давно громадськість глибоко жах новина про те, що з’явився в Німеччині дикого зубра застрелили. Така жорстокість і незнання того, як поводитися з дикими тваринами призводить в повне здивування.

Такий неприємний випадок трапився ще й тому, що не всі люди знають, яка тварина зубр, і те, що вони не представляють ніякої небезпеки. Це тільки вид тварин вселяє страх перед ними.

Насправді побоюватися їх не варто, але і дражнити теж не рекомендується інакше зубр може перетворитися з спокійного істоти в агресивне. Воліють ці велетні жити в листяних, хвойних і змішаних лісах з помірним кліматом.

Бізон – це тварина, схожа на зубра. І це не дивно, адже вони є найближчими родичами. Цікаво те, що між ними навіть можливо схрещування, від якого на світ з’являються зубробізони.

Їх предками були тури, яких люди винищили непомітно навіть для самих себе. Ще б зовсім небагато і така ж доля спіткала б зубрів. Але люди вчасно схаменулися і вжили відповідних заходів.

Характер і спосіб життя

Помиляються ті, хто вважає, що ці тварини відродилися з майже зниклого виду досить легко. Для цього знадобилося багато самовідданого і копіткої праці людини, який повністю взяв на себе відповідальність за цей вид.

Без людини зубра важко було б вижити. Хоча, з іншого боку, саме людина є основною причиною всіх його бід. Вченим багато часу і терпіння знадобилося для того, щоб вивчити життя і звички цього стадної тварини. Лише старим бикам цікаво жити на с
амоті. У розділі стада стоїть самка зубра з великою силою і досвідом.

Незважаючи на величезні і потужні розміри зубра в пересуванні його відчувається легкість. Від небезпеки тварина рятується за допомогою швидкого галопу, розвиваючи близько 40 км / год. Така швидкість не є межею вміння тварини. Для зубра не складає великих труднощів перестрибнути через перешкоду в 2 метри, причому робить він це з місця.

Сила зубра є приводом для справжніх легенд. Його потужність не витрачається через дрібниці. Тільки миті небезпеки або люті можуть спровокувати її пробудження. В інший час тварина проявляє небувалу спокій і миролюбність.

Найбільшу активність проявляє він вранці або ввечері. Їх денний час забирає відпочинок, в який входить сон або прийняття «піщаних ванн» зі збивання хвостами пилу.

До своїм супротивникам тварина проявляє явну агресію. Спочатку він похитує головою, фиркає і з неприязню дивиться на противника. Потім накидається на нього і з усієї сили б’є рогами.

По відношенню до людей зубр проявляє надзвичайну спокій. Він не має до них страху. Бувають випадки, коли деякі роблять раптовий випад вперед як би для самозахисту.

Але бувають серед них і такі, які дуже близько наближаються до людини, роблячи вигляд, що нікого немає поруч. Ці тварини ніколи не ламали огорожі, хоча зробити це їм не складе особливих труднощів.

Так поводитися можуть тільки ті зубри, які знаходяться в неволі. Вільні тварини віддають перевагу проявляти більшу обережність. Вони намагаються відійти на велику відстань від людини. Найбільше людям слід побоюватися самку, поруч з якою знаходиться її малюк. У такі хвилини вона здатна все валити, трощити і вбивати, захищаючи його.

Яким би добродушним були зубри при зустрічі з ними необхідно проявляти більшу обережність тому, що хоч це і спокійна тварина, воно все ж відноситься до розряду диких.

харчування

У раціон травоїдних зубрів входить величезна кількість видів трав. Їх близько 400. Вони ніколи не відмовляться від листя, гілок дерев, чагарників, трав, мохів, лишайників і грибів. Так харчуються тварини в теплу пору року.

З настанням холодів раціон дещо змінюється. Зубри їдять кору, осикові, вербові, липові, кленові гілки. Працівники заповідних зон в такі періоди допомагають їм прогодуватися, встановлюючи спеціальні годівниці з сіном.

Ці тварини віддають перевагу життя на одному місці без переходів на великі відстані. Тому для того, щоб їх якось розселити і розширити ареал їх проживання завжди намагаються люди.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період, що супроводжується шлюбними турнірами самців, випадає на кінець літа-початок осені. Самці змагаються за допомогою своїх рогів за самку до того моменту, поки не перемагає найсильніший.

Такі змагання можуть тривати по 2-3 години. Переможений після цього ретирується, переможцю дістаються всі лаври і право спарювання з бажаною самкою. Після настає 9-місячна вагітність.

Через цей час на світ з’являється один або два зубреня. З’являється він в затишному місці, яке його мати вибирає незадовго до цього моменту. Пару днів малюк приходить до тями, в після того, як він зміцніє мати приходить разом з ним в стадо.

Майже рік знаходиться малюк на грудному вигодовуванні, не перестаючи при цьому вживати рослинну їжу. При нормальних умовах самка народжує один раз на рік. Тривалість життя цих тварин триває в середньому близько 30 років.

Ссылка на основную публикацию