Змієїд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування змієїда

птах змієїд відноситься до сімейства яструбиних. Як випливає з назви, вона поїдає змій, але це далеко не весь раціон харчування хижого птаха. У старовинних переказах змієїда часто називають блакитноногі Крачун або просто Крачун.

Опис і особливості

Деякі люди плутають змієїда з орлом, але найбільш уважні помічають мале схожість між ними. Якщо перекласти з латинської мови, назва Крачун означає «кругле обличчя». Голова змієїда дійсно велика, округла, як у сови. Англійці прозвали його «орел з короткими пальцями».

Пальці насправді коротше, ніж у яструбів, чорні кігті зігнуті. Очі великі, жовті спрямовані вперед. Дивиться уважно з настороженістю. Дзьоб великий, міцний, свинцево-сірий, бічні сторони плескаті, загнутий вниз.

Статура щільне. Забарвлення спини птиці сірувато-бурий, область шиї бура, на животі пір’я світлі з темними вкрапленнями. На крилах і хвості розташовані темні смуги. Лапи і пальці сірувато-блакитні. Молоді особини найчастіше пофарбовані в більш яскраві і темні тони. Іноді можна зустріти темного змієїда.

Як було сказано, змієїд великий, за розмірами нагадує гусака. Довжина тіла дорослої птиці досягає 75 см, розмах крил значний (від 160 до 190 см). Вага дорослої особини в середньому становить 2 кг. Самки мають такий же забарвлення, як і самці, але трохи крупніше їх (в цьому полягає статевої диморфізм).

змієїд належить до класу птахів, загону соколоподібних, сімейству яструбиних. У природі виділяють безліч підвидів змієїда. Найбільш популярними є такі.

  • Звичайний змієїд невеликого розміру (до 72 см в довжину). Спина темна, шия і живіт світлі. Очі яскраві жовті. Молоді птахи мають схожий забарвлення, як і дорослі.

  • Черногрудий досягає в довжину до 68 см, крила в розмаху 178 см, маса до 2,3 кг. Голова і груди коричневі або чорні (звідси назва). Область живота і внутрішня поверхня крил – світлі.

  • Змієїд Бодуена – найбільш великий підвид. Розмах крил приблизно 170 см. На спині, голові і грудях оперення сірувато-коричневого кольору. Живіт світлого забарвлення з невеликими темними смужками. Ноги подовжені сірого кольору.

  • Бурий – найбільш великий представник виду. Середня довжина 75 см, розмах крил 164 см, маса тіла до 2,5 кг. Зовнішня поверхня крил і тіла темно-коричневі, внутрішня – сіра. На коричневому хвості знаходяться світлі смужки.

  • Південний смугастий Крачун володіє середніми розмірами (довжина не більше 60 см). Спина і груди темно-коричневого забарвлення, голова більш світлого відтінку. На животі є невеликі білі смужки. Хвіст подовжений з поздовжніми білими смугами.

  • чубатий змієїд є кремезну птицю з закругленими крилами і маленьким хвостом. Оперення від сірого до чорного кольору. На голові розташований чорно-білий чубчик (звідси назва), в стані збудження він стовбурчиться.

Крім цих підвидів існують мадагаскарський і західний смугастий змієїд. В Україні зустрічається європейський і туркестанський змієїд.

Спосіб життя і місце існування

Спосіб життя і звички більше нагадують канюка, ніж орла. Це врівноважена, але в той же час примхлива птиця. Звертає увагу виключно на видобуток і більш щасливих в полюванні змієїдів. Поряд із гніздом обережний, намагається не кричати. Протягом дня він не поспішаючи ширяє на небі, полюючи. Хто сидить на дереві змієїда можна побачити лише ввечері та ранкові години.

Орел змієїд – прихована, обережна і тиха птах. Проживає на пустельних ділянках з самотніми деревами, які необхідні для будівництва гнізд. Перевага віддається сухим нагорьям з низькою травою і невеликими чагарниками. Особливо їй подобається вічнозелена флора з хвойними чагарниками і листяними деревами. У сильну спеку птахи люблять сидіти на дереві, витягнувшись без руху.

Ареал змієїдів охоплює Африку на північному заході і південну Євразію, Монголію і Індію, Росію (навіть Сибір). В Азії вважають за краще жити в степових зонах з рідкісними деревами для гніздування, на півночі змієїд мешкає поблизу до густих лісах, болотах і річках, де мешкає улюблена їжа (плазуни).

Одна доросла особина полює на відстані 35 кв. км. Як правило між межують один з одним ділянками знаходиться нейтральна двокілометрова зона (така ж дистанція дотримується при будівництві гнізд). Під час полювання часто літають біля населених пунктів.

Північні і південні птиці відрізняються способом життя: північні – перелітні, південні – осілі. Змієїди мігрують на величезні відстані (до 4700 км). Європейські представники зимують тільки на африканському континенті і в північній частині від екватора. Вибираються ділянки з напівсухим кліматом і середньою кількістю атмосферних опадів.

Змієїди починають мігрувати в кінці літа, в середині вересня птиці досягають Босфору, Гібралтару або Ізраїлю. В цілому переліт триває не більше 4 тижнів. Зворотна дорога після зимівлі птахів пролягає по тому ж маршруту.

Незважаючи на досить широке поширення, особливості способу життя і поведінки цих птахів недостатньо вивчені. У деяких країнах (включаючи нашу державу) змієїд занесений до Червоної книги.

Змієїд – полохлива птиця. Побачивши ворога (навіть людини) вона не зволікаючи відлітає. Підросли пташенята не дадуть себе в образу, вони здатні захистити себе дзьобом і кігтями, а малюки просто затаюються, завмирають. Один з одним птиці постійно спілкуються, люблять грати разом. Самець пустує з самкою, ганяючись за нею. Найчастіше тримаються групами по 6-12 особин.

харчування

раціон харчування змієїда досить вузький, меню обмежене. Найчастіше птахи харчуються гадюками, вужами, мідянка і полозами, іноді ящірками. Взимку більшість змій впадають в стан анабіозу, коли життєві процеси в організмі сповільнюються або зовсім припиняються, через що знаходяться в нерухомому положенні.

Пернаті мисливці вистежують свою здобич не раніше полудня, коли спостерігається пік активності плазунів. Птахи діють блискавично, через що жертва не встигає чинити опір. Крім того, на ногах птахів розташовані рогові щитки, що служить додатковим захистом.

Крім плазунів раціон пернатих складають черепахи, миші, жаби, їжаки, кролики, і невеликі птахи. Одна доросла птиця поглинає в день дві змії середніх розмірів.

Розмноження і тривалість життя

Змієїди утворюються нові сімейні пари кожен сезон. Деякі подружжя зберігають вірність один одному протягом декількох років. Шлюбні танці досить прості. Самці ганяються за самками, потім самка сідає на дерево.

Потім самець кидається каменем на кілька метрів вниз, після чого піднімається назад в небо. Бувають випадки, коли в дзьобі він тримає мертву здобич, яку випускає з рук на землю, видаючи при цьому протяжні крики.

Відразу після повернення з вирію (на початку весни) птахи починають будувати гнізда. Його будують високо в верхній частині дерева, щоб потенційні вороги не дісталися до потомства. Воно досить міцне, сім’я користується ним кілька років, але неакуратне і невеликих розмірів.

Самка не поміщається цілком в гнізді: зовні видно її голова і хвіст. Будівництвом займаються обоє з подружжя, але самці приділяють цьому більше часу, сил і уваги. Пташині гнізда розташовуються на скелях, деревах, високих чагарниках.

Основні матеріали для будівництва – гілки і сучки. В середньому гніздо в діаметрі становить 60 см, висотою понад 25 см. Внутрішня частина вистилається травою, зеленими гілочками, пір’ям і шматочками шкур змій. Зелень служить маскуванням і захистом від сонця.

Кладка проводиться з березня по травень в Європі, в грудні в Індостані. Найчастіше в кладці одне яйце. Якщо з’являються 2 яйця, то один зародок гине, так як батьки перестають про нього піклуватися, як тільки з’явився перший пташеня. Через це змієїда вважають ледачою птахом.

Яйця білого кольору, еліптичної форми. Період інкубації триває 45 днів. Всю відповідальність за самку і новонароджених малюків бере на себе самець. Перший політ самка робить через місяць після вилуплення пташенят. Малюки як правило покриті білим пушком. У разі небезпеки мати переносить пташеня в інше гніздо.

Перший час малюків вигодовують подрібненим м’ясом, коли пташенятам виповнюється 2 тижні, їм дають невеликих змій. Якщо пташеня починає їсти змію з хвоста, батьки відбирають здобич і змушують їсти з голови. Крім того, малюкові намагаються принести ще живу змію, щоб він поступово вчився боротися з видобутком.

У віці 3 тижнів пташенята самі можуть впоратися з плазунами 80 см завдовжки і 40 см шириною. Молоді птахи повинні витягнути їжу з горла батьків: дорослі приносять ще живих змій, яких пташенята витягають за хвіст з глотки.

У 2-3 місяці птиці встають на крило, але протягом 2 місяців вони живуть «за рахунок батьків». За весь період вигодовування батьки приносять пташеняті близько 260 змій. Тривалість життя змієїда 15 років.

Цікаві факти

Примітним фактом є те, що Крачун має дуже приємний голос, що нагадує звук флейти або іволги. Веселу пісню він виконує повертаючись до рідного гнізда. У самок голос не така мелодійна. Можна із задоволенням спостерігати за полюванням змієїда. Птах має дуже хорошим зором, тому полює високо в небі.

Вона може протягом довгих годин парити в повітрі, виглядаючи здобич. Помітивши жертву вона каменем кидається на землю, розвиваючи швидкість до 100 км / год, розчепірює лапи і впивається кігтями в тіло змії. Однією лапою змієїд тримає змію за голову, інший – за тіло, з допомогою дзьоба перекушуючи сухожилля на шиї.

Поки змія ще жива, Крачун завжди їсть її з голови. Він не розриває її на шматки, ковтаючи цілими. З кожним ковтком змієїд ламає хребет жертві. Змієїд на фото часто представляється зі змією в дзьобі.

Під час полювання на змію звичайний змієїд наражається на небезпеку кожен раз, але не завжди гине від укусу. Укушені змієїди перебувають у хворобливому стані, кульгають. Навіть невелике зволікання може коштувати йому життя.

Змія здатна оповити птицю з голови до ніг, перетворивши його на здобич. Головною захистом змієїда є щільне оперення і сила. Орнітологи не раз були свідками, як стиснутий в міцних «обіймах» Крачун тримав за голову змію, поки та не падала замертво.

Можна спостерігати, як птахи гуляють пішки, щоб добути їжу з землі. Також під час полювання змієїд ходить пішки по мілководдю, хапаючи здобич лапою. Дорослі Крачун здатні пережити відсутність улюблених ласощів, але пташенят вигодовують виключно зміями.

За все життя змієїд з’їдає близько 1000 змій. Чисельність змієїда скорочується. Це пов’язано з різними причинами: вирубка лісу, браконьєрство, зменшення числа рептилій. Тому даний вид занесли до Червоної книги.

Ссылка на основную публикацию