Жулан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування Жулай

Опис і особливості

зовні птах жулан дуже схожа на, або на Снігура, тому що у самців верхня частина тулуба червона, а внизу рожева. Причому, у чоловічих особин забарвлення цікавіше, ніж у самок. Голова сіра, очі перетинає чорна смуга. Самі очниці теж темні. Шийка біле.

У самок верх тулуба – коричневий, а нижня частина – темно-помаранчева. молода птах жулан на фото зовні дуже схожа на жіночу особину. Потім, виростаючи, вона поступово починає змінювати забарвлення. Розміру птах середнього, десь 16-18 см в довжину. Тіло подовженої форми. Важить він від 25 до 40 грамів.

Розмах крил 28-32 см. Самі крила невеликі, закруглені. Хвіст довший крила на чверть, складається з 12 пір’я. Пофарбований в біло-чорні тони. Відмітна особливість – гачкуватий міцний дзьоб. Такі дзьоби у вигляді гачка характерні для яструбів, соколів і сов.

Ноги не дуже потужні, гострих кігтів немає. Однак вони цілком можуть перенести і утримати ними невелику дичину. Оперення зазвичай густе, нещільне, рівне. У цих яскравих пернатих живий характер. Також природа наділила їх рідкісної кмітливістю.

Опис птиці жулан було б неповним без згадки про голосі. Сам по собі він не представляє інтересу. Ці пернаті просто видають короткі сухі звуки, схожі на скрекіт або дзижчання. Але вони значно виправляють свій спів, підслуховуючи з великим старанням пісні інших.

Це і є їх талант. Все мало-помалу вивчене вони з’єднують і зливають дивним, але досить вдалим способом. Жулан здатний наслідувати голос птахів і інших звуків, що виходить від представників тваринного світу.

Один оповідач описав спів Жулай так: «Я слухав, як співає цей птах. Самець сидів на верхівці куща і довгий час співав досить голосно і приємно; він передавав строфи з пісні польового і лісового жайворонка, малинівки та інших співаків. Якщо який-небудь співак і заслуговує на назву пересмішника, то це саме жулан ».

Якщо він спійманий змолоду, і живе в неволі, то втрачає здатність співати. Він не чув пісень інших птахів, виховуючись в клітці, видає ледь чутні звуки, тому що нікому наслідувати. Але якщо він спійманий дорослим в тому місці, де був оточений добре співаючими птахами, ситуація буде протилежною.

В даному випадку важко мати в кімнаті більш приємного виконавця, ніж жулан. Шкода тільки, що кожен з них намагається додати до цього милозвучності деякі неприємні тони. Наприклад, квакання жаби або стрекотіння коника.

Сімейство сорокопудів розділене на групи, які можна розглядати як підродини. Зараз нараховано 32 таких групи. Уже з їх можна поділити так:

  • по забарвленню: сорокопуд червоноголовий, чернолобий, рудохвості, сірий, сероплечій, сероспінний, рябий, білобровий, тигровий, рижеспінний, довгохвостий, клинохвостий, а також звичайний жулан і рудохвості жулан;

тигровий

  • по території проживання: жулан сибірський, бірманський, американський, індійський. З сорокопудів: філіппінський, тибетський, пустельний, сомалійський;
  • За зовнішнім виглядом, способу поведінки або по іншим якостям: сорокопуд-прокурор, сорокопуд-губернатор, маскувати сорокопут, сорокопуд Ньютона.

Всі вони мають спільні характерні ознаки, такі, як міцний дзьоб, короткі крила, довгий хвіст. Їх спосіб життя, оточення теж досить схожі. Це хижі птахи, іноді з поведінки нагадують деяких воронових. Незважаючи на невеликі розміри, вони відносяться до найсміливішим і кровожерливим пернатим.

Безпосередньо до самих Жуланів, крім звичайного, відносяться ще 5 видів.

1. Американський. Невелика сіра птиця з темною смужкою на очах. Пташенята світліші, ніж дорослі особини. А лапи у них білі. Живе в основному в південних регіонах континенту Америка, в зимовому перельоті не потребує.

2. рудохвості. Живе в Азії, Китаї, Монголії, Ірані, Казахстані. Цей підвид любить селитися вище, до 3000 над рівнем моря. Забарвлення сіре, живіт рожевий, крила і хвіст руді. Ні чорної смуги уздовж очей.

3. Сибірський. Займає Центральний Сибір, Камчатку, Сахалін. Може знайтися в Монголії, на Алтаї, в Маньчжурії, Кореї та Японії. Гніздування в полярній зоні, в степу. Забарвлення темно-сірий, живіт кремово-білий.

4. Індійський. Зустрічається в Азії. Фарби оперення схожі на звичайного, тільки яскравіше. І хвіст довший, ніж у звичайного Жулай. Любить селитися в фісташок заростях.

5. Бірманський. Населяє територію Японії. Схожий на звичайного Жулай, тільки в оперенні більше червоного кольору.

Якщо зацікавитися, птах жулан перелітний чи ні, можна виявити серед них відмінності по перевагах. Наприклад, звичайний жулан і сірий сорокопуд подорожують, інші ведуть і осілий і кочовий спосіб життя. У всьому світі їх налічується досить велика кількість, загрози їх зникнення немає.

Спосіб життя і місце існування

звичайний жулан мешкає в Європі і в Азії, але на зимівлю відлітає в Африку. Раніше його називали «німецьким Сорокопуд». Він не переносить сильні морози, тому й змушений покидати своє місце.

Хоча за характером йому більше підходить осідання в гнізді. Справа в тому, що своїм будинком ці пернаті дуже дорожать, тому повертаються на одне і те ж місце, стійко відстоюють його від зазіхання інших птахів.

Всілякі кущі, які межують з луками, сади і плантації дерев складають їх місцеперебування. Один кущ в поле здатний повністю задовольнити цю невибагливу птицю. Вона здатна подовгу сидіти на верхівці куща або дерева, вертіти головою в усіх напрямках, вишукуючи здобич.

Це її сторожовий пункт, звідси вона оглядає свою мисливську область. Впадає в очі постава птиці-самця, вона пряма, тіло сидить майже у вертикальному положенні. Якщо поруч сяде інша молода птах, він буде завзято смикати хвостом, залучаючи її увагу. Якщо його примусово зігнати з висоти, він каменем падає майже до землі, низько летить над нею і, нарешті, знову злітає.

гніздо Жулай розташовується в самих густих кущах, досить низько над землею. Воно велике, щільне, товсте і виглядає, як глиняне. Хоча на ділі побудовано з усього, що пернатий зміг відшукати. В основному сировиною для його будівництва є гілки та мох, але різне сміття теж стане в нагоді.

Жулан – смілива, хоробра і неспокійна птах. Він може оселитися поруч з іншим пернатим хижаком, якщо йому сподобається ця територія. Наприклад, він любить гніздитися у води і живе там, уважно придивляючись до сусідів.

Якщо він побачить або почує щось тривожне, то моментально попереджає своїх близьких про небезпеку. Починає різко кричати, смикати хвостом, намагається загрожувати своєму ворогові, ким би той не був. Навіть людини в такій ситуації він не злякається.

Побачивши небезпеку біля свого гнізда, жулан нікуди не летить, а навпаки, залишається на увазі і починає голосно кричати. Цей крик привертає рідню, вони починають теж тривожно галасувати. І над лісом піднімається суцільний шум і гам. Зазвичай така какофонія відлякує серйозного хижака.

Коли самка висиджує яйця, вона максимально зосереджена. Мало що може привернути її увагу в цей момент. Так можна зловити її, наклавши на спину клейкі прути. Жулан може звикнути до неволі, хоча і є волелюбною птицею. Однак тримати його в клітці краще окремо від інших пернатих. Він може напасти навіть на тих, хто перевершує його за розміром.

Якщо ви раптом підібрали цю пташку десь на волі, і вам здається, що з нею все в порядку – не спокушайтеся. Доросла здорова дика птиця ніколи не дасть взяти себе в руки. Якщо вона у вас в долоні – радимо терміново відправитися до ветеринара. З нею щось не так.

Деякі сокільники мріють зробити з цього птаха ловчу. Однак, це непросто, вона важко приручаються. Може раптово вкусити людину. Причому, саме вкусити, а не клюнути. Але звикнувши, поводиться як ручна.

харчування

Полюють жулани зазвичай поодинці. Вони не люблять заганяти видобуток всією зграєю. Найчастіше вони їдять всіляких комах. Це жуки, джмелі, жужелиці, метелики, гусениці, коники. Літаючих комах вони ловлять і з’їдає прямо в процесі польоту.

Процес полювання настільки захоплює цього пернатого, що він продовжує вбивати, навіть якщо вже ситий. Також він переслідує дрібних хребетних, яких в змозі здолати, ловить мишей, пташок, ящірок і жаб. Цих на льоту не спіймаєш.

Тоді він застосовує інший спосіб поглинання їжі. Нанизує нещасні жертви на гострі колючки або сучки. І використовує це пристосування як шведський ст
іл. Не поспішаючи поступово відриває по шматочку і їсть.

Цей навик полювання розвивається у особини з віковим досвідом. Молодим спочатку дуже складно робити так. Вони довго і боляче отримують садна і рани об гострі шипи, перш ніж навчаться такому. Однак наука не проходить даром, і незабаром вже пташенята Жулай самі можуть нанизати такий «шашлик».

Більш того, цей спосіб дозволяє птахам відкласти запас на голодний час. Коли погода нельотна, полювання не йде, жулан користується своєю «комори». Ділитися він ні з ким не любить. Тим більше, що голодний спосіб життя може відбитися на потомстві.

Розмноження і тривалість життя

Хоча жулан і відлітає зимувати в далеку Африку, потомство він виробляє на батьківщині, там, де гніздо. Спочатку повертаються самці, трохи згодом – самки. І скоро можна побачити, як створюються пари. Ось тут самці виявляють свої кращі якості в повну силу.

З усією пристрастю жулан чоловічої статі намагається зачарувати самку, співає їй на всякі лади, красується своїм оперенням. Кілька самців навіть можуть побитися через самки. Пернатий несамовитий, винахідливий і неперевершений в шлюбний період.

Нарешті, подруга вибрала пару, і вони разом приступають до будівництва гнізда. Використовують для цього будь-який підручний матеріал – гілки, сучки, сухе листя, мох. Якщо побачать папір або мотузку – теж йдуть в будівництво. Виглядає ця споруда трохи неохайно, але воно міцне.

В кінці травня – початку червня мама відкладає 4-6 яєць кольору топленого молока. Вони можуть бути злегка рожеві і строкаті. Шкаралупа зазвичай матова, іноді помірно глянцева.

Яйця в гнізді лежать не просто так, а за схемою. Вузькими кінцями всередину, акуратно гуртком. Мама сідає на яйця, а тато знаходиться неподалік. Він годує подругу, стежить за безпекою і порядком.

Іноді він може підмінити матір на кладці. Їм в цей час треба бути дуже уважними. Тому що саме в гніздо Жуланів любить підкидати свої яйця зозуля. А зозуленя, підростаючи, викидає з гнізда рідних пташенят.

Через 2 тижні або 18 днів вилуплюються діти. Пташенята Жулай знаходяться в гнізді близько 14 днів. Весь цей час батьки годують їх і охороняють. Якщо вони не зміцніли грунтовно, тато і мама продовжують їх годувати ще 2 тижні.

У гнізді у них панує мир і спокій, в той час як зазвичай з побратимами вони не живуть в злагоді. Виховавши пташенят, переживши будинку літо, до кінця серпня птахи починають збиратися в дорогу. Їх переліт зазвичай непомітний, тому що здебільшого відбувається вночі.

До середини вересня вже нікого з Жуланів у нас побачити неможливо. Тривалість життя у них різна на свободу і в неволі. Максимальний зареєстрований в Європі вік цього птаха – 10 років і 1 місяць.

Всі неприємні якості цієї хижого птаха, такі, як агресивність, холоднокровна жорстокість на полюванні, сварливість, хижість – ніщо в порівнянні з їх ніжністю і турботою до своїх дітей. Природа дала їм маленьке тіло, але сильний і мужній дух.

Ссылка на основную публикацию