Юрок птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування юрка


Опис і особливості

Більшість сучасних городян навряд чи зможе впізнати і розрізнити більшість дрібних пташок російської фауни – всім відомі тільки горобці й синиці.

Тим часом невеликих птахів, яких в визначниках відносять до категорії «розміром з горобця» або «трохи дрібніше горобця», в вітчизняних лісах і полях безліч. Одна з таких цілком поширених, але погано відомих пташок – юрок (Або в’юрок).

Взагалі-то назва в’юрок – більш наукове: в’юрок належить до сімейства в’юркових, що включає чимало видів. Кожен з цих видів має назву в’юрок плюс якесь додаткове визначення, наприклад «в’юрок альпійський», «в’юрок гімалайський» і так далі.

Юрком називають тільки найбільш поширену і звичну в Європі і Україні птицю сімейства. Оскільки мова далі піде в основному про неї, користуватися цією назвою будемо і ми.

Латинська назва юрка – Fringilla montifringilla, що можна перевести як «гірський зяблик». Це цілком справедливо: юрок дійсно найближчий родич зяблика, до того ж багато представників сімейства в’юркових воліють жити в горах.

Незважаючи на невисоку впізнаваність, юрок – птах з досить помітною зовнішністю. Спина, надхвостье і верх голови у цих пташок темні, майже чорні, черевце і смужки на хвості – білі, а груди і плечі пофарбовані в охристий або помаранчевий колір.

На крилах чергуються чорні і оранжево-руді смуги з білими мітками. Найяскравіше пофарбовані зрілі самці віком від 3 років, особливо в теплу пору року: у них помаранчеві, чорні і білі тони оперення відрізняються насиченістю і утворюють контрастні плями. Молоді самці і самки виглядають тьмяніше, кольорові плями виражені слабо і плавно перетікають одна в одну.

Взимку кілька тьмяніють і дорослі самці. За розмірами Юрки не відрізняються від виробів: довжина пташки – 14 – 16 см., Вага – близько 25 м Додавання у юрков досить щільне, тіло округле, але хвіст трохи довше гороб’ячого.

Зовні на юрка найбільше схожий зяблик. Переплутати цих птахів особливо легко через те, що вони нерідко утворюють змішані зграйки, в яких присутні обидва види. Дорослих самців юрка відрізнити від зяблика простіше, оскільки яскраво-оранжевого кольору в оперенні останнього немає. Самок і молодих самців юрка відрізняє більш темна голова (без рудих щік і шапочки з блакитним відливом, характерним для зябликів).

спів юрка не надто милозвучне. Він не видає довгих рулад, голос у нього досить уривчастий і різкий. Передавати це буквами, як це часто роблять – заняття невдячне. Зазвичай юрок видає або звичайне для дрібних пташок щебетання, або скрекоче (дещо схоже на коників, але набагато більш уривчасто).

Власне, юрок або в’юрок – це і є окремий і єдиний вид, який залишається незмінним на всьому ареалі свого проживання. Але видів в’юркових в світі налічується досить багато, хоча далеко не всі вони складаються в найближчому спорідненість з цим Юрком. На території України, крім справжнього юрка, зустрічаються:

  • Сибірський, або сибірський гірський, в’юрок, який, як і випливає з назви, мешкає в Сибіру і на Далекому Сході. Він виглядає не так яскраво, як виглядає птах юрок: Набагато темніше, оранжевого кольору на грудях немає. Сама пташка трохи крупніше.

  • Альпійський, або сніговий, в’юрок – в Україні його можна побачити тільки на Кавказі і Алтаї. Забарвлення чорно-сіра, без помаранчевих плям.

  • Гімалайський в’юрок – схожий на альпійського, але в Україні ще менш поширений: його ареал зачіпає нашу країну тільки на самому краю, в Алтайському краї.

  • Королівський, або Королькова, в’юрок – мабуть, найкрасивіший з в’юрків вітчизняної фауни. Він найдрібніший з них (помітно дрібніше горобця), але не помітити його неможливо: на темному, майже чорному оперенні виділяється яскраво-червона шапочка на голові, якої пташка і зобов’язана своєю назвою. В Україні цей в’юрок зустрічається тільки на Північному Кавказі, Ставропіллі і на півдні Краснодарського краю.

Інші види пташок, в офіційній назві яких є слово «в’юрок», мешкають на південь від України. Вони зустрічаються
майже повсюдно в Азії, Африці та Америці, а також на більшості островів Світового океану. Мабуть, найвідоміші з них – галапагосские в’юрків, ендеміки островів на захід від Південної Америки.

Учені розрізняють 13 видів галапагосских в’юрків. Вони походять від спільного предка, але, опинившись в острівної ізоляції, освоїли різні екологічні ніші і придбали відповідну спеціалізацію: зараз ці в’юрків відрізняються і розмірами, і формою дзьобів, в залежності від характеру харчування і особливостей видобутку тієї чи іншої їжі.

Спостереження за Зяблики Дарвіна стало одним із поштовхів, що призвели Чарльза Дарвіна до створення його знаменитої теорії природного відбору при походження видів.

Спосіб життя і місце існування

Юрок поширений в Україні дуже широко – від Прибалтики до Камчатки. Його ареал фактично збігається з лісовим поясом України. Пташка освоїла і хвойні, і листяні ліси, але перевагу по можливості віддає все ж листяним, з переважанням берези.

Спосіб життя юрка досить типовий для невеликої лісової пташки. Найбільше він любить лісові галявини з заростями чагарнику і великою кількістю сонця. Птах впевнено почуває себе і в повітрі (політ юрка – стрімкий, маневрений, і кілька дугоподібний з чергуванням коротких злетів з частими помахами крил і коротких же планувань), і на землі (на відміну від виробів, юрок може пересуватися не тільки стрибками, а й швидким кроком).

У природі Юрки зустрічаються і окремо, і зграйками. Як вже зазначалося вище, такі зграйки можуть складатися не тільки з юрков, а й схожих на них, близькоспоріднених птахів – наприклад, заблукав, а іноді і виробів або синиць.

Але, за відгуками любителів містити співочих птахів, в неволі юрок часто стає погано уживався і може проявляти агресивність по відношенню до інших пташкам – особливо при утриманні в замкнутому просторі клітини (за звичку під час бійки висмикувати сусідкам пір’я птахолови прозвали юрка «перукарем»).

Живий, запальний характер не дозволяє Юркові легко миритися з тіснотою і обмеженою рухливістю. Ці пташки охоче купаються або влаштовують собі піщані ванни.

Зимує юрок птах або перелітний? Швидше, перелітний, але особливо далеких перельотів він не робить: з настанням холодів Юрки збиваються у великі зграї і откочевивают до південному кордоні свого ареалу і далі – на південь Європи, в Туреччину, Середню Азію, Китай і Корею.

На південному кордоні лісової зони деякі групи юрков можуть затриматися і на всю зиму. Відзначимо, що сказане стосується саме до цього Юркові. Більшість птахів сімейства в’юркових перелітного поведінки не виявляють.

харчування

По тонкому, гострого дзьоба юрка легко здогадатися, що ця пташка – переважно комахоїдний. Видобуток вона може ловити і в повітрі, здійснюючи часом запаморочливі маневри в гонитві за летять мошками, але частіше все ж таки віддає перевагу годуватися на землі або в чагарниках. Гострий зір дозволяє впевнено знаходити здобич навіть в густій ​​траві, а добре розвинені ноги – швидко наздоганяти і ловити її.

Однак харчування юрка тваринною їжею не обмежується. У його раціоні присутні і різні насіння (в тому числі злакові, ріпакові і навіть кленові і ясеневі), і зелень. При можливості юрок із задоволенням ласує насінням соняшника, пшениці і житом.

Разом з тим серед птахів – шкідників сільськогосподарських культур він ніколи не значився: орієнтований він все-таки на комах та інших безхребетних, і навіть чисто теоретично шкоди сільському господарству завдає менше, ніж користі.

Більшість любителів співочих птахів, що містили юрка в неволі, відзначають його невибагливість у харчуванні. Без комах він цілком може обходитися, якщо забезпечити їй достатню різноманітність круп, горішків і зеленого корму.

Розмноження і тривалість життя

Період розмноження у юрков починається відразу після повернення із зимівлі – в кінці квітня – початку травня. Пташки моногамні як мінімум, протягом окремого сезону; чи завжди утворилися навесні пари зберігають вірність один одному все життя, впевненості у орнітологів немає.

У шлюбний сезон самець юрка набуває особливо яскраве забарвлення. У цьому легко переконатися навіть на прикладі того, як по-різному виглядають пташки на фотографіях в інтернеті: якщо юрок
на фото
дуже гарний, з контрастним оперенням – значить, його сфотографували в кінці весни – першій половині літа; якщо ж він виглядає набагато більш блякло – це або самочка, або самець після серпневої линьки.

Фахівці відзначають, що ці пташки дуже ретельно вибирають місце для гніздування. гніздо юрка завжди знаходиться або в густому чагарнику, або в кроні дерева, але на віддалі і від стовбура, і від зовнішнього боку крони.

Завдяки цьому хижакові і важко його помітити, і важко дістатися. Відстань від землі зазвичай становить від 2 до 5 метрів, але в дуже щільних заростях чагарнику гніздо може перебувати і нижче.

Гніздо має форму кошика і в’ється з стеблинок сухої трави і моху. Будівництвом, як правило, займається самка. Вона ж насиджує яйця. Однак самець завжди знаходиться неподалік і бере участь в захисті і годуванні пташенят, коли вони виводяться.

У кладці – від 3 до 6, іноді до 7 яєць блакитно-зеленого кольору з невеликими цятками. Висиджування триває близько 12 днів. пташенята юрка вилуплюються покритими пухом і абсолютно безпорадними, але ростуть дуже швидко і залишають гніздо вже в двотижневому віці.

Батьки вигодовують їх в основному тваринною їжею – дрібними комахами, павуками і черв’яками. Повністю самостійне життя юні Юрки починають у віці приблизно одного місяця або трохи старше – до кінця червня.

Після того, як перша партія пташенят благополучно вирощена, їхні батьки можуть зайнятися і другий – на висиджування яєць і вирощування дітей у них залишається ще достатньо часу. Але так буває далеко не завжди. Найчастіше другу кладку самка робить тільки в тому випадку, якщо перше гніздо було знищено хижаками або вторгненням людини.

У природі тривалість життя юрка, як і у інших співочих пташок, обмежується зовнішніми факторами: багато птахів, особливо молоді і недосвідчені, стають здобиччю хижаків вже в перший рік життя.

Судячи з усього, в середньому дикі Юрки живуть 3 – 5 років, рідко довше. У неволі, урятовані від природних небезпек, при хорошому догляді Юрки цілком можуть жити до 15 років, а за деякими даними – навіть довше. Повної зрілості і розквіту сил пташка досягає в 2 – 3 роки, хоча потомство може приносити вже в однорічному віці.

Юрок – одне з справжніх прикрас орнітофауни, нешкідлива, яскрава і цікава по своїй поведінці пташка. Вона заслуговує дбайливого і шанобливого ставлення – особливо в період гніздування, оскільки через свою лякливості зігнати з гнізда птах може вже на нього не повернутися.

Ссылка на основную публикацию