Яструб птах. Спосіб життя і місце існування яструба

З першими променями сонця етаотова до полювання. Перебуваючи на височини, перната зауважує кожен рух в низу. Як тільки його гострий зір помітило найменші ознаки життя в траві перната миттєво готове до атаки.

Трохи в природі можна зустріти таких самовідданих, сміливих і грізних птахів. Йдеться про представника сімейства яструбиних, які відносяться до соколоподібних птаху яструба.

У всьому його поведінці проглядається незвичайна сила і міць. Його зір в рази гостріше зору людини. З великої висоти птах помічає рух можливої ​​жертви за 300 метрів.

Його міцні кігті і величезні крила з розмахом не менше метра не дають жертві жодного шансу на порятунок. При русі яструба його серце б’ється набагато швидше.

яструб тетеревятник

Очам нескладно визначити місце положення жертви. Все інше – справа техніки. Наприклад, якщо можливої ​​жертвою яструба стає куріпка, то у цього пернатого зазвичай блискавична реакція під час небезпеки. Вона злітає в повітря за секунду.

Зустріч з яструбом позбавляє перната навіть цієї секунди. Серце і легені жертви в одну мить простромлюються гострими кігтями хижаком птахом яструбом. Порятунок в цьому випадку просто неможливо.

Особливості та середовище

Міць, велич, сила, страх. Ці почуття вселяє навіть фото птиці яструба. В реалі все виглядає ще більш страхітливо.

Що стосується назви птиці, то версій з цього приводу існує чимало. Одні схиляються до думки, що птах ця так названа через свого пильного погляду і стрімких дій.

Інші ж кажуть, що так назвали перната через те, що яструб віддає перевагу м’ясу куріпки. Треті ж кажуть, що в назві більше акцентується увага на рябої забарвленням пернатого.

Як би там не було, всі ці версії можна розглядати навіть разом тому, що жодну з них не можна віднести до неправильних.

Хижі птахи яструби насправді мають неймовірно зіркими очима, такий же унікальній реакцією, люблять полювати на куріпок і мають забарвлення, до якому багато присутній ряби і строкатості.

Якщо порівнювати яструба з іншими хижими птахами, можна зробити висновок, що розміри їх середні або невеликі. Дійсно бувають хижаки і набагато більшими.

Але це не дає приводу засумніватися в силі і мощі пернатого. Навіть при невеликих розмірах – це птах, що уособлює силу і міць. Середня вага одного дорослого яструба дотягує до 1.5 кг.

Довжина його крил не менше 30 см, а тіла близько 70 см. Є види з трохи меншими параметрами. Але від цього не змінюється його характер, сутність і поведінку.

У зовнішньому вигляді птаха страх вселяє його погляд. Великі очі пернатого зверху обрамлені грізними бровами з сивиною, що робить погляд яструба страшним і колючим.

красноплечий яструб

Колір очей в основному жовтий, але бувають іноді виключення, коли вони набувають червоні відтінки. Птах має чудовий слух, чого не можна сказати про нюх.

Запах легше їм визначити при вдиханні його дзьобом, а не ніздрями. Такі висновки були зроблені після спостереження за птахом в неволі. Яструб, якщо і брав в дзьоб протухшее м’ясо, то потім випльовував його, як тільки включалися рецептори в роті пернатого.

Немов доповнює картину грізного хижака його загнутий донизу міцний дзьоб, зверху якого повністю відсутній зубець. Підстава дзьоба прикрашено восковицей з розташованими на ній ніздрями.

У забарвленні практично всіх яструбів переважають сірі, бурі тони. Такі вони зверху. Знизу вони трохи світліше, переважають білі, жовті фарби з перстрінкой у молодих птахів.

Чорний яструб

є птиці сімейства яструбів з більш світлими тонами в оперенні, наприклад, світлі яструби. Трапляються зустрічі і з чисто білими хижаками, що в даний час вони вважається великою рідкістю.

Чорний яструб, судячи з його назвою, має оперення чорного кольору. В тон восковице пернатого його лапи. Вони теж насичено жовтого кольору. У них відразу проглядається велика сила.

Якщо порівнювати крила яструба з крилами інших хижаків, то вони короткі і тупі. Зате хвіст відрізняється порівняльної довжиною і шириною з заокругленим або прямим кінцем.

Деякі види яструбів мають довгі крила, це більшою мірою залежить від способу життя і місця їх проживання.

Яструби є лісовими птахами. Вони без проблем можуть маневрувати між деревами, дуже швидко зриватися з місця і також швидко приземлятися.

Такі вміння допомагають яструбам відмінно полювати. У цьому випадку якраз хорошу службу служить їх невеликий розмір і форма крил.

Присутність цих птахів можна визначити по протяжним різким звукам. Іноді вони бувають короткими і різкими. ці крики яструба в лісі дуже часте явище.

У співочих їх видів з гортані ллються красиві звуки, що нагадують флейту. В даний час крики яструба використовують для відлякування птахів.

Цією хитрістю користуються багато мисливців. Таким чином багато тварин і птиці набагато швидше показуються зі своїх укриттів для того, щоб втекти від уявного хижака.

Середовищ існування яструбів більш, ніж достатньо. Євразія, Австралія, Африка, Південна і Північна Америка, Індонезія, Філіппіни, Мадагаскар – це основні місця їх проживання.

Птахам найкомфортніше в лісистих місцях з негустими, світлими, відкритими галявинами. Для деяких яструбів НЕ проблематично жити і на території відкритих ландшафтів.

Ті хижаки, місцем існування яких є помірні широти, живуть там протягом всього свого життя. Іншим же, мешканцям північних територій доводиться періодично мігрувати ближче до півдня.

Характер і спосіб життя

Яструби моногамні птахи. Вони вважають за краще жити парами. Самці при цьому з великою самовідданістю захищають себе, свою половинку, а також територію свого проживання. Між собою пара спілкується хитромудрими звуками.

Це особливо помічається під час спорудження парою гнізда. Птахи дуже обережні. Завдяки цьому вони мало наражаються на небезпеку і довго живуть.

У гніздах пернатих найчастіше проглядається недбалість. Але іноді трапляються і досить акуратні споруди. Розміщують їх птиці на найвищих деревах.

Для багатьох тварин і птахів давно була помічена закономірність – в неволі вони живуть набагато довше, ніж на волі. Про яструбів можна сказати, що у них відбувається все з точністю до навпаки. Неволя негативно впливає на пернатих і, вони не доживає до того, віку, до якого можуть дожити у вільному польоті.

Активні дії птиці виявляють найчастіше в денний час. Спритність, сила, стрімкість – це основні риси характеру цього птаха.

харчування

Основним предметом харчування цих хижаків є пернаті. У їх меню також можуть увійти ссавці і комахи, риби, жаби, жаби, ящірки і змії. Розміри жертв залежать від параметрів самих хижаків.

У яструбів дещо відрізняється тактика полювання від інших хижих птахів. Вони не парять тривалий час в висоті, а накидаються на жертву відразу ж. Їм без різниці сидить жертва або знаходиться в польоті. Все відбувається швидко і без зволікань.

Спійманої жертві доводиться нелегко. Яструб пронизує її своїми гострими кігтями. Задуха наступає практично миттєве. Після жертва поглинається мисливцем з усіма її потрохами і навіть пір’ям.

Розмноження і тривалість життя

Яструби – це птахи, які віддають перевагу у всьому сталість, як в партнерах, так і в плані гніздування. Ті пернаті, яким доводиться мігрувати в теплі країни, як правило повертаються завжди в своє гніздо.

Підготовка гнізд у хижаків починається завчасно. Для цього застосовуються сухі листки, гілочки, трава, зелені пагони, хвоя.

У птахів є одна хороша риса – пару вибирають вони одну і на все життя. Відкладання яєць відбувається один раз на рік, їх як правило 2-6 штук в кладці.

пташеня яструба

Висиджування займається самка. На це йде близько 38 днів. На самця лягає турбота про неї. Він постійно приносить їй їжу і охороняє від можливих ворогів.

З’явилися на світ пташенята яструбів знаходяться ще близько 21 дня під повною опікою батьків, причому годує їх виключно самка.

Поступово малюки намагаються стає на крило, але батьки поки не припиняють турботу про них. Статевозрілими вони стають через 12 місяців, тоді і залишають батьківську оселю. Живуть яструби близько 20 років.

Ссылка на основную публикацию