Яструб – фото, опис, ареал, раціон, вороги, популяція

Як виглядає яструб великий

Тетерев’ятник – найбільший яструб. Зовні він сильно нагадує свого найближчого родича – малого яструба або перепелятника, але більше його в півтора рази. Інша відмінна риса великого яструба (так тетеревятника називали в літературі минулих років) – дуже широкі білі «брови», які плавно огинають голову і майже з’єднуються на потилиці.

Незважаючи на притаманну яструбиним стрункість, яструб великий відрізняється міцним, щільним складанням і характерною величної поставою. У хижаків невелика голова, довгі ноги з пишними пір’яними «штанами», короткі крила і довгий хвіст.

Як у всіх яструбів, самки тетеревятника більші за самців. Зростання самки становить близько 61 см при масі тіла від 860 до 1600 м Самці виростають до 55 см в довжину і важать 630-1100 м Важчих і великих самок частіше використовують для полювання на зайців і тетеревів, самців навчають добувати дрібну дичину.

харчування

Рід Accipiter (яструб) прижився у всіх куточках земної кулі, виключаючи Арктику. Вони зустрічаються практично по всій Євразії, починаючи від лісотундри на півночі і закінчуючи південними точками материка.

Птахи населяють савани, тропічні джунглі, широколисті і хвойні ліси, рівнини і гори. У глиб хащі воліють не забиратися, вибираючи відкриті світлі галявини, прибережні ліси і рідколісся. Окремі види навчилися жити навіть на відкритих ландшафтах.

Тетерев’ятники атакують своїх жертв в низькому польоті на поверхні грунту або із засідки коротким і стрімким кидком. У спостережний пункт використовуються дерева, чагарники і живоплоти, а також дахи будинків і телеграфні стовпи.

Значно рідше хижаки вишукують потенційну здобич, літаючи колами або розгулюючи безпосередньо по землі. Останній метод застосовується для полювання на кротів і гніздяться качок.

Представники цього виду харчуються в основному дрібними ссавцями і пернатими вагою від 5 г до 1 кг, хоча можуть впоратися з жертвою до 3-4 кг. У їх раціон входять зайцеподібні, кролики, білки, полівки, лемінги, голуби, дрозди, ворони, різні Куроподібні і гусеобразние.

Нерідко вони успішно полюють на хижих птахів середніх розмірів, в тому числі на яструбів-перепелятників (Accipiter nisus), звичайну боривітер (Falco tinnunculus) і шулік (Milvus). Їх здобиччю часто бувають молоді скопи (Pandion haliaetus) і малі подорлики (Aquila pomarina).

Смерть настає майже миттєво. Якщо спроба виявилася невдалою, тетеревятник переслідує звірка великими стрибками. Переслідування триває недовго і на коротких дистанціях, тому жвавому бігунові часом вдається врятуватися.

Взимку в нестаток кормів хижаки не гребують падлом, а влітку урізноманітнюють своє меню рептиліями. Рибою, молюсками, хробаками і комахами вони харчуються тільки в крайніх випадках.

Раціон птиці різноманітний, адже тетеревятник трудиться весь день, а іноді і в полуденний час, хоч сутінки краще. Думаєте справа в невдачах на полюванні? Зовсім ні, просто яструб ненажерлива птиця, а їжа надає колосальну енергію.

Завдяки своєму потужному дзьоба і чіпким лапам, навіть у великої здобичі немає шансів на порятунок. Тетерев’ятник полює на дрібних гризун, кроликів, зайців, а в Європі і зовсім на птахів: ворон, голубів, дроздів, в’юрків і інших.

Найважливіше в полюванні – несподіванка, коли нічого не підозрюючи звірок спокійний, і не знає, що за ним уже стежать! Дрібну здобич яструб з’їдає моментально, але велику відносить в зручне місце, де потім розриває її на шматки і підкріплюється.

Проживання яструбів широке – Філіппіни, Африка, Євразія, Австралія, Америка, Цейлон, Тасманія і Мадагаскар. Птах віддає перевагу життю не тільки в низинах, а й в горах, лісах, на островах, відкритих ландшафтах.

Тетерев’ятник відноситься до птахів, постійно змінює свою територію, тільки деякі екземпляри живуть в помірних широтах, мігруючи на південь. Він намагається триматися якнайдалі від цивілізації, де ніхто не завадить ні його полюванні, і де він сам не буде під пріцелом.Ястреб може полювати з траєкторією 4-6 кг, побачивши здобич повірте, він її не упустить!

Ці птахи одинаки, але у віці двох років вони стають готовими до розмноження і вирощування потомства. Веснойястреб в пошуку пари, з якої буде на все життя! Знайшовши підходящу, яструб показує свій гарний політ, і якщо самочці він припав до смаку, вона дасть знати.

Після самцеві необхідно облаштувати гніздо для майбутніх малюків. Він дбайливо робить його з гілок і висохлої трави, викладає в нього листя для м’якості. Такого гнізда вистачить на кілька років. Самка тим часом стане відкладати яйця, а через 5 тижнів малята побачать світло.

Забарвлення оперення яструба-тетеревятника

Птахи старше року пофарбовані практично однаково, проте самки зазвичай темніше самців. Загальний забарвлення оперення верхньої частини тіла буває від темно-сірого до сіро-бурого. Голова темніше тіла, у деяких екземплярів майже чорна або бура з білими плямами.

Горло, груди і черево світліші з добре вираженою поперечною брижами, характерною для всіх яструбів. Хвіст зверху світло-сірий, з 3-5 темними перев’язами. Подхвостье пухнасте, чисто біле, добре помітно в польоті.

Ноги і довгі пальці тетеревятника жовті, кігті чорні. Дзьоб коричневий з синім відливом, восковица яскраво жовта. Колір очей дорослих птахів буває жовтим, помаранчевим або червоним.

Молодих тетеревятников відрізняють по коричнево-бурому оперенню верхній частині тіла, світлим поперечним смужках на крилах і хвості і білої грудях з поздовжніми смугами. На крилах молодих птахів добре помітні охристі або білі облямівки пір’я і світлі пестрини. Восковица молодих особин сірувато-жовта або сіра, райдужка світло-жовта.

Як відрізнити тетеревятника від інших яструбів

Людина необізнана може сплутати летить тетеревятника-самця з більшою самкою яструба-перепелятника. Однак у перепелятників хвіст наче рівно обрізаний і часто розкритий віялом, а тетеревятники мають округлий на кінці хвіст з дуже широкою основою і распушают його рідко.

Молодих самок тетеревятника вохристо-коричневої масті іноді плутають з Сарич, але у останніх коротше хвіст, а крила навпаки, довше.

Інший, дуже схожий близький родич – осоїд, на відміну від якого крила тетеревятника набагато ширші і короткі.

На великому ареалі тетеревятники різних популяцій мають характерні відмінності.

Де живе яструб великий

Область поширення хижаків охоплює більшу частину Євразії та Північної Америки. На території Африки тетеревятники зустрічаються тільки в Марокко.

На сьогоднішній день описано 10 підвидів тетеревятника, серед них номінатівним вважається A.g. gentilis. Це птиці з характерними для виду зовнішніми ознаками, що мешкають в Північній і Центральній Європі.

Південніше живуть хижаки підвиду A. g. marginatus. Якраз вони живуть в Марокко, на південь від Іспанії і на сході до Кавказьких гір. Ці птахи дрібніше типового підвиду і більш темно пофарбовані.

Дуже схожий підвид – A. g. schvedowi, представники якого поширені в Східній Азії до Японії.

Досить великі тетеревятники підвиду A. g. buteoides живуть на півночі ареалу до Швеції і на сході до тайговій Сибіру. Молоді екземпляри підвиду пофарбовані особливо яскраво.

Найбільші хижаки підвиду A. g. albidus поширені на північному сході Сибіру до Камчатського півострова, Сахаліну і Курильських островів.

Жителі Корсики і Сардинії можуть і не підозрювати, що на їх островах живуть самі Темна тетеревятники підвиду A. g. arrigonii.

Найменший і дуже темний тетеревятник – ендемік японського острова Хонсю, птиці класифікуються як підвид A. g. fujiyamae.

Типовий північноамериканський підвид яструба-тетеревятника – A. g. atricapillus з сизо-сірим забарвленням оперення і дуже темною головою. Трохи більше темний підвид – A. g. laingi мешкає на заході і північному заході Канади.

В горах, на кордоні США і Мексики поширені представники підвиду A. g. apache, чий забарвлення оперення світліше, ніж у типових мешканців Північної Америки.

Спосіб життя яструба-тетеревятника

На більшій частині ареалу хижаки живуть осіло. Виняток становить популяція крайніх північних районів Північної Америки, звідки взимку птиці мігрують на південь. Популяції, що живуть на півночі Європи, в холодні зими откочевивают південніше гніздівель.

Улюблені біотопи яструба-тетеревятника – хвойні та листяні ліси, гірські райони, рідше лесотундровая зона і лісостепу. Ці хижаки сильно прив’язані до своїх індивідуальних територіям, де проводять все життя. Ділянки самців більше, ніж у самок і часто особисті території птахів перетинаються між собою.

Незважаючи на вороже ставлення фермерів і голубівників, чисельність пернатих мисливців збільшується, тому в багатьох частинах ареалу молоді особини змушені селитися і годуватися в лісопарковій зоні населених пунктів.

Яструб великий – типово денний хижак, який навіть наситившись продовжує полювати на найрізноманітнішу дичину.

розмноження

Яструб, як правило, зберігає вірність одній ділянці і єдиному партнеру. Пара споруджує гніздо за 1,5-2 місяці до спарювання, пристроюючи його на гілці поблизу стовбура і недалеко від верхівки. Не всі яструби користуються старим гніздом – деякі змінюють житло щороку, зводячи нове або забираючись в чуже. Самка відкладає 3-4 яйця, висиджуючи їх близько місяця, поки самець носить їй корм.

Він продовжує добувати їжу і після появи пташенят, але сам їх ніколи не годує. Піймавши живність, яструб сповіщає подругу, яка вилітає йому назустріч, забирає тушку і починає її обробляти, звільняючи від пір’я / шкурки і розриваючи на шматки.

Статева зрілість настає у віці 10 місяців. Шлюбний період починається в кінці січня або на початку лютого. Самці прагнуть привернути увагу самок токующімі польотами і гучними пронизливими криками. Утворилися пари приступають до спільного будівництва гнізда.

Вони будуються на розвилках товстих гілок старих високих дерев, які розташовані в добре освітленому місці і поблизу від краю лісу. Гнізда знаходяться на висоті 12-20 м і можуть використовуватися різними парами до 60 років.

Самка відкладає зазвичай 3 яйця (рідше 2-6) з періодичністю 2-4 дня в березні або квітні. Їх розміри приблизно 58х47 мм. Вони поступово змінюють колір від білого до оливкового і потім кремового. Кладку насиживают обоє батьків поперемінно, але самка частіше. Інкубація триває 29-35 днів.

Перші 9-14 днів самка не залишає пташенят, що вилупилися, інакше вони замерзнуть. Турботи про годування сімейства повністю лягають на плечі самця. До того ж у цього виду тільки мати володіє мистецтвом розривати корм на шматочки і ділити його на рівні порції. Пташенята швидко ростуть і покриваються густим теплим пухом, що захищає їх від переохолодження.

Будучи 35 днів від народження, нащадки вперше залишають гніздо, перебираються на сусідні гілки і починають вчитися літати. Через тиждень вони вже вміють злегка триматися в повітрі, але ховаються в кроні дерев до тих пір, поки достатньо не зміцніють. На крило пташенята стають у 45-50 днів, але ще близько 3 тижнів залишаються на утриманні батьків.

Відчувши сили, пташенята відлітають на пошуки свого власного домашнього ділянки. Він зазвичай знаходиться на відстані не більше 30 км від батьківського гнізда.

Тетерев’ятники створюють пару у віці 2 років, але розмножуються тільки через рік. Церемоніальні повітряні танці зі спільним обльотом гніздовий території завжди відкривають шлюбний сезон. У цей час можна почути голос яструба-тетеревятника – вібруючі звуки «кійяяяя …», у самців більш дзвінкі, у самок глухі і низькі.

Пара приступає до будівництва гнізда коли ще не зійшов сніг, за 2 місяці до відкладання яєць. На відміну від перепелятників, які щороку будують нове гніздо неподалік від колишнього, тетеревятники використовують старе кілька років поспіль. При нагоді охоче займають чуже порожнє гніздо відповідного розміру.

Якщо є мета отримати фото яструба-тетеревятника в гнізді, варто шукати старий ліс в безпосередній близькості від відкритих ділянок, придатних для полювання хижаків – полів, боліт або доріг. Гніздова територія пари займає від 570 до 3500 га і що цікаво, в безпосередній близькості від свого гнізда тетеревятники терплять тільки гніздяться перепелятників. Від зазіхань інших конкурентів гніздову ділянку пара відчайдушно захищає.

Також, як у яструба, гніздо розташовується високо над землею і близько до стовбура дерева. Для будівництва гнізда птахи використовують сухі гілки і обов’язково молоді пагони листяних і хвойних дерев, вплітають в чашу кору.

Гніздо «молодят» тетеревятников, побудоване з нуля, як правило, не перевищує в діаметрі 60 см і ледве сягає півметра в товщину. Багаторазово надбудовані гніздо пари зі стажем – спорудження до 1,5 м в діаметрі і висотою більше метра. У квітні – на початку травня самки тетеревятников відкладають яйця.

Чим харчується яструб великий

Тетерев’ятники не парять, як орли, шуліки або канюки. Володар коротких крил і довгого хвоста, великий яструб чудово маневрує між деревами, виглядаючи здобич в низькому польоті над землею.

Старовинне російське назва птиці – «яструб-голубівник» влучно характеризує гастрономічні уподобання хижака. Левову частку його раціону складають пернаті дрібних і середніх розмірів: голуби, ворони, шпаки, сороки, дрозди, сойки та інші види птахів.

Сильний і швидкий хижак нерідко видобуває великих птахів, величиною не менше його самого. Це качки, куріпки, тетерева, глухарі і рідкісний, зникаючий вид тетеревиних – дикуша. З цієї причини тетеревятников недолюблюють цінителі полювання з рушницею, адже в місцях високої щільності хижаків може зовсім зникнути дичину.

Зате в якості ловчої птиці хижакові немає рівних: у Азії тетеревятников використовують навіть при полюванні на копитних. Їх завдання – «гальмувати» антилопу, щоб тварина наздогнала зграя собак.

Крім пернатих тетеревятник ловить білок та інших дрібних гризунів, але особливу перевагу віддає кроликам і зайцям, їх кількість в меню зростає з настанням зими. Великі комахи також входять в раціон хижака, не упустить він ящірку і змію.

Помітивши здобич, яструб великий блискавично кидається вниз з короткої дистанції і встромляє в тіло жертви смертоносні пазурі, наскрізь протикаючи життєво-важливі органи. Дрібну здобич поїдає на місці, велику забирає в затишне місце і там рве на частини.

Для фермера або голубівника хижак стає справжньою напастю. Атака тетеревятника настільки стрімка, що вискочив на крики птахів господар бачить тільки жменьку пір’я.

У період вигодовування пташенят самці – тетеревятники полюють особливо інтенсивно, а разом з виводком пара видобуває за сезон 300-400 особин різних видів птахів.

Розмноження і потомство

У кладці буває від 2 до 4 шорстких, білих з блакиттю крапчастих яєць, знесених з інтервалом в 2-3 дня. Самка насиджує щільно, самець підміняє її на час годування. Через 28-38 днів вилуплюються пташенята і ще 3 тижні самка невідлучно піклується про потомство.

Для нормального росту і розвитку одному пташеняті на добу потрібно не менше 150 г корму. За весь період вирощування самець приносить виводку з трьох пташенят близько 20 кг м’яса. Самка допомагає пташенятам, розриваючи видобуток на частини і днів через 10 в гнізді накопичуються напіврозкладені останки птахів.

З цього часу крім видобутку корми на плечі самця лягають турботи санітарного характеру. Вчені давно помітили, що багато пернатих хижаків – беркути, канюки і яструби приносять в гніздо зелені гілки, покриваючи ними залишки трапези пташенят.

У день самець тетеревятника приносить в лоток не менше 5 гілочок хвойніков або осики, що володіють вираженими фітонцидні властивості. Існує припущення, що нехитра дезінфекція перешкоджає поширенню бактерій з продуктів розпаду гниючої органіки.

У віці 35 днів пташенята вибираються з гнізда і сідають за сусіднім гілок. Через 10 днів молоді тетеревятники здатні літати, однак ще місяць годуються за рахунок батьків. Як більшість яструбів, живуть тетеревятники від 12 до 17 років.

Ссылка на основную публикацию