Вомбати – дивовижні тварини і їх основні характеристики (110 фото)

Вміст огляду:

Травоїдна тварина – вомбат, живе в Австралії. Зовнішнім виглядом нагадує маленького ведмедя, він відноситься до сумчастих двурезцових тваринам. Вомбат нагадує коалу, але вони не родственнікі.На унікальних тварин ведеться полювання, вони можуть зникнути з нашої планети, тому занесені до Червоної книги.

Цікаві звірята досягають 71-125 см, важать 21-44 кг. Велика голова трохи сплющена з боків з маленькими очима і вушками.

Короткі лапки з 5 пальцями і довгими кігтиками. Вони добре пристосовані рити нори в грунті. За швидкістю вирити тунель або нірку тварина вомбат легко обжене крота.

Хвостик непомітний маленьких розмірів.

У природних умовах вомбати можуть прожити 18-25 років. У зоопарку вомбат жив до 34 років.

Зараз поділяють 2 види цих дивовижних сумчастих тварин:

  • Довгошерстий північний вомбат займає велику територію.
  • Короткошерстий вомбат дрібніше за розміром.

Гризуни ідеально пристосовані до життя під землею. Короткі міцні ноги дуже потужні, щоб легко і швидко рити нори.

Унікальні вомбати населяють схід і південь Австралії. Їх часто можна зустріти в Південному Уельсі, а також в Південній Австралії, Квінсленді і на острові Тасманія.

Більшу частину свого життя звірята проводять в норах. Тому, де б вони не жили, їм потрібна пухка земля для риття тунелів глибиною до 3 м. Складні нори з численними пещеркой можуть бути довжиною до 2 м.

Гризуни люблять самотність, але їх нори часто розташовані недалеко один від одного.

На заході сонця звірок залишає свою нору для харчування. Лише в зимовий час, коли тепла мало, вомбат може днем ​​вийти зі своєї схованки. Звірятко любить ніжитися на сонечку, а холод переносить насилу.

Гризун мітить територію, залишаючи свої фекалії на каменях і стовбурах дерев, що впали. Мітки звірка з запахом солодощі відлякує конкурентів.

Довідка! Фекалії вомбатов служить в Австралії основою для виробництва всіх видів паперу.

Унікальний сумчастий вомбат – найстаріше тварина на всій планеті, його прабатьки жили 18 млн. Років тому. Найближчим родичем вчені вважається діпродон – теж сумчаста тварина великих розмірів (довжина 3 м, а в холці – 2 м).

Найбільш схожі тварини з вомбати – це коали. У них аналогічну будову черепа, розташування і кількість зубів, навіть сперматозоїди.

Коли 40-60 тис. Років тому люди почали заселяти Австралію, число цих дивовижних тварин різко скоротилася. Полювання, вирубка лісу і поява нових тварин, яких привезли перші поселенці, стали погрожувати тваринам.

У дорослих тварин ворогів немає, але привезена собака дінго – ворог тварини.

Задня частина спини у гризуна, як щиток, саме їм вомбат захищається. Коли собака намагається залізти в його нірку, вомбат чекає всередині, потім намагається загнати її в кут або притискає до стінки. Потім заднім щитком буде задушити собаку.

Були випадки, коли вомбат розчавив лапи собаки об стінки своєї нори.

Гризун буцається потужної головою, як баран (козел). Іноді самці б’ються, можуть вести себе агресивно, мукає і хитає головою. Можуть бути бійки між суперниками з пораненнями.

Звірятко лазить відмінно по деревах, недовго можуть бігати зі швидкістю до 62 км / год. Швидко заривається в грунт, вдень відпочиває.

Під колесами машин часто гинуть гризуни. Вомбати не бояться людей.

У сумчастих звірів уповільнений обмін речовин, будь-яка їжа може перетравлюється до 2 тижнів.

Серед ссавців вомбат найекономніший по витраті води. На 1 кг ваги – всього 22 мл. Унікальна здатність тваринного дозволяє виживати в період посухи і при відсутності їжі.

Звірятко має гарний нюх, вночі він шукає їжу, підрізаючи рослина (коренеплід) під корінець гострими зубами.

Раціон дорослих гризунів доволі різноманітний:

  • молоді пагони рослин;
  • коренеплоди;
  • гриби;
  • деякі мохи;
  • ягоди.

Плодючістю тварини не відрізняються, але можуть розмножуватися в будь-який слушний час. Лише в посушливих територіях – сезонно.

Статевої зрілості самці досягнуть в 2 м, а самі – в 3 роки.

Вагітність звірків триває 20-21 день. Після появи на світ, малюк вомбата буде в сумці матері 6-8 місяців. У самочки 2 соска, але вона не зможе прогодувати двійнят.

Дуже слабкий дитинча вомбата чіпляється за шерсть і відразу переміщається в материнську сумку. Потім знайшовши сосок, він практично не відривається від нього, щоб отримувати їжу.

Сумка розташована у тварини на спині, схожа на рюкзачок. Так при копанні нір в сумку не потрапить грунт.

Після 8 місяців малюк починає іноді залишати сумку, розробляє м’язи. Близько року підріс малюк буде завжди поруч з мамою, поки всього не навчиться.

Вомбат – добродушне тварина, але тримати вдома проблематично, адже він любить постійно рити землю. У зоопарках тварини навіть розмножуються.

У дикій природі гризуни живуть в місцях, що люблять відвідувати туристи. Милі тваринки привертають увагу людей, їх із задоволенням підгодовують. Вомбати легко йдуть на контакт, можуть близько підходити до туристів.

Зараз заборонено вивозити вомбатов з країни, можна великим зоопарках за солідну суму 500-1000 доларів.

Тварини страждають найбільше від кліщів, вони провокують коросту. Хвороба призводить до тріщин на шкірі, куди потрапляє інфекція. Тому після укусу кліща гризун може навіть загинути.

Ссылка на основную публикацию