Варакушка птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище існування варакушкі

Опис і особливості

На російських луках водиться цікава представниця пернатих – варакушка. Вона може похвалитися не тільки визначною нарядом, а й прекрасним голосом, що не поступається за якістю звучання співу солов’я, якому є родичкою.

Належать такі створення до сімейства мухоловкових. Вони володіють незначними розмірами, приблизно завбільшки з польового горобця (довжина тіла близько 15 см), і зараховують до загону горобцеподібних.

Їх було б легко сплутати з такими птахами, з огляду на деякого подібності, якби не яскраві фарби оперення.

Особливою красою виділяються чоловічі особини. Зовнішність варакушек значно прикрашає комірець з темно-синього, червоного, жовтого і білого кольорових гам. Самці, оперення яких відрізняється особливою яскравістю в шлюбний сезон, виділяються зі своїх подружок наявністю коричневого відтінку, яскравою смуги під горловим комірцем.

А у варакушкі самки на тлі загальної гри фарб, правда без рудого і синього кольорів, в зазначеному місці можна помітити, що кидається спостерігачеві в очі, блакитну смужку. Спинка таких птахів бура, іноді з сіруватим відтінком, черевце зазвичай світліше.

Надхвістя у самців відзначено рудуватим. Хвіст, який складається і розкладається, подібно красивому віялу, на кінці темнуватий і бурий в середині. Дзьоб таких крилатих створінь, як правило, чорний.

Ці пернаті здатні породити захоплення в серцях не тільки кольором оперення. Вони стрункі і елегантні, а граціозність цих птахів з успіхом підкреслюють їх довгі чорні ноги.

Оперення самки варакушкі не така яскрава як у самця

голос варакушкі часом настільки виявляється схожим на солов’їні трелі, що вокальні інтерпретації цих двох птахів цілком можна сплутати. Секрет полягає в тому, що описувані представники царства пернатих наділені від природи здатністю з успіхом наслідувати співу інших птахів, відтворюючи їхні голоси.

Слухати голос птиці варакушкі 

source src = “http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/07/varakushka-golos-6339-onbird.ru_.mp3?_=1” />http://givnost.ru/wp- content / uploads / 2018/07 / varakushka-golos-6339-onbird.ru_.mp3

Можливо тому по латині такі пташки іменуються «шведськими солов’ями». Так назвав їх ще, що жив близько трьох століть тому, К Лінней, відомий вчений-систематик.

Слід заради справедливості помітити, що «солов’їні» трелі, які виводять варакушкі, все ж не настільки різноманітні, як у їх голосистого родича, але слухати їх дуже навіть приємно. Цікаво, що у кожної з варакушек є індивідуальний пісенний репертуар.

За гарний спів варакушкі називають шведським солов’єм

Тут оригінальністю виділяються характер мелодії, манера її відтворення, тон і інші музичні тонкощі.

Особливо чудовим буває спів варакушкі, точніше чоловічих представників цього різновиду, в період початку шлюбних ритуалів. Вони влаштовують концерти, починаючи з раннього ранку, коли голоси пернатих стають особливо солодкими, і закінчують тільки із заходом сонця.

Виводячи свої мотиви, розташувавшись на гілках куща, кавалери, що демонструють свої таланти подружкам, частенько злітають в повітря, виробляючи, характерні для цього періоду життя пернатих, польоти.

Згадані раніше музичні твори супроводжуються клацання, щебетання і свистами, перейнятими у інших представників крилатою братії, що живе по сусідству. Часто птиці повторюють звукові поєднання «Барак-Барак», що і стало приводом до їх найменуванню.

Крім областей нашої країни такі птахи прекрасно обживаються на досить великих територіях Європейського та Азіатського континентів, зустрічаються на Алясці. У зимові періоди переселяються в теплі області Північної Африки або південні регіони Азії, в такі країни як сприятлива усіма умовами Індія або західніше, в Пакистан, де прагнуть притулитися на ділянках тихих водойм в заростях очерету.

Для зимового притулку вони облюбували області на південь від пустелі Сахари, де багато заболочених ділянок, а також річок, береги яких багаті густою рослинністю.

Маючи приналежність до загальної різновиди, дані представники світу крилатих поділяються на підвиди, яких в цілому налічується одинадцять. Градація проводиться в основному за місцем проживання. А представники їх відрізняються за колірною гамою оперення, присутньої в описі варакушек кожної із зазначених груп.

Важливим фактором, що дозволяє визначити приналежність до певного підвиду є розмір і відтінок горлового плями. Мешканці російського півночі, Скандинавії, Камчатки і Сибіру виділяються рудим кольором цієї прикраси, образно назване «зіркою». Рижезвёздие варакушкі, як правило – жителі півночі, зустрічаються навіть в Якутії і на Алясці.

Білий колір притаманний Закавказькому, середньоєвропейським і західноєвропейському підвидів. Для варакушек, що мешкають на території Ірану, часто взагалі характерна відсутність зазначеної відмітини.

Також представники описуваних типів відрізняються розмірами. Наприклад, скандинавські варакушкі, як правило, більші за среднерусского, Тяньшанская, кавказького підвидів.

Деякі види варакушек також мають не настільки яскраве оперення

Спосіб життя і місце існування

Як уже згадувалося, це перелітні представники пернатого царства. Вирушаючи на зимівлю (що зазвичай відбувається в кінці серпня) в зграї вони не збираються, а відправляються в теплі краї поодинці.

Намагаючись прокладати свої повітряні маршрути уздовж річкових пройм, ці крилаті створення переміщаються, роблячи часті зупинки в заростях чагарників. Спостерігати їх перельоти практично неможливо, так як відбуваються вони по ночах, а варакушкі висоту і дальність дистанцій не люблять.

Слід зауважити, що на польоти пташка варакушка в усі часи, не тільки під час міграцій, дуже лінива, і піднімається в повітря лише за крайньої необхідності, зазвичай тримаючись ближче до землі. Бігають такі істоти швидко, час від часу зупиняються, при цьому посмикуючи хвостом, і, пріспустів крила, видають тривожні звуки.

Повертаються вони з місць зимівлі (в основному з Індії і північної Африки) десь до середини весни. Відразу ж після прильоту самці виявляються спантеличені пошуками ділянки для гніздування. Розміри його зазвичай досить значними, в деяких випадках – понад гектар.

Але якщо таке місце колись уже знайдено, то буде уподобано не один рік, оскільки ці симпатичні крилаті створіння вкрай постійні. З цієї причини і сімейні союзи, колись створені, часто тривають, так як колишнє подружжя мають звичку повертатися з теплих країв на одне і теж місце.

Ось вони і виводять своє потомство, зустрічаючись з колишніми партнерами знову.

Правда відомі випадки, коли самці стають власниками відразу декількома, двома або трьома дружинами, встигаючи при цьому допомагати кожній з пасій в вирощуванні потомства. При цьому гнізда подружок, як нескладно здогадатися, знаходяться поряд.

Серед варакушек зустрічаються також самотні жіночі особини, часто вони беруть шефство над пташенятами, що залишилися з різних причин без батьків, і з успіхом вигодовують приймака, замінюючи мати.

Розселяються варакушкі зазвичай на луках зі значною вологістю, поблизу струмків, боліт, річок, на берегах озер і в схилах ярів. Ця моторне, спритний істота воліє ховатися від сторонніх очей, особливо людських, в заростях вільхи, верби, осоки, вибираючи розрослися густі лугові трави і чагарники.

Селяться варакушкі на луках і в чагарниках

Представники північних підвидів, що живуть в лісотундрі, облюбовують негусті лісу і рідколісся.

Незважаючи на обережність варакушек по відношенню до двоногих, люди легко пристосувалися ловити цих красивих пташок. Але в неволі вони приживаються зовсім непогано і зазвичай довго радують власників своїм чудовим виглядом і співом.

харчування

В їжі варакушкі невибагливі, з задоволенням вживаючи як продукти рослинного походження: різних комах, черв’яків, гусениць, жуків, так і рослинне харчування, наприклад, люблять ягоди.

Пошуками корми ці пташки зазвичай займаються ближче до землі, уважно вивчаючи в пошуках здобичі верхні її шари, розгрібаючи грунт і ворушить опале торішнє листя. Але в деяких випадках варакушка приймає рішення відправитися на повітряну полювання, таким чином виловлюючи мух та інших комах, а в літній період в таких ласощах недоліку не буває.

Часто, пересуваючись по землі великими стрибками, пташка вишукує і поїдає слимаків, павуків, поденок, ручейников, коників. Її здобиччю можуть стати навіть дрібні жаби.

Наприклад, упіймав гусеницю, птах варакушка, не відразу поглинає свою жертву, а спочатку гарненько струшує, продовжуючи це робити до тих самих пір, поки зі свого ласощі, призначеного на корм шлунку, що не витрусить весь неїстівний сміття.

І лише тільки потім приступає до трапези, проковтнувши оброблену смакоту. В осінні ж періоди таким представникам царства пернатих гріх не поласувати ягодами, плодами черемхи і бузини, яких з’являється значна кількість.

Своє потомство такі птахи вирощують, живлячи їх перш за все гусеницями, личинками і комахами. Однак, в раціон пташенят входить також харчування рослинного походження.

Розмноження і тривалість життя

У знаменний період шлюбних ігор кавалери всіляко прагнуть продемонструвати самочкам красу свого оперення. Але ще раніше – десь в квітні, випередивши своїх подруг з поверненням із зимівлі на деякий час, чоловічі особини старанно вибирають і охороняють уподобані території, пильно стежачи за тим, щоб інші родичі дотримувалися значну дистанцію.

Варакушкі не товариський, особливо в даний період. Зараз для них виявляється головним, об’єднавшись в сімейний союз, виростити сильних і здорових продовжувачів роду варакушек.

Наступним етапом після вибору партнера стає будівництво гнізда. Це затишне житло для пташенят такі істоти споруджують з стеблинок і трави, зовні обробляючи їх мохом, а зсередини обкладають пухом.

На фото яйця варакушкі в гнізді

Вони прагнуть розташувати свої споруди ближче до води в густих заростях чагарників на найнижчих гілках, іноді навіть просто на землі. Часто на гнізда цих пернатих можливо натрапити поблизу жител людини в купах старих гілок.

відкладаються там яйця варакушкі (Зазвичай їх буває до 7 штук) мають блакитно-оливковою кольором, іноді з відтінком сірого або в червоно-руду цяточку.

Чоловік приймає в процесі вирощування потомства значну участь, хоча висиджування яєць (період триває два тижні) займається тільки партнерка. Але самець допомагає їй в облаштуванні гнізда, постачає їжею дружину, годує згодом з’явилися на світ дитинчат.

Пташенята варакушкі в гнізді

Пташенята таких пернатих – це строкаті створення, покриті буро-рудим пухом з охристими цятками.

Підростаюче потомство знаходиться в затишному, з усіма зручностями батьківському гнізді всього лише близько двох тижнів. І через цей термін, пташеня варакушкі вже прагне до самостійного життя і польотів, але батьки ще тиждень підтримують виводок своєю турботою.

Територію, де виросли, діти не забувають, звикаючи і прагнучи повернутися наступної весни саме до насидженого місця. Термін існування цих привабливих пернатих створінь в дикій природі, як правило, становить близько трьох років.

Популяція північних варакушек досить стабільна. Але в Центральній Європі, де осушується багато боліт, кількість цих птахів, які втратили місця звичного проживання, значно скорочується.

Ссылка на основную публикацию