Вальдшнеп птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище існування вальдшнепа

вальдшнеп – невелика пташка, яка є дуже цікавий об’єкт для вивчення. Її образ життя і особливості зовнішності здавна займають географів і біологів. Однак даний вид цікавий не тільки для людей науки, а й для любителів полювання, які вважають, що підстрелити вальдшнепа – це справжня удача і привід для гордості. Що ж можна розповісти про цього птаха з незвичною назвою?

Опис і особливості роду

рід птахів-вальдшнепів представлений невеликим числом видів, про які буде розказано пізніше. Всі ці види, проте, схожі і мають безліч спільних рис. Тому почнемо з опису всього роду птахів.

Птах вальдшнеп в польоті

Такі птахи є досить великими мешканцями свого середовища. Вони досягають зростання в 40 см і маси тіла в 400-500 грам. Для них також характерний чималий розмах крил, здатний досягати 50-60 см в довжину.

Забарвлення птахів незначно відрізняється від кольору оперення інших представників сімейства. Так, вальдшнепи дуже нагадують своїх близьких родичів – бекасів, веретенників і пісочників.

Їх пір’я, як правило, мають світло-коричневу або сіру забарвлення, а зверху вони покриті численними чорними плямами. Причому нижня частина тіла птахів покрита чорними смугами. Таким чином птах стає мало помітною серед густого листя дерев.

Найважливішою особливість цього роду є довгий і тонкий дзьоб птахів. Максимальна його довжина становить 10 см. Він, в першу чергу, допомагає птахам добувати їжу і піклуватися про потомство.

вальдшнеп звичайний

Крім унікального дзьоба, вальдшнепи мають прекрасний зір: їх очі розташовані з боків маленької голови, збільшуючи огляд майже до 360 градусів. Тому ці птахи під час польоту і відпочинку мають практично таку ж орієнтацію в просторі, як сови, здатні оглядати своє оточення за допомогою дуже гнучкою шиї.

види вальдшнепів

У роді цих птахів, іноді званих царськими, виділяють вісім окремих видів. Першим і найбільш поширеним з них є Вальдшнеп звичайний, не відрізняється від своїх «побратимів» нічим особливим. Саме він є класичним прикладом свого роду і володіє середніми розмірами і «класичним» оперенням. Ми ж розглянемо інші не менш відомі види – Американського, Амамійского і Оклендського Вальдшнепа.

американський вид

Представники цього виду отримали таку назву завдяки своєму середовищі проживання. Ці птахи поширені, головним чином, на території Північної Америки. Особи даного виду відрізняються маленькими розмірами і досить «округлими» формами тіла. Вони досить низькі, приземкуваті. Через дуже коротких ніг і округлої форми тіла створюється враження, що ці пташки зовсім не ходять по землі, а просто перекочуються по ній.

американський вальдшнеп

Довжина тіла таких пташок становить всього 25-32 см, а маса тіла – не більше 210 грам. Оперення птиці і її «присадкуватість» допомагають їй без праці маскуватися і не потрапляти на очі хижаків. На тілі американських пташок можна побачити лише 4-5 темних смужок, так як вони досить маленькі для об’ємного візерунка.

Оперення представників даного виду практично не відрізняється від інших птахів роду вальдшнепів. Воно має світло-буру, сіру або зрідка золотисте забарвлення. Американський вид є одним з найцінніших об’єктів полювання серед інших вальдшнепів.

Амамійскій

Амамійскій вид сильно відрізняється від американського зовні. Він має досить струнким і підтягнутим тілом з міцними і добре помітними ніжками. Особливо примітні довгі і чіпкі пальці «амамійцев», які допомагають їм злітати і приземлятися.

Амамійскій вальдшнеп

«Рост» птахів даного виду невеликий, хоча і перевищує значення американського виду, – 34-37 см. Оперення птахів приймає буро-оливковий колір, а на верхній частині тіла навіть зустрічаються темно-червоні візерунки. Характерною особливістю «амамійцев» є невеликі «кільця» блідо-рожевою шкіри навколо обох очей. Однак при погляді на пташку їх вкрай складно помітити.

Території поширення амамійского виду обмежені. Такі пташки живуть в Азіатської частини нашої планети, виключно на островах в Східно-Китайському морі. З цієї причини даний вид знаходиться під охороною.

Оклендський

Ареал поширення представників даного виду також вкрай обмежений. Вони живуть тільки на деяких островах Нової Зеландії (в першу чергу, на Оклендського островах), в зв’язку з чим придбали виняткові для вальдшнепів особливості.

Примітно, що багато вчених навіть не відносять цих птахів до роду вальдшнепів. Їх, як правило, зараховують до роду птахів, дуже схожих на вальдшнепів, – до роду бекасів. Однак подібність цих птахів з особинами царського роду знайшли дуже яскраво вираженим, в зв’язку з чим почали його зараховувати до оскільки він розглядався нами роду. Отже, в чому ж полягає ця подібність?

Оклендський вальдшнеп

В першу чергу, варто сказати про те, що забарвлення пір’я оклендських бекасів точно така ж, як і у царських пташок. Вони мають ясно-коричневим оперенням з численними цятками. Розміри ж «Окленд» дещо менше, ніж у інших видів. Середня маса їх тіла становить всього 100-120 грам, а довжина розмаху крил не перевищує 10-11 см.

Однак найважливіший особливістю «Окленд» є саме їх спосіб життя, майже повністю збігається з вальдшнепів. Вони гніздяться на землі, добувають їжу за допомогою нервових закінчень на дзьобі і ведуть потайний, нічний спосіб життя, що зовсім не характерно для інших представників їхнього роду. Тому зарахування цих пташок до іншого роду цілком обгрунтовано.

Єдиною відмінністю в способі життя є те, що представники Оклендського виду відкладають всього 2 яйця в період розмноження. Це від частини пов’язано з їх мініатюрними розмірами і інший, більш відкритою місцевістю, на якій вони живуть.

Спосіб життя і місце існування птахів

Вважається що царська птиця вальдшнеп дуже схожа на звичайного кулика. Іноді представників цього роду навіть називають борової, або червоний кулик. Однак на відміну від куликів, вальдшнепи селяться в лісах. Як було сказано вище, вони легко маскують свою зверхньо забарвлення на тлі листя, тим самим захищаючи себе від мисливців і своїх природних ворогів.

Де живе вальдшнеп? Ці птахи досить широко поширені не тільки в нашій країні, а й на території Китаю, Монголії, України, Фінляндії та Франції. Також вони зустрічаються в лісах Скандинавського півострова.

Вальдшнепи часто мешкають поблизу водойм

Характерною для них середовищем проживання є лісостепу і, відповідно, лісові зони. Причому ці птахи воліють селитися в лісах з нізкоярусной рослинністю (кущі малини, чорниці, ліщини та інших рослин).

Як і кулики, вони прагнуть оселитися ближче до водойм, яке трапляється в лісах. У нетвердою землі, що оточує лісові водойми, птахам зручніше добувати їжу. Разом з тим, для вальдшнепів важлива наявність безпечних місць, в яких вони можуть спокійно відпочити.

Що ж стосується їх способу життя, він також відрізняється від інших птахів. Вдень вони ведуть потайний спосіб життя, ховаючись в заростях лісів або серед гілок старих дерев. Тому вальдшнеп на фото досить рідко знаходиться на відкритій місцевості.

Слід згадати про те, що вальдшнеп – це перелітний птах, яка найчастіше проводить холодну пору року в Північній частині Африки. Ми вже говорили про те, що вальдшнепи схожі на сов можливостями їх зору. Однак це не єдина їхня подібність.

Розглянуті нами птиці, як і сови, ведуть нічний спосіб життя, побоюючись денного нападу хижаків або мисливців. Саме вночі вони виходять на «полювання» і добувають необхідне прожиток. Однак відпочинок птахів на болотистих берегах – виключно денний заняття, на яке йдуть на свій страх і ризик.

харчування

Довгий і тонкий дзьоб дає вальдшнепам деяку перевагу при добуванні їжі. Вони легко дістають сховалися черв’яків і комах. Однак винятковість такого дзьоба складається не тільки в його довжині. Ближче до його кінця у птахів містяться численні нервові закінчення. Вони дозволяють вальдшнепам «прослуховувати» вібрацію земної поверхні і діставати своїх жертв з-під землі.

Основною їжею, яку вживають вальдшнепи, є різні комахи і черв’яки. Дощові черв’яки – це по-справжньому улюблені ласощі королівських пташок. Також вони поїдають личинки комах і, набагато рідше, насіння та інші частини рослин. При нестачі основної їжі птахи здатні полювати навіть на дрібних рачків і жаб.

Пошук пари

Ці птахи утворюють пари лише на період розмноження і не займаються спільним вихованням потомства. Дуже цікавим є процес пошуку партнера. Як правило, у весняний час, самці починають шукати собі пару, видаючи при цьому особливі звуки вальдшнепа.

Такі «пісні» знайомі практично кожному досвідченому мисливцеві. Самець пролітає над лісом в очікуванні того моменту, коли на його клич відгукнеться самка. Після цього птаха формують пару, яка проіснує лише до закінчення спарювання, тобто до запліднення самки. Саме в такий час можна почути справжній голос вальдшнепа. У «повсякденному житті» вони нечасто вдаються до його використання.

Слухати голос вальдшнепа:

source src = “http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/05/Valdshnep_-_Valdshnep.mp3?_=1” />http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/ 05 / Valdshnep _-_ Valdshnep.mp3

Розмноження та особливості потомства

Гніздо птаха розташовують на землі, складаючи його з трави і сухих гілок. Як правило, у самки з’являється 3-4 яйця, покритих особливими плямами. Максимальний термін перебування пташенят в шкаралупі становить 25 днів.

яйця вальдшнепа

Після закінчення цього часу на світ з’являються маленькі пташки з характерною смугою на спині. Ця смуга відрізняє тільки пташенят вальдшнепів. У міру дорослішання вона перетвориться в характерну для них «плямисто-смугасте» забарвлення.

Пташенята народжуються з дзьобом, досить великим для їх розмірів. Однак його довжина трохи менше, ніж у дорослих птахів – приблизно 4-5 см. Самка дуже якісно стежить за своїм потомством.

Це обумовлено тим, що тільки вона доглядає за маленькими пташенятами, при цьому вона змушена здобувати для них їжу і захищати їх від хижаків. Під її «крилом» пташенята досить скоро стають здатні до самостійного пересування і видобутку їжі.

Вже через три години після пробудження вони готові слідувати за матір’ю. Самка, як правило, дозволяє пташенятам пересуватися самостійно, однак при виникненні небезпеки обов’язково бере ситуацію під свій контроль. Вона може перенести потомство в ключі або зовсім «взяти» пташенят в лапи.

Маленькі вальдшнепи здатні відмінно маскуватися при появі хижаків. Багато лісові звірі не помічають пташенят на тлі опалого листя і гілок. Не більше ніж через три тижні пташки переходять до повністю самостійного життя.

Самка вальдшнепа з пташенятами

Вони залишають материнське гніздо і починають шукати власну оселю. З цього моменту вони переходять до незалежного існування дорослої птиці і через деякий час самі будуть здатні заводити потомство.

Тривалість життя

«Дитинство» вальдшнепів займає незначне місце в їхньому житті. Як було сказано вище, на формування і становлення дорослої особини йде не більше двох місяців (разом з ембріональним періодом). Однак все життя пташки – досить тривалий період, в кращому випадку досягає 10-11 років.

Для вальдшнепів значну небезпеку становлять природні вороги-хижаки і мисливці. В такому випадку тривалість їх життя різко скорочується: вони можуть не досягти навіть п’ятирічного віку.

Полювання і винищення вальдшнепів

Говорячи про полюванні на птицю-вальдшнепа, слід сказати не тільки про вбивство птахів любові, але і про постійну боротьбу цих пташок з лісовими хижаками. Їх природними ворогами є багато гризунів і навіть їжаки, що винищують, головним чином, ще не вилупилися пташенят.

Самка, яка охороняла своїх пташенят, також є вразливою для хижаків. Тому різні борсуки, куниці, соболі, горностаї і деякі інші тварини нападають на таких самок і вбивають їх разом з потомством.

Іноді вальдшнепи винищуються навіть не мисливцями, а їх мисливськими собаками, які прогулюються по лісі в пошуках потрібної господареві видобутку. Не менш важкими для вальдшнепів є перельоти в теплі краї і назад, в ліси з помірним кліматом.

пташеня вальдшнепа

Що ж стосується мисливців, вальдшнепи є дуже цінним для них об’єктом. Найчастіше їх вбивають для продажу і заробляють на цьому чималі кошти. Нерідко з них також роблять опудала і представляють їх як найважливіші мисливські трофеї.

Цікаво, що, навіть якщо людина або хижак знає про знаходження неподалік сховався вальдшнепа, йому буде надзвичайно важко виявити пташку. Замаскованих особин найчастіше приймають за гірку листя або невелику купину, покриту травою. У цьому полягає їх незрівнянне майстерність, проте в деякі періоди свого життя пташки виявляються зовсім не захищеними від навколишнього середовища.

Незважаючи на те, що мисливцями винищується всього близько третини всіх убитих вальдшнепів, Міжнародні організації прагнуть заборонити подібну полювання. Адже якщо підсумувати кількість вальдшнепів, винищуються лісовими хижаками, з число птахів, убитих мисливцями, можна побачити аж ніяк не задовільну статистику. Якщо продовжиться знищення розглянутих птахів в таких кількостях, дуже скоро вони можуть опинитися на межі зникнення.

Згадка в літературі і кінематографі

Вальдшнепа можна назвати «класичної» пташкою для оповідань російських письменників про мисливців. Найбільш відомими творами з їх участю є розповіді І.С. Тургенєва і А.П. Чехова. Не менш важливим є і їх згадку в творах Г.Н. Троепольского, І.С. Соколова-Микитова і Гі де Мопассана.

Що ж стосується кінематографа, в ньому царські пташки зустрічаються не так часто. Найвідомішим фільмом є український твір 1996 року, назване на честь самих птахів. Кіно розповідає про життя українських людей в четвертому десятилітті XX століття. Глядачі отримують можливість самостійно розкрити зміст назви фільму.

Отже, в даній статті ми поговорили про вальдшнепів – красивих і неймовірно цінних птахів. У наш час все більше число різних тварин піддається необдуманого винищення хижаками і людьми, в зв’язку з чим виникає необхідність їх охорони.

У сучасному світі важливо цінувати прекрасне і неповторну природу і берегти її представників – наших сусідів по планеті. Саме тому потрібно заборонити полювання на царських пташок, які не приносять ніякої шкоди екології і не загрожують людству.

Ссылка на основную публикацию