Титаніс: древній пернатий гігант

Сімейство фороракосові вважається найдавнішим і різноманітним, оскільки об’єднувало відразу кілька видів. Один з них титаніс, який характеризує великих не літають птахів, що відносяться до найнебезпечніших хижаків того часу.

Скам’янілості цих пернатих були знайдені відразу в двох американських штатах – Техас і Флорида; проте достеменно відомо, що ці хижі птахи в пошуках їжі вели мандрівний спосіб життя, пересуваючись з Південної Америки по Панамському перешийку в північні райони. Було це 5 мільйонів років назад, а останній вид, згідно з підрахунками палеонтологів, вимер 1,8 мільйона років тому.

Загальні відомості про вид

Висота титаніс досягала 2,5 метрів, тоді як важила птах порядком 160 кг. Такі значні розміри не заважали птиці бути в окрузі кращим мисливцем, а найпотужнішим зброєю був міцний дзьоб, який міг пробити череп будь-якій тварині.

Ці хижаки не вміли літати, однак це не завадило їм швидко добувати собі їжу. Мало того, що вони швидко бігали, так ще й вибирали для полювання вичікувальну тактику. Вони могли годинами сидіти в засідці, а потім наздоганяли свою жертву несподівано і блискавично. Їжею ставали дрібні і середні тварини, серед яких були навіть дикі коні.

Якщо говорити докладніше про будову цих хижаків, в очі відразу відразу кидається масивна шия, укорочені передні кінцівки, маленькі крила, довгі нижні кінцівки, призначені для швидкого бігу. Зовні цей птах нагадує страуса, проте, на відміну від свого нащадка, харчувалася тільки падлом і живими істотами.

На кінцівках присутні гострі кігті, які робили титаніс стійким в будь-яких погодних умовах. Зважаючи на особливості будови суглобів передні кінцівки птахи не могли згинатися назад, тому про політ і мови бути не могло. Однак при атаці титаніс активно махав крилами, відволікаючи тим самим свою жертву.

Титаніс – це рідкісний приклад міграції не літаючих птахів південноамериканських видів. Скам’янілості цих пернатих не поширені по всьому світу, а зосереджені тільки на материку Америка. Велика частина знайдених останків становить експозиції музеїв, інші знаходяться на дослідженні палеонтологами.

Середовище проживання

Титаніс були моторними птахами, які ніколи не втрачали видобуток зі своїх чіпких лап. Їх панічно боялися навіть важкі копитні тварини, які також могли швидко бігати. Так скорочувалися популяції тварин, а птиці просувалися на північ Америки в пошуках нової видобутку. Вони швидко бігали, але слідували в нові місця тільки вдень, залишаючи ночі для відпочинку та укриття від небезпечних динозаврів.

Вчені довели, що ці хижі птахи могли плавати, причому були здатні подолати Амазонку. Варто нагадати, що в той час Північна і Південна Америка не мали сухопутного повідомлення, проте останки титаніс виявлені по всій протяжності континенту. Це зайвий раз доводить, що птахи цього виду були хорошими плавцями, хоча палеонтологи до сих пір не розуміють, як при такій великій вазі і укорочених крилах їм вдавалося перепливати цей величезний водойму. Також не виключено, що річки вони проходили в брід, минаючи невеликі острівці з мілководдям.

Визначити причину вимирання цих гігантів так і не вдалося, хоча вчені і палеонтологи знаходять логічне для того часу пояснення – природні катаклізми, різка зміна клімату, льодовиковий період і глобальне потепління. Останки титаніс – велика рідкість для сучасної палеонтології, тому відомостей про ці хижих птахів недостатньо для визначення специфіки їх поведінки і основних умінь.

Відповідно до іншої теорії, ці гігантські птахи стали жертвами нападів інших хижих тварин, однак ця гіпотеза, висунута вченими, також не знайшла свого офіційного підтвердження. Так що залишається тільки здогадуватися, чому ж насправді зникли титаніс.

Титаніс – це ті люті істоти, які зацікавили багатьох голлівудських кінорежисерів. Наприклад, в "Порталі Юрського періоду" ці тварюки зустрічаються в першому і четвертому сезоні, причому одна серія повністю присвячена цим стародавнім хижим птахам.

Титаніс, як і інші представники сімейства фороракосові, вели кочовий спосіб життя. Ці особи могли багато кілометрів переслідувати свою жертву, вага якої часто досягав 80-100 кг. Жили кілька десятиліть, легко адаптувалися на новій місцевості.

Ссылка на основную публикацию