Тварини Китаю. Опис, назви і види тварин Китаю

Одна з трьох найбільших країн світу за величиною і різноманітності дікіхто Китай. Маючи величезні масштаби держави, які тварини в Китаї тільки не живуть: лисиць, рись, вовк і ведмідь, це жителі тайговій частині.

У леопарда живуть в горах, смугаста не тільки шерсть, а й сама шкіра. На північних і західних частинах країни оселилися гризуни і парнокопитні. Вінценосні журавлі, такин, золотисті мавпи, вухаті фазани та багато інших.

Його природа завжди надихала художників і літераторів. Тварини стали праобразами для міфічних героїв. Тиша і спокій найвищих гір, стала притулком для релігійних культур. До сьогоднішніх днів збереглися такі тварини стародавнього Китаю як тарпан, панда і двогорбий верблюд.

На превеликий жаль, за останнє сторіччя через низку причин, їх чисельність катастрофічно знизилася, а деякі види і зовсім зникли. Але влада Китаю прикладають всіх зусиль для збереження і відновлення популяції птахів і звірів, споруджуючи заповідні і природоохоронні зони. Посилюючи міри покарання для браконьєрів.

Азіатський ібіс

Азіатський ібіс, він же червононогий, найдивовижніша і рідкісний птах всього світу. Мешкає на Азіатському континенті і на території України. На жаль, азіатський ібіс знаходиться в Червону книгу як зникаючий вид. У Китаї їх залишилося близько двохсот п’ятдесяти особин. Ще сімсот в різних зоопарках. Але, в останні роки чисельність азіатських ібісів почала зростати.

Ця не маленька птах, вона виростає до метра у висоту. Її відмінна риса – НЕ оперена голова з яскраво червоною шкірою, зате на потилиці знаходиться пучок з білого пір’я. Дзьоб у неї теж не зовсім звичайний він довгий, тонкий і трохи дугоподібної форми. Природа створила його таким, щоб перната без праці могла добувати собі їжу в мулистому дні.

Птахи ібіси білого кольору з рожевим відтінком. І під час польоту, дивлячись на них з низу здається, що вони рожеві. Водяться ці птахи на болотах, і озерах в прісній воді, харчуючись жабами, рибою і ракоподібними.

А гнізда свої вибудовують на самих верхівках дерев, щоб захистити потомство від хижаків. Пташенята азіатських ібісів досить самостійні, вже в місячному віці вони самі можуть харчуватися, без підтримки батьків.

летюча собака

Тварина, яке проживає в Китаї, і по всій Азії. У них є ще кілька імен, місцеві називають криланами і навіть фруктовими мишами. Але тут виходить плутанина з назвами, так як на багатьох фото цих тварин в Китаї  написано – крилата лисиця. Виявляється, що у деяких видів криланами – собачі мордочки, а ось у Індійських натьние лисячі морди.

Харчуються ці незвичайні летючі тварини тільки фруктами, іноді можуть зловити якусь комаху. Що цікаво, свій корм вони зривають прямо в польоті, а поїдають його, висмоктуючи сік з плоду. Непотрібну і вже не смачну м’якоть тварина просто випльовує.

Ці тварини тільки зовні трохи схожі на кажанів, їх найбільша різниця – це розміри. Крилани в кілька разів більше, адже розмах крил у них майже півтора метра.

Летючі собаки живуть величезними групами, днем ​​вони відсипаються на дереві, повиснувши догори ногами, а вночі активно сплять. Чому активно, та тому, що за одну ніч крилани примудряються пролетіти понад восьми десяти кілометрів. В Китаї, в якості домашніх тварин дуже часто можна побачити саме летючих собак.

джейран

Красиві, стрункі жителі пустельних територій це антилопи джейрани. на численних фото тварин Китаю можна розглянути всю красу і граціозність газелі. Самці відрізняються від самок своїми незвичайними, лірообразную рогами.

Джейрани живуть, строго дотримуюся тільки своїм графіком. Ранньою осінню у самців починається гон, тобто територіальний поділ. Цікаве видовище, самці, вирив копитцем невелике заглиблення, відкладають в ній свої екскременти, тим самим застовпивши місце. Інший, більш нахабний, відкопує їх, витягує і відкладає свої, позначаючи, що тепер він тут господар.

Зимують джейрани зграями, але при цьому вони не йдуть високо в гори, так як їх стрункі ноги не переносять глибокого снігу. А з настанням весни, самки йдуть шукати притулок для себе і майбутнього потомства.

Народились дітки, перші сім днів лежать, щільно притулившись до землі і витягнувши голову, маскуючись від хижаків, яких у них дуже багато. Мати, приходячи годувати малюків своїм молоком, не відразу до них наближається.

Спочатку вона з побоюванням огляне все навколо. Помітивши загрозу для життя дитинчати, вона безстрашно кинеться на ворога, забиваючи його головою і гострими копитами. У спекотні літні дні, щоб сховатися від спеки, джейрани шукають собі дерево або чагарник сховатися в тіні, і потім цілий день пересуваються за цією тінню.

панда

Всім відомі бамбукові ведмеді, ці тварини є символом Китаю, вони офіційно оголошені народним надбанням. У дев’яностому році минулого століття тварина внесли в червону книгу  Китаю як зникаючий вид. Адже в природі їх залишилося всього тисячі півтори особин, і десь двісті проживають в зоопарках країни.

Через чорно-білого забарвлення, раніше їх називали плямистими ведмедями. А зараз якщо дослівно перекласти з китайського назва тварини це «кішка-ведмідь». Багато зоологи-натісти бачать в панді схожість з єнотом. Ці ведмеді виростають в довжину понад півтора метра, а важать в середньому 150 кг. Самці, як часто буває в природі, більші за своїх дам.

У них дуже цікава будова передніх лап, а точніше пальців, вони шестипалі, тому без праці беруть ними молоді гілки бамбука. Адже в добу тварині, для повноцінного розвитку потрібно з’їдати до тридцяти кілограмів рослини.

Їх забарвлення дуже красивий, біле тільце, на мордочці навколо очей чорна шерсть у вигляді «пенсне». Вушка і лапи у панд теж чорного кольору. Але як би вони краса не виглядали, з ними потрібно бути обережними. Все-таки дика природа дає про себе знати, і ведмідь може легко накинеться на людину.

Панди заселяють бамбукові ліси, їм же і харчуються, дуже рідко розбавляючи свій раціон гризунами або травою. Через масову вирубку бамбука, панди підіймаються все далі в гори.

Ведмеді звикли жити поодинці, за винятком мам з дітьми. Вони можуть до двох років прожити разом, потім розходяться кожен своєю дорогою. У Піднебесній дуже цінують і охороняють панд, і строго карають законом тих, хто не дай бог уб’є ведмедя, за це людину засуджують до смерті.

Гімалайський ведмідь

Надзвичайно красива тварина, що належить до розряду хижаків. Гімалайські ведмеді, ще їх називають білогруді або місячні ведмеді. Це тому, що у кожного з них на грудях є біле пляма у формі перевернутого півмісяця.

Сама тварина розмірами менше звичайного побратима, чорного кольору. Їх шерсть дуже м’яка, плюшева. У них акуратні невеликі закруглені вушка і довгий ніс. Ці ведмеді часті гості на деревах, вони там харчуються і ховаються від недоброзичливців.

Хоч вони і вважаються хижаками, однак раціон їх на 70 відсотків складається з рослинності. Якщо їм захочеться м’яса, ведмедик зловить мурашки або жабу, падлом він теж може харчуватися. При зустрічі з людьми, тварина поводиться вкрай непривітно. Були випадки зіткнення зі смертельними наслідками для людини.

Оронго

Вони ж чиру або тибетські антилопи вихідці з козячого сімейства полорогих. У парнокопитних дуже цінна хутрова шуба, тому вони часто стають жертвами браконьєрів. Їх масово відловлюють і вбивають, і за підрахунками чисельність таких тварин трохи більше сімдесяти тисяч.

Тибетські антилопи майже метрової висоти і сорока кілограмової ваги. Від самочок, самці відрізняються великими розмірами, наявністю рогів і смуг на передніх лапах. Рогу у чиру ростуть близько чотирьох років, і виростають до півметра в довжину. Оронго коричневого кольору з червоним відтінком, білим животом і чорної мордою.

Живуть ці парнокопитні невеликими сім’ями, самець і до десяти самок. Після народження телят, дитинчата чоловічої статі живуть з батьками близько року, потім йдуть збирати свої гареми.

Дівчата будуть перебувати біля матері, поки самі не стануть мамою. Чисельність антилоп з кожним роком зменшується, за останнє сторіччя їх стало менше на один мільйон.

кінь Пржевальського

У 78-році 19 століття, великому мандрівникові і натісту Н.М.Пржевальскому подарували подарунок, останки невідомої тварини. Він недовго думаючи, відправив їх своєму другові біологу обстежити їх. В ході з’ясувалося, що це не відома науці дикий кінь. Її докладно описали і назвали ім’ям людини, яка її виявив і не залишив без уваги.

В даний час вони на сторінках Червоної книги як зниклий вид. Кінь Пржевальського в природі більш не проживає, тільки в зоопарках і заповідних зонах. По всьому світу їх не більше двох тисяч особин.

Тварина півтораметрової висоти і двох метрової довжини. Її параметри трохи нагадують ослячі – міцне тіло, короткі ноги і велика голова. Важить кінь не більше чотирьох сотень кілограм.

У неї коротка грива, як хаєр на голові у панка, а хвіст навпаки дістає до землі. Кінь світло коричневого кольору, з чорними ногами, хвостом і гривою.

За часів її існування в дикій природі, великі табуни заселяли територію Китаю. Її так і не змогли одомашнити, навіть проживаючи в неволі, у неї збереглися всі звички дикої тварини. У пошуках їжі коні вели кочовий спосіб життя.

Вранці і ввечері вони паслися, а в обід відпочивали. Причому це робили тільки жінки і діти, в той час як їх ватажок, батько сімейства обходив навколишні території, щоб вчасно виявити ворога, і убезпечити свою родину. Натістамі були зроблені спроби повернути коней в природне середовище але, на жаль жодна з них не увінчалася успіхом.

Білий тигр

В китайської міфології існують чотири священних тварин, одне з них – білий тигр. Він уособлював владу, суворість і відвагу, і на полотнах його часто малювали одягненим у військові кольчуги.

Ці тигри походять від бенгальських, але мутувати внутрішньоутробно, внаслідок знайшли абсолютно білий окрас. З тисячі бенгальських тигрів, тільки один буде білим. По всій білосніжній шубі тваринного проходять кавового кольору смуги. А очі його як небо блакитні.

У 1958 році минулого століття був убитий останній представник цього сімейства, і після в дикій природі їх більше не стало. У зоопарках країни живе трохи більше двох сотень особин білого тигра. І щоб познайомитися ближче з твариною, нічого не залишається, як гортати журнали, шерстити простори інтернету в пошуках інформації.

Кіанг

Тварини, що належать до сімейства кінських. Заселяють всі гори Тибету, чому не сильно улюблені місцевими жителями. Так як через свою численність, худобі зовсім не залишається місця для пасовища.

Кіангі півтораметрової висоти, і двометрової довжини. Важать в середньому триста-чотириста кг. У них незвично красивий окрас тіла, в зиму вони майже шоколадного кольору, а до літа світлішають до світло коричневого. Від гриви, по всій довжині хребта і до хвоста проходить темна смуга. А його черевце, боки, ноги, шия і нижня частина морди зовсім білі.

Кіангі не живуть по одному, чисельність їх груп становить від 5-ти до 350-ти особин. У великому стаді переважне кількість матерів і дітей, а так само молодняка, як самців, так і самок.

На чолі зграї, як правило, коштує зріла, мудра і сильна самочка. Чоловічі особини кіангов ведуть холостяцький спосіб життя, і тільки з приходом холодів збираються в невеликі групи.

З середини літа у них починається статева активність, вони прибиваються до стадам з самочками і влаштовують показові бої між собою. Переможець завойовує даму серця, запліднює її і йде геть.

Через рік вагітної життя на світ з’являється лише один теля. Він міцно стає на всі чотири копита і всюди слідує за своєю мамою. Кіангі чудові плавці, тому в пошуку їжі переплисти яке-небудь водоймище їм не важко буде.

Стає сумно і навіть соромно за вчинки людей, з вини яких майже всі описані вище тварини, зараз в критичному стані і знаходяться на межі зникнення.

Китайська велетенська саламандра

Чудо-юдо істота, навіть важко з кимось або з чимось порівняти, живе в крижаних, найчистіших гірських річках північного, східного та південного Китаю. Харчується виключно м’ясною їжею – рибою, дрібними рачками, жабами і інший дрібницею.

Це не тільки найбільше, але і саме незвичайне земноводне в усьому світі. Саламандра виростає, без малого, двох метрової довжини, і важить понад шістдесят кг. Голова, так само як і все тулуб, велика, широка і трохи сплюснута.

По обидва боки голови, далеко один від одного знаходяться малюсінькі очі, на яких зовсім немає століття. У саламандри є чотири кінцівки: дві передні, мають три приплющених пальця, і дві задні, на них по п’ять пальців. А так же хвіст, він короткий, і як вся саламандра теж сплюснут.

Верхня частина тіла земноводного сіро-шоколадного кольору, через не однотонного забарвлення і сильно пухирчатою шкіри тварини, вона здається плямистої. Її черево розмальовано темно і світло сірими плямами.

До п’яти років свого життя саламандра готова до розмноження. З її личинок з’являється на світ близько підлозі тисячі діток. Вони народжуються трьох сантиметрової довжини. Їх зовнішні зяброві перетинки вже досить розвинені для повноцінного існування.

Китайська велетенська саламандра, як і багато тварин Китаю, внесена до Червоної книги як зникаючий вид. Цьому сприяє природний і людський фактор.

Нещодавно, в ізольованій гірській печері з джерелом, була виявлена ​​двохсот річна саламандра. Вона була півтораметрової довжини і важила 50 кг.

двогорбий верблюд

Він же бактріан або хаптагай (це означає домашній і дикий), з усіх верблюдових він найбільший. Верблюди унікальні тварини, так як відчувають абсолютно комфортно себе і в пекуче сонце і в морозну зиму.

Ось вогкості вони зовсім не переносять, тому середовище їхнього життя – спекотні райони Китаю. Верблюди можуть цілий місяць обходитися без рідини, але знайшовши цілюще джерело, з легкістю вип’ють до ста літрів води.

Індикатором ситості і достатньої кількості вологи в організмі є саме його горби. Якщо у тварини все в порядку, то вони стоять рівно, як тільки обвисли, значить, верблюд повинен гарненько заправитися.

Ще в 19 століття, вже знайомий нам великий мандрівник Пржевальський описав його, це говорить про те, що двогорбий верблюд найдавніші з усього свого сімейства. Кількість їх в дикій природі зменшується стрімкими темпами, біологи-натісти б’ють на сполох, сумніваючись, що навіть вжиті заходи по їх порятунку, можливо, їм не допоможуть.

Мала панда

Ось, хто дійсно схожий на єнота, так це мала або червона панда. Китайці називають її «вогненної кішкою», «ведмежою-кішкою», а французи прозвали за своїм – «блискучої кішкою».

Ще в 8 столітті в історичних літописах стародавнього Китаю згадувалося про «кішці-ведмедя». А потім тільки в 19 столітті під час чергової експедиції натістом з Англії Т.Хардвіком, тварина було помічено, вивчено і описано.

Дуже довго малу панду не могли віднести до якогось виду, то приписували до єнотам, то до ведмедів. Адже мордочкою мала панда схожа на єнота, а ходить точно як ведмежа, підгинаючи всередину свої волохаті лапки. Але потім, уважно вивчивши тварина на генному рівні, визначили в окреме – мало-Пандовая сімейство.

Проживають диво-звірі, в густо зарослих хвойних і бамбукових лісах. На відміну від великих панд, вони харчуються не тільки бамбуком, а й листочками, ягодами, грибами. Дуже любить пташині яйця, поцупивши їх в гнізді.

Не проти зловити рибку в водоймі або повз пролітає комаха. На пошуки їжі тварини відправляються в ранковий і вечірній час, а вдень лікуються на гілках або ховаються в порожніх дуплах дерев.

Панди живуть в помірному кліматі з температурою повітря не вище двадцяти п’яти градусів тепла, велику через свою довгою шёрсткі вони практично не переносять. У занадто спекотні дні, тварини розвалюються на гілках дерев, звісивши до низу свої лапки.

Цей миленький звірок півметрової довжини, а хвіст його сорока сантиметровий. З красивою круглою рудої мордочкою, білими вухами, бровами і щоками, і маленьким біленьким носом, з чорним п’ятачком. Очі чорного кольору як дві жарини.

У червоної панди дуже довга, м’яка і пухнаста шубка цікавого поєднання кольорів. Її тіло темно рудого з коричневим відливом кольору. Живіт і лапи чорні, а хвіст рудий в світлу поперечну смужку.

Китайський річковий дельфін

Рідкісний вид, який вже, на превеликий жаль приречений. Адже його залишилося близько десяти особин. Всі спроби врятувати дельфінів в штучних, максимально наближених до натьним умовах зазнали фіаско, жодна особина не прижилася.

Річкові дельфіни занесені до Червоної книги ще в 75 році минулого столетья як зникаючий вид. В цьому році спеціальна комісія Китаю офіційно визнала цей вид вимерлим.

Вони мешканці неглибоководному річок і озер в східних і центральних районах Китаю. Ще річкових дельфінів називали – несучі прапор, так як їх спинний плавник не великий, у формі прапора.

Вперше виявили це ссавець в 18 році минулого століття. Дельфін своєю формою був більше схожий на кита, з сіро-блакитним тілом і білим черевцем. Довжина його від півтора до двох з половиною метрів, і вага від 50 до 150 кг.

Відрізнявся річковий дельфін від морського, своїм рострумом-дзьобом (тобто носом), він був загнутий до верху. Харчувався він річковий рибку, яку діставав з річкового дна за допомогою дзьоба. Дельфін вів денне життя, а вночі вважав за краще відпочити десь на мілководді.

Вони жили парами, а час шлюбного періоду наступало на кінець зими – початок весни. Імовірно самки дельфінів носили свою вагітність трохи менше року. Вони народжували тільки одного дільфінёнка метрової довжини, і то не щороку.

Малюк взагалі не вмів плавати, тому мама ще якийсь час утримувала його своїми плавниками. У них поганий зір але, хороша ехолокація, завдяки чому він чудово орієнтувався в каламутній воді.

Китайський алігатор

Одне з чотирьох священних тварин Китаю. Рідкісний, що знаходиться на межі зникнення вид. Адже в природі їх залишилося дві сотні особин. Зате в заповідник не байдужим людям вдалося зберегти і розмножити рептилій, і там їх налічують майже десять тисяч.

Як це часто буває, «старанні» браконьєри стали причиною вимирання алігаторів. В даний час китайський алігатор мешкає на сході Китаю на берегах річки під назвою Янцзи.

Від крокодилів вони відрізняються трохи меншим розміром, в середньому виростають півтораметрові рептилії, з довгим хвостом і короткими кінцівками. Вони сірого кольору з рудуватим відтінком. Вся спина покрита бронею – окостенілими наростами.

З середини осені і до початку весни алігатори знаходяться в сплячці. Прокинувшись, вони будуть довго лежати, і прогріватися на сонечку, відновлювати температуру тіла.

Китайські алігатори самі спокійні з усього сімейства крокодилячих, і якщо їм і траплялося напасти на людину, то тільки в якості самооборони.

Золотиста кирпата мавпа

Або Золотиста Кирпоноса Мавпа, її вид так само знаходиться на сторінках Червоної книги. У природі їх залишилося не більше 15000 мавпочок. Вони проживають в гірських лісах на висоті від 1000 до 3000 метрів, нижче ніколи не спускаються. Харчуються тільки вегетаріанською їжею, у них в раціоні гілочки, листочки, шишки, мох, кора.

Ці мавпочки незвичайної краси, в першу чергу хочеться описати її мордочку: вона синього кольору, з абсолютно приплюснутим носом так, що навіть ніздрі у неї витягнуті. Відстовбурчені в сторону світлі вушка, і по центру голови чорний, як у панка, хаєр. А дитинчата виглядають як маленькі Єтті, світлі і з довгою шерстю.

Тіло мавпи золотисто-рудого кольору, довжина його сімдесят сантиметрів, довжина хвоста така ж. Самці виростають п’ятнадцяти кілограмові, самки ж майже вдвічі більше.

Живуть мавпочки невеликими сім’ями, які складаються з батька сімейства, кількох його дружин і дітей. Дбають про малятках обоє батьків, у той час як мати годує своїх дитинчат, батько дбайливо і терпляче перебирає їх пухнасту защііщая її від паразитів.

олень Давида

У 18 столітті одним китайським імператором були подаровані олені зоопарків трьох країн: німцям, французам і англійцям. Але тільки в Великобританії тварини прижилися. У дикій природі їх було не дуже багато.

У 19 столітті французький вчений-зоолог Арман Давид, в саду цього імператора знайшов останки давно померлих двох дорослих і дітёниша оленя. Він негайно направив їх в Париж. Там все ретельно обстежили, описали і дали назву.

Ось так досі невідомий олень став називатися гордим ім’ям – Давида. Сьогодні їх можна зустріти лише в зоопарках і заповідниках, зокрема і в Китаї.

Тварина великих розмірів, двох сот кілограмову вагу і півтораметрової висоти. У літню пору їх шерсть коричневого кольору з червоним відтінком, до зими вона стають більш сірих тонів. Їх роги трохи загнуті до спини і змінюють їх олені по два рази в рік. Самі оленів Давида взагалі безрогі.

Південно Китайський тигр

Він найменший і найшвидший з усіх тигрів. У гонитві за здобиччю його швидкість дорівнює 60-ти кілометрів на годину. У довжину ця дика кішка 2.5 метра, а важить в середньому 130 кг. Китайський тигр, один з десяти тварин, які вимирають з катастрофічною швидкістю.

В природі живе і жив він тільки на території Китаю. Але заради збереження виду, багато зоопарків поселили у себе цих вимираючих тварин. І, о диво, в нашому столітті, в заповіднику Африки на світ з’явився малюк, спадкоємець роду південно китайських тигрів.

Коричневий вухатий фазан

Ці унікальні птиці заселяють північні і східні ліси Китаю. В даний час, більшість їх перебуває в неволі, так як знаходяться на межі вимирання.

З свого сімейства вони найбільші, з вгодованим тільцем і довгим оксамитовим хвостом. Їх ноги досить короткі, потужні, і як у птахів, у них є шпори. У них невелика голова, трохи зігнутий дзьоб і червона морда.

На маківці голови знаходиться шапочка з пір’я і обов’язково вушка, власне, за що ці птахи і отримали свою назву. Зовні, самець і самка нічим не відрізняються.

Ці птахи помірно спокійні за винятком шлюбних періодів, тоді вони сильно агрессіруют, в гарячці можуть налетіти і на людину. Самі відкладають яйця або в виритих ними ямках або на низах чагарників і дерев.

гібон білорукий

Гібони мешкають на півдні і заході Китаю, в густих тропічних лісах. Практично все своє життя примати знаходяться на деревах, народжуючись, дорослішаючи, старіючи і вмираючи. Живуть вони сім’ями, самець вибирає собі самочку один раз і на все життя. Ось так, тато з мамою, різновікові діти, можливо навіть і особини в похилому віці, і живуть.

Самка гібон білорукий народжує тільки один раз в три роки по одному малюкові. Майже рік мати годує дитину своїм молоком і всіляко його оберігає.

Перебираючись з гілки на гілку в пошуках їжі, гібони можуть перескакувати на трьох метрові відстані. Харчуються вони в основному плодами з фруктових дерев, на додаток до них можуть послужити листочки, нирки, комахи.

Вони від темно, до – світло коричневих забарвлень, але їх лапи і мордочка завжди білого кольору. Шубка у них довга і густа. Передні і задні кінцівки довгі, передні великі, для кращого лазіння по деревах. У цих тварин зовсім немає хвоста.

Ці тварини живуть кожен на своїй території і, позначаючи де чия земля, вони починають співати. Причому піснеспіви починаються щоранку, і з такою гучністю і красою, що не у кожної людини так статися.

повільний лорі

Це тридцяти сантиметровий примат 1.5 кілограмової ваги. Вони як плюшеві іграшки, з густою темно рудої шерсткою. За їх спині проходить смуга темного кольору, але не у всіх, а черевце трохи світліше. Очі великі і вирячені, між ними смуга з білої шерсті. Вушка у лорі маленькі, велика їх частина захована в шерсті.

Повільний лорі один з небагатьох ссавців, який токсичний. Щелези на його руках виробляють певний секрет, який при з’єднанні зі слиною стає отруйним. Таким способом лорі захищаються від ворогів.

Тварини проживають і поодиноко і сім’ями, при цьому розділяючи території. А позначають вони її, обмочив свої лапи у власній сечі. І кожен дотик до гілки все більше і більше позначає його володіння.

ілійськая піщуха

Це саме потайне тварина в усьому світі, яке проживає тільки в Піднебесній. Її території це гірські схили Тибету, піднімається піщуха майже на п’ять кілометрів високо в гори.

Зовні вона схожа на мініатюрного зайця, правда з маленькими вухами, а лапки і хвостик в точність заячі. Шубка сіренька з темними цяточками. Ілійського піщухи зникаючі види, їх чисельність дуже мала.

Сніжний барс

Або Ірбіс, один з небагатьох звірів, яких так повністю і не вивчили. Дуже мало людей, які стикалися з ним ніс до носа. Це дуже обережний і недовірливий хижак. Слідуючи його стежками можна тільки бачити сліди його життєдіяльності.

Барс тонкий, гнучкий і граціозний. У нього короткі лапки, акуратна маленька голова і великої довжини хвіст. А вся його довжина разом з хвостом – два метри, і 50 кг. у вазі. Тварина сизого кольору, з суцільними або у формі кільця чорними плямами.

Китайський веслонос

Найбільша і стародавня річкова прісноводна рибина. Вона ще відома під назвою осетер-мечоносець. У довжину веслоноси виростають близько п’яти метрів і важать три центнери.

Через свого неординарного носа вони отримали таку назву. Тільки океанологи не можуть зрозуміти пряме призначення цього весло. Одні вважають, що з його допомогою рибині зручніше харчуватися, інші думають, що цей ніс залишився ще з далекої давнини.

Харчуються вони дрібної рибкою, ракоподібними і планктону. Зараз дуже модно тримати цих риб будинку в великих акваріумах, і проживуть вони зі своїми господарями півжиття.

тупайя

Своєю зовнішністю дуже схожа на білку Дегу маючи гостру мордочку, пухнастий хвостик. Вона двадцяти сантиметрової довжини, коричнево-сірого забарвлення. На її невеликих ніжках є по п’ять пальців з довгими кігтиками.

Живуть вони високо в горах, в лісах, на фермерський плантаціях і в садах. У пошуках їжі, були випадки варварських зломів будинків людей і злодійством їжі зі столу.

Подібно білку, звірятко їсть, сидячи на задніх лапах, а передніми утримує свій видобутий шматочок. Живуть вони, строго розмежовуючи свої території. Є поодинокі особини, а є й цілі групи цих звірків.

Ссылка на основную публикацию