Тварина Вомбат (фото): Миле сумчастий ссавець

 

 

Класифікація

вид: вомбат Vombatidae

загін: кускусоподібні

Вища класифікація: Vombatiformes

домен: еукаріоти

царство: тварини

Тип: хордові

клас: ссавці

 

Вомбат – це травоїдний представник австралійської фауни, який проявляє активність в нічний час доби.

Це сумчаста тварина, яке практично не має природних ворогів.

Зовні тварина нагадує маленьке ведмежа

Вомбат, подібно мангустам, тхорів і сурікатом, риє нори, а джерелом їжі для нього служить рослинність.

Виглядає він досить мило і здається нешкідливим, але як тільки відчує небезпеку, відразу ж стане агресивним.

Природа наділила цю тварину гострим слухом і поганим зором. Холодний клімат для нього згубний і тривале перебування в таких умовах може спровокувати серйозні захворювання.

Середовище проживання

Австралія і Тасманія – це основні місця, де живе вомбат. Він мешкає в Новому Південному Уельсі, в Квінсленді і в штаті Вікторія.

Середовищем його поширення є ліси, поля і гори. Вомбат потребує землі, в якій він постійно риє нори – там він живе і так позначає свою територію.

Вомбат завжди буде захищати обжиті простори, відлякуючи «непроханого гостя» грізним муканням. Часто цього досить, щоб той пішов, але при необхідності вомбат вступить і в бій

Раніше вомбати була заселена вся Австралія, але в зв’язку з активним знищенням гризунів, чисельність їхньої популяції значно знизилася.

І сьогодні цих сумчастих можна зустріти лише в південній частині континенту.

характеристика

Через своїх коротких лапок, вомбат схожий на невеликого кремезного ведмедя. Але насправді він є «родичем» коали і кенгуру.

Його тіло виглядає масивним і товстим, а завдяки великій голові, перші австралійські поселенці називали вомбата барсуком.

На сьогоднішній день відомо три види цих сумчастих ссавців:

  • звичайний Vombatus ursinus;
  • широколобий;
  • шерстістоносий Крефт, або північний.

Представники останніх двох видів носять ще одна назва – довгошерсте.

Також існують вомбати-альбіноси, але це величезна рідкість

Важливо! Сільськогосподарська діяльність людини завдала непоправної шкоди популяції вомбатов.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла дорослої тварини коливається в межах 70-130 см. Його вага може становити 20-45 кг. Тулуб виглядає компактним, ноги короткі, але при цьому дуже сильні.

На кожній нозі розташоване по п’ять пальців, чотири з яких мають гострі кігті – з їх допомогою і довгошерстих, і звичайний вомбат риють свої тунелі.

На великій голові розташовані два маленьких очі. Хвіст тонкий і не дуже довгий.

Цікаво! Серед вимерлих видів, наприклад, Phascolonus gigas, зустрічалися особини, вага яких міг досягати 200 кг!

За будовою щелеп, вомбат схожий з гризунами. У нього є чотири передніх ріжучих зуба – по два зверху і знизу, і прості жувальні зуби, кутові відсутні.

Всього у цього ссавця 12 зубів – серед сумчастих це найменший показник

У вомбата звичайного ніс абсолютно голий, вуха короткі і мають округлу форму, а шерсть забарвлена ​​в сіро-коричневий колір, дуже коротка і на дотик жорстка.

У представників двох інших видів – північний і широколобий – ніс волосатий, вуха набагато більше і м’яке хутро.

Найбільшим серед інших є вомбат, що відноситься до виду широколоба, якого можна розглянути на наступному фото. Його характерними особливостями є гострі вуха і плоский лоб.

Широколобий вомбат одягнений в сіру «шубку»

Основні особливості

  1. Вомбат живе в основному під землею в норі, яку він сам і вирив. За допомогою своїх довгих гострих пазурів, це тварина здатна будувати і невеликі печери, і справжні тунельні системи. Довжина останніх може досягати 20 м, а глибина – 3,5 м. У місцях перетину підземних систем утворюються окремі печери, в яких в різний час можуть жити різні «сім’ї» цих приголомшливих тварин.
  2. Ці ссавці в світлий час доби відпочивають, перебуваючи в своїх сховищах. Вночі вони проявляють активність і виходять з нір для того, щоб знайти їжу. Але взимку північний вомбат зустрічається і вдень, що наочно продемонстровано на наступному фото.

У холодну пору північний вомбат може вийти зі своєї нори, щоб погрітися під променями сонця

  1. Дорослі особини практично не мають природних ворогів. Полювати на них можуть дикі дінго і Тасманійський диявол, місцем проживання яких також є Австралія. Але вони значно підривають чисельність вомбатов і заважають їм ростити потомство.
  2. Відбиває атаки нападника це тварина вельми дивно – воно виставляє з нори задню частину спини. А пов’язано це з тим, що на тазових кістках у них розташований своєрідний щит. Якщо ж противник проникає в нору, то вомбат мирно відходить в сторону, захоплюючи його вглиб, а після нападає і душить заднім щитком.
  3. Під час бійки і довгошерстих, і звичайний вомбати буцаються, завдаючи потужних ударів головою. Але перш ніж вступити в сутичку, вони попереджають противника, хитаючи головою з боку в бік і загрозливо мукають.
  4. Постійна наявність джерела води, в місцях де мешкає вомбат, не є обов’язковою умовою для існування. Він абсолютно спокійно живе довгий час без рідини, а якщо і вживає, то вкрай мало.

Цікаво! Вомбат займає друге місце по економії води після верблюда. На один кілограм маси тіла на добу йому достатньо всього 22 мл рідини!

  1. Площа території, де живе цей представник фауни, буде залежати від зовнішніх умов і може складати близько 5-25 га. Мітять свої «володіння» вони не тільки виритими норами, але і екскрементами.
  2. Їх анальний отвір має особливу будову, через якого фекалії за формою нагадують кубики.

Живуть ці сумчасті поодинці, але траншеї одноплемінників завжди будуть розташовуватися близько один до одного

  1. Хода у цих тварин дуже кумедна – вони, подібно червоним пандам, повільно шкандибають і виглядають при цьому досить похилому. Завдяки потужним ногам, при необхідності, вони можуть розвинути швидкість до 40 км / ч.
  2. Від інших сумчастих, місцем проживання яких є Австралія, вомбатов відрізняє мозок, а вірніше його великі розміри. У поєднанні з сильним тваринним інстинктом, ця особливість дозволяє дорослим особинам безболісно повернутися в умови дикої природи після перебування в неволі.
  3. Ця тварина часто хворіє через паразитів, які представляють для нього вельми серйозну небезпеку. Зустріч з кліщами часто закінчується розвитком корости, яка призводить до глибоких ран на шкірі. Ці місця швидко інфікуються і вомбат повільно і болісно вмирає. Крім того, такі сумчасті сприйнятливі до правця і кокцид. Північний вомбат страждає від грибкових уражень легенів, від яких, на жаль, лікування не існує.

харчування

Джерелом їжі для вомбатов є рослинність. Вони вживають пагони трав, коріння деяких рослин, можуть харчуватися мохом, а також ягодами і грибами.

А визначають вони їстівну рослинність за допомогою верхньої губи, розділеної на дві частини.

З-під неї стирчать великі передні зуби, якими тварини з легкістю зрізають молоді пагони під самий корінь.

Завдяки добре розвиненому нюху, ці представники фауни відмінно орієнтуються навіть у нічний час доби.

Їжу вомбати знаходять без особливих зусиль, навіть незважаючи на слабкий зір

Цікаво! Для вомбатов характерний повільний, але дуже ефективний обмін речовин. Після насичення, організму тварини необхідно близько 2 тижнів, щоб переварити надійшла їжу!

розмноження

Період розмноження починається в травні і триває до серпня. На виношування дитинчати відводиться не більше трьох тижнів.

У самки є два соска, але за одну вагітність вона здатна привести на світ лише одного «спадкоємця», який, після народження, протягом досить великого проміжку часу залишається під її опікою.

У цієї тварини на черевці є сумка, яка перевернута назад.

Таке розташування допомагає вомбати безперешкодно рити свої траншеї навіть в той час, коли дитинча знаходиться в цій сумці. Статевої зрілості самець досягає до другого року свого життя, самка – тільки до третього.

Дитинча проводить в сумці матері близько 9 місяців

Розмноження вомбата відбувається практично на всій території, де він мешкає, за винятком особливо посушливих зон.

У таких регіонах ця тварина здатне виробляти потомство тільки в певну пору року.

В умовах дикої природи і звичайний, і північний вомбат живуть в середньому близько 15 років. У неволі тривалість їхнього життя може досягати і чверті століття.

На замітку! Існують відомості про вомбати-довгожителя, який помер після досягнення 34 років. Але є і нині живе сумчастий ссавець на прізвисько Патрік, яке знаходиться в Баллартском парку – його вік на сьогоднішній день становить 29 років!

Зміст і розведення

Австралія славиться величезною кількістю зоологічних парків та туристичних центрів, де вомбати живуть в неволі і цілком активно розмножуються.

Ці тварини неймовірно популярні, незважаючи на те, що приручити їх дуже важко.

Але працівники парків змогли знайти спільну мову з цими милими створіннями, і після довгих умовлянь ті все ж виходять зі своїх укриттів на загальний огляд і навіть дають себе погладити, як видно на наступному фото.

Дитинча вомбата поводиться цілком дружелюбно і спокійно

Але завжди слід пам’ятати про їх далеко не лагідному вдачу, який може проявитися в будь-яку хвилину.

Варто тварині відчути небезпеку, як воно тут же може напасти на людину і роздряпати його своїми довгими міцними кігтями.

Якщо вомбата не провокувати, то ознак агресії той проявляти не буде. Але разом з тим, на його поведінка може вплинути і поганий настрій.

Будучи сильним і міцним, володіючи неабияким вагою, могутніми щелепами і гострими зубами, розсердився вомбат залишить глибокі рани, якщо людина вчасно не сховається з його поля зору.

Крім того, перебуваючи в гніві, ці представники фауни здатні повністю знищити рослинність, яка буде знаходиться в окрузі.

Він стане завзято перекопувати всю ділянку, поки на ньому не залишиться жодного паростка.

Такі характеристики роблять вомбата не найкращим домашнім тваринам. Він непередбачуваний, надмірно полохливий і тому представляє серйозну небезпеку для людини.

І навіть якщо загроза не є реальною, переляканий звір може накинутися на уявного противника.

Крім того, їх не можна назвати кмітливими і часом дії розходяться з здавалося б хорошим настроєм.

Щоб таке екзотичну тварину, як вомбат, могло претендувати на роль домашнього вихованця, для нього перш за все слід облаштувати місце.

І, як кажуть деякі власники цих сумчастих, з часом вони звикають до обстановки, особливо якщо є можливість безперешкодно рити траншеї.

Будинок або квартира для їх утримання не підходять, так як там для вомбата мало місця і йому нікуди буде сховатися.

У зв’язку з цим, покриття для підлоги і стіни обов’язково серйозно постраждають або прийдуть в повну непридатність.

Відповідне місце для вомбата – це присадибна ділянка з великою територією.

При цьому важливо пам’ятати про кліматичній зоні проживання, так як ці тварини дуже погано переносять холод – при таких умовах вони будуть часто хворіти.

У регіонах, для яких характерний змінний клімат, для цих тварин облаштовують особливі місця, де вихованець зможе перечекати холодні місяці або кілька днів негоди

А ось зміст в зоологічних парках для вомбата не стане травмою. При належному догляді вони активно розмножуються і швидко знаходять спільну мову з іншими особинами.

Дитинча поруч зі спокійною мамою буде цілком комфортно себе почувати і добре розвиватися.

Тварина Вомбат: Миле сумчастий ссавець

Вомбат – це травоїдний представник австралійської фауни, який проявляє активність в нічний час доби. Це сумчаста тварина, яке практично не має природних ворогів.

Ссылка на основную публикацию