Тварина рись і її дитинчата – опис і повадки 2020

Велична і обережна тварина, що веде відокремлений спосіб життя вдалині від людських очей. Отримайте максимальне уявлення про особливості життєдіяльності хижої кішки від народження до повного становлення дорослої особини.

Рись – великий ссавців хижак сімейства котячих, що займає великий ареал Північної півкулі планети. Мешкає рись в середній Азії, України, Центральної та Західної Європи, Скандинавії, Канаді, південно-східній частині США, а також в Карпатах, на Кавказі і Балканському півострові. Рись – тварина з дуже цінним хутром, через популярність якого воно масово винищувалося до недавнього часу. В даний час деякі види рисей внесені в списки CITES, IUCN, Бернської конвенції, Червоні книги України, Литви, Польщі, України як тварини, що піддаються загрозі зникнення і підлягають охороні. У деяких країнах, де рисі були винищені або зникли через деградації середовищ існування та скорочення кормової бази, особини заселяються повторно, негативні екологічні фактори нівелюються.

Виділяють наступні види рисі:

  • Звичайна. Підвидами вважаються євразійська, східносибірська, кавказька;
  • канадська;
  • руда;
  • Піренейський (иберийская) – рідкісний вид, нечисленна популяція.

Тривалий період часу тварина каракал відносилося до виду – степова рись. В даний час каракал по своєму генотипу виділений в окремий (однойменний) рід.

Зовнішній вигляд

Розмір рисі і забарвлення її хутра варіюється в залежності від місця існування і виду тварини. Особи, які живуть в північних регіонах, відрізняються густим, м’яким хутром попелястих або сірих відтінків, нечисленними, що не вираженими плямами. Мешканці південних широт, навпаки, мають більш короткий хутро червоних і рудих тонів, інтенсивно усіяний чіткими плямами. Такий різноманітний окрас у рисей обумовлений маскуванням і є результатом пристосування до певної навколишньому середовищу.

Рись має короткий м’язистим тілом середньої довжини 110-120 см з високими кінцівками і великими лапами. У зимовий період широка підошва лапи густо обростає коротким хутром. Така особливість сприяє зменшенню тиску на сніговий покрив при пересуванні тварини і дозволяє йому утримуватися на поверхні, не провалюючись в замети. Маса дорослої особини, в залежності від статі, коливається в межах 20-30 кг.

Відмінною особливістю рисі є короткий хвіст з тупим чорним кінчиком, кисті на трикутних вухах і «бакенбарди» на круглій, виразною морді. Природа наділила рись чудовим зором і слухом, а також відмінними здібностями лазити по деревах і скелях.

Спосіб життя і харчування

Рись заселяє різні природні зони з різноманітними ландшафтами. Тварина віддає перевагу глухим хвойним, широколистяним і змішаних лісах, територіям з густим хмизом, скелястим відвідуваних місцевостям. Часто зустрічається в лісостепу і зоні низкогорной південної тайги, де тваринний світ, який служить кормом рисі, багатий і різноманітний.

Рисі воліють проживати на одному, постійному місці. Межі своєї території тварина позначає екскрементами. Місце проживання рись змінює тільки з настанням голоду, проходячи в пошуках їжі до 25-30 км в день.

Велику частину раціону хижака складають:

  • зайці-біляки;
  • кабарги (маленькі оленевідние парнокопитні);
  • козулі;
  • молодняк кабанів, оленів і лосів.

З птахів рись полює на рябчиків, куріпок і тетеревів.

Звички рисі характеризують її приналежність до котячих – незалежне, граціозна тварина, стрімко реагує під час нападу. Дика кішка, що володіє гострим поглядом, вважає за краще полювати до світанку або сутінковими вечорами.

Іноді зустрічається опис процесу полювання рисі, коли тварина нападає на свою жертву, стрибаючи з дерева. Таку думку помилково – сидячи на скелі або дереві, рись тільки чекає або вистежує потенційну здобич, часом перебуваючи в засідці годинами.

До жертви рись підкрадається повільно і безшумно, нападає блискавично. У разі невдачі, що буває вкрай рідко, рись переслідує жертву довгими стрибками, але не більше 70-100 метрів.

Полює рись практично завжди, коли бачить видобуток, навіть якщо не голодна. Полювання часто закінчується перемогою, але свої трофеї тварина може кинути, чи не ховаючи на майбутнє. Ворогує рись з лисицями, вовками і росомаха. Лисицю рись вбиває завжди, така агресія обумовлена ​​харчової конкуренцією. Виявивши лисячу нору, рись розкопує її, щоб дістати звіра і знищити його. Від вовчих зграй дика кішка рятується на деревах, її сили недостатньо, щоб протистояти навіть одному вовку.

розмноження

Шлюбний період рисей доводиться на кінець лютого – початок березня. За самкою починають доглядати одночасно кілька самців, які часто б’ються між собою. Дикі кішки, зазвичай мовчазні, в період гону видають різноманітні звуки від гучного муркотіння до басовите шалених криків.

Тривалість вагітності у рисі – 2-2,5 місяці. В кінці весни самка народжує 2-3 дитинчат вагою близько 270-300 м Новонароджене кошеня рисі абсолютно безпорадний, його очі закриті, слух відсутній. Протягом наступних кількох місяців рисята харчуються виключно материнським молоком. Підріс 2-х місячний дитинча рисі має сформовані молочні зуби, світло-коричневе забарвлення хутра, невиражену плямистість. У віці 3-х місяців рисята починають потроху покидати лігво, вчаться полювати на дрібних гризунів і зайців, принесених матір’ю. Самець не бере участі у вихованні потомства.

Кошеня рисі, яка досягла 9-місячного віку, стає повністю схожим на дорослу тварину. З матір’ю потомство живе протягом року.

Тривалість життя дикої кішки в природному середовищі існування – 12-15 років.

Ссылка на основную публикацию