Тропічні птиці. Опис, назви, види і фото тропічних птахів

Різноманітність і кількість пернатих в тропічній зоні значно багатшими, ніж в помірних широтах. живуть тропічні птахи на території Центральної, Південної, Африки, Індії, де характерний жаркий клімат, висока вологість.

Вони завжди привертали мандрівників екзотичним забарвленням, незвичністю вигляду. Яскраве оперення допомагає пернатим маскуватися серед екзотичних рослин, залучати партнерів в період розмноження. Майже всі пернаті ведуть деревну життя, харчуються фруктами, горіхами, тропічними рослинами, комахами.

Сінеголовая чудова райський птах

Унікальне багатобарвний забарвлення відрізняє тільки самців. Жовта мантія, червоне пір’я на чорній спинці, оксамитові ноги синього кольору, срібний хвіст. Чудовий наряд примітний бірюзовим плямою на голові, схожим на шапочку, прикрашену чорними подвійними хрестами.

Ця ділянка – справжня шкіра птиці. Самки відрізняються оперенням коричневих відтінків. Хвостові пір’їни характерно закручені в кільця. Живуть райські птахи на островах Індонезії.

Королівський вінценосний Мухоїд

Птахи примітні малими розмірами і яскравими гребінцями, які вони демонструють конкурентам, розкривають під час шлюбного періоду. Самці славляться червоними коронами, самки – жовтими чубчиками з цятками чорного, блакитного кольору. У звичайному житті пір’я притиснуті до голови.

Індійська птах-носоріг

Друга назва птиці носорога – калао. Забобони місцевих жителів пов’язані з рогом дивовижного створення, зростаючим з масивного дзьоба. Амулети, виготовлені у вигляді підвішеного черепа пернатого носорога, за переконаннями індійців, приносять удачу, багатство. Тропічна птах носоріг на межі зникнення через браконьєрство та екологічних проблем.

Гіацинтовий макао

У світі папуг дивовижне оперення макао виділяється насиченим кобальтово-синім забарвленням з невеликими жовтими ділянками на голові. Метровий зростання, потужний дзьоб, виразні очі з красивою радужкою приваблюють любителів птахів.

Гучний і хрипкий голос папуги тепер дуже рідко можна почути в пальмових гаях північного сходу Бразилії. Рідкісний вид гіацинтового макао знаходиться на межі зникнення. Одомашнені птиці відрізняються розумом, вражають грацією.

Атлантичний тупик

Мешканець океанічних узбереж в районі Атлантики. Невелика морський птах з чорно-білим оперенням. Головною особливістю вигляду є дзьоб трикутної форми, сплюснутий з боків. Під час шлюбного періоду сірий дзьоб чарівним чином змінює колір, стає яскраво-оранжевим, як і лапи.

Тупики в довжину всього 30 см. Літають зі швидкістю до 80-90 км / ч. Крім того, тупики – чудові плавці і нирці. Годуються морські папуги, як їх часто називають, рибою, молюсками, ракоподібними.

кучерявий арасарі

Незвичайний представник сімейства Туканова відрізняється завиваються пір’ям на голові. Виглядає чорна корона, завдяки глянцевому поверхні кучериків, як пластикова. Решта світлі пір’я на голові з чорними кінчиками.

Забарвлення тулуба поєднує зелені, жовті, червоні тони. Різнобарвний дзьоб вгорі прикрашений синьо-бордовими смугами, в нижній частині кольору слонової кістки, кінчик помаранчевий. Шкіряста окантовка очей блакитна. Багато хто вважає кучерявого арасарі найкрасивішою екзотичної птахом.

Луската райський птах

Європейці, що вперше побачили птаху з стирчать неймовірно довгими ріжками, або вусиками не повірили в реальність такого чуда. незвичайні птиці тропічних лісів прикрашені пір’ям, які стирчать немов брову над оком. Кожне перо розділене на окремі лусочки-квадратики.

Довжина тіла пташки становить приблизно 22 см, а «прикраси» – до півметра. Дивовижні пір’я дісталися тільки чорно-жовтим самцям, самки, немов іншого виду, непоказні, сіро-коричневі. Голоси птахів незвичайні – суміш машинного шуму, звуків бензопили і цвірінькання. Живуть диво-птиці тільки у вологих лісах Нової Гвінеї.

Африканський вінценосний журавель

Великий птах, зростанням до 1 м, маса 4-5 кг, граціозно статури. Мешкає в болотистих місцях, саванах східної і західної Африки. Значна частина оперення сірого або чорного кольору, але крила місцями пофарбовані в білий колір.

Золотистий чубок з жорсткого пір’я на голові дав назву виду. Яскраві плями на щоках, горловий мішок червоного кольору. Вінценосний журавель – рідкісна тропічна птах. Довірлива натура часто стає жертвою браконьєрів.

Невеликі птахи елегантного виду завдяки світлому забарвленню з чорною окантовкою кожного пера. Кумедний чубчик і довгий дзьоб – головні прикмети екзотичних птахів. Довжина дзьоба практично дорівнює довжині тіла. Прожиток у вигляді дрібних комах птиці часто добувають біля гнойових куп. Для проживання удоди вибирають лісостепу, савани, добре адаптуються на рівнинній і горбистій місцевості.

Звичайний (блакитний) водомороз

Строкаті птиці з великим дзьобом, короткими лапками, на яких видно зрощені передні пальці по значній частині довжини. Прекрасні мисливці годуються рибою. Птахів можна спостерігати біля водоспадів, річок, озер. Видобуток зимородки відносять в гнізда, де поїдають її з голови.

американська кваква

Побачити маловивчену чаплю в природних умовах вдається рідко. Тропічна лісова птах поводиться вкрай обережно, таємно. Відмінні риси – жовта шия, чорна шапочка, блакитний колір оперення навколо очей з переходом на дзьоб. Харчується рибою. Мешкає в дощових лісах Південної Мексики, Бразилії.

павич

Найбільш відома птиця серед тропічних красунь завдяки віялоподібним хвостів. Голову прикрашає витончений чубчик, схожий на корону з бубонцями. Довжина тіла павича приблизно 125 см, а хвіст досягає 150 см. Найбільш насичений забарвлення спостерігається у самців – синє оперення голови і шиї, золотиста спина, помаранчеві крила.

Самки пофарбовані більш бідно, в темно-бурі тони. Візерунок на хвостових пір’ї з особливими «очками». Основні кольори – синій, зелений, але зустрічаються червоні, жовті, білі, чорні павичі неймовірної краси. Любителі розкоші в усі часи тримали птахів на своїх подвір’ях.

Кецаль (кетцаль)

Мешкає дивовижна птиця в Центральній Америці. Багатобарвне оперення неймовірно красиво. Поєднується зелене забарвлення пір’я на голові, шиї з яскраво-червоним на грудях, животі. Загнутий подвійний хвіст з дуже довгого пір’я забарвлений блакитними тонами, його довжина досягає 1 м.

На голові пухнастий чубчик. Птах – національний символ Гватемали. Стародавні шанували птахів як священних. Розмноження кецаль можливо тільки в природних умовах, птиці тропічних лісів мешкають в Панамі, Південній Мексиці.

Червоний (віргінський) кардинал

Птах середнього розміру, довжина тіла 22-23 см. Забарвлення самців яскраво-червоний, на обличчі чорна маска. Самки скромніше – сіро-коричневе оперення розбавлене червоними пір’ям, темна маска виражена слабо. Дзьоб конусоподібної форми, зручної для пошуку комах під корою дерев.

Червоні кардинали населяють різні ліси, часто з’являються в містах, де люди підгодовують красивих птахів насінням. Голос птиці нагадує солов’їні трелі, за що кардинала називають віргінським солов’єм.

source src = “https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/06/penie-ptic-krasnyj-kardinal_buben.fm_.mp3?_=1” />https://givnost.ru/wp- content / uploads / 2019/06 / penie-ptic-krasnyj-kardinal_buben.fm_.mp3

гоацин

Стародавні птиці населяють великі території. Назва вони отримали від племені ацтеків, що населяли колись сучасну Мексику. Довжина тіла становить приблизно 60 см. Пір’я гоацина з строкатим візерунком, в якому перемішані темно-коричневі фарби, жовті, сині, червоні тони. Хвіст прикрашений білою облямівкою. Голову прикрашає стирчить чубок.

У птиці широкі сильні крила, але літати гоацин не може. Можливості обмежені стрибання по гілках, бігати по землі. Пташенята прекрасно плавають, але дорослі особини цю навичку втрачають. Особливості тропічних птахів проявляються в сильному запаху мускусу, що виходить від них. Завдяки даній властивості мисливців гоацини не цікавлять.

Червонобородий нічна щурка (червонобородий осоїд)

Пташки, будучи найбільшими в сімействі, здаються мініатюрними завдяки стрункості, довгим хвостів і дзьобам, акуратним лапок. Вигнутий дзьоб захищає від отруйних жал ос, бджіл, шершнів, яких птахи ловлять на льоту. У яскравому забарвленні щурок присутні п’ять з семи насичених кольорів веселки.

Особливість осоїд проявляється в тому, що пір’ячко на тілі настільки дрібні, що більш схожі на шерсть. З традиційних пір’я складені крила, хвіст. Червонобородий осоїди ведуть приховану життя, полюють із засідки. Голоси птахів практично не чути, між собою вони спілкуються досить тихо.

рогата колібрі

Мініатюрна птаха довжиною в 10 см мешкає на луках Бразилії. Відрізняє колібрі строкате оперення з переважанням мідно-зеленого кольору. Черевце біле. Завдяки здатності стрімко переміщатися в просторі птиці в променях сонця переливаються всіма кольорами веселки. Віддає перевагу степовий ландшафт з багатою рослинністю. Харчуванням для колібрі служить квітковий нектар і невеликі комахи.

тукан

Яскрава риса екзотичної птиці – дзьоб, розміри якого можна порівняти з габаритами самого тукана. Овальне тіло досить потужно, хвіст короткий, широкий. Орнітологи відзначають довірливість і кмітливість птахів, швидку адаптацію в неволі. Очі тукана темного кольору, для птиці дуже виразні.

Крила не дуже сильні, але придатні для коротких перельотів в тропічному лісі. Забарвлення основного оперення на тулуб вугільно-чорний. Нижня частина голови, груди насиченого контрастного кольору – жовтого, білого, такого ж кольору оперення надхвостья і подхвостья.

Ноги сині. Окрасою стають яскраві ділянки шкіри навколо очей – зелені, оранжеві, червоні. Навіть на дзьобі в різних варіаціях проступають яскраві плями. В цілому, колірна гамма оперення завжди надає туканами святковий вигляд.

лорикет багатобарвний

Представники невеликих папужок-лорі мешкають в дощових, евкаліптового лісах Нової Гвінеї, Австралії. Тропічні птиці на фото вражають своїм різнобарв’ям, а в дикій природі зустрічаються забарвлення з неймовірною варіативної мінливістю в залежності від ареалу птахів. Вельми значимо участь папуг в запиленні кокосових пальм. Барвисте видовище представляють величезні зграї лорикет. Скупчення птахів на нічліг включають кілька тисяч особин.

Ластівкові (сіреневогрудая) сизоворонка

Невелика птаха славиться барвистим оперенням. Соковита палітра включає бірюзові, зелені, лілові, білі, мідні кольори. Хвіст як у ластівки. У польоті сизоворонка вправний майстер стрімких піку, віражів і падінь, інших повітряних трюків. Пронизливі голоси птахів чути здалеку. Гніздяться на верхівках пальм, дуплах дерев. Сизоворонки – національні птиці Кенії, Боцвани.

Перуанський скельний півник

Дивовижні птахи знаходяться в близькій спорідненості з нашими сіренькими горобчика, хоча в це важко повірити, якщо порівнювати птах. У півників великий розмір – довжина тіла до 37 см, міцна статура, напівкруглий гребінь на голові з двох рядів пір’я. На відміну від багатьох птахів гребінці – постійне прикраса птахів. Забарвлення в неонових червоних і жовтих тонах, крильця і ​​хвіст чорні.

Блискучий розписного малюр

Невелика пташка – ендемік Австралійського континенту. У звичайний час малюр в сіро-коричневому вбранні з блакитним хвостом і крилами. Навколо очей і грудей проходять чорні смуги. У період розмноження самці перетворюються, демонструють яскраве синє оперення з характерним блиском. Активні пташки в пошуках корму роблять невеликі кочівлі. Воліють місця, зарослі чагарником, з кам’янистим покриттям.

Довгохвостий оксамитовий ткач

Мешканців південної Африки називають в англомовному світі вдовами за надзвичайно довгий траурний хвіст. Довжина хвостового пір’я досягає 40 см, що вдвічі перевищує дину тіла птахів. Смолисто-чорне забарвлення особливо виразний у шлюбний період. Самки менш яскраві. Птахи живуть на передгірних луках, в долинах. Гнізда стоять на землі.

Небесний сильф

Птахи з роду колібрі з довгим ступінчастим хвостом. Оперення блискуче, насиченого зеленого кольору, горло прикрашає синя пляма. Хвіст в нижній частині чорний. Раціон сильфів включає дрібних комах, нектар квітучих рослин. Літають птахи поодинці, крім періоду розмноження, коли самці хизуються перед избранницами нарядами з особливою насиченістю барв.

Бразильський ябіру

Масивні птиці сімейства лелечих мешкають поблизу водойм тропічної Америки великими колоніями з декількох сотень особин. Зростання 120-140 см, вага до 8 кг. Забарвлення бразильського ябіру контрастний. Біле оперення тіла, чорно-білі крила, чорні голова і шия, червона смуга шкіри в нижній частині шиї. Самці і самки розрізняються кольором очей. У самочок вони жовті, у самців – чорні.

Бананоед Лівінгстона (дліннохохлий Турак)

Красиві птахи з зеленим оперенням не пристосовані до польотів, але завдяки потужним ногам, швидко переміщаються по деревної рослинності. Відмітна риса африканського мешканця – високий зелений гребінь з білими кінчиками пір’я. Лісові птиці майже не їдять бананів всупереч своїй назві. В основі раціону – плоди рослин, дощові черв’яки.

Сінешапочная танагра

Яскраві пташки з характерною синьою верхівкою у вигляді шапочки. Зелене горло, черевце, червоний шарфик, темна спинка – святкове вбрання може бути в невеликих колірних варіаціях і різних пропорціях. Літають птахи в гірських лісах, на узліссях. Харчуються плодами рослин, комахами.

Бразильський червоний ібіс

Представники лелекоподібні сімейства залучають помітним червоним кольором. Не тільки оперення, а й ноги, шия, голова, дзьоб насиченою червоного забарвлення з варіаціями відтінків. Птахи середнього розміру з широкими крилами добре літають, ведуть стайня спосіб життя. Великі поселення ібісів включають тисячі особин, займаючи великі території з мулистими річками, болотами, зарослими озерами. Харчуються крабами, дрібною рибою, молюсками.

імператорський дятел

У своєму сімействі найбільший представник дятлових, довжина тіла до 60 см. Бажана п’ятниця – соснові та дубові ліси на височинах Мексики. Окремі види тропічних птахів, включаючи імператорського дятла, можливо втрачені через активну діяльність людини на території проживання птахів.

крячок Інків

Незвичайна морський птах не дивує яскравістю фарб. Наряд крячки попелясто-сірий, місцями чорний, яскраво-червоні тільки лапи і дзьоб. Головною особливістю є вуса з білого пір’я, які хвацько закручуються кільцями, адже довжина вуса досягає 5 см. Хижа тропічна птах харчується рибою.

Коли крячок бачить хороший улов у рибалок, вона просто краде видобуток. Голос морського птаха схожий на нявкання кошеняти. Свою незвичайну назву крячок отримала завдяки ареалу проживання, який збігся з історичної Імперією інків. Популяції птахів нечисленні, близькі до зникнення.

Різноманітність екзотичних птахів в тропічній зоні вражає багатством. Сприятливі кліматичні умови, пишна флора немов дали свободу творця, безмежне уяву якого створило особливий світ пернатих.

Ссылка на основную публикацию