Тетерів птах. Спосіб життя і місце існування тетерева

З приходом ранньої весни, як тільки починає сходити сніг і з’являтися чорні проталини можна спостерігати тетерячі токування. Тетерів починає інтенсивно бігати, стрибати і голосно бурмотіти.

Так проходять їх соперніческіе змагання між самцями. Ці рухи і звуки тривають близько 15-20 хвилин. Після чутні згасаючі звуки і перший акт концерту підходить до кінця.

Але проходить деякий час і все починається спочатку. Кожен птах в природі в чомусь оригінальна. Тетерів птах цікава всім, починаючи від зовнішності і закінчуючи неординарною поведінкою.

види тетеревів

Є кілька видів цих дивовижних птахів. Кожен з них має свої суттєві відмінності. Деяких в природі стає все менше через діяльність людей, тому в даний час вони знаходяться під надійним захистом.

Луговий тетерук

Це перната так само, як і всі інші його побратими відноситься до роду Фазанові. Побачити лугового тетерева можна на Півночі Америки. У зимовий час, з настанням холодів птахи не соромлячись можуть виявитися на фермерських господарствах. Саме в тих місцях їм вдається пережити суворий час року і не відчувати проблем з продовольством.

Середовищем існування цього виду тетеревів є горіхові гаї, місця з великою кількістю шипшини і березняка. На початку шлюбного сезону вони змінюють місце своєї дислокації і перебираються на луки з високими травами.

Для будівництва гнізда птахи вибирають собі території, що знаходяться поблизу водойм і з низькими травами. Наявність водойми поруч – обов’язкова умова для комфортного життя тетерева в природі. Цей вид в 1967 році був внесений до Червоної книги і вважається зникаючим.

острохвостий тетерев

Цей вид тетеревів мешкає в місцях, починаючи від центру Аляски і закінчуючи Юконом, досягаючи Великих рівнин. Розміри цього птаха невеликі – довжина не перевищує 49 см, а вага не дотягує до кілограма.

Відмінною рисою острохвостий тетерева вважається його хвіст, в центрі якого спостерігаються пір’я, довше інших. Між очима птиці спостерігається смужка темного кольору. У самок і самців немає істотних відмінностей. Забарвлення у перших кілька тьмяніше.

острохвостий тетерев

Цим птахам зручно жити на галявинах з невисокими травами, які допомагають майстерно приховувати їх гнізда. Якщо тетерев живе в лісі, то він шукає для себе галявину. Часто зустрічається на сільськогосподарських угіддях і верхових болотах.

Тетерів-Косач

Ці пернаті досить великих розмірів. Їх місцем існування є ліси і лісостеп Азії. Найбільше цей вид можна зустріти в Україні, Монголії, Казахстані, в Китаї. Спостерігається він і на території України, Білорусії, Прибалтики, Польщі, Англії.

У самців зазвичай параметри більші за самок. Відрізняються вони і своїм забарвленням. У забарвленні самця переважають чорні з зеленими тони. У самки ж він більш строкатий з переважанням рудих і коричневих кольорів. Вага птахів може досягати до 1.5 кг.

Тетерів блакитний

Цей вид тетеревів мешкає на Алясці, в Каліфорнії, в Канаді і Колорадо. Оперення даних пернатих розфарбоване в темно-сірі кольори з блакитними і зеленими тонами. На тлі цих фарб рясніє гребінь оранжевого або червоного кольору.

Груди птиці прикрашає біла пляма. Розміри блакитного тетерева значні. Іноді вага дорослого самця перевищує кілограм. Між самцями і самками немає істотних відмінностей в кольоровій гамі. Відрізняються вони розмірами. Вважають за краще вести осілий спосіб життя в хвойних лісах.

Тетерів кавказький

Сама назва цього птаха говорить за себе. Навколишнє середовище кавказького тетерева знаходиться на території Грузії, Азербайджану, Вірменії та на Кавказі. Вибирають місця з заростями березняка, шипшини. Їх повинно бути небагато, але достатньо для того, щоб приховати гнізда пернатих.

Зовнішність даного виду тетерева дуже сильно нагадує тетерева-косача, тільки кілька менших параметрів. В кольорах самців переважають чорні фарби, самка ж рясніє коричневими і рудими тонами.

Тетерів полиновий

По-іншому звуть це перната ще тетеревом шавлієві. Ця великий птах мешкає в Північній Америці і Канаді. Судячи з назви, птиця все своє життя тісно взаємодіє з полином.

Насіння рослини є її улюбленими ласощами тетерева, в його заростях вони вважають за краще будувати свої житла, а також ховатися від своїх ворогів. Для цього виду тетерева важлива наявність боліт.

У самців цих птахів забарвлення набагато більш насиченим, ніж у самок. В принципі, як уже зазначалося, така закономірність спостерігається у всіх видів тетерев. У пере полинового тетерева переважають коричневі тони, розбавлені білим кольором.

Шия птиці увінчана білим коміром. Унікальним є хвіст пернатого, що складається з безлічі пір’я, що стирчать в різні боки і створюють враження розкрився бутона квітки.

Верхівка пір’їнок прикрашена білим кольором, біля основи вони чорні. Варто зауважити, що таким вражаючим хвостом мають тільки самці для залучення протилежної статі.

Зовнішній вигляд тетерева

Між самцем і самкою тетерева існують відмінності. Статевий диморфізм у них на вищому рівні, в цьому плані природа доклала всіх зусиль. Всі самці тетеревів мають яскравий і насичений забарвлення.

Загалом це дуже красивий птах, спостерігати за якою можна годинами. У птиці велике статура, невелика голова на короткій шиї. Максимальна маса пернатого може досягати до 6.5 кг. Довжина його може бути до метра.

Самка Кавказького тетерева

Очі птахів прикрашені червоних не опереним шкірним покривом. Дзьоб пернатих не особливо впадає в очі. Зверху на ньому спостерігається опуклість. А ніздрі покриті пір’ям. У крил невелика довжина, вони округлені.

Впадає в очі привабливий хвіст самців. Кінцівки птиці покриті пір’ям. Оперення самок дещо відрізняється від оперення самців. Воно тьмяне і не так маскується під зовнішнє середовище.

Навколишнє середовище і спосіб життя птиці

Тетерева можна зустріти в Палеарктіческой і Неоарктичеської зонах. Області від Піренеїв і до сходу Манчжурії, землі Шотландії і Монголії, країни Північної Америки, Азії та Європи заселені цими цікавими і привабливими птахами. Багато їх видів можна зустріти і на території України.

Це осілий птах, але в період гніздування вона особливо педантично ставиться до того, де саме побудувати житло. В цей час тетерев намагається уникати похмурих, глухих лісових масивів з високими деревами.

Чудово і комфортно їм у ліпняках і осичняках, де проглядаються березняки, поля зі злаками, ягідники. Не так давно можна було спостерігати цих птахів і в степах. Але з розвитком сільського господарства вони поступово пішли звідти.

Для своїх гнізд птахи вибирають землю. Прямо на ній в густих чагарниках або заростях тетерев знаходить собі притулок. Буває, що вони просто використовують для цього поглиблення в землі.

У питанні житла вся відповідальність лягає тільки на самку. Представник сильної статі не приймає в цьому ні найменшої участі. Для утеплення вже готового житла використовуються пір’ячко і висохла трава. Птахи воліють вести стайня спосіб життя. взимку тетеревам особливо важливо триматися разом. Самка в цей час року рідко відходить від свого самця.

У весняні місяці птиці пересуваються по деревах у пошуках свіжих нирок і пагонів. Цікаво спостерігати за ними в цей час. Тетерів зачіпається міцними лапами за гілку і може так довго провисеть догори ногами.

Вони ведуть осілий спосіб життя і не звикли до змін місця проживання. Це служить причиною майже повного знищення деяких їх видів, адже мисливцям не так важко їх знайти.

Час токування тетеруків припадає на початок весни. Вони розходяться по парам. до осені тетерев займається своїм потомством, висиджує і дбайливо охороняє його. Ближче до зими птахи знову збиваються в зграї. В цей час їх найчастіше зустрічаються на деревах, хоч тетерев і вважається наземним пернатим.

Літають пернаті відмінно. У денний час перелітають з дерева на дерево в пошуках їжі, а вночі спускаються на землю. Взимку для ночівлі вони забираються глибоко під сніг, рятуючись таким чином від холодів. Там вони можуть провести кілька днів, якщо температура на вулиці значно знижується. Але навіть перебуваючи під снігом птиці відрізняються граничною обережністю.

Самець тетерева з самками в шлюбний період

У них ідеально розвинені зір і слух. Це допомагає їм завчасно передбачати небезпеку. Варто зробити один невдалий рух під час полювання і можна злякати всіх тетеруків. Перелякані птахи швидко і з шумом злітають, влаштовуючи переполох навколо.

Дане перната є промислову цінність, тому класична полювання на тетерева є улюбленим заняттям багатьох мисливців. Таке їх масове винищення призвело до того, що деякі види знаходяться на межі зникнення і взяті під охорону людства.

харчування

харчування тетерева найрізноманітніше. Це залежить від пори року і місця існування птиці. Більшою мірою в його раціоні переважає рослинна їжа. Влітку до неї може приєднатися тваринна їжа. Тільки на початку свого життя тетерев потребує великої кількості комах.

Взимку вони віддають перевагу нирках дерев, ягодам і хвої. Тетерів, що живе поблизу полів, без будь-якого сорому і боязні ласує врожаями культур. Це особливо помітно в осінню пору, в період збору врожаю. Нормальному травленню птахів сприяє вживання невеликих камінчиків і твердих насіння.

Розмноження і тривалість життя

про токування тетерева можна говорити нескінченно. Це дивовижне і ні з чим не порівнянне видовище. Самці намагаються з усіх сил завоювати прихильність самок. Вони настільки полігамні, що в цей шлюбний період можуть запліднити не один десяток самок.

Після всіх ритуалів і доконаного запліднення самка починає займатися благоустроєм житла. Самець в цьому їй нічим не допомагає. В обраному затишному місці, непомітному для хижаків самка споруджує гніздо і відкладає від 6 до 9 вохристих в бурі точки яєць.

Час висиджування триває близько 21 дня. У народжених малюків помітний густий пух. Вони завжди знаходяться поруч з мамою, слухаються і наслідують їй у всьому. Приблизно через місяць пташенята стають на крило. Тривалість життя цих цікавих пернатих триває 8-14 років.

Ссылка на основную публикацию