Сизоворонка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування сизоворонки

На нашій планеті існує неймовірна кількість найпрекрасніших і дивних птахів. Не можна уявити без них і їх співу сквери, сади, поля і ліси. Вони заповнюють навколишній світ прекрасним співом і всілякими відтінками оперень. Однією з блискучих представниць світу пернатих є сизоворонка, про неї докладно далі.

Опис і особливості

сизоворонка звичайна унікальна пташка, належить до сімейства сізоворонковие і загону Сиворакшеподібні. Вона володіє помітним оперенням з переливом, і в небі виглядає дуже ефектно. Стиль польоту дуже рухливий і швидкий, крила роблять помахи сильні і різкі.

Голова особини, її груди і крила з внутрішньої частини мають незвичайний насичений блакитний тон з бірюзово-зеленим переходом.

Спинка коричнева з іржею, з плавним переходом у початку хвостика в синьо-чорний з блакитним відливом. крило сизоворонки оформлено з поєднання небесного і зелених відтінків, з чорними переходами на кінчиках.

птах сизоворонка за своїми габаритами схожа на галку або сороку. У неї такі особливості:

  • довжина до 30-35 см;
  • вага може бути 240 гр .;
  • конституція хороша, пропорційна;
  • розправленими стан крила до 22 см, у розмаху крила близько 65 см;
  • подовжені ноги пісочного відтінку;
  • на кожній нозі три пальці повернені вперед, а один назад;
  • голова у дорослої особини великих розмірів на коротенькій шиї;
  • затемнених відтінків дзьоб, твердий і потужний, рівної форми, у краю верхня частина у вигляді гачка.

Птах має особливість – біля основи дзьоба розміщені жорсткі щетіноподобние вібриси (орган дотику). Даний вид пересувається по поверхні землі незграбними прискоком, тому вважає за краще виглядати видобуток з гілок дерев.

Літає птах переривчасто, набираючи висоту і занирівая вниз. Політ частіше не перевищує більше 200-250 метрів. голос сизоворонки скрипучий і жорсткий, що нагадує звук «краше». Самки і самці між собою практично не відрізняються.

Слухати спів сизоворонки

source src = “https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/06/sizovoronka-golos-3129-onbird.ru_.mp3?_=1” />https://givnost.ru/wp- content / uploads / 2019/06 / sizovoronka-golos-3129-onbird.ru_.mp3

У сімействі сизоворонок існує 8 видів, з них тільки звичайний вид живе в європейській і південній частині України.

Кожен з видів має свої особливості:

1. Сіреневогрудая сизоворонка виділяється головним чином строкатим забарвленням. Груди бузково з фіалковим відтінком, голова і потилична частина зелені, а біля очей біляста смужка. В іншому забарвлення схожий зі звичайною особиною. Птах проживає тільки в Африці. Спосіб життя у неї осілий. Має два підвиди.

2. абиссинская сизоворонка. Різновид рідкісна, живе в Центрі Африки, володіє ефектним забарвленням, раціон – комахи, дрібні гризуни.

3. Синебрюхов сизоворонка. Особина відрізняється забарвленням темно-зеленого тону на спині, кремового на голові. Мешкає в Центральній Африці, харчується термітами. У особин яскраво виражене територіальне поведінка – кожен птах, що опинилася у гнізда, атакується.

4. бенгальська сизоворонка має забарвлення грудей коричневий, а не синій. Мешкає в полях і луках Південної Азії, на Аравійському півострові до Китаю, в Індії. Чи не веде міграцію, але в міжсезоння перельоти на невеликі відстані здійснює. Птах прославилася вищим пілотажем самців під час шлюбного періоду. Любить купатися і ловить дрібну рибу. Має три підвиди. Кілька індійських штатів вибрали цю птицю в якості символу.

5. Сулавесская сизоворонка. Цьому виду властивий насичений синій забарвлення тулуба і сірий колір на голові і хвості. Індонезійська рідкісний вид.

6. Рижешапочная сизоворонка названа так, за свою невисоку шапочку рудого окрасу на голові з пір’їнок. Груди також має рудо-коричневий тон. Птах осіле, населяє райони Африки на південь від Сахари, харчується скорпіонами, павуками і ящірками.

7. Ракетохвостая сизоворонка. Особина живе в декількох країнах на південному сході Африки. Назву свою отримала за довгі пір’я по краях хвоста. У забарвленні схожа зі звичайною, але має біле забарвлення на голові.

У сімействі виділяють рідкісне підродина, яке мешкає тільки на Мадагаскарі – земляні ракші. Ці птахи дуже швидко і спритно бігають по землі в пошуках їжі серед трави. У них дуже сильні і довгі ноги. Гнізда вони споруджують в землі в норах.

Спосіб життя і місце існування

Ще десятиліття тому сизоворонка звичайна зустрічалася на великих територіях Європи. Але посилене вирубання лісів, використання на полях хімічних добрив позбавило даний вид можливості жити в звичному середовищі. У північних регіонах Європи вид налічує, на жаль, близько ста тисяч, за останніми підрахунками. У південних районах ареалу навпаки, популяція видів велика.

Сизоворонка звичайна птах перелітний, і на місця свого гніздування вона повертається в квітні, а на зимівлю в спекотні країни відлітає на початку вересня. До шлюбного періоду особини живуть поодинці. Території, де сизоворонка мешкає досить великі, в основному це лісостепові і степові зони:

  1. На півдні Європи розселяється на іспанських, французьких і німецьких землях. Іспанії.
  2. Схід Європи – повністю.
  3. У деяких південних точках Скандинавії.
  4. Південний Сибір.
  5. Центральна Азія.
  6. Індія, Пакистан.
  7. Африканські країни і Австралія.

У нашій країні птахів можна спостерігати в Києві і Підмосков’ї, Києві, Калінінграді, Казані, на сході до Алтайського краю. Заселення є на східній частині а. У першій половині минулого століття на півночі і заході Іванівській області птах регулярно прилітала на літній період. Зараз в цих місцях вчені допускають імовірність гніздівель не більше декількох пар – на жаль.

Сизоворонка любить жити в потоках, прибережних пагорбах і скелях, в сосновому бору, парках. Сади, верби і дуби теж залучають цю птицю. На степових просторах пернаті люблять селитися, їм відмінно підходять для життя берегові лінії річок, обриви, безлюдні місця. Ці пернаті можуть підніматися на висоту до 3000 м над рівнем моря в горах, для створення гніздівель на прямовисних скелях.

На північних територіях птиці ведуть перелітний спосіб життя і на зимівлю починають збиратися в вересні. У більш жарких місцевостях на Кавказі, Кримському півострові сизоворонка залишається до початку жовтня. Відліт маленькими групами особин, напрямок одне – до Африки. У тропічних і екваторіальних країнах птах веде осілий спосіб життя.

харчування

Сизоворонки харчуються в основному живою їжею, при цьому вони всеїдні. Пернаті доглядають свою здобич зверху, влаштувавшись в кроні дерева, копиці сіна, висотних стовпах, електропроводах. У раціон часто входять:

  • великі комахи, в весняний період – жукообразние, а з середини літа – саранові;
  • земляні черв’яки, оси, мухи;
  • ящірки невеликі;
  • рідше – маленькі мишки і жаби;
  • ягоди, фрукти та насіння – в період дозрівання.

Побачивши зверху видобуток, сизоворонка блискавично злітає вниз і атакує її своїм міцним дзьобом. При затриманні невеликий миші птах піднімається з нею високо в небо і кидає її кілька разів на землю. І тільки потім приступає до поїдання.

Є й інший варіант, яким вона користується, разом з видобутком особина піднімається на дерево. Тримаючи видобуток дзьобом за хвіст, вдаряє її з силою головою об тверду поверхню. Птах буде здійснювати це до того моменту, поки не переконається, що видобуток вже не жива. Тільки після цього видобуток буде з’їдена.

розмноження

З року в рік сизоворонка прилітає з півдня в одні і ті ж краю гніздування, для майбутнього житла вибирає дупла в деревах або ущелини в скелях. гніздо сизоворонки споруджують і в зруйнованому будинку, сараї, а також в старих, висохлих колодязях. Дупла, пристосовані під гніздо пернатими, можуть розташуватися на різних рівнях, як прямо у землі, так і на великій висоті до 23-30 метрів.

У прибережних районах, в м’якому грунті птах примудряється вирити нору більше півметра в довжину, прохід в нірці 10-15 см. В кінці неї вибудовується зручна камерка для гніздування (30-50 см), висота стінок до 20 см. Настил всередині може складатися з убогого обсягу сухих трав і листя. Можливо також і відсутність настилу.

Навесні, на початку шлюбного періоду, самці піднімаються на пристойну висоту, вимовляючи уривчасті, різкі крики, потім перекидаються вниз, видаючи при цьому теж різкі сильні звуки, закликаючи самку. За ці акробатичні танці з піснями, схожими з криком «рак-рак», з’явилося інша назва сизоворонки – ракша.

яйця сизоворонки близько трьох сантиметрів в обсязі, вже в перші дні червня самка відкладає до шести штук відразу – вони глянцеві, білі. Так як кладка яєць відбувається протягом двох діб, висиджування відбувається з першого яйця. У цьому беруть участь обидві особини.

Пара активно захищає гніздо протягом всього терміну висиджування і вигодовування пташенят. згодом пташенята сизоворонки, які проклюнулися пізньої, гинуть від недоїдання. В результаті виживають тільки найсильніші в кількості 2-3 особин. Протягом усього вигодовування птиці місце висідкі не чистять.

Пташенята вилуплюються на світло абсолютно голими і сліпими. Протягом 4-5 тижнів батьки невпинно годують потомство і зігрівають своїм теплом. Після оперення молодняк намагається покинути гніздо, залишаючись при цьому поруч.

А батьки продовжують підгодовувати їх. У молоденьких особин забарвлення ще не такий яскравий, як у зрілих птахів, яскраво-бірюзовий забарвлення вони знайдуть тільки через рік. Після закінчення літнього сезону нове потомство відлітає на південь.

Тривалість життя

Шукати собі пару молодняк починає у віці двох років. За статистикою птах веде повноцінний спосіб життя 8-9 років. Але відомі і випадки її життя до 10-12 років. За все своє життя одна пара пернатих може виростити до 20-22 пташенят. Якщо в році видається дощове і холодне літо, то сизоворонки НЕ будуть виводити потомство. Ці птахи люблять виключно теплу погоду.

Цікаві факти

Сизоворонка має деякі особливості, які дуже незвичайні і цікаві:

  1. Птах має деяким властивістю: під час небезпеки особина виділяє секрет зі шлунка, з поганим запахом. Це відлякує багатьох хижаків. А птах, таким чином, рятується сама і зберігає своє місце гніздування з пташенятами від нападу.
  2. Пернаті, одного разу створивши пару, залишаються один одному вірними до кінця життя.
  3. За останні 30 років, популяція виду різко скоротилася. У Європі в зв’язку з екологією і вирубкою лісів, а в південних країнах (Індії) – причина відстріл через делікатесного м’яса. На птицю дуже часто полюють заради забави, набивання опудал, для продажу.
  4. Необдумана вирубка лісів і проведення сезонних весняних і осінніх палів трав змушують птахів шукати інші території для проживання і гніздування.
  5. Відомі факти групового проживання пар в одній великій норі, де у кожної пари свій просторе гніздо. У такій «комунальній квартирі» птиці примудряються не конфліктувати і вирощувати своїх пташенят.
  6. Сизоворонка на фото і відео заворожує своєю яскравою красою і грацією – вона виглядає як птах, що прилетіла з раю.
  7. Зафіксовані вченими здатність сизоворонки переносити пташенят з одного гнізда в інше – це дуже незручно і небезпечно, і нетипово для птиці.
  8. У південних районах нашої країни відомі випадки, коли вже немолоді птиці висиджували яйця дуже «міцно», особливо старі самки. В цей час в дуплі їх можна легко зловити навіть руками.
  9. Сизоворонка поїдає у великій кількості тих комах, які завдають великої шкоди культурним рослинам. За це вона гідна поваги, так як тим самим приносить величезну користь, рятуючи посіви, врожаї від напасті шкідників.
  10. На жаль, птах знаходиться під загрозою вимирання і внесена до Червоної книги. Має першу категорію рідкості. У Московській, Липецької, Калузької і Рязанської та інших областях вид взято під охорону. Житла і гніздування виду охороняються.

Сизоворонка звичайна це райський подарунок нашим північних широт з далеких і жарких азіатських і африканських країн. Сам наряд пернатих про це кричить. Під час перельоту птахи пролітають дуже тривалі відстані, щоб повернутися, завести і виростити пташенят. Наше завдання зберегти цей майже зниклий вид, і створити всі необхідні умови для його комфортного співіснування, і збільшення чисельності.

Ссылка на основную публикацию