Сивка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування сивки

Сивкоподібні – самий великий загін пернатих, які живуть у водному або околоводной середовищі. До них відноситься сімейство ржанкових, а також рачачі сивки. Особи, що відносяться до загону вперше з’явилися близько 36 мільйонів років тому. Орнітологи досі займаються вивченням особливостей цих птахів, способу життя, середовища проживання.

Опис і особливості

Загін ржанкообразних вражає різноманітністю особин. Відзначити основні зовнішні риси птахів складно. Але є кілька особливостей, властивих всім представникам загону. Пернаті прив’язані до водного середовища проживання. Це пов’язує всіх птахів. Їх різноманітність від теплих місць проживання до холодних збільшується. Тому можна сміливо сказати, що це північні птахи.

Сивки люблять жити в мілководних місцях. Всім пернатим сімейства характерна середня величина тіла, укорочений дзьоб, який має потовщення на закінчення. Деякі ржанкових відносяться до іншого сімейства, вони мають більш вселяють розміри.

Весь рід ржанкових відрізняється наявністю світлих або золотистих плям на чорнувата тілі. Здійснювати далекі перельоти допомагають довгі розмашисті крила, що відрізняються загостреною вершиною. У масть з усім тілом дзьоб і навіть райдужна оболонка очей мають темні відтінок.

Представники всього загону ржанкообразних дрібні. Крім розмірів і навколоводних частіше прохолодних місць проживання їх мало що ріднить. Помітні відмінності є в особливостях поведінки, розмноження, проживання.

Тому вчені об’єднали літаючих в безліч груп, серед яких є сивки. Однак відмінності знаходять і серед різних видів цього роду. Древній родич сивки мав риси качок і ібісів.

Біла сивка – сімейство, включає два види. Птахи мають біле пір’я. Довжина тіла всього 40 сантиметрів. При цьому самці досягають більшого розміру, ніж самки. Крила невеликі, їх розмах максимально досягає 84 сантиметрів. Пересувається птах швидко, до особливостей можна віднести кивання головою, притаманне голубу.

Маса Сивка звичайна не перевищує 220 м Величина тіла – 29 сантиметрів. Розмах крил менше, ніж у минулого представника ржанкообразних – всього до 76 сантиметрів. В цілому зовнішній вигляд незграбний. Голова має сіро-коричневий відтінок, колоподібну форму. Період зміни пір’я міняє самців. На чорній грудях і шийці видніється світла смужка.

бурокрилая сивка має більш темне забарвлення і менші обсяги, ніж Золотиста. Испод крила сірого кольору, в той час як інші пернаті мають в цьому місці чорні і білі переливи.

Тулес – більший представник ржанкообразних по вазі – досягає 320 м А ось розмах крил і розмір сивки поступається.

Самець під час шлюбного періоду хвалиться чорним переливом на шиї, боках голови, лобі, спині. А під хвостом – білим. Самки з боку спинки мають переливи бурих відтінків. Знизу видніються білі цятки. Одна з особливостей тулесов – наявність четвертого пальця, якого немає в інших ржанкообразних.

Рачачі сивки мають тіло завдовжки до 40 сантиметрів. Самки і самці в основному не мають відмінностей. Виняток – дзьоб, який у самців трохи більше. Ноги і шия виділяються, дзьоб важкий, через що обсяги голови теж відрізняються.

Він настільки міцний, що мисливець має можливість ламати їм покриви раків. Оперення знизу світле. А ось спина і крила зверху – темних відтінків. У зрілих особин забарвлення темніше, ніж у молодняка. І малюнок на голові відсутній. Птахи рідко бігають швидко, проте ноги довгі, мають сіро-блакитний відтінок.

Сивки – рід сімейства ржанкових, загону ржанкообразних. Орнітологи в його склад включили всього чотири види:

  • Сивка звичайна;
  • тулес;
  • Бурокрилая сивка.
  • Американська бурокрилая сивка.

Білу виділяють в сімейство Білих сивок, яке в свою чергу, включає два види. На окрему увагу заслуговує рачача сивка. Вона відноситься до однойменного виду, роду, родини.

Спосіб життя

Спосіб життя майже всіх представників загону можна визначити як колоніальний. Птахи живуть численними групами. Здійснюють дальні перельоти. Однак є і одинаки, їх менше. Укладання гнізд, висиджування, як і міграція, відбувається колоніями.

Сімейство ржанкових орнітологи спостерігають на узбережжях Ваттове моря, а також Семангеум. Його площа дозволяє розселитися близько 30 видів ржанкових. Бережна лінія є областю гніздування і зимового проживання.

сивка звичайна має охоронний статус з мінімальним ризиком. Це відноситься і до інших сивка. Пернаті добре пристосувалися до середовища проживання, широти з суворим кліматом не провокують зменшення чисельності видів.

Особина переживає період гніздування виключно на вологій місцевості. Це пустирі, луки, і навіть болота. Незважаючи на охоронний статус, орнітологи стверджують, що на території Центральної Європи птицю вже не знайти.

Бурокрилая сивка віддає перевагу сухим місцевості для розмноження і проживання в цілому. У тундрі представників можна зустріти на височинах. Це одні з небагатьох Сивкоподібні, які вважають за краще уникати приморських територій, імовірно конкуруючи з Сивка звичайна.

Поведінкові звички тулесов найбільше відрізняються від інших особин одного великого загону і навіть сімейства ржанкових. Птах спритно пересувається, в цей момент робить дуже різкі зупинки для упіймання легкодоступною видобутку. У його раціоні також присутні водні мешканці, чого не можна сказати про бурокрилая сивки.

Рачачі сивки живуть великими групами, чисельність жителів в яких може досягати 1000. В таких умовах відбувається і гніздування. Активний спосіб життя сивки виявляють в нічний і світанкове час доби.

Середовище проживання

Область проживання загону ржанкообразних обширна. Вони знаходяться в основному на північних регіонах. Деякі особини перелітають між островами Північного Льодовитого океану і Антарктидою. Біорізноманіття поступово збільшується від тропіків до північних областей. Саме осморегуляція сталала причиною такого зростання кількості цих птахів.

Пернатих з сімейства ржанкових можна спостерігати на дбайливих лініях Данії, Німеччини, Північного моря, Нідерландів, Корейського півострова. Рід сивок мешкає в тундрі і лісотундрі Євразії, Північної Америки. Зимівля відбувається в Південній Америці, Австралії, Нової Зеландії, а також на теплих тропічних тихоокеанських островах.

Біла сивка поширена в Антарктиді і більш пристосована до суворих кліматичних умов. Гніздуються літаючі на острові Південна Георгія, Антарктичному півострові, Шетландських остовах, а також Оркнейських.

Ареал проживання Сивка звичайна поширюється від Ісландії і Великобританії до центрального Сибіру. У північних широтах це кордону арктичної тундри. На відміну від Центральної Європи, в північних місцях можна зустріти дивовижне кількість птахів. На заході і півдні Європи переважно місця існування – луки, поля.

Бурокрилая сивка воліє кочкарние і мохово-лишайникові тундри. Птахи набули поширення на підвищених місцевостях Таймиру. У переліку зон проживання також є схили увалов, горбкові ділянки тундри, чагарникові тундри. На кордоні чагарникової місцевості бурокрилая сивки зустрічаються з Золотистими.

Висиджування і основне проживання тулесов проходить в арктичних тундрах Євразії. Це землі від Канін до Чукотки. Центральна Європа може спостерігати лише перельоти цих птахів. Перечікування зими відбувається в Африці, Південній Азії, Австралії, Америці.

Рачача сивка мешкає на землях Червоного моря, Перської затоки. Зустрічаються дев’ять колоній в Абу-Дабі, Ірані, Омані, Саудівській Аравії, Сомалі. На узбережжі Еритреї живуть 30 колоній і більше 10 000 особин.

Крім того, зустріти літаючих можна на Мадагаскарі, Сейшелах, Індії, Шрі-Ланці, Танзанії, Таїланді. Ці пернаті в основному не відходять від води далі, ніж на 1000 метрів. Звичні місця знаходження – лагуни, пляжі, дельти річок.

харчування

Харчування всіх представників ржанкообразних відрізняється в залежності від життєвих звичок і ареалу проживання. Це можуть бути морські безхребетні, водорості, рачки, насіння рослин, комахи. Представники роду включають в раціон в основному комах, молюсків. У меню входять ягоди, насіння рослин, які є в ареалі проживання.

Золотисті сивки воліють комах, черв’ячків, равликів. Всю видобуток птиці шукають в доступності на землі. В дзьоб може попастися бабка, личинки, жучки і навіть сарана. Рачки в меню входять рідко, в залежності від області знаходження.

Рослинна їжа входить в раціон частково. Бурокрилая сивки теж можуть їсти комах. Але краще добувати ягоди, частини рослин. Зокрема це брусниця і вороника. Раціон тулесов майже ні в чому не має відмінностей. Але він вважає за краще їсти водних мешканців невеликого розміру. Відрізняється раціон ракової сивки. За що вона і отримала свою назву.

Птахи в пошуках харчування відвідують мілководді. Основний видобуток – ракоподібні. Птах діє швидко. Завдяки дзьоба має сили, щоб руйнувати захисний панцир своєї здобичі. Іноді нападає на стрибун – лучеперих рибу. На особливу увагу заслуговує спосіб їжі Білій сивки. Вони забирають здобич у інших мешканців узбережжя.

розмноження

Сивка – птах моногамна. Пернаті живуть в парі кілька сезонів. Створенням гнізд займаються не всі. Це може бути легка підстилка або відібране у іншої птиці гніздо. Але Золотисті сивки роблять поглиблене місце в грунті, вистилають місце для кладки.

Зазвичай на світ виходить 4 яйця, процесом насиджування займається не тільки самка, а й батько. Розфарбування шкаралупи темно-жовта і покрита вкрапленнями. Пташенята бачать світ через місяць. Вже після цього відразу можуть харчуватися.

Бурокрилая сивки роблять гніздо трохи менше, але так само висиджують 4 яйця. Забарвлення шкаралупи схожа. Обидва члени сім’ї захищають гніздо і відводять можливого шкідника. Пташенята пробивають шкаралупу в середині липня, незабаром починають літати і через місяць досягають розмірів дорослих особин.

Колір яєць тулесов рожевий, бурий, оливковий. Тому відрізнити яке яйце відклала ця сивка на фото легко. Висиджування відбувається протягом 23 діб. Послу появи на світло пташенята не відразу можуть самостійно жити, для цього має пройти 5 тижнів. Гніздо птаха вистилають тонким шаром трави і лишайників.

Біла сивка будує гнізда не тільки з трави, але і з каменів, черепашок, кісток. Поруч гніздяться пінгвіни, баклани. Зазвичай в грудні-січні з’являється 2-3 пташеня, тільки один залишається в живих. Решту позбавляє життя сам батько. Цілих два місяці пташеняті потрібно залишатися в гнізді, перш ніж стати самостійним.

Рачачі сивки не будують гнізд. Вони роблять нори в дюнах. Проходи широкі, непрямі. Зазвичай з’являється 1 яйце. Забарвлення шкаралупи білий. Кілька діб після появи на світло пташенята зовсім самостійні.

Тривалість життя

Тривалість життя у сивок різна. Тулес може прожити 18 років, в той час як життя інших особин обмежується 12 роками. Це невеликий термін серед птахів. Але він більше, ніж у куликів в цілому.

Цікаві факти

Під час спостережень орнітологи не тільки досліджують розмноження і поведінкові особливості птахів. Вони помічають багато цікавих фактів, які суттєво відрізняють сивок від інших крилатих.

  • Сивки є рекордсменами серед інших птахів по дальності безперервного перельоту. Так вони переміщаються від Алеутських островів до Гавайських. А це не менше 3000 кілометрів і 36 годин.
  • Сивка властива регуляція споживання води і солі. Таку здатність мають морські мешканці.
  • сивка чорноголова (Або по іншому Хрустан) має ще назву дурна сивка.
  • Білі сивки крадуть у пінгвінів не тільки рибу, але й яйця, а також маленьких пташенят. У раціоні також присутні відходи життєдіяльності.
  • Сивкоподібні відносяться до найдавніших птахам, які пережили катастрофу в кінці крейдяного періоду на відміну від динозаврів.
  • На території України проводять час північні сивки.

Сивки – невеликі птахи, які населяють в основному північні області біля берегів. Харчуються дрібними комахами, рослинами, морськими мешканцями. Яйця висиджують в поглибленнях і норах. Чи здатні на довгі перельоти, живуть колоніями, моногамні.

Ссылка на основную публикацию