Степовий кіт: опис, поведінкові особливості і рівень загрози вимирання про людське око


характеристика значення
Середня вага 3-6 кг.
Тривалість життя 10-12 років
Приблизна ціна 50 000 – 70 000 руб.

Степові коти, які є різновидом дикої лісової кішки, з’явилися на перетині епохи неандертальців і людини розумної. Частина з них, одомашнена жителями Близького Сходу, стала предками домашніх кішок.
Розглянемо особливості зовнішнього вигляду степових котів і розберемося в доцільності їх утримання в неволі.

10 Фото Степового кота

Натисніть на маленьке зображення, щоб його збільшити.

Зовнішній вигляд

Залежно від статі степові коти досягають 3-6 кг ваги і 47-75 см в довжину. Ці тварини мають:

  • великими вухами, прикрашеними пензликами на округлих кінчиках;
  • мигдалеподібними очима жовто-зелених відтінків;
  • невеликою головою з вузькою мордочкою;
  • могутніми щелепами з загостреними довгими різцями;
  • худорлявим, але м’язистим статурою;
  • потужними кінцівками середньої довжини з голими подушечками, позбавленими хутра, і гострими повністю втягується кігтями, що забезпечують безшумне пересування;
  • тонким і довгим хвостом, що досягає 20-38 см від довжини всього тіла.

У степових кішок коротка і густа шерсть непримітного забарвлення, що дозволяє зливатися з пустельній місцевістю:

  • основна частина шубки пофарбована в піщаний або сіруватий відтінок з невеликими темними плямами;
  • голова, шия і боки прикрашені смугами, утвореними через зливання плям;
  • живіт і горло пофарбовані в сірувато-білий або повністю білий колір;
  • хвіст оперезаний кількома чорними кільцями і закінчується чорним кінчиком.

ареал

Незважаючи на свою назву, тварини рідко зустрічаються в степах і вважають за краще гірські (не вище 3 тисяч метрів над рівнем моря), пустельні і напівпустельні райони на території:

  • Казахстану;
  • Північній Індії;
  • Центральної, Південно-Західної та Середньої Азії;
  • Закавказзя;
  • Африки;
  • Астраханської області;
  • середземних островах (Мальорка, Корсика, Сардинія).

Вільні простору кіт уникає, вважаючи за краще ховатися в чагарниках і триматися недалеко від води. Головна відмінність від більшості домашніх кішок – відсутність страху перед водою. При необхідності тварина легко перепливає невелику річку або озеро.

Через короткі кінцівок (щодо інших диких кішок) і відсутності хутра на подушечках лап степові коти не пристосовані для полювання в засніжених місцях. У зимовий час тварини вважають за краще триматися поруч з людськими оселями і полювати на гризунів. При цьому спілкування з людиною вони уникають.

Харчування і поведінку

Степові коти – одинаки, які віддають перевагу відокремлений спосіб життя. За кожним самцем закріплена певна територія, перетинається з володіннями декількох самок.

Кішки ведуть нічний спосіб життя, а вдень ховаються в кущах або норах. Їх лапи не пристосовані до риття, тому в якості житла виступають нори, покинуті лисицями, дикобразами або борсуками. У холодну пору року степові коти відсиджуються в норі, утепленій пір’ям, висушеної травою і шкурами убитих гризунів.

В якості їжі дикі кішки вважають за краще:

  • дрібних гризунів;
  • рептилій;
  • комах;
  • птахів;
  • земноводних.

Тварини нападають на здобич у стрибку з відстані в 1 метр або довго вистежують поруч з притулком. Гострі кігті дозволяють вправно підійматися на дерева, мова з жорсткими лусочками легко звільняє м’ясо від кісток видобутку, а гострі зуби виступають головною зброєю під час полювання.

До природним ворогам степових котів відносяться собаки і вовки. Для кошенят і молодих особин небезпечні куниці. При зіткненні з ворогом кішка вигинає спину, відстовбурчують хвіст і піднімає шерсть, намагаючись залякати противника своїм розміром. Якщо «фокус» не вдається, то використовується падіння на спину і атака всіма лапами, озброєними гострими кігтями.

Розмноження і вирощування потомства

Шлюбний сезон наступає в кінці січня. Вагітна самка виношує потомство близько 2 місяців без допомоги самця. Послід складається з 2-5 сліпих кошенят з закритими слуховими проходами. Зір і слух з’являються до кінця 2 тижні життя.

До 2,5 місяців самка годує дитинчат молоком і поступово привчає їх до полювання. Спочатку вона приносить їм вбиту здобич, потім напівживу, а після дозволяє пополювати самостійно.

Ссылка на основную публикацию