Снігові кози «екологічні»

Перше враження оманливе!

Всупереч своїй латинській назві, снігові кози зовсім не такі ягнята, як можуть здатися, і їх нешкідливі на вигляд роги є причиною важких ран, нанесених один одному самцями в період гону, який проходить в кінці осені – початку зими. На відміну від більшості рогатих копитних, снігові козиного не б’ються рогами, а б’ють один одного рогами по тілу При зустрічі самців в період гону вони встають один до одного боком, головами в різні боки, витягуються на ногах, вигинають спину і вздибливают шерсть, демонструючи свою міць .

Далі вони сідають по-собачі на задні ноги і, копаючи передніми «тонні ямки», закидають брудом свої черево і боки. Але ритуалом справа не закінчується, і в міру збудження кавалери можуть перейти до взаємних ударів. Якщо суперник отримує глибоку рану в стегно, груди або шию, це може стати причиною його смерті. Найчастіше від серйозних ушкоджень тваринного рятує тільки густа довга шерсть.

Унаслідок агресивності самців цих милих на вигляд створінь снігові кози не такі вже й популярні в зоопарках. Тобто відвідувачі їх люблять, але не всі, хто служить хочуть наражатися на ризик при догляді за цими «агнцями» і отримати при необережності колоту рану в бік. За статистикою, хоча не виключено і тенденційною, снігові кози стоять третіми в списку найбільш небезпечних тварин зоопарків, поступаючись в цьому відношенні тільки слонам і отруйних змій. Природна агресивність самців в умовах неволі тільки посилюється з тієї причини, що в вольєрах ламається природна система ієрархії, властива цим тваринам в диких умовах.

У природі головною в групі снігових кіз є менша за розмірами самка, і під час гону самець бігає за нею на напівзігнутих ногах і з висунутим язиком в позі, що виражає смиренність і підпорядкування. Якщо залицяльник не знає всіх правил залицяння і не стежить за розташуванням самки, то може отримати удар рогами під ребра (у снігових кіз роги мають і самки, і самці). У неволі козли перестають підкорятися козам і можуть навіть їх покличуть в період збудження.

У травні-червні у самки з’являються козенята, зазвичай 1-2, рідко 3. Народжені на уступах неприступних скель, вони вже через кілька годин слідують за матір’ю по вузьких карнизах. Спритність в повному обсязі успадковується генетично і вимагає навику, так що в перші дні життя багато козенята не справляються з суворим випробуванням і зриваються зі скель. За даними зоологів, десь п’ята частина молодняку ​​гине і становить «природний відхід». Дорослі ж кози нерідко доживають до свого граничного віку в 18-20 років.

Довгий час сніжним козам ніщо не загрожувало в природі. Через недоступність високогір’я індіанці, та й біла людина не могли нанести цього виду серйозної шкоди. Однак в ХХ столітті шосейні дороги були прокладені через найвищі перевали, так що полювання на сніжних кіз як заради м’яса і вовни, так і (в наш час) заради трофейних рогів стала звичайною справою. В даний час полювання на цей вид повністю заборонена, але більшість диких снігових кіз за оцінками фахівців проживають зараз в національних парках США і Канади.

Неволю снігові кози переносять легко і регулярно розмножуються в зоопарках. Якби не їхня агресивність і не схильність гельмінтозів, їх можна було б побачити в багатьох зоопарках світу. Але оскільки не всі хочуть втратити від гельмінтів задорого куплене тварина, то тримають їх тільки там, де є відповідні умови. Одне з таких умов – «стерильний» субстрат (камінь, бетон, асфальт), де вдається виключити контакти тварин з грунтом. Інший шлях – потужна противоглистную профілактика.

Снігові кози населяють тільки скелясті гори Північної Америки, тому видове латинська назва атепсапт закономірно. Ареал великої в світі «кози» (довжина тіла 140-175 см, висота в холці 80-105 см, маса до 135 кг; але самки помітно дрібніше самців). Вони все життя проводять на крутих скельних схилах високогір’я вище межі лісу: влітку в альпійському поясі, на рівні снежников, а взимку в субальпіке, причому нерідко місяцями тримаються на одному і тому ж місці. Тільки в разі рясних снігопадів кози спускаються нижче, в верхню частину лісового пояса. Навесні і на початку літа, коли у копитних починається солевое голодування, буває спускаються в ліс до природних солонців.

Снігова коза в Америці – екологічна кузина гірських козлів в горах Старого Світу, чудово пристосована до проживання на крутих скельних обривах з ледь виступаючими кам’яними полками і карнизами. Тіло високе і плоске, як би стислий з боків, що полегшує балансування при проходженні по вузьких кам’яних полицях. Та й роги не заважають: вони невеликі і розташовані над головою, не те що у гірських баранів і турів.

На відміну від гірських козлів, снігові кози ніколи не поспішають. Вони рухаються повільно, ліниво, наче на негнучких ногах. За добу вони зазвичай не перемішається більш ніж на кілька сотень метрів. Також повільно вони йдуть і від переслідувача, розуміючи, що рано чи пізно він припинить погоню або звалиться в прірву. За нею можна довгий час йти, не випускаючи з поля зору.

Гірські козли люблять стрибати з виступу на виступ, але снігові кози занадто ліниві для цього. Вони спонукають себе на стрибок тільки в ситуації критичної небезпеки і стрибають, як правило, вниз, нерідко на ледь помітний зледенілий виступ скелі. Часто коза і не намагається втриматися на уступі, але тільки відштовхується від нього і перескакує на інший. Буває, для цього їй доводиться розвернутися в повітрі на всі 180 °.

Суворість високогірного ландшафту, в якому снігові кози знайшли своє середовище проживання, – одна з умов їх виживання. У цій суворій країні каменю і снігу у них практично немає ворогів. У зимовий час в верхньому поясі Скелястих гір не залишається інших великих тварин.

Снігові кози виживають тут за рахунок теплого густого хутра і завдяки здатності існувати на майже вертикальних скельних поверхнях: по-перше, тут вони легко можуть сховатися від вітру, а по-друге, той же вітер легко здуває з скельних уступів сніг, дозволяючи козам знайти собі їх аскетичний корм – пожухлу траву, обмерзлі пагони, мохи та лишайники на місцях колишніх альпійських галявин і килимків.

Ссылка на основную публикацию