Слон – 145 фото велетнів і опис їх життя в дикій природі

Індійський слон живе в таких країнах як Індія, Китай, Таїланд, В’єтнам, Лаос і деяких інших. Цей вид воліє лісу, зарості бамбука і густі чагарники.

Африканський слон поширений в більш південних регіонах Африки. Він мешкає в Кенії, Замбії, Сомалі, Намібії, Конго, Зімбабве і в інших південно-африканських країнах.

Цей вид слонів не любить надмірно жаркі місця, наприклад пустелі, а найбільш комфортно почувається в саванах, де завжди є вода і рослинність.

Слон є травоїдним тваринам і харчується виключно фруктами, насінням, травою, листям, гілками, корою і корінням дерев. Для пережовування їжі у цих ссавців призначені корінні зуби, які є досить великими. Зуби мають здатність постійно змінюватися, в міру необхідності і сточування.

Великий слон з’їдає велику кількість рослинності в день – до 450 кг. Води їм теж доводиться випивати досить багато – щодня 100-300 л. Кількість випитої води залежить від погодних умов.

Слон – великий любитель солодкого, цукерок і печива, але подібні частування можуть тільки нашкодити цим тваринам, спровокувавши проблеми зі здоров’ям або скоротивши тривалість їх життя. Тому людям краще стримувати себе в бажанні пригостити слона чимось солоденьким, розумніше буде поділитися з цією твариною солодким і соковитим фруктом.

Сьогодні в Інтернеті і в книгах є безліч різних фото із зображенням слонів. За зовнішніми ознаками можна виділити наступні риси, властиві цим тваринам:

Великі вуха. Завдяки своїм вухам слони мають чудовий слух, здатний вловити звуки грози, перебуваючи при цьому дуже далеко від місця, де бушує стихія (до 100 км). Ці тварини можуть видавати і чути звуки дуже низьких частот, які не сприймаються людським вухом, і таким способом спілкуватися на великій відстані один з одним.

Вуха цих ссавців є дуже рухливими, тому слони їх використовують в якості охолодження, оборони проти набридливих комах, а також для привітання своїх побратимів або, навпаки, – для загрози ворогам.

Цікаво, що кожен слон має унікальний малюнок з вен на своїх вухах, що ідентично індивідуальності відбитків пальців кожної окремої людини.

Хобот. Це незвичайний і незамінний орган для слона. Деякі помилково вважають, що хобот – це ніс, хоча насправді цей орган утворений шляхом зрощення носа і верхньої губи.

Хобот сильний і гнучкий, допомагає своєму власникові долати перешкоди, піднімати колоди, зривати траву і фрукти, ламати дерева і всмоктувати воду, яку слон може або залити собі в рот, або обприскати їй своє тіло. Іншими словами, хобот для цієї тварини служить чимось на зразок руки.

Величезний розмір. Африканські слони можуть досягати до 4 м висоти, а індійські – трохи менше, вони виростають до 2,5 м у висоту.

Виникає питання: скільки ж важить слон? Вага африканського слона може досягати від 5 до 7 тонн, а індійські, відповідно, важать менше – від 3 до 5 тонн.

Груба зморшкувата шкіра. У дорослих особин практично немає шерсті на тілі, а ось слоненята народжуються з жорсткою і рідкісною щетиною. Що стосується кольору шкіри, то вона зазвичай або сіра, або бурих відтінків.

Товсті масивні ноги. Здається, що маючи такі габарити, слон пересувається надзвичайно шумно, але немає – природа все передбачила.

У цього ссавця на кожній нозі є копитця і жирова подушка, розташована в центрі стопи. При ходьбі створюється ефект пружини, завдяки чому слон здатний пересуватися майже беззвучно.

Слони є надзвичайно розумними тваринами, хоча розміри їх мозку аж ніяк невеликі. У цих ссавців, на відміну від багатьох інших, є самосвідомість, і доказом цього є той факт, що слони можуть впізнавати себе в дзеркалі.

Вони, так само як і мавпи, здатні використовувати різні предмети в якості інструментів. Наприклад, гілкою дерева слони можуть обмахуватися в спеку, використовуючи її як віяло, або ж відганяти або навіть вбивати їй мух.

Зорова, слухова і нюхова пам’ять у цих тварин дуже розвинена. Слони можуть дізнатися своїх побратимів після тривалої розлуки, запам’ятати людини або будь-які місця.

Серед хоботних, так само як і серед людей, є правші і лівші. Визначити домінуючу частину мозку можна звернувши увагу на бивні слона: якщо бивень сточен з правого боку, то таку тварину є правшой, так як більше орудує саме цим боком, і відповідно навпаки.

Статеве дозрівання в основному доводиться на 12-13 років у самок і на 14-15 років у самців. Коли приходить час, на поклик і запах слонихи йдуть кілька самців і нерідко влаштовують між собою поєдинок на виявлення найсильнішого претендента.

Самка спостерігає за ними і чекає переможця, з яким вони разом йдуть в віддалене від стада місце. Після можна помітити цю пару, яка прогулювалася разом протягом декількох днів, а потім слониха повертається назад до себе додому, а самець йде в іншому напрямку.

Вагітність самки триває близько 2-х років. У більшості випадків на світ з’являється один слоненя, в рідкісних випадках – два. Через 2-3 години після народження дитинча вже здатний самостійно встати на ноги і смоктати материнське молоко.

Ссылка на основную публикацию