Славка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування славки

Серед безлічі співочих птахів можна виділити скромну і непомітну на зовнішній вигляд пташку. Це її голос нагадує нам про літо в селі, про парному молоці, про заростях очерету, де ми так любили ховатися з друзями. Голос славки – голос нашого сонячного дитинства.

Славка входить в підряд горобиних птахів у складі численного і різноманітного сімейства славкових. Це сімейство включило в себе корольків, очеретянок, пеночек, пересмішників і інших птахів.

Наша героїня, мабуть, найбільш помітний екземпляр, тому і дала всій «сім’ї» своє найменування. Ця пташка має латинську назву “sylvia”, що означає «лісова». Хотілося б думати, що «Славко» її нарекли тому, що вона славно співає.

Опис і особливості

На вигляд ці пташки досить маленькі, з подовженим струнким тілом, тонким дзьобом більше голови, короткими ногами і середніми за розміром крилами з закругленими краями. Хвіст у різних представників відрізняється по довжині і по формі. Зазвичай він досить прямий, але буває ступінчастий, або з округленими краями, також зустрічається злегка виїмчастий.

Пір’я м’які, шовковисті. Забарвлення виконаний в неяскравих кольорах буро-сірої гами, які прекрасно їх маскують в природі. Уміють спритно пересуватися в густих заростях. Характер у них дуже спокійний, а натура діяльна.

Славка на фото звичайна пташка, скоріше навіть непоказна. Її легко сплутати з будь-неяскравим птахом. Але варто їй видати перші звуки – і ви розумієте, що це створення не просто цвірінчить, а співає. Виконання пісні – її відмітна ознака від всіх пернатих.

Більшість славок чудові співаки, є і справжні професіонали в майстерності вокалу. спів славки – приємний «славочний говорок», складається з горлових дзюркотливих звуків, що видаються переборами і великими куплетами майже без перерви. Зазвичай відрізняється м’яким оксамитовим звуком.

Мелодія майже безперервна, правда, іноді може складатися всього з декількох коротких фраз. Це відбувається в моменти малої активності виконавця. Найбільш інтенсивно співають вранці і ввечері. Хоча їх можна почути і вдень. «Концертний сезон» починають відразу після повернення з півдня і продовжують аж до серпня.

Рід славкових об’єднав 26 різновидів. У Російській Федерації живуть деякі з них:

1. Садова славка (Смородинка). В основному пір’я пофарбовані однотонно, в бурі кольору з сірим відтінком, на спині злегка помітний оливковий наліт, лапки темно-коричневі. Нижня частина тіла і оперення під хвостиком сірого білястого кольору. Рівний і прямий хвіст теж має однотонний колір, відтінку кави з молоком.

Пташка має невелику вагу, приблизно 16-20 г, і розмір близько 14,5 см. У неї акуратна невелика головка палевого з сірим тоном кольору. «Дівчатка» злегка світліше «хлопчиків», але відразу не розібрати, що перед вами представники різної статі. У молодих пташок оперення однотонне, світло-бежевого кольору.

Її можна побачити в хвойних і листяних лісах багатьох країн Євразії. Дуже любить плодові сади, особливо зарослі. Цю пташку часто вибирають для будинку. Вона невибагливі, адаптується безболісно і незабаром вітає вас піснею. Спів їх вважається одним з кращих. Зимувати відлітає в Африку.

Слухати спів садової славки

source src = “https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/07/slavka-sadovaya-golos-4505-onbird.ru_.mp3?_=1” />https://givnost.ru/ wp-content / uploads / 2019/07 / slavka-sadovaya-golos-4505-onbird.ru_.mp3

2. сіра славка (Говорунчік). Оперення світло-коричневе з сірим відтінком, голова прикрашена попелястим пір’ям. Її дуже важко помітити серед заростей. У самців біле шийку, і на крилах подекуди просвічують біле пір’я. Черевце і груди біленькі, з ледь помітним рожевим відтінком. Плечі відтінку іржі.

У подруг черевце і груди кольору сухого асфальту, голова темно-коричнева. Пташка невеличка, до 14 см в довжину. Зустрічається в європейській частині континенту, в Західному Сибіру, ​​в Малій Азії, а також в Ізраїлі і на північному заході Африки. Перелітні пташки проводять зиму на африканських просторах. «Говорунчіком» її прозвали через своєрідного «Говорка», який вона видає при співі.

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/07/slavka-seraya-golos-2402-onbird.ru_.mp3

3. Кропив’янка прудка (Млинків). Має характерне «славочное» статура і звичайний забарвлення, найближче до сірої Славко. Відрізняється від останньої відсутністю рудих пір’я на плечах. Розмір тіла її приблизно 11,5-13,5 см при масі 12-16 м Основний тон оперення – бурий. Голова мишачого кольору, ближче до «щоках» чорна, горло молочного відтінку.

Відмітна особливість – буро-чорна смуга від дзьоба через очі, поступово розширюється догори. На краях крил помітна руда облямівка. У жіночих особин забарвлення більш бляклий, проскакують білясті тони. Тримається в підлісках, біля галявин і чагарниках різних видів.

Пересувається швидко, короткими стрибками, іноді може довше затриматися в одному місці, як би даючи себе розглянути. Заселила всі європейські країни, але популяції невеликі. До речі, «завирушка» – тому що любить імітувати інших птахів, ніж обманює навколишніх. А «млинків» її назвали через скрипучих трелі, яка схожа на звук крутиться млинового колеса.

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/07/slavka-zavirushka-golos-1596-onbird.ru_.mp3

4. Славка Чорноголова має невеликий розмір, приблизно до 15 см, і важить близько 15-22 м Спина і прямий хвіст – коричневі з сірим, низ – сріблясто-сірий. Відмінною особливістю вважається чорна ярмулка на голові у «чоловіків», у самочок і молодняка ця шапочка руда або помаранчева.

Зазвичай пташка ховається в густих заростях недалеко від води, в зарослих садах або на лісових галявинах. Одна з найбільш обдарованих і гарненьких співунок, кілька нагадує піснею солов’я. голос славки-Чорноголова схожий на голос садової славки, тільки в звуках ще більше різноманітності. Зустрічається всюди в Європі, крім Заполяр’я, попадається і в Західному Сибіру.

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/07/slavka-chernogolovka-golos-1314-onbird.ru_.mp3

5. На території Закавказзя і в Середній Азії можна побачити Білоус славку. Вона має злегка закруглений хвостик і «шапочку» чорного кольору, яка злегка закриває щоки. Верх аспидно-сірого кольору, нижня частина – винно-рожевого. Основна відмінність – білі «вуса», так розташовані смуги у дзьоба пернатого.

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/07/slavka-belousaya-golos-1299-onbird.ru_.mp3

6. яструбина славка отримала свою назву за схожість з хижим яструбом. До слова сказати, вона своїм виглядом частенько лякає маленьких пташок. Зовні цей птах крупніше багатьох родичів, її довжина доходить до 18-19 см, вага – до 35 м Спинка у неї буро-оливкова з атласним відливом, на потилиці колір йде в темно-коричневий відтінок.

Пір’я над хвостом пофарбовані комбіновано – чорні в центрі і білі по краях, що робить їх схожими на лусочки. Живіт і груди світлі з темними цяточками, теж лускатого виду. До того ж у неї райдужна оболонка очей яскраво-жовтого кольору, ще один штрих для образу хижого птаха. На землі вона незграбна, зате моторна між дерев і кущів. Заселила всі європейські країни, крім Великобританії, мешкає також в Середній і Західній Азії. На зимівлю відлітає в Східну Африку.

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/07/slavka-yastrebinaya-golos-4516-onbird.ru_.mp3

7. співоча славка. Верх тіла монотонно-бурий, на потилиці темна шапочка. Очі прозоро-жовті. Крила мають білі проблиски і смужки. Черевце птиці сіро-білого кольору, ближче до боків злегка темніше, лапки бурі. У «дівчаток» пір’я на голові мають сріблястий відтінок, але основне оперення непоказний і блідіше, ніж у «хлопчиків».

Молоді пташки за кольором ближче до самок, тільки в оперенні є трохи рудого кольору, і крила зі світлою окантовкою. Важить пташка близько 25 м Вона абсолютно виправдовує свою назву, так як привабливо і звучно співає. Звучання нагадує пісню садової славки. Вибирає дерева вище, любить хвойні породи. Мешкає на півдні Європи.

8. пустельна славка. Мабуть, з мешкають в Україні – найменша Славочку, розміром 11-12,5 см. Спинка світло-жовта з відтінком сірого кольору, черевце біле з жовтизною по боках. Ноги жовто-коричневого кольору. Хвіст бурий, по його краях білі смужки. Вибрала для проживання сухі регіони Азії і північний захід Африки. Заселяє чагарники, в пустелі живе на саксаулу. Пісня дзвінка, трохи тріскуча.

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/07/slavka-pustynnaya-golos-1597-onbird.ru_.mp3

Звичайно, найбільш широко птиці славки представлені на нашому материку. Однак було б несправедливо промовчати про родинні їм птахів, що живуть на інших континентах.

  • американські славки або древесніци. Займають територію від хвойних і широколистяних лісів помірних широт Північної Америки до тропічних лісів Центральної і Південної Америки. У Канаді живе ряба американська славка. Всі ці птахи вважаються лісовими співуни, їх в сімействі близько 113 видів. Вони дуже схожі на наших славок, як співом, так і зовнішністю.

  • африканські славки – недавно виділене підродина співочих горобиних птахів. Дослідження показали, що вони не є частиною сімейства славкових, їх відділення від сімейства відбулося дуже давно. Налічується 6 пологів з 18 видами, все гніздяться в Африці:
  • бюльбюлевие славки, мешкають в дощових лісах і рідколісся;
  • пестрогрудкі, вважають за краще сухі рівнини з чагарниками;
  • сільвіетти, живуть в лісистих саванах і сухих чагарниках, цікава особливість – гніздо будують у вигляді глибокої кишені;
  • дамарскіе большехвостой славки, вибрали кам’янисті посушливі райони і пасовища;
  • вусаті большехвостой славки теж воліють кам’янисті райони;
  • капські большехвостой славки ділять ареал з вусатими большехвостой.

Всі ведуть осілий спосіб життя, крім вусатою большехвосткі і буробрюхой сільвіетти. Ті здійснюють локальні міграції в Західну Африку, пов’язані з сезоном дощів. Розмір їх варіюється від 8 см (вага 6,5 г) у сільвіетт, до 19-23 см (вага 29-40 г) у большехвосток.

  • Австралійські славки або молюри. Червоноголовий молюр і прекрасний розписного молюр – ось, мабуть, найвідоміші представники родичів славки в Австралії. Це птиці сімейства горобиних, живуть тільки в Австралії. Рідко трапляються на очі, тому вивчені поверхнево. У прекрасного молюра самця на потилиці яскраво-синя шапочка, горло теж пофарбовано в синій колір. Особливо синява видно в момент токування. Самки і холості самці забарвлені в сіро-коричневі тони.

Спосіб життя і місце існування

Ці птахи мешкають практично на всій планеті, крім полярних областей. Славки живуть всюди, де є густі чагарники, тінисті зарості і ліси. Деякі з них охоче поселяються в занедбаних парках і садах.

Життя славки проходить не на виду, вона прихована від чужих очей густою рослинністю. На відкритому просторі або на землі їх побачиш не часто. Рухливі і діловиті, невтомні і життєрадісні, вони з спритним спритністю снують по заплутаних заростях. Цей зелений «хаос» служить їм і житлом, і їдальнею, і «дитячої».

Це пташки активні вдень, вночі вони частіше відпочивають. Тримаються групами рідко, тільки при великих перельотах. В основному живуть парами або поодинці. Зазвичай співають самці, але іноді дивують співом і самі. Саме вони є майстерними імітаторами.

птах славка линяє два рази за рік, на початку березня і в кінці жовтня. Якщо пташка перелітний, линька відбувається якраз перед поверненням з зимівлі і ближче до відльоту на південь. Після линьки оперення стає яскравішим.

Перелітними є все Славкові, що живуть в помірному поясі і на півночі. Велика частина з них з зимівлі з’являється лише в квітні, щоб приступити до гніздування і вирощування потомства.

Птах славка у вас вдома здатна принести багато радості, вона швидко приживається. Спочатку можна закрити її чимось напівпрозорим, щоб не злякати, а потім вона адаптується і починає співати. Краще вибрати прямокутну клітку або помістити її в вольєр.

Однак краще тримати її окремо від інших птахів, вона скромна і може піддатися нападу. У клітці потрібні жердочки, поїлки, купальні і годівниці. Якщо у вас є вольєр, помістіть туди рослини, на яких співуча згодом може звити гніздо.

Годування – комахи, мурашині яйця, маленькі жучки, борошняні черв’яки. А також ягоди невеликого розміру. Можна додавати дрібно-зернову суміш. Температуру тримаєте не менше 18 ºC, птахи люблять тепло і бояться протягів.

харчування

Їх їжа – комахи, їх личинки, ягоди, дрібні насіння. На перший погляд раціон скромний, але за ним захована справжня екологічна діяльність. Жодна з славок не приносить істотної шкоди людині, вони не здатні сильно розорити ягідники або розкльовувати поля. А користь від них істотна, хоча на перший погляд здається непомітною.

Комахи – це основні шкідники саду і лісу. Довгоносики, листоїди, клопи, пильщики, гусениці, комарі, мухи, бабки – все, чим харчуються маленькі славки, вважається шкідливим для лісу та саду. Наші співуни все літо старанно «чистять» від них дерева та кущі. А ближче до осені пташки більше схиляються до рослинної їжі.

Скльовують ягоди горобини, малини, чорниці, бузини, черемхи, жимолості, чорниці та ожини. Ці птахи до того ж є розповсюджувачами рослин, так як кісточки у них в шлунку не перетравлюються. Поширення насіння птахами називається орнітохорія. Виходить, що ці маленькі герої не тільки санітари, але і серйозні помічники природи. Ось так легко і невимушено, з веселою піснею, вони за літо роблять велику і потрібну роботу.

Розмноження і тривалість життя

Час гніздування зазвичай настає після повернення із зимівлі і потрапляє на початок квітня. Початок такого важливого періоду знаменується співом самця, який закликає подругу до ритуалу. Потім він продовжує співати, але вже інші мотиви, які означають, що місце зайняте. Пара славок тримається разом досить довго.

Вони вірні дружини і дбайливі батьки. гніздо славки схоже на чашу, причому різні види пернатих підходять до будівництва цієї споруди з різних умінням. У деяких видів вони майстерно сплетені, навіть іноді схожі на вазу або куля, а у інших – нарочито недбалі, пухкі, нагадують розвалену платформу.

Будівельний матеріал – суха трава, гілочки, мох. Яйця сірувато-білі, зелені, рожеві, з сірими або чорними цятками і плямами, розмір 1,5 * 1 см, у більших видів 2 * 1,5 см. В гнізді може бути від 4 до 8 яєць, батьки висиджують їх по черзі протягом 2 тижнів.

пташеня славки з’являється на світ весь в ніжному сірому гарматі. Батьки годують удвох маленьких птахів ще пару тижнів, поки малюки не вилітають з гнізда. Але і потім вони продовжують їх догодовувати деякий час, приблизно тиждень.

Славко рідко вдається вивести всіх пташенят з першої кладки, вони дуже полохливі і можуть мимоволі кинути пташенят, якщо їх потривожити. Тому вони часто роблять повторну спробу в липні. Бували випадки, коли через руйнування по провині не прошені гостей і друге гніздо гине.

Тоді завзята пташка робить третю кладку. Сезон гніздування розтягується до кінця липня. Тривалість їх життя в природі приблизно 7 років. У домашніх умовах при доброму ставленні вони можуть прожити набагато більше -10, а то і 12 років.

Цікаві факти

  • Серед славок є птахи, які володіють умінням шити. Це славки-кравці. Пташки зшивають листочки, коли в’ють гнізда. Ниточки витягають з павутинки, пуху рослин або бавовняних волокон. Проколюють листочки гострим дзьобом і вставляють туди нитку. Таким способом вони скріплюють листя з двох сторін, пришиваючи один до іншого. Виходить мішечок, який і стає гніздом вмілої пташки. Найдивовижніше, що цю роботу виконує самець.
  • Славки – вельми невтомні пташки. Відлітаючи на зимівлю, вони здатні пролітати сотні кілометрів, не зупиняючись на відпочинок. Тому до перельоту вони готуються серйозно, заздалегідь набираючи м’язову масу і жирові запаси.
  • Славки – близькі родичі пересмішника, тому їм притаманне «копіювати» спів інших птахів, таких як вільшанка, соловей, співочий і чорний дрізд. Ви заводите у себе вдома одну пташку, а отримуєте цілий «співочий комплект».
  • Самці славок майже перестають співати після гніздування. Мабуть, занадто багато ретельності вони вкладають, щоб залучити подругу.
Ссылка на основную публикацию