Скопа птах. Спосіб життя і місце існування птиці скопи

Великий птах, поширена в обох півкулях Землі, відома силою і безстрашністю характеру. Єдиний вид сімейства Скопин відноситься до загону яструбиних птахів.

За дивні особливості, що привертають увагу людей, назва птиці стало символом гордості, фортеці, захисту, відваги. Летюча скопа зображена на гербі і прапорі міста Скопин.

Опис і особливості скопи

Міцна статура хижака пристосоване для активного життя і далеких перельотів. Довжина птаха становить приблизно 55-62 см, маса в середньому 1,2-2,2 кг, розмах крил до 170-180 см.

Самки більші і темніше по окрасу, ніж самці. Потужний дзьоб загнутої форми, чубчик на потилиці, жовті очі з гострим проникливим поглядом. Ніздрі птиці захищені особливими клапанами від попадання води.

Скопа ловить рибу

Хвіст короткий, ноги сильні, на пальцях гострі кігті, під якими подушечки з шипами для утримання слизькій видобутку. Виділяють скопі серед інших хижачок однакова довжина заднього і середнього пальців на лапах, оборотність зовнішнього пальця. Природа забезпечила птиці можливість міцного захоплення верткий риби, яка є головною їжею скопи.

Гарний окрас притягує увагу любителів пернатих, що підтверджує опис скопи.  Груди, живіт птиці білі, з коричневими плямами. Навколо шиї ніби крапчастих намисто. З боків голови проходить бура смуга від дзьоба до ока і далі до шиї.

Довгі гострі крила темно-бурі. Дзьоб, лапи чорні. Жорсткі пір’я мають водовідштовхувальні властивості. Молоді птахи виглядають трохи плямистими, а оболонка очей у них оранжево-червона. Голос птахів різкий, крики уривчасті, що нагадують поклик «кай-кай».

Слухати голос птиці скопи

source src = “http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/03/голос-скопы.mp3?_=1” />http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/ 03 / голос-скопи.mp3

Птах вміє пірнати за здобиччю, не боїться води, хоча ризикує захлинутися в боротьбі з сильною рибою. Особливою жирового мастила, як у водоплавних птахів, у скопи немає, тому після водних процедур їй потрібно звільнитися від води для подальшого польоту.

Спосіб отряхивания абсолютно унікальний, що нагадує руху собаки. Птах згинає тіло, змахує крилами особливим вичавлюють способом. Позбутися від води скопа може як на суші, так і на льоту.

Скопа в польоті

На фото скопа найчастіше відображена в важливі моменти життя – на полюванні, в міграції, в гнізді з пташенятами. Граціозний вигляд, красивий політ завжди викликає інтерес тих, хто любить живу природу.

Спосіб життя і місце існування

Харчове пристрасть до риби пояснює розселення птахів поблизу водойм. Скопі знають у всьому світі, не зустрічається вона тільки в зонах вічної мерзлоти. питання, скопа перелітний або зімующая птах, має неоднозначну відповідь. Південні хижаки ведуть осіле життя, а інші – перелетную. Межа, що розділяє популяції, пролягає в Європі приблизно на 38-40 ° північної широти.

Гніздиться в помірних широтах, з приходом зими відлітає на Африканський континент, в Середню Азію. Повертаються до гнездовьям в квітні. Довгий шлях розбивається на відрізки з зупинками на відпочинок. За день птах скопа може подолати до 500 км. Цікаво, що повернення до своїх гнізд незмінно. Хижаки не змінюють обраних гніздівель десятиліттями.

Гніздяться птахи в найближчій зоні, до 2 км, від морських узбереж, озер, річок, інших водойм. Полювання на хижаків заборонена, так як популяції загрожує зміна природного середовища, вплив сфер життя людини. Так, поширення пестицидів в сільському господарстві ледь не згубило красивого птаха.

У природі ворогів теж досить. Одні полюють за здобиччю, яку виловлює скопа, інші роблять замах на пташенят, треті не проти поласувати самим птахом. Сови, орли, пугачі змагаються зі Скоп’є за розділ улову.

Не кожна риба, видобута скопою, дістається її сімейства. Серед наземних хижаків природними ворогами є єноти, змії, які розоряють гнізда. Під час африканського зимарки на птахів нападають крокодили, караулящіе хижаків під час пірнання за рибою.

Скопа з видобутком

Скопа – по життю одинак, крім періоду розмноження. Іноді птахів зближує полювання за рибою, якщо водойма багатий мешканцями. Щоденне заняття скопи – кружляти над поверхнею водойми на висоті до 30 м і виглядати видобуток.

харчування

Скопа – птах рибалка, за що її називають морською орел. Певних пристрастей у неї до риби немає. Здобиччю стає та, яка плаває на поверхні і проглядається з висоти польоту мисливця скопи. Риба становить до 90-98% її щоденного раціону.

Процес полювання скопи – захоплююче видовище. Птах рідко влаштовує засідку, в основному виглядає здобич на льоту, коли ширяє і кружляє на висоті 10-30 метрів. Якщо жертва намічена, птах з наростаючою швидкістю стрімко опускається з відведеними назад крилами і висунутими вперед лапами.

Рух скопи схоже на політ надшвидкісного винищувача. Точний розрахунок не залишає жертві шансів на порятунок. Кількість проданих занурень залежить від погодних умов, коливань води, в середньому досягає 75% за статистикою орнітологів.

Скопа їсть рибу

Ловля риби відбувається не дзьобом, як у багатьох інших птахів, а чіпкими кігтями. Невелике занурення завершується міцною хваткою видобутку і подальшим різким відривом від води. Для швидкого зльоту птах робить потужний помах крилами.

Риба утримується за допомогою спеціальних зазубрин на лапах, які разом з кігтями допомагають нести здобич вагою, часом рівним масі самого птаха. Однією лапою риба схоплена попереду, інший – ззаду, це положення посилює аеродинамічні властивості летить скопи. Вага спійманої риби може бути від 100 гр до 2 кг.

Водна полювання неминуче пов’язана з намоканням оперення. Скопа захищена природою від швидкого зволоження – водовідштовхувальні властивості пера зберігають здатність до польоту. Якщо занурення було глибоким, зайву воду птах скидає в повітрі особливим рухом крил.

В процесі полювання у хижака є ризик глибокого занурення в воду, якщо риба виявиться важкою і сильною. Мертва хватка кігтями виявляється фатальною – птах не може швидко звільнитися від ноші і захлинається в боротьбі, тоне.

Поїдання скопою риби починається з голови. Це відрізняє її від багатьох інших родичів, які риб’ячі голови не їдять зовсім. Трапеза проходить на гілках або земляних схилах. Обсяг їжі в день складає 400-600 г риби.

Частина видобутку дістається самці, якщо вона висиджує пташенят. гніздо скопи часто віддалене від водойми, нести видобуток витривалою птиці доводиться кілька кілометрів. Молодих пташенят теж доводиться догодовувати, поки вони не освоять науку полювати.

Іноді в раціон хижака потрапляють жаби, миші, білки, саламандри, змії, навіть ящірки і дрібні крокодильчики. Єдина важлива умова для будь-якої видобутку – вона повинна бути свіжою, падлом скопа не харчується. Воду скопи не п’ють – потреба в ній заповнюється в споживанні свіжої риби.

Розмноження і тривалість життя скопи

Птахи після утворення пари зберігають вірність своєму обранцеві все життя. Південні птахи переживають шлюбний період і вибирають місце для гніздування на своїй території в лютому-березні, а північні мігрують в теплі краї і час весіль настає в квітні-травні.

Самець прилітає першим і готується до зустрічі обраниці. Матеріали для гнізда: гілки, палиці, водорості, пір’я, – приносять обидві птиці, але будівництвом займається самка. Каркасом є конструкція з гілок.

Гніздо скопи з пташенятами

Потім травою і м’якими водоростями вистилається дно. Трапляються серед природних матеріалів здобуті птахами пакети, шматочки тканини, плівки, волосіні. Розмір гнізда в діаметрі – до 1,5 метрів.

Місце вибирається на високих деревах, скелях, спеціальних платформах, які виготовляються людьми для птахів. Практика підготовки штучних майданчиків зародилася в Америці, пізніше отримала поширення в інших країнах. Зараз платформи звичні як шпаківні.

Новонароджений пташеня скопи

Основними критеріями в будівництві гнізда є безпека і велика кількість риби в неглибокому водоймищі: озері, річці, водосховище, болоті. Місце віддалене від води 3-5 км.

Іноді птахи гніздяться на островах або кам’янистих уступах над водою для захисту від наземних хижаків. Відстань між сусідніми гніздами сильно різниться: від 200 м до десятків кілометрів. Це залежить від кормової бази – птиці відстоюють свої території.

Якщо побудоване гніздо вдалося, то в наступні роки пара скопа буде повертатися саме на це місце. Відомі факти десятирічної прихильності птахів до свого дому.

пташеня скопи

Самка відкладає яйця по черзі, з інтервалом в 1-2 дня. Пізніше, в такий же черговості, будуть з’являтися пташенята і боротися за шматочки корму. Виживання старших краще, ніж тих, хто з’явився на світ пізніше.

Яйця, схожі на тенісні кульки в бурих цяточках, протягом 1,5-2 місяців висиджують обоє батьків, зігрівають їх своїм теплом. Вага яйця становить приблизно 60 гр. В гнізді звичайно буває 2-4 майбутніх спадкоємця.

Яйце птиці скопи

Під час насиджування кладки самець бере на себе основні турботи по годівлі та захисту своєї половинки і потомства. У разі небезпеки скопа безстрашно бореться з противником. Кігті і дзьоб птаха перетворюються в страшну зброю.

Новонароджені пташенята покриті білястим пухом, який через 10 днів темніє, стає сіро-бурим. Батьки розривають рибу на дрібні шматочки і закладають в ненаситні клювики. Коли пташенята оперяться, вони починають вибиратися з гнізда, щоб досліджувати світ, полювати самостійно.

Повний оперення у мігруючих популяцій проходить швидше, ніж у осілих птахів (48-60 днів). Але ще пару місяців їм властиво повертатися в гніздо за допомогою, отримувати рибу від батьків.

Осіння міграція – суворе випробування для всіх птахів. Не всі молоді особини долають довгий шлях, до 20% скопа гинуть. Статева зрілість настає в 3 роки. Молодняк перший рік-два затримується в теплих краях, але по мірі дозрівання готується до перельоту на північ.

Найстійкіші повертаються в рідні краї, щоб створити свою пару і побудувати нове гніздо. Тривалість життя скопа в природі становить в середньому 15 років, в неволі – 20-25 років. Рекорд окільцьованої птиці, зафіксований в 2011 році, становив 30 років життя.

Гарний хижак уособлює силу і пишність природи. Не випадково, Союз охорони птахів України прийняв рішення: скопа – птах 2018 року. Для всіх це заклик до дбайливого і дбайливому ставленню до прекрасного світу пернатих мешканців планети.

Ссылка на основную публикацию