Сірий хом’ячок: фото, опис

Сірий хом’ячок відноситься до сімейства Хомякова. Це ссавець ряду гризунів налічує в своєму роді шість видів, які поширилися по всій планеті. У ряді країн сірий хом’ячок занесений до Червоної книги з охоронним статусом «загрозливі», проте не викликають особливого побоювання для зникнення. Дикий гризун вважається далеким пращуром сирійської породи і декоративних джунгаріков.

сірий хом’ячок

Зовнішні дані

В описі гризуни дрібного виду досягають у довжину до 12-13 см. У природі зустрічаються більші особини з сімейства сірих хом’ячків, описова характеристика яких вказує на їх розміри до 25 см в довжину. Показники середньої ваги тварини знаходиться в межах до 300 гр.

Відмінною рисою виступає забарвлення їх пухнастого хутра:

  • верхня частина тулуба гризуна покрита однотонної шерстю, відтінки якого варіюються від світлих тонів сірого до більш темних – бурих з охрою, деякі особини мають забарвлення шерсті з відтінками рудого,
  • в літній період у деяких особин простежується темна смуга, що проходить уздовж хребта по центру спинного відділу,
  • шерстка знизу тулуба також однотонна, але по відтінку світліша.

Забарвлення тварини виступає своєрідною маскуванням звірка проти хижаків.

У природі виведені декоративні породи – сирійський і джунгарский хом’яки. Зовнішністю сирійська порода гризуна і джунгарики дуже схожі на свого дикого представника. При цьому сирійський вид – найбільший з декоративних хом’яків.

Сірий хом’як зовнішністю схожий на мохноногого представника гризунів, але відрізняється від нього більш витягнутою в довжину мордочкою і меншими в розмірах очками. Вуха у нього невеликі і ховаються в вовняному покриві. Через округлих форм вушних раковин гризуна іноді приймають за полівку. У нього великих розмірів защічні мішечки, що виступає ще однією відмінною особливістю.

Гризун з щільним статурою дуже схожий на звичайну миша.

У сірого хом’ячка хвіст невеликий майже непомітний по довжині, до 2,0 – 3,5 см, але у деяких представників сімейства може бути довшим, ніж саме тулуб. Іноді він зовсім лисий або покритий невеликою кількістю рідкісних вовняних ворсинок. Тонким волосяним покровом покриті підошви лап гризуна.

Географія проживання

Своє поширення сірий хом’як отримав на всій східній європейської території, перетинаючи російські центральноазіатські регіони, проходячи до Монголії і західній частині Китаю. Його південна сторона географії проживання розміщена на ізраїльській території, проходячи через іракські та іранські кордону, Північну Індію і Пакистан.

У 50-70-х роках минулого століття сірий хом’ячок вважався одним з численних видів серед усіх мишоподібних гризунів.

Спочатку місцем існування сірого хом’ячка виступали виключно висушені простору лугів, степів і напівпустель. Пізніше колонії гризунів стелили розселятися ближче до місця проживання людини, в тому числі на присадибних і промислових сільськогосподарських ділянках. Хом’ячок в якості свого місця проживання за краще підбирати райони з посушливими кліматичними умовами, де спостерігається рідкісна рослинність. Тварини уникають лісових масивів і не селяться в місцях, де присутня підвищена вологість. Люблять хащі і околиці полів.

З кожним роком все частіше стали фіксуватися випадки розселення гризунів в житло людини.

Незалежно від великої географії поширення чисельність тварин незначна. Він відноситься до нечисленних рідкісним видам. Скорочення кількості гризунів біологи пов’язують зі змінами природного ландшафту внаслідок діяльності людини, а також з активним застосуванням хімічних препаратів в сільському господарстві.

Спосіб життя

Мишоподібних представника відносять до осілим тваринам, які ведуть характерний для цього сімейства спосіб життя. Зустріти гризуна можливо при настанні сутінкового часу або в нічні години. Від місця проживання більш ніж на 300 м вони не йдуть.

Сірий хом’як не живе в домашніх умовах

проживання

Маленькі гризуни віддають перевагу перебувати на поверхні землі з чергуванням перебування під землею. Тварини вибудовують нори з найпростішим будовою і численними коморами, які гризун наповнює запасами їжі на зимовий період. Їх місця проживання глибиною до 30 см – півметра і мають вхід, розташований під нахилом. У норі тварини вибудовують відсіки, де зберігається принесена трава і зернятка. Більшість тварин в зимовий час ведуть малоактивний спосіб життя, хоча зустрічаються і ті особини, які на холодний сезон ховаються в свої нори, впадаючи в зимову сплячку.

розмноження

Статевозрілими гризуни стають вже через кілька місяців з моменту народження, тому до закінчення року можуть принести потомство. Початок періоду розмноження доводиться на ранню весну. При сприятливих умовах продовжують розмножуватися в холодну пору. Самка хом’ячка приносить за один рік по 2-3 приплоду, що нараховує до 8 дитинчат. Тривалість виношування майбутнього молодого покоління становить три тижні.

харчування

Основну частину харчового раціону сірого хом’ячка становить рослинна складова, хоча його і вважають всеїдних ссавців. У складі його основного рослинного меню:

  • злакові насіння,
  • осока і полин,
  • м’яка зелень, за винятком грубих диких трав’янистих рослин.

Вони можуть харчуватися соняшником і не проходять повз садових ягід – черешні та вишні, можу в їжу вживати кавуни.


ерий хомякХомяк ШустрікСерий хом’як і рудий хом’як, два кумедних хом’яка

У раціон харчування мишоподібних сірого хом’яка входить і тваринна складова, в число яких входять:

  • дрібні безхребетні тварини (мурахи, молюски та прямокрилі),
  • черв’яки і гусениці.

У періоди надмірної агресивності в процесі пошуку їжі хом’як здатний нападати на невеликих мишей, іноді забираючись до них у нори.

Все зібране прожиток гризун збирає в окремих відсіках своєї нори. До настання зимового періоду кількість його прожитку для зимівлі в холодний сезон накопичується в обсязі, що перевищує вагу самої тварини в 3-4 рази.

Ссылка на основную публикацию