Сімейство орлиних: назви птахів, середовище проживання і опис

В даній статті поговоримо про птахів, які надихали в своїх боях легіонерів Римської імперії, кочівників Азії, ацтеків Північної Америки і королів Європи, про птахів, які присутні на багатьох гербах різних держав у всьому світі – про сімействі орлиних.

Загальний опис сімейства

Насправді мова йде про сімейство яструбині, а орлині є лише його підродиною, але для того щоб не заплутувати читачів в біологічній термінології, буде говорити про сімействі.

Отже, сімейство орлині представлено понад 70 видами, велика частина яких мешкає на двох континентах: Євразії та Африки. Всього 2 види живуть в дикій природі Північної Америки, 9 видів на території Південної і Центральної Америки і 3 види в Австралії.

Всі види є хижими птахами, які мають великі розміри. Так, найменший з них, орел Spilornis klossi, має довжину 40 см і важить 450 грам. Дорослі ж особини найбільших видів (білоголовий орлан, беркут) досягають 7 кг і мають довжину від дзьоба до хвоста більше 1 метра.

Птахи мають чудове бінокулярний зір, гострота якого в 3,6 рази перевищує людське. Крім цього вони озброєні гострими розвиненими кігтями, могутніми лапами і здатні розвивати швидкість під час польоту до 250 км / ч.

Всі види птахів є моногамними, тобто утворюють одну пару на все життя. У природі особини деяких видів можуть жити до 25 років. Статевої зрілості птахи досягають до 4-7 років. Гнізда свої будують, як правило, високо над поверхнею землі (в скелястій місцевості, на товстих гілках дерев). Самки птахів приблизно в 1,5 рази більше самців. Самка відкладає найчастіше 2 яйця, з яких виживає тільки одне пташеня. Шлюбний період у різних видів починається з січня і триває до березня. Самка сидить на яйцях близько 45 днів, але в цьому їй може допомагати і самець. Батьки годують своє пташеня до 3 місяців, після чого він залишає гніздо.

Особливістю орлів є те, що практично всі їх види ведуть осілий спосіб життя, і мігрують тільки в разі, якщо в зимовий час сильно скорочується їх кормова база. Кожна пара орлів контролює територію в сотні квадратних кілометрів, на якій у них є кілька гнізд, які використовуються ними по черзі. Цікаво, що одне гніздо птахам служить протягом декількох років. Вони в нього додають нові гілочки, тому гніздо може становити до 1,5 метра у висоту.

Далі в статті розглянемо, які орли бувають.

Королівський орел, або беркут

Не дарма цей птах сімейства орлиних згадується першої, адже вона відома у всьому світі (в Євразії, Північній Америці та Африці). Птах має темно-коричневе оперення, шия і кінчик хвоста мають золотисто-білими відтінками. Самки цього виду важать до 6,8 кг (як правило, близько 5 кг) і мають розмах крил до 2,34 см. Вага самців не перевищує 4 кг.

Беркут – природжений мисливець, він не гребує як дрібними гризунами, так і великою дичиною, наприклад, лисицями або козами. Більш того, в зимовий час ці птахи можуть харчуватися падаллю і їх часто можна бачити на смітниках.

Саме Беркуту поклоняються багато народів Азії. Справа в тому, що його вже протягом декількох століть використовують жителі цієї частини світу для полювання на птахів і тварин (в тому числі на вовків).

Хижі птахи орли цього виду воліють жити і гніздитися в гірській місцевості (на території України це Кавказ, Алтай, Камчатка). Для свого полювання Беркуту необхідний простір.

В даний час по всьому світу налічується близько 170 000 примірників цього виду. Існує ряд законів, які забороняють полювання на цього птаха. У деяких країнах проводять експерименти з розведення беркута в дикій природі, наприклад, в Ірландії.

Білоголовий орлан

Це ще один знаменитий вид птахів сімейства орлиних. Мешкає він на території Північної Америки і є символом свободи США.

Як випливає з назви виду, він має біле оперення на голові, а інша частина тіла і крила темно-або світло-коричневі, хвіст довгий і має клиноподібну форму.

Білоголовий орлан полює на змій, дрібних гризунів і ящірок. Він не такий швидкий, як беркут, але в екстрених випадках може розвивати швидкість до 150 км / год (беркут до 250 км / ч). Розміри цього орла приблизно такі ж, як і для беркута.

Цікавою особливістю є розмір гнізд цього птаха. Гніздо може досягати до 8 метрів в діаметрі, кілька метрів у висоту і важать до 1 тонни.

У дикій природі ці представники сімейства орлиних (фото див. В огляді) можуть жити до 20 років, в неволі ж їх тривалість життя збільшується в 2 рази.

Протягом минулих століть цей вид хижого птаха активно винищувався людьми так, що до XX століття він був поставлений під загрозу зникнення. В результаті вжитих заходів щодо захисту птиці, її популяція почала зростати з 2005 року.

гарпія американська

Ця назва сімейства орлиних говорить про те, що зазначений вид поширений виключно на території Південної Америки, а також Центральної Америки і Мексики. Гарпія – це один з найбільших видів орлів: самки досягають маси до 9 кг, вага ж самців не перевищує 5 кг. Оперення птахів є двоколірним: зверху вона покрита темними пір’ям, знизу – білими. Голова має сірий колір, дзьоб – чорний. Характерною особливістю гарпії є подвійний капюшон, що оточує її голову.

Мешкає гарпія в частіше джунглів. Основний раціон її харчування складають мавпи і лінивці. Гніздиться на високих деревах. Гніздо її має відносно невеликі розміри в порівнянні з таким у білоголового орлана. Зазвичай його ширина не перевищує 1,5 метра.

Самка гарпії відкладає 2 яйця, з яких виживає за все одне пташеня. Вигодовують пташеняти обоє батьків до 10 місяців. В середньому одна пара виробляє всього одного пташеняти за 3-4 роки. Статева зрілість у птахів наступає тільки до четвертого-шостого року життя.

У зв’язку з активною вирубкою лісів, цей вид сімейства орлиних був витіснений зі звичних місць проживання, тому в даний час уряду південноамериканських країн вживають низку заходів, спрямованих на його збереження.

бойовий орел

Ця грізна птах родини орлині мешкає на території Африки (в її північній і південній частинах). У порівнянні зі своїми родичами вона має невеликі розміри (до 6 кг). Її місце проживання – це савани. Харчується в основному птахами (качки, гуси), а також зміями і ящірками.

Бойовий орел в дикій природі не має ворогів, проте, в останні десятиліття його чисельність сильно скоротилася за рахунок винищення людиною. Справа в тому, що люди вважають його основною загрозою для домашньої птиці. Дійсно, відомі випадки його нападу на курей, качок і гусей фермерів, однак, проведені дослідження встановили, що основною їжею для цих орлів все ж є дикі птахи.

Орел вінценосний

Названий так за красивий чубок, що надає голові птиці великий вид. Мешкає цей орел в африканських джунглях, в зв’язку з цим він рідко стикається з місцями полювання бойового орла. Примірники цього виду мають відносно невелику вагу (близько 4,5 кг). Основною здобиччю вінценосних орлів є мавпи і інші дрібні ссавці.

Що стосується його чисельності популяції, то вона знаходиться в такій же ситуації, як і для бойового орла.

белоплечий орлан

Разом з гарпіями і філіппінським орлом він утворює трійку найбільших птахів сімейства орлині. Белоплечий орлан мешкає на території Далекого Сходу в прибережних зонах Камчатки, Сахаліну і на території Японії. Головний раціон його харчування становить риба.

Белоплечий орлан так само, як і багато інших видів орлів, знаходиться під загрозою зникнення (налічується близько 5000 особин).

філіппінський орел

Як зрозуміло з його назви, в світі він живе тільки в одному місці: на островах Філіппіни. Цей вид вважається найбільшим за довжиною орлом (більше 1 метра). Самки важать близько 8 кг. Так само, як і гарпія, цей орел мешкає в джунглях і полює на мавп.

Положення популяції філіппінського орла вважається критичним, тому влада країни ввела закон, згідно з яким вбивство примірника цього орла карається 12 роками в’язниці і величезними штрафами.

Ссылка на основную публикацию