Щурка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування щурки

Опис і особливості

щурка – маленька яскрава птах родини Щурковой. Це сімейство небесних мешканців визнано найкрасивішим в Європі. І недарма. Забарвленням щурки складно не захоплюватися. Пір’я пофарбовані в червоний, зелений, жовтий, синій кольори і їх відтінки.

У кожного виду свої особливості розподілу кольору в оперенні. За цією ознакою, а також по ареалу проживання розрізняють більше 20 різновидів птахів. Як у більшості птахів, самці красивіше і яскравіше самок. З віком колір пір’я стає яскравішим. Щурка уміщається на долоні. Довжина її тіла становить близько 26 см. Важить найкрасивіша пташка Європи від 20 до 50 грам.

При цьому в день дитині необхідно 40 грам їжі! Відмінною особливістю щурок виступає дзьоб. Він довгий в порівнянні з тілом, злегка зігнутий. Дзьоб – головний інструмент для полювання у більшості птахів. Саме тому у любителів поласувати комахами сформувалося в ході еволюції таке витончене знаряддя праці.

Щурки отримали свою назву за характерний клич: «щур-Щур». Яскраві птиці часто вважаються символами удачі. Щурка не виняток. У багатьох країнах, де вона не вважається винищувачами пасік, зустріч з яскравою пташкою приносить удачу, за народними повір’ями.

Такою країною в Європі є Франція. А в Єгипті і на острові Крит хорошим знаком вважається не тільки зустріч з Щурко-пчелоедкой, але і приготування її в їжу. Люди, практикуючі це, аргументують тим, що якщо щасливий знак ще й з’їсти, то щастя додасться в більшій мірі.

Сімейство Щурковой налічує десятки видів. Диференціюються птиці, в основному, по оперення і місця проживання.

1. Бєлогорлов щурка. Оперення переважно зеленого кольору, грудка золотистих тонів. Підборіддя відділений чорною смугою. На червоні очі підкреслені чорної «маскою». Верхівка також чорна. Вважає за краще проводити літо в напівпустелях поблизу пустелі Сахари, а зимувати в тропічних лісах. Довжина пташки досягає 20 см, а вага не перевищує 30 грамів.

2. золотиста щурка. Цей вид – найяскравіший в сімействі. Спинка червоних відтінків, груди синіх, на крилах зустрічаються вкраплення жовтого, червоного, синього і зеленого. Підборіддя жовтого кольору, на червоних очах чорна смуга.

Золотиста щурка – найпоширеніший вид в сімействі. Взимку її можна зустріти в Індії. Влітку ареал її проживання істотно розширюється. Багато дослідників спостерігали золотисту Щурко в південних частинах помірних широт.

3. Бемово щурка. Вид названий на честь дослідника родом з Німеччини Ріхарда Бема, який в кінці 19 століття вивчати регіон Занзібару. Інакше цю птицю називають зеленої Щурко. Довжина щурки 17 см, а вага складає 20 грам. Зелений колір переважає в її оперенні.

Більш теплим відтінком пофарбована груди Бемово щурки, на спині розташовані темно-зелені і смарагдові пір’я. Шапочка і горло червоних відтінків. На очах характерна для виду чорна смужка. Бемово щурка мешкає в Африці. Селиться в екваторіальних лісах, де багато світла. Критерієм вибору для неї є наявність дерева мопане.

4. Чорноголова щурка. Цей вид можна назвати великим в порівнянні з родичами. Довжина тіла – 28 см, вага – 54г. Свою назву щурки отримали за забарвлення. Голова птиці повністю пофарбована в чорний колір, від чого птиці здаються грізними.

Спина, крила і хвіст пофарбовані в відтінки зеленого. Груди і черевце жовтого і помаранчевого кольорів. Чорноголова щурка живе в Африці, на території Нігерії, Габону, Анголи, Конго та інших прилеглих держав.

5. белолобая щурка. В оперенні цього виду присутні надзвичайно багато квітів. Назва обумовлено білим оперенням на голові вище і нижче характерною чорної смуги на очах. Підборіддя яскраво-червоного кольору, груди і черевце – жовтого. Ближче до хвоста оперення стає кольору індиго.

Спинка і крила зелених відтінків, як у більшості представників сімейства. У білолобих щурок закруглена форма крил. Довжина тіла становить 23 см, а маса не перевищує 40 м Мешкає белолобая щурка в Африканських саванах.

6. Красногорлая щурка. Даний вид ніби з’єднав в собі золотисту і білолобу щурок. Відмінною особливістю є червоний підборіддя. Лоб зеленого кольору. Потилицю жовто-оранженвим, крила, хвіст і спина зелені, нижня частина хвоста насиченого блакитного кольору. Мешкає в Африці в районах від Сінегал до Центральної Африканської республіки і від Ефіопії до Уганди.

7. Чорна щурка. Опис оперення цього птаха відрізняється простотою в порівнянні з її родичами. Горло червоного кольору, на лобі і хвості присутні яскраво-блакитні пір’я. В основному, птиця чорного кольору.

8. Ласточкохвостая щурка. З назви можна зрозуміти, якою є головна особливість цього виду. Забарвлення спини, крил і шапочки зелений. Хвіст блакитний, на кінці чорні вкраплення. Горло жовтого кольору. Довжина тіла разом з хвостом – 20 см. Ареал проживання переважно на південь від Сахари, в Африканських саванах.

9. буроголовая щурка. Зовнішній вигляд пташки строгий і урочистий одночасно. Крила і спина темно-зеленого кольору, що наближається до чорного. Груди салатова, ближче до хвоста з’являються блакитні вкраплення. Шапочка бордова, горло яскраво-жовте, відділяється від грудей тонкою смугою винного кольору. Довжина тіла – 20 см, вага – близько 30г.

10. рожева щурка. Свою назву птах отримала за підборіддя і грудку темно-рожевого кольору. Все інше оперення щурки темно-сіре. Під характерною чорною смугою на очах проходить біла, створює контраст. Мешкає в тій же місцевості, де і чорноголова щурка.

11. Сінеголовая щурка. Не тільки голова, а й більшість оперення птиці синього кольору. Крила червоно-коричневі, під дзьобом розташовуються кілька яскраво-червоного пір’я. Чорна смуга на очах і на шиї. Сінеголовая щурка досить маленький представник сімейства. Її довжина складає всього 19 см, а вага не перевищує 30г.

12. Нубийская щурка. Неймовірно яскравого і контрастного представника сімейства також називають пурпурової Щурко або червоною Щурко. Лоб і підборіддя блакитні, все інше оперення рожеве, з вкрапленнями червоного, зеленого, блакитного і коричневого. Довжина тіла становить 40см. Влітку живе на півночі і півдні Африки, а взимку – в районі екватора. Віддає перевагу савани і річкові долини, не оминає увагою і мангрові зарості.

13. Райдужна щурка. Особливістю пташки є не тільки велика кількість квітів в оперенні, але і плавні переходи між відтінками. На спині переважають жовтий, зелений, синій кольори, на крилах зелений змінюється червоним. На голові присутні всі відтінки. Живуть райдужні щурки в Австралії і на острові Тасманія. Зиму переживає в Новій Гвінеї.

Крім описаних видів існують ще карликова, сомалійська, оливкова, сінегрудая і малайська щурки. Всі вони відрізняються один від одного оперенням і місцем проживання. Навряд чи можливо сказати, яка щурка найкрасивіша, тому що у кожного виду свої унікальні особливості, неповторні й дивовижні. Щурки на фото в дикій природі виглядають неймовірно. Одне задоволення розглядати їх оперення.

Спосіб життя і місце існування

Родина птахів – тропіки і напівпустелі. Саме тому щурки такі барвисті. Найбільша зона проживання – Африка, але деякі представники зустрічаються і в субтропічних і помірних європейських широтах. В Україні ареал проживання птахів не поширюється на північ від Тамбовської і Рязанської областей. Щурок можна зустріти на острові Мадагаскар і Нової Гвінеї, в Австралії і Азії.

Щурки швидко літають. Це допомагає полювати їм за їжею прямо в повітрі. Комахи – улюблений корм яскравих пташок. Личинки, гусениці, метелики бабки – всі вони остерігаються щурок. Велика вага або значні розміри комахи нітрохи не бентежать маленьких птахів.

Найбільше Щурко подобаються оси і бджоли, яким вони видаляють жало перед з’їденого. Через пристрасть до цього виду комах, щурки можуть загрожувати винищенням цілим пасікам! За часів Радянського Союзу існував указ про винищення щурок з метою збереження бджільницьких господарств. І в наш час птахів намагаються не підпускати до пасікам. Однак було з’ясовано, що щурки не нищить, і відсотки від вмираючих бджіл в рік.

Спершу гроза комах розглядає видобуток з високо місця. Таким може виступати стовп або огорожа, дах будинку або гілка дерева, з якої відкривається гарний огляд. У польоті птах вистачає видобуток, ударом об землю вбиває її, відриває крила, жало і інші органи, що заважають споживання.

У деяких суб’єктах щурки внесені до Червоної книги. Здавалося б, птиці з таким яскравим оперенням селяться на деревах. Але вони вважають за краще нори на відкритих просторах. Місцем проживання можуть служити обриви, занедбані кар’єри, безлюдні або тихі селища. Головне, щоб була можливість облаштувати нору. Це робить щурок схожими з ластівками-береговушки.

Щурки не люблять самотності, тому живуть зграями. У період розмноження величезні зграї, які можуть налічувати до тисячі особин, діляться на пари. Однак це не послаблює їх єдності. У разі неприємності птиці допомагають один одному.

Важливою частиною способу життя пташок є водні процедури. Через те, що пернаті мешкають в теплих широтах, в їх оперенні можуть заводитися паразити. Саме тому щурки багато часу проводять в піщаних і водяних ванн. Люблять ніжитися на сонечку, розгладжуючи своє пір’я, приділяючи увагу кожному з них.

Розмноження і тривалість життя

гніздо щурки являє собою довгу горизонтальну нору. Її риє, в основному, самець. Прокладається тунель глибиною в 1-1,5, діаметром 5 см. Близько 7 кг ґрунту викидають птиці в процесі риття. На будівельні роботи йде до двох тижнів. Птахи працюють підходами: годину-дві риють, а потім влаштовують такий же за тривалістю перерву.

Вирита нора – предмет сварок між родичами. Не всякій птиці хочеться рити таку нору, якщо є можливість отримати силою. Паре особин, яка наважилася на створення потомства, доводиться відбивати своє житло.

Головний критерій при виборі самця для створення потомства – можливість прогодувати пташенят. Саме тому залицяльники якомога рясніше пригощають самку. Після того, як самка робить вибір, відбувається спарювання. У кладці може бути від 4 до 10 яєць. Вони дуже маленькі, спочатку рожевого відтінку. У міру висиджування колір стає більш бляклим.

Яйця насиджує самка, а самець добуває їжу. Іноді майбутні батьки міняються ролями. І так відбувається близько місяця. Пташенята народжуються абсолютно голими. Вони починають посилено харчуватися з перших днів, відбувається природний відбір, і найслабші пташенята гинуть при недоліку харчування.

Через місяць пташенята залишають батьківське гніздо. вирощувати пташенят Щурко допомагають молоді родичі з минулих виводків. Вони добувають корм для своїх молодших побратимів, допомагають відбивати житло від хижаків.

На відміну від більшості представників пернатих, щурки не піклуються про «напольном» покриві гнізда. Вони не тягають соломинки, пух і листя в нору. В процесі висиджування самка відригає не перетравлені залишки комах: крила, ноги, які утворюють відмінну підстилку для потомства.

Хижі птахи не представляють небезпеки для кладок щурок. Цьому сприяють глибокі нори, на облаштування яких птиці витрачають чимало часу і сил. Гніздо можуть потривожити собаки або лисиці. Однак одне яйце важить 5-7 грам, і навіть велика кладка не здатна наситити хижака. Тривалість життя складає близько 4 років.

Ссылка на основную публикацию