Сапсан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сапсана

Сапсан птах з сімейства соколині, рід сокіл, загін денні хижаки. Найшвидший, сильний, розумний і хитрий мисливець серед пернатих. Швидкість пересування становить 100 км / ч, входячи в круте піке під час полювання розвиває швидкість винищувача, близько 300 км / ч. Ідеальна зброя для вбивства створене природою.

Сокіл – космополіт, успішно виживає практично скрізь, крім Антарктиди. Види, які проживають в холодних районах, є перелітними, інші постійно проживають на одному місці.

Сапсан дуже розумні і легко піддаються дресируванню, з давніх часів активно використовувалися для розваги князів (соколине полювання). Правильно навчена птах – велика рідкість і не кожному по кишені.

Тримати мисливця в неволі досить проблемно навіть в наш час, потрібний просторий вольєр з деревами, і ніша або полиця для сидіння. Природне харчування, без кісток і пір’я буде страждати робота кишечника.

Опис і особливості

Сапсан досить великий хижак зі свого сімейства. Довжина тіла становить від 34 до 50 сантиметрів, а розмах крил від 80 до 120 сантиметрів. Самки, як правило, по-крупніше 900-1500 грамів. Самці важать 440-750 грамів. Зовнішні відмінності між різностатевими особинами не виражені.

Статура, як у активних хижаків: грудна клітка потужна з опуклими і твердими м’язами; ноги короткі, товсті, сильні, дзьоб загнутий серпообразно; надклювье завершується гострими зубцями, здатними перекусити шийні хребці жертви. Очі великі, як для птиці, опуклі, темно-карі, шкіра навколо очей знебарвлена, оперення відсутній.

Забарвлення оперення. У статевозрілих особин спинка, крила і надхвостье мають аспидно-сірий колір, можуть бути присутні не дуже чіткі поперечні смуги темного забарвлення. Кінчики крил чорні. Черевце найчастіше забарвлене в світлі тони або охристое, все залежить від регіону проживання. Груди і боки прикрашають рідкісні схожі на краплі пестрини.

Закруглений до низу хвіст має чорне забарвлення і невелику темну смужку на кінці. Голова чорна в верхній частині, знизу світла. Потужні нижні кінцівки і серповидний дзьоб чорні, підстава надклювья жовте.

Птахам першого року життя характерний більший контраст в забарвленні: спинка бура, охриста; животик дуже світлий, пестрини поздовжні; ноги жовті; підставу наддзьобка блакитно-сіре. Забарвлення оперення сокола сапсана залежить приналежності до виду, а також від регіону його постійного проживання.

Вчені орнітологи вивчили і описали 19 підвидів сапсана, для кожного характерний свій ареал проживання:

  • Falco peregrinus peregrinus Tunstall, номінативний підвид. Ареал проживання Євразія. Прив’язаний до постійного місця проживання.
  • Falco peregrinus calidus Latham, тундровий або белощекий. Проживає на островах Північного Льодовитого океану, Арктичному узбережжі. Взимку змінює місце проживання на більш теплі райони Середземного, Чорного і Каспійського морів.
  • Falco peregrinus japonensis Gmelin (включаючи kleinschmidti, pleskei і harterti). Постійно проживає на територіях північно-східного Сибіру, ​​Камчатці, Японських островах.
  • Мальтійський сокіл, Falco peregrinus brookeiSharpe. Постійні місця проживання: Середземномор’ї, Піренейський півострів, Північно-Захід Африки, Кавказ і південний берег Криму.
  • Falco peregrinus pelegrinoides Temminck- сокіл Канарських островів, Північної Африки і Близького Сходу.
  • Falco peregrinus peregrinator Sundevall, дуже маленький сокіл, проживає на постійному місці в Південній Азії, Індії, Шрі-Ланці, Пакистані, південному сході Китаю.
  • Falco peregrinus madens Ripley & Watson – майже зниклий вид з островів Зеленого мису, орнітологи виявили тільки 6-8 живуть пар. Присутній статевої диморфізм забарвлення, не характерний іншим підвидів.
  • Falco peregrinus minor Bonaparte, осілий підвид Південної Африки.
  • Falco peregrinus radama Hartlaub -Афріканскій підвид, вважає за краще Мадагаскар і Коморські острови.
  • Falco peregrinus ernesti Sharpe, дуже рідкісний птах, яка постійно проживає на одному місці. Зустрічається в районі Скелястих гір на західній частині Американського материка.
  • Falco peregrinus macropus Swainson тисячі вісімсот тридцять сім і Falco peregrinus submelanogenys Mathews 1912 проживають тільки на Австралійському материку.
  • Falco peregrinus pealei Ridgway (чорний сокіл), найбільший з підвидів. Ареа л проживання: береги Північної Америки, Британська Колумбія, острови Королеви Шарлоти, узбережжі Берингової моря, Камчатка, Курильські острови.
  • Арктичний Falco peregrinus tundrius White, на холодну пору переміщається в більш теплі регіони центру і півдня Америки.
  • Теплолюбний Falco peregrinus cassini Sharpe. Постійний житель Еквадору, Болівії, Перу, Аргентини.

Спосіб життя і місце існування

Сапсан – хитрий і невибагливий хижак, успішно приживається по всій Земній кулі, крім Антарктиди і Нової Зеландії. Йому не страшні високі арктичні морози і сильна спека африканських тропіків.

Уникає надзвичайно холодні полярні райони, гірські масиви вище 4 тисяч метрів, пустелі, тропіки з надлишком вологи і великі степу. В Україні гніздування відсутні тільки в Поволзьких степах і Західної частини Сибіру.

Віддає перевагу скелястим берегам різноманітних водойм. Місце для гніздування вибирає важкодоступне для природних ворогів (в тому числі людини), обов’язково з хорошою видимістю і ділянками для вільного підльоту.

Самі підходящі умови гніздування є в долинах гірських річок, скелясті береги і наявність водойми забезпечують найбільшу щільність популяції. В горах селиться на скелястих виступах, в лісі вибирає самі високих деревах, по сторонам річкових обривів, на мохових болотах, із задоволенням займає гнізда інших птахів.

іноді гніздо сапсана можна побачити у великих містах, на дахах висотних кам’яних будівель. Також непоганим місцем гнізда стають труби різних заводів, мости, високі дзвіниці, ніші багатоповерхівок, в загальному все, що хоч якось нагадує природні скелясті уступи.

Основна маса птахів веде осілий спосіб життя, виняток становлять лише популяції, що живуть в складних умовах крайньої Північ, вони перелітають на час зимівлі в тепліші райони. Іноді, частіше в холодну пору, можуть переміщатися на кілька кілометрів, в пошуках кращої кормової бази.

Протяжність територія одного гнізда становить від 2 до 6 кілометрів. Це необхідно для забезпечення потрібної кількості корму, гостра потреба в якому значно зростає в період вигодовування потомства. У кожної пари є 6-7 місць, придатних для кладки яєць їх використовують не один сезон.

Птахи люто охороняють свої мисливські угіддя, при вторгненні в свої володіння нападають навіть на значно перевищують за розмірами особин (орли, ворони). Наближення людини відчувають з відстані 200-300 метрів і подають сигнал тривоги.

Якщо порушник продовжує рух до гнізда самець голосно кричучи починає кружляти над головою, періодично сідаючи на зростаючі неподалік дерева, самка приєднується до нього. Охороняє гніздо з пташенятами сапсан стає досить агресивним, може вигнати зі своєї території досить великих ссавців: собак, лисиць, песців.

Харчується сапсан переважно значно меншими за розмірами птахами: горобці, дрозди, шпаки, качки, голуби. Іноді його жертвами стають: кажани, білки, зайці, водоплавна птиця. Як справжній хижак займається руйнуванням чужих гніздівель.

Різноманітність харчування залежить від місця проживання, наприклад, белощекий сокіл полює переважно на поширених на його кормової території ховрахів, лемінгів і полівок. Вони складають не менше 30% від загального обсягу видобутку.

Полювання влаштовується в ранкові або вечірні години. Сапсан найчастіше сидить в засідці високо на уступі чекаючи поява видобутку. Може пролітати біля самої землі намагаючись злякати і вигнати з укриття причаїлася видобуток.

Побачивши здобич птах піднімається високо в небо, склавши крила, різко пірнає вниз, практично під прямим кутом, йде в круте піке, намагаючись вдарити сильними лапами жертву. Іноді сапсани полюють парами. Намагаючись спіймати здобич в повітрі на льоту або на підльоті, по черзі пірнаючи за жертвою.

Кружляючи над полями виглядаючи здобич птахи літають з невеликою швидкістю, навіть стриж здатний обігнати знаменитого мисливця. Але тільки пильне око вловив рух жертви його поведінка різко змінюється, стрімке, смертельне піке, головний козир безстрашного мисливця.

при пікіруванні швидкість сапсана часом зростає до 322 км / год, це найшвидша птах у світі. Удар його лап наскільки сильний, що жертва не рідко позбавляється голови. Випадково вижила після такої потужної атаки видобуток буде добита потужним дзьобом, забезпеченим гачком. Трапезують на піднесених з хорошим оглядом місцях.

Їдять свою здобич вибірково, залишаючи цілими: голову, крила, ноги, чим відрізняються від інших пернатих хижаків. Навколо гніздування можна виявити залишки їжі, за якими вчені орнітологи визначають раціон харчування птиці. Також за наявністю характерних останків можна безпомилково встановити належить гніздо сапсану або іншому хижакові.

Розмноження і тривалість життя

Стають здатними до продовження роду в однорічному віці, але шлюбні ігри і кладка яєць найчастіше починаються у віці двох або трьох років. Сапсан проявляє моногамію, створені одного разу пари гніздяться разом протягом усього життя.

Прибулий на місце для гніздування самець починає заманювати самку, показуючи вищий пілотаж польоту: крутиться і перекидається, виконуючи складні піруети, йде в круте піке, різко виринає. Відповіла взаємністю дама сідає неподалік.

Пара сформувалася, птиці розглядають протилежну особина, чистять дзьобами пір’ячко, обгризають кігтики. Той, хто доглядає самець підносить дамі подарунок, запропоноване частування партнерка, приймає на льоту, для цього їй доводиться перевертатися на льоту догори ногами.

Нести яйця самка сапсана починає в кінці квітні початку травня. Найчастіше в гнізді буває 3 яйця, іноді їх кількість збільшується до 5 штук. Найбільша кладка була виявлена ​​вченими орнітологами на території Європи, вона складалася з 6 яєць. Самка відкладає не більше одного яйця кожні 48 годин.

Яйця мають розміри: 51-52 на 41-42 міліметра. Шкаралупа жовтувато-білого або вершкового забарвлення, зустрічається червонуватий і червоно-коричневий, матова з вапняними горбками. На поверхні знаходиться густий червоно-коричневий або червоно-бурий крап.

Час висиджування потомства становить 33-35 днів. У насиживании беруть участь обидва батьки, проте самка приділяє цьому процесу набагато більше часу. Якщо перша кладка била знищена, самка відкладає яйця в інше гніздо. Пара виробляє на світ лише один виводок на рік.

пташенята сапсана з’являються на світ покритими темно-білим пухом і абсолютно безпорадними, у них дуже великі ноги по відношенню до тіла. Самка постійно сидить в гнізді, годує і гріє своїх дитинчат. Завдання самця добувати і приносити корм для сім’ї.

Свій перший самостійний політ пташенята здійснюють після досягнення віку 35-45 днів. Але поки залишаються в залежності від батьків, пройде ще пару тижнів поки навчаться полювати без сторонньої допомоги. На території середньої смуги нашої країни виліт пташенят припадає на останню декаду червня.

Сапсан рідкісний птах – його популяція різко скоротилася після закінчення Другої Світової Війни. Фахівці, які проводили дослідження, пов’язують масову загибель виду з активним застосуванням хлорорганічних пестицидів при вирощуванні сільськогосподарських земель. Після внесення заборони на використання шкідливих добрив популяції помітно зросли у всіх країнах.

Сапсан повністю зникали під кінець шістдесятих років на територіях: схід США і бореальной Канади. Урядами країн було вжито заходів з відновлення популяції. Було внесено категоричну заборону на використання деяких пестицидів. У країнах заробили програми з розведення та реінтродукції.

Результат тридцятирічного праці увінчався випуском в природне середовище проживання 6 тисяч птахів. З 1999 року американська популяція повністю відновилася і більше не знаходиться під загрозою вимирання.

В Україні популяція сокола-сапсана не надто численна, приблизно 2-3 тисячі пар. У всіх регіонах було відзначено зникнення хижака з колишніх місць гніздування. Фахівці визначили основні причини зниження чисельності:

  • Руйнування ссавцями хижаками і іншими птахами місць гніздування.
  • Навмисне знищення людиною, наприклад, голубівників.
  • Отруєння пестицидами при поїданні гризунів, що харчуються зерном з отруєних полів.
  • Руйнування гнізд людиною, правильно навчені для полювання сокола велика рідкість і коштують досить дорого.

Середня тривалість життя сокола сапсана в природній для нього середовищі існування становить 15-17 років. Сапсан – космополіт, успішно живе і розвивається на всіх материках, і разом з тим він вважається досить рідкісною птицею. Мимоволі напрошується питання сапсан в Червоній Книзі чи ні?

У зв’язку з нечисленністю популяції і постійною загрозою зникнення деяких підвидів, птиця занесена в Червону книгу України, і охороняється як рідкісні та зникаючі тварини, згідно другої категорії.

Цікаві факти

У США на балконі хмарочоса стоять веб камери, за допомогою яких бажаючі можуть спостерігати за життям сапсанів, що гніздяться вище 50 поверху. У Києві також проживає, правда поки тільки одна пара сапсанів, вони оселилися на головній будівлі МДУ.

Сапсан – став символом американського штату Айдахо, і його зображення відображене на пам’ятній монеті в 25-центів, надрукованій монетним двором в 2007 році. На російських прапорах і гербах присутнє зображення сапсана: Суздаль, Сокіл, Кумертау, він був родовим знаком давньоруських князів.

Кружляючи над полями виглядаючи здобич птахи літають з невеликою швидкістю, навіть стриж здатний обігнати знаменитого мисливця. Але тільки пильне око вловив рух видобутку його поведінка різко змінюється, стрімке, смертельне піке, головний козир безстрашного мисливця.

Цікаво, що розвиває понад звукову швидкість птах не відчуває нестачі повітря, цьому сприяє спеціальне будова носової перегородки. Рух повітря сповільнюється, і птах продовжує дихати, як зазвичай.

У 1530 році острів Мальта був переданий Імператором Карлом 5 лицарського ордену. Обов’язкова умова імператора: по одному сапсану, щороку в подарунок. Після цієї історії з’явився новий підвид – мальтійський.

Ссылка на основную публикацию