Самець тетерева: опис, фото

Самець тетерева є цікавою птахом, яка відрізняється незвичайним способом життя. Що уявляю собою такі створення? Які займають ареали проживання? Як називається самець тетерева? Що входить в повсякденний раціон птиці? Відповіді на ці та інші питання можна дізнатися з нашої статті.

опис птиці

Як називають самця тетерева? Серед мисливців птах відома під такими визначеннями: чорниш, косач, польовий півень. Деякі любителі промислу називають представників виду Березовик, що пояснюється проживанням в гаях таких дерев.

Масивне тіло самців покрито вугільно-чорним оперенням. Спостерігаються ділянки з зеленуватим відливом. Хвіст має ліровидне обриси. Самці виділяються наявністю шкірних складок навколо очей яскраво-червоного відтінку. Хвостове оперення і крила містять білі зони круглої форми, які називають дзеркалами. Тетерева самці мають невелику голову. На загальному тлі виділяється міцний, гострий дзьоб.

Усереднений розмір дорослого самця складає близько 60 см. Що стосується маси, найбільші особини здатні досягати ваги до півтора кілограмів. До порівняння, самки ледь виростають до 40-50 см і виглядають набагато витонченіше.

Середовище проживання

Тетерева широко поширені в кавказьких високогір’ях. Численні популяції займають значні площі в регіонах Понтийских гір і Вірменського нагір’я. Життя тетеревів протікає на ділянках верхньої межі лісу. Птахи намагаються не спускатися нижче висоти близько півтора кілометрів над рівнем моря.

За межами території нашої країни тетерева зустрічаються на півночі Казахстану. Малі групи можна побачити в Польщі, Монголії, Німеччини. Літають птахи також в гірських регіонах Скандинавії.

Дорослі самці тетерева проживають в спільних зграях з жіночими особинами. Нерідко чисельність груп становить кілька десятків птахів. Лісовий і польовий тетерев – осілі створення, які постійно займають добре знайомі, обжиті місця. Протягом світлового дня птиці переміщаються в заростях високої, густій ​​рослинності. Ночівлі відбуваються в прибережних очеретах, на деревах або під кущами.

поведінкові особливості

Поведінка самця тетерева кардинально змінюється в залежності від сезону. Взимку птиці практично весь день знаходяться на високих гілках дерев. З настанням сутінків особини пірнають в великі кучугури, вириваючи всередині своєрідні тунелі. Під час сильних заморозків самець тетерева лише на кілька годин вибирається з притулку, щоб відшукати мізерну годівлю. Птахи відразу переміщаються із замету на дерева, почувши підкрадається хижака або мисливця.

Відчувши небезпеку, самець тетерева моментально злітає в повітря, голосно ляскаючи потужними крилами. У польоті птаха почувають себе цілком упевнено, вправно маневруючи між деревами, іншої порослю. Переміщаючись в повітряному просторі, дорослі особини здатні розвивати значну швидкість до 100 км / ч.

Коли приходить весна, самець тетерева відлітає з густих лісових заростей. Птах переміщається ближче до полів, займає ділянки неподалік відкритих просік і галявин. Зграї поступово розформовується. Наступ шлюбного сезону змушує чоловічих особин вести відокремлений спосіб життя. Самці тетерева, фото яких можна побачити в публікації, періодично вибираються на токовища, де б’ються за увагу з боку самок.

харчування

Основу раціону тетерева становлять рослинні корми. У теплий період року птахи постійно знаходяться в пошуку ягід черемхи, лохини, чорниці. Харчування включає насіння верби і осоки, вільхові нирки. Не гидують самці їжею тваринного походження, зокрема, дрібними комахами. З метою нормалізації роботи органів травлення, тетерева нерідко проковтують дрібні камені і сухі, тверді насіння.

Восени птахи вживають залишки посівів зернових культур на полях після збирання врожаю людиною. У зимовий період тетерева виживають на березових бруньках, клюють дрібні, податливі гілочки. З приходом сильних заморозків їжею нерідко стає хвоя, шишки ялини і сосни. Птахи утримують мерзлу їжу в області зоба, чекаючи, поки їжа НЕ відігріється.

токування

В середині квітня для самців тетерева настає період токування. Чоловічі особини вибирають ділянку лісової галявини, болота або відкритого луки і ревно охороняють присвоєну собі територію. Розташувавшись на обраної місцевості, тетерев регулярно видає гучне шипіння, відтворює звуки, які нагадують глухе бурмотіння. Завдяки подібним сигналам самці повідомляють самкам про готовність до спаровування. Метушня привертає увагу жіночих особин, які прилітають численними групами на токовище.

Своєрідне уявлення починається до сходу сонця і триває близько півтори години. Змагаючись між собою, самці високо підстрибують, голосно ляскають крилами, піднімають голову вгору, розкривають пишний хвіст. Дії супроводжуються кружляння на місці.

В ході токування між самцями виникають спекотні сутички. Конфліктуючи, чоловічі особини спрямовуються в погоню за суперниками, вступають в перепалки. Деякі бійки виявляються кривавими. Однак під час боїв самці ніколи не гинуть. Токування закінчується після появи над горизонтом перших променів сонця.

розмноження

Самці тетеревів є полігамними створіннями. Іншими словами, особи ніколи «не одружуються» на все життя, змінюючи партнера з настанням чергового періоду токування. Статевої зрілості пташенята досягають після дворічного віку.

Злучившись, самці відлітають в насиджені місця, зовсім не переживаючи щодо долі майбутнього потомства. Організація гнізда, висиджування малят з яєць і пошук їжі для молодої порослі повністю лягає на самку. З кладки зазвичай з’являється на світ понад десятка пташенят. Через пару годин після народження дитинчата тетерева обсихають, впевнено стають на ноги і залишають гніздо разом з матір’ю. Після проходження тижні молодняк вже щосили пурхає і вчиться злітати на дерева.

природоохоронний статус

Кількість самців тетерева неухильно знижується в вітчизняних широтах. Є чимало чинників, які відображаються на поступове зникнення цих дивовижних пернатих. Основна провина лежить на мисливців, які винищують великі групи дорослих особин під час періоду токування.

До скорочення чисельності популяцій веде нерозумна господарська діяльність людини. Фермери та лісоруби активно освоюють території, де вважають за краще жити, гніздитися і вирощувати потомство тетерева. Чималий шкоди птахам завдає масовий випас худоби на високогірних луках, а також прокладання доріг.

Впливає на скорочення кількості тетеревів активне розмноження хижих тварин, які мешкають в місцях, куди найчастіше складно дістатися мисливцям. Дорослі особини і молодняк страждають від м’ясоїдних птахів, лисиць і вовків. Комплекс факторів привів до занесення тетерева в Червону книгу. Згідно з підрахунками натістов, на поточний момент в дикій природі живе всього близько 70 000 особин.

На закінчення

Як видно, самці тетерева демонструють специфічні, досить цікаві повадки. Птахи відрізняються нетиповим для багатьох пернатих способом життя. На жаль, популяції дорослих особин неухильно винищуються. Бажаючи зберегти цей прекрасний вид, людям варто переглянути ставлення до таких створінь.

Ссылка на основную публикацию