Рябчик птах. Навколишнє середовище і особливості рябчика

рябчик із загону курообразних. Однак, на відміну від домашніх несучок, рябчики не розмножуються в неволі. Точніше, пернаті відкладають яйця, відмовляючись висиджувати. Це дає лазівку фермерам.

Утримуючи рябчиків, вони підкладають кинуті яйця звичайним курям. Несучки не помічають підміни. Однак частіше рябчики зустрічаються в дикій природі, зважаючи завидною трофеєм мисливців.

Опис і особливості рябчика

Рябчик – птах обережна, полохлива. Чуйні реакції пов’язані з гостротою зору і слуху. Підібратися до рябчик на відстань пострілу – складне завдання. Саме тому дике курообразних вважається гідним трофеєм. Він не тільки приємний, а й смачний.

М’ясо рябчика в рівних частках наповнене білками і жирами. При цьому на 100 грам продукту припадають всього 250 кілокалорій. Смак м’яса гіркуватий, доповнений ароматом смоли.

Забарвлення рябчика дозволяє легко маскуватися в заростях дерев

Зовнішність рябчика характеризують:

1. Малі розміри. Серед курообразних птах найменша, набирає безліч трохи більше половини кіло.

Є легенда, що колись ліси здригалися при зльоті гігантського рябчика. Звірі втекли від нього в страху. Розбиратися в проблемі прийшов Бог. Рябчик виявився жертвою обставин, сказав, що сам не радий своїм розмірам. Тоді Бог запропонував поділити біле м’ясо гіганта між усіма куроподобнимі. Самому рябчик в результаті дісталося менше всіх.

Однак, і будучи мініатюрним, перната примудряється робити солідний шум, злітаючи.

2. Довжина тіла до 40-ка сантиметрів.

3. Розмаїте оперення, в якому чергуються чорний, білий, сірий, рудий, бурий ділянки. Навколо очей є червоні плями. В очах рябить. Звідси і російська назва птиці.

Міжнародне ім’я у пернатого латинське – Bonasa bonasia. Під такою назвою рябчик числиться в Червону книгу. Скорочення лісів і мисливці «підкосили» чисельність виду.

4. средневираженних статевий диморфізм. У самців над очима більше червоного, є чорна пляма на дзьобі і чубчик на верхівці. Масою чоловічі особини приблизно на 100 грам більше самок. У останніх на горлі є чорна пляма. Самці його позбавлені.

Самку рябчика легко відрізнити від самця за розміром і червоним ділянкам над очима

5. Щільне статура. Голова виглядає крихітної. Почасти це пов’язано як раз з контрастом, де щільне тіло перетягує на себе увагу.

6. Короткий, міцний, злегка зігнутий дзьоб з гострими краями.

7. Рогові облямівки на коротких, чотирилапих лапах.

Рябчик на фото може виглядати по різному. Нюанси забарвлення, розташування плям залежать від місцевості, де проживає птах. Її завдання – замаскуватися, бути непомітною серед ландшафту.

У самців над очима більше червоного ніж у самок

види рябчиків

опис рябчика почасти залежить від виду птиці. Орнітологи нарахували 14 типів героя статті. Найпоширенішими є:

1. Звичайний. Той самий, опис якого виходить за запитом «рябчик». Іноді вид живе в Сибіру. Звідси друга назва – сибірський. Однак основна частина популяції оселилася в Північній Європі.

2. Воротничковая. Це північноамериканський вид, населяє за океаном тундрові лісу. Птахи там відрізняються коричневим кольором спинки і жовтуватим черевцем. Пернаті види найбільші серед рябчиків, набирають 800-грамову масу.

На фото комірцевий рябчик

3. Сєвєрцова. Поширений а південному сході КНР і в Тибеті. Відкрито вид в 19 столітті. Від звичайного рябчик Сєвєрцова відрізняється затемненим оперенням.

Додаткові, малопоширені види рябчиків:

  • амурський (gilacorum) з охристими кінцями махових пір’їн і великою кількістю бурого в забарвленні
  • колимський (kolymensis), у якого оперені плесна, вкорочені пальці, білий колір «виходить» з підкрилки на видиму поверхню
  • альпійський (syriacus), який є великим і відрізняється рудою спиною, зобом
  • алтайський (sepentrionalis) з попелясто-бурою спинкою і максимально освітленим краями плечового пір’я
  • поволзький (volgensus) з червонувато-коричневим верхом тіла, поцяткованим чіткими смугами
  • поліський (grassmanni), майже рівний Поволзькому, але світліший
  • середньоєвропейський (supestris), що відрізняється коричневої спинкою і забеленного черевцем на тлі рудих боків
  • сахалінський (yamashinai) з мінімум рижіни в оперенні і звуженою шийної смугою білого кольору, що не доходить до світлої облямівки горлового плями
  • японський (vicinitas), селян в горах острова Хоккайдо і відрізняється охристим нальотом на білих вершинах плечового пір’я
  • уссурійський (ussuriensus), самці якого на спині інтенсивно руді і майже позбавлені білих ділянок на махових пір’ях
  • скандинавський (bonasia), у якого білі краю плечових опахал складають не суцільний, а переривчасту лінію

У кожного підвиду є ще узколокальним варіації. Орнітологи називають це клінальной мінливістю. Інакше кажучи, немає чітких меж видів. Один як би перетікає в інший. При цьому існують деякі закономірності. так, розмір рябчика поступово зростає зі сходу на захід, а колір стає темнішим.

Спосіб життя і місце існування птиці

Рябчики – зимуючі птахи. Постійністю пернаті відрізняються і у виборі партнера. Пари створюються раз і на все життя. Загибель партнера відзначається річним трауром. Після вибирається нова пара. Якщо гине відклала яйця самка, доглядати за потомством продовжує самець.

Одинаки живуть в стороні від інших рябчиків. Сімейні особини живуть по двоє або ще з пташенятами. Годуються пернаті окремо, а ось купаються разом. Замість води – пісок. Він збиває з оперення паразитів і бруд. Тому поблизу гнізда рябчиків завжди є занесений піском ділянку.

Залишаючись зимувати на батьківщині, рябчики призвичаїлися ховатися в заметах. Двадцятисантиметрові занурення досить, щоб опинитися в теплі, вкритими від вітрів і захованими від хижаків.

Перед холодами у рябчиків ущільнюється оперення і з’являються ті самі вирости на лапах. Вони допомагають птахам не ковзати.

Будучи полохливими, рябчики в паніці злітають, «відчувши» небезпеку. Піднявшись на 3-5 метрів, пернаті притискаються до стовбура найближчого дерева, ховаючись в його кроні. Помітити замасковану там птицю не завжди можуть навіть бувалі мисливці.

Взимку рябчики можуть влаштовувати ночівлі прямо в снігу

Раз для укриття рябчик потрібні дерева, то і селиться птах в лісах, вважаючи за краще глухі, змішані. Пернаті вибирають ділянки з густим підліском. Переважно наявність бурелому.

У ньому рябчики ховаються і будують гнізда. Для пиття потрібна вода, тому пернаті вибирають місцевості поряд з невеликими струмками, або затопленими ярами.

Серед порід дерев рябчики воліють їли. Їх має бути більшість. Береза, вільха і осика вибираються в якості вкраплень в хвойний масив.

Будучи курообразних, герой статті вважає за краще пересування по землі. Можливо в нелюбові до неба криється відповідь на питання, рябчик який птах перелітний чи ні. Саме через складнощі підйому в повітря перната робить це шумно, лякаючи всіх оточуючих. В інший же час рябчик – тихоня.

Свистова трель чутна лише по весні, в період спарювання. голос рябчика тонкий, делікатний.

Слухати голос рябчика 

source src = “http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/06/ryabchik-golos-4333-onbird.ru_.mp3?_=1” />http://givnost.ru/wp- content / uploads / 2018/06 / ryabchik-golos-4333-onbird.ru_.mp3

Насилу літає рябчик через масивного тіла і укорочених крил. Перната вільніше почуває себе на землі, швидко бігаючи. Розвивати швидкість дозволяють сильні, м’язисті лапи. На них рябчики долають кілометри. Пролетіти ж птах від сили може 300-400 метрів.

Рябчиком важко злітати, зате бігають вони відмінно

Зазвичай же перната обмежується підйомом на горизонтально спрямовану гілка дерева. Там рябчик проводить день. Це час відпочинку. Годується птах в ранковий або вечірній час.

харчування рябчика

Харчування рябчика залежить від сезону. Влітку пернаті харчуються білковою їжею, поїдаючи жуків, мурах, павуків, слимаків. Взимку ж птиці переходять на рослинний раціон. Воно актуальне і влітку. Однак в теплий сезон на рослинну їжу припадають лише 40% раціону.

З рослинної їжі рябчики сприймають ягоди, насіння і зелень. Зривати пагони допомагають гострі краї дзьоба. Вони буквально отстрігают зелень і плоди.

Ковтаючи їжу цілком, рябчики потребують подрібненні з’їденого в шлунку. Для цього птаха ковтають дрібні камінці. Дроблячи їжу в шлунку, вони виходять разом з калом. Слід надавати перевагу вапняні камінчики. Вони частково розчиняються, насичуючи організм кальцієм. Допомагають дробити їжу і зерна Костяніка, шипшини, лушпиння кедрових горіхів.

Зимовий раціон рябчика малопоживний. До весни птах помітно худне. Це при тому, що в холоди обсяг з’їденого за день в 2-3 рази більше річної порції.

Розмноження і тривалість життя

Відпочиваючи на деревах, гнізда рябчики будують на землі, ховаючи в купах хмизу, між країнами, в кущах. Там риються поглиблення в грунті і вистилаються травами, листям. Самка сідає на 5-7 яєць на термін в 20-22 дня. Самець в цей час охороняє володіння пари і приносить коханої їжу.

Обсохнув після пологів, пташенята виводяться матір’ю на сонці. В його променях рябчики розвиваються, так би мовити, не по днях, а по годинах. У місячному віці молодь літає, а в 2 стає повністю самостійною, залишає батьків.

Гніздо рябчика з кладкою

До року пташенята стають статевозрілими. За 8-10-річний термін життя пернаті встигають відкласти яйця 6-8 разів. У неволі рябчики живуть на пару років довше, ніж в природному середовищі.

Ссылка на основную публикацию