Рожевий пелікан птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище існування

В середині 18 століття Карл Лінней включив в свою біологічну систему загін пеліканообразних (Pelecaniformes). У загоні було утворено сімейство пелікани (Pelecanidae), в яке було включено рожевий пелікан (Pelecanus onocrotalus).

Першу частину імені “рожевий” ці птахи отримали за кольором свого оперення. Друга частина відображає грандіозність дзьоба: латинське слово pelicanus означає сокиру. Крім прийнятого назви рожевий пелікан, зустрічаються імена білий пелікан, великий білий пелікан і східний білий пелікан.

Народна назва звучить, як “баба-птах”. Це прізвисько спирається на тюркські корені. Може інтерпретуватися як “птах-батько”. Тим більше, що ставлення до потомства цих пернатих легендарно.

Міф про те, як птах розірвала власну плоть і напоїла пташенят кров’ю відомий з дохристиянських часів. Пелікан і сьогодні символізує жертовну любов до підростаючого покоління.

Опис і особливості

Примітний дзьоб – головна особливість птиці. У дорослих особин може досягати 29-47 сантиметрів. Шия довга, вигнута у вигляді букви “s”. Важкий дзьоб змушує більшу частину часу тримати шию і голову на спині.

Є й інші видатні характеристики. 10-15 кілограмів важить пелікан рожевий, кучерявий пелікан – єдиний родич, який важить більше. Розмах крил доходить до 3,6 метрів. За цим показником птах займає друге місце. Найзначніше розмах крил тільки у великого альбатроса.

Довжина птаха від початку дзьоба до закінчення хвоста становить 1,75-1,85 метра. Довжина хвоста досягає 20 сантиметрів. Лапи міцні, короткі: від 13 до 15 сантиметрів. Самки трохи на 10-15 відсотків менше самців. Загін пеліканообразних має другу назву: весільного. Через перетинок, що з’єднують пальці на лапах.

Оперення птиці белового кольору з рожевим відтінком, що посилюється в черевній частині тіла. У основних махових пір’їн опахала чорного кольору, стрижні білі. У другорядних – опахала сірі.

Ділянки навколо очей позбавлені пір’я, шкіра пофарбована в рожевий колір. Дзьоб сіро-сталевого кольору з червоним закінченням і червоним обводом верхньої щелепи. Нижня щелепа з’єднана з горловим мішком. Це еластичний капшук сірого кольору з жовтим або кремовим відтінком.

підвиди

Рожевий пелікан мешкає на величезних територіях, що тягнуться від Східної Європи до самого півдня Африки і від Балкан до Філіппін. Проте всередині цього виду не утворилося жодного підвиду. Локальні спільноти різняться за своїм забарвленням, розмірами, анатомічним деталям.

Крім того, розвинена індивідуальна мінливість. Але ці варіації незначні, і не дають підстав для зарахування будь-якої популяції до самостійного підвиду. Незважаючи на життя в дуже різних умовах рожевий пелікан – птах монотіпіческій виду.

Спосіб життя і місце існування

Пелікани тримаються зграями від декількох одиниць до декількох сотень особин. У зграї входять птиці різного віку. Це ужівчівие птиці, вони непогано співіснують з іншими пернатими. Бувають випадки, коли самці стають більш агресивні. Таке трапляється в шлюбний період.

Протиборство мало схоже на реальний поєдинок і носить, швидше, демонстративний характер. Птах витягує вгору дзьоб, завдає їм удари в напрямку противника. Видає звуки схожі на поросяче рохкання. Суперник або віддаляється, або відповідає аналогічними діями.

Якщо пощастить, один з учасників захоплює дзьоб іншого. Силою нахиляє його голову і на 2-3 секунди фіксує її (голову супротивника) в цьому положення. На цьому дуель закінчується. Самки виявляють готовність до захисту і нападу при висиджуванні яєць. Перебуваючи в гнізді, самка не підпускає сторонніх на відстань ближче, ніж на метр.

Підхід птиці до свого і чужого гнізда здійснюється за певним ритуалом. Наближаючись до свого гнізда, пелікан видає фиркає звуки. Самка сходить з гнізда з похиленою головою. Повз чужих гнізд птаха проходять з відкритими крилами, з витягнутою вгору шиєю і дзьобом.

Гнізда розташовуються на недоступною для хижаків території: в заростях водної рослинності. На островах, що утворюються з очерету та водоростей, черепашкових мілинах і піщаних наносах. Такі місця зграї знаходять в прісних і солоних водоймах, болотах, в низов’ях великих річок. З місць гніздування зграї можуть здійснювати кочівлі в пошуках багатих рибою районів.

Зустрічаються, як осілі, так і перелітні популяції. Зграя може проводити зиму і літо в Африці або прилітати туди на зимівлю. Мігранти, зазвичай, поєднуються з місцевими зграями. В результаті, визначити масштаби переміщень, співвідношення зимуючих і перелітних птахів дуже складно. Кільцювання, яке використовують орнітологи для визначення шляхів і масштабів міграції, поки не дає якісних результатів.

харчування

В їжу пелікани вживають виключно рибу. Примітно відбувається процес її лову. Птахи застосовують колективну видобуток їжі, що зустрічається вкрай рідко серед пернатих. Вони шикуються в ланцюг. Ляскають крилами, створюють багато шуму і повільно переміщаються до берега. Таким чином риба виганяється на мілководді, де виловлюється пеліканами.

Немає достовірних свідоцтв того, що цей вид вміє пірнати. Рожевий пелікан на фото або на відео тільки опускає дзьоб, голову і шию в воду. Процес лову схожий на черпання риби ковшем. До щасливим рибалкам можуть приєднатися баклани або інші водоплавні птахи.

Розмноження і тривалість життя

Перед початком гніздування окремі зграї збиваються у великі колонії. Ці спільноти можуть налічувати тисячі особин. Після примикання зграї до загальної колонії починається створення пар. Птахи моногамні, але сім’ї зберігаються тільки протягом шлюбного сезону.

При виборі партнерки холості самці збираються в групи і демонструють себе, піднімаючи голову і видаючи звуки, схожі на мукання. Потім організовується переслідування самки. Кавалерів, які домагаються взаємності, може бути кілька.

Тоді виникають короткі протистояння, в яких визначається найбільш сильний і активний самець. Перший етап освіти пари закінчується. Птахи починають доглядати один за одним.

Парні плавання, короткі спільні польоти, прогулянки по суші – входять в програму флірту. При цьому вживаються особливі пози і видаються особливі звуки. Залицяння закінчується пошуком місця для гнізда.

Пара обходить всю відповідну для цієї мети територію. Під час вибору зручного майданчика пара може бути атакована іншими претендентами. Захист місця для майбутнього гнізда відбувається активно, але без жертв.

Після вибору майданчика для гнізда відбувається спарювання. Протягом дня птиці з’єднуються кілька разів. Після копуляції починається формування гнізда. Основним будівельником є ​​самка. Чоловіча особина підносить гілки, траву, очерет.

Крадіжка у сусідів не вважається непристойним справою в будь-який пташиної колонії. Пелікани схильні до такого способу видобутку матеріалу. Підстава гнізда в діаметрі може досягати одного метра. У висоту конструкція піднімається на 30-60 сантиметрів.

Самка відкладає всього два яйця з інтервалом в один або два дні. З моменту появи в гнізді першого яйця починається висиджування. Цим займається жіноча особина. Самець іноді її підміняє. Якщо протягом 10 днів відбувається загибель кладки, яйця можуть бути відкладені знову.

Висиджування закінчується через 30-40 днів. У всіх пар, що входять в зграю, пташенята з’являється в одне і теж час. Вони вилуплюються голими, обростають пухом тільки через три дні. Годуванням займаються обоє батьків. Спочатку молодняк пасивно ставиться до їжі і батькам доводиться стимулювати прийом їжі.

Потім підростаюче покоління входить у смак і енергійно лізе за їжею в батьківський дзьоб і горло. У тижневому віці пташенята від частково перевареної їжі переходять до дрібної риби. У міру зростання їдців збільшується розмір риби, яку їм згодовують дорослі птахи. Горловий мішок використовується, як годівниця.

Пара вигодовує двох пташенят, але вони різновікові. Старший вилуплюється на один-два дні раніше. Він крупніше другого пташеняти. Іноді, без будь-якої причини, атакує молодшого родича, б’є його дзьобом і крилами. Але, в остаточному підсумку, парі вдається вигодувати обох вихованців.

Через 20-30 днів пташенята розлучаються з гніздом. Створюється зграйка молодняка. Вони плавають разом, але годуються тільки у своїх батьків. Через 55 днів після появи на світло пташенята починають самостійно ловити рибу. Коли від народження проходить 65-75 днів юні пелікани починають літати і втрачають залежність від батьків. Через три роки у птахів наступає готовність до спаровування.

Незважаючи на всі старання, рожеві пелікани, як і інші навколоводні птиці, схильні загрозу нападу хижаків. Лисиці, інші середні хижаки іноді знаходять спосіб дістатися до пташиної колонії. Вони руйнують кладки, вбивають пташенят, зазіхають на дорослих птахів.

Розоренням гнізд можуть займатися чайки. Але нападу хижаків наносять незначний збиток. Основну проблему викликає господарська діяльність людини. У 20 і 21 століттях відбувається постійне зменшення кількості пеліканів. Зараз чисельність цих птахів становить 90 тисяч пар. Завдяки цим цифрам рожевий пелікан в червоній книзі отримав статус LC (Least Concern).

80 відсотків всієї популяції распложено в Африці. Основні місця африканського гніздування – це національний парк Мавританії. 15-20 тисяч особин будує гнізда в південній Азії. У всій Палеарктиці намагається розмножуватися всього 5-10 тисяч примірників.

Тобто окремі, традиційні для цієї птиці місця, можуть відвідувати десятки, в кращому випадку, сотні птахів. Тому повсюдно птах знаходиться під державною охороною.

Ссылка на основную публикацию