Птахи амадини, цікаві факти, ареал поширення, повадки

амадини –
популярний вид диких птахів, які добре пристосовуються в неволі. це
представники роду в’юркових (воскоклювих) Ткачик, поширених в
Австралії, Північній Америці та Португалії. У неволі часто розводять зеброву амадини
– невибагливу домашню пташку, яка вважає за краще жити в парі з
представником свого виду.

У неволі їх налічують
більше трьох десятків видів, а підвидів – понад 300. Більшість з них були
виведені вченими, як декоративних птахів. Їх оперення яскравіше, колірна
гамма багатшими диких родичів. Різнобарвні, яскраві і красиві папуги амадини мешкають в
Австралії, птиці зі скромним, сірим оперенням – в Африці.

Це австралійські дикі
птиці, приручені людиною. Невеликі пташки, розміром не більше 15 см з сірим
оперенням. У самця грудка строката з тонкими чорними і білими смугами. У
самочки грудка біла. Дзьоби у обох статей помаранчеві. У пташенят забарвлення бляклий,
клювики – чорні. Після 3 місяців вони стають яскраво-помаранчевими.

ці птахи
мешкають в Австралії, там живуть всі популярні види амадини. легко адаптуються
в посушливому і надмірно вологому кліматі. Селяться в містах та сільській місцевості.
Живуть великими зграями, самотності не переносять. Відмітна особливість виду
– здатність протягом кілька тижнів обходитися без води, пити солону воду
океанів.

Самка відкладає 4-5 яєць зеленуватого відтінку. У посушливі роки їх кількість не перевищує 3. Якщо літо дощове, зеброві можуть зробити кілька кладок за сезон. Пташенят висаджують приблизно 2 тижні. Через місяць після прокльовування яйця, пташенята залишають гніздо.

На замітку! Розмножуються ці пернаті тільки в сезон дощів. Якщо в місцях їх проживання, довгий час немає води, самка яйця не відкладає.

ця амадина
вважається домашньою птицею, часто можна зустріти її в розплідниках і у заводчиків
пернатих.

більшість
представників цього виду мають зелене оперення, з червоними, синіми плямами на
голові або грудей. Довжина тіла не перевищує 15 см. Деякі підвиди відрізняються
довжиною хвоста. Королівська попугайная
амадина володіє коротким хвостиком, а у інших – він довгий. вченим
відомо приблизно 10 підвидів птахів цього роду.

самі
популярні з них:

  • манільські;
  • бамбукові
    попугайні амадини;
  • короткохвості;
  • королівські
    попугайні амадини;
  • черноліцие.

Деякі попугайні амадини – рідкісні,
зникаючі види птахів, які знаходяться під охороною захисників природи. Полювання,
вилов і їх продаж заборонений.

Попугайная амадина проживає в Новій Гвінеї, Азії, Австралії, на
островах Тихого океану, Фіджі. Птахи воліють тропічні ліси, джунглі, можуть
селитися поблизу людського житла, в садах і на луках. попугайная амадина
харчується насінням бамбука, королівська – фікуса.

Це перша австралійська
одомашнена амадина, приручена людиною. Вона дуже популярна у заводчиків
папугових в Європі. В Україні також поширені діамантові пташки.

забарвлення самки
і самця практично не відрізняється. Це невеликі білі пернаті (розмір
дорослої особини не перевищує 12 см) з сірими крилами і спинкою. Бока чорні з
білими цятками. Дзьоб у самки і самця забарвлений в бардовий, або яскраво-червоний
колір.

Діамантова амадина селиться в лісах на сході
Австралії. Вгору рідко злітає, в основному риється в землі в пошуках комах
і насіння. Птахи живуть і будують гнізда сім’ями: по 10 – 12 пар. Самець збирає матеріал
для гнізда. Пташенят висиджують і вигодовують обидва партнери по черзі. через 3
тижні після прокльовування яйця, пташеня стає повністю самостійною.
живе діамантова
амадина не більше 7 років.

Самаякрупная особина серед своїх родичів, її розмір – понад 15 см, на відміну від діамантового амадини. У дикій природі вони живуть на острові Ява, Балі. В даний времяраспространени в будь-якій точці світу з теплим кліматом, добре пріспосабліваютсяна новому місці. Цей чинник сприяв їх поширенню за пределамітропіческіх островів. Жівутамадіни і розмножуються в місцевості, сприятливого для вирощування рису, тому цей вид Ткачик ще називають малювання.

Папуга цей світло-сірого забарвлення з білими щічками і животиком, дзьоб червоний. Хвіст і голова чорні. Довжина тулуба не перевищує 15 см. Оперення малювання густе і щільне. Дрібні пір’ячко щільно прилягають до тіла, практично не пропускаючи воду, тому після купання птаха виглядає сухою. Самка від самця практично нічим не відрізняється.

На замітку! У рісовок співати можуть тільки самці. Це ознака проявляється у особин, старше півроку.

Голос у самця малювання гучний і дзвінкий. У шлюбний період він видає трелі з красивими переливами і щебетом. У закритому приміщенні ці пташки амадини створюють чимало шуму.

В Японії виведено кілька підвидів рисової птахи:

  • білосніжна;
  • палева;
  • срібляста.

Ці види птахів
амадини добре приживаються в неволі, рідко хворіють. Вони рухливі і спритні, що не
терплять присутності птахів інших видів. У дикій природі живуть в зграї. У неволі їх
містять парою. Тривалість життя малювання – 10 років.

це
перната, яка проживає в північній частині Австралії, практично зникаючий вид.
Завдяки яскравому, багатому, кольоровому окрасу цей вид амадин став популярним у браконьєрів. вперше
вона була описана в 1840 році мандрівником Джоном Гульдом.

оперення папуги
Гульдовой амадини дуже різноманітно. Зустрічаються бузково-чорні, синьо-жовті,
рожево-бірюзові екземпляри. Голова птахів може бути чорною, жовтою або червоною,
пір’я на крилах зеленими. Пернаті з жовтими головами дуже рідкісний вид. вони
зустрічаються 1 особина на кілька тисяч чорноголових пернатих. це невелика
пичуга, довжина якої не перевищує 11 см.

Гульдова
птаха – стайное перната. Численні особини перегукуються тихими, ледь
помітними звуками. Якщо один з членів сім’ї загубився, відстав від інших
при перельоті, йому загрожує яка-небудь тварина, його звуки стають гучними.

пернаті
поширені на всій північній частині Австралійського континенту. коли період
гніздування закінчується, вони переселяються в прибережну частину країни. Через
рясних і тривалих дощів там завжди багато корму. У посушливих областях
пташки амадини Гульда
НЕ селяться. Навіть, якщо в сезон дощів наступить засуха, пернаті кидають свої
гнізда з кладкою і переселяються в більш родючі регіони континенту.

Гульдова амадина
є кормом для тварин: змій, ящірок, великих пернатих. пташенята стають
здобиччю великих тропічних мурах.

відкриття Гульда
дуже вибагливе в догляді, в неволі практично не розмножується. Проте,
є одним з найпопулярніших видів домашньої амадини, який проживає
поруч з людиною.

На замітку! У дикій природі вилов цих пернатих заборонений. Їх розводять в спеціальних розплідниках.

Цього виду пташок
амадини в дикій природі не існує. Його вивели вчені, які працювали над
створенням ідеальної кімнатній птиці тривалий час. За одними даними ці домашні вихованці були
виведені в Японії, за іншими – в Китаї.

прародителькою
японської пернатої стала бронзова острохвостий пичуга. У стародавніх джерелах
можна зустріти іншу назву пернатої – чаечка. Вона зумовлена ​​білим оперенням
перше амадин,
які були завезені в Японію.

Японська пичуга
маленька, довжина тіла не перевищує 13 см. Оперення скромне, бежево-сіре,
схоже на горобине. Тіло витягнуте, тонке, пернаті дуже граціозні. дзьоб
маленький, світло-бежевий, немов воскової. На голові або загривку пернатих
є невеликі завитки або чубчик. Птахи амадини цього виду рухливі, спритні, все
час метушаться і стрибають по жердинкам.

завдяки
бляклими, скромному оперення, визначити стать японської птиці досить складно.
Відрізнити самця можна в 4 місяці по його тривалого, мелодійного співу.
Самі лише іноді посвистують. Під час співу самець папуги амадини випинає
груди, пір’я на ній настовбурчуються.

У дикій
природі японських птахів не існує. Вони живуть і розмножуються тільки в неволі. птах ця
невибагливі, тому проблем з її розведенням у заводчиків не виникає.

ця
представниця Африканського континенту відрізняється маленькими розмірами,
непоказним оперенням. Виглядати вона буде скромно в порівнянні з іншими
пташками амадинами.

самці цього
виду відрізняються від самок, завдяки яскраво-червоному оперення на голові. довжина
особин обох статей не перевищує 14 см. Всі тулуб пернатих покрито
темно-бежевими, сірими пір’ям з білявими кінчиками.

червоноголові
поширені практично на всій території Африки. Живуть на краю пустелі і
степів, де є
вода і рослинність. Основний ареал поширення – Калахарі, в цьому місці
пташок можна зустріти повсюдно. Червоноголова амадина селиться в парках, густо порослих
чагарниками і деревами, оазисах, далеко від людського житла.

шлюбний
період червоноголових птахів доводиться на сезон дощів. Саме в цей період пташка може знайти
достатньо корму, щоб прогодувати себе і пташенят. Своїх гнізд ці птахи не
в’ють, використовують занедбані гніздування ткачів або виробів. селяться африканські
пташки великими сім’ями по 6 і більше пар. Всі особини з однієї зграї дружні,
пізнають один одного, спільно проганяють чужаків.

яйця
висиджують самець і самка пташки
амадини по черзі. В одній кладці може бути до 7 яєць. Інкубаційний
період триває приблизно 2 тижні. Через місяць, після того як пташеня вилупиться, він
стає самостійним і відділяється від батьків. Протягом 3-5 днів
молоді птахи ще знаходяться поблизу рідного гнізда. Батьки можуть навіть
підгодовувати підросли нащадків в цей нетривалий період адаптації.

Приблизно в
18 столітті червоноголові були завезені в Європу. У 19 столітті на виставці були
представлені виведені в неволі здорові особини цього виду. Після чого вони були
вивезені до Великобританії, Нідерланди, Францію. В даний час це досить
поширена домашня пташка на європейському континенті. завдяки
невибагливості і спокійному характеру червоноголова амадина стала улюбленою домашньою
вихованцем.

різноманітність
представників роду воскоклювих Ткачик вражає. У статті наведено
основні факти про найбільш популярних видах амадини, все про їх повадки. Ці мешканці тропіків кілька
століть живуть поруч з людиною, нарівні з папугами і канарейками.

Ссылка на основную публикацию