Птахи Африки. Описи, назви і особливості птахів Африки

Африка, це земля, на якій знаходиться близько сотні різних видів. Це тільки ті, які ведуть осілий спосіб життя. А скільки ще прилітає птахів з Європейських та Азіатських, земель на зимівлю в Африку.

Тому, що живуть тут птахів можна зустріти по всьому світу. Незважаючи на нестабільний Африканський клімат, то страшна посуха, то сезони дощів, вони все одно прилітають в ці місця. Розглянемо деякі види африканських птахів.

нектарніця

Одна з представниць птахів Африки – нектарніця. Дуже незвичайне перната. Це створення маленьких розмірів. Найбільший самець в їхньому роду помічений, довжиною від кінчика дзьоба, до кінчика хвоста, трохи більше двадцяти сантиметрів.

Забарвлення її барвистий, яскравий, жовтий, в поєднанні з соковито-трав’яним кольором, з синіми, фіолетовими відливами. І дивно, чим менше загущена рослинністю місцевість, де мешкає пташка, тим яскравіше її оперення.

І навпаки, птахи, що живуть в густих деревах, виглядають тускнее. Напевно, саме сонечко її прикрашає. Ну, і як завжди в природі буває, самці звичайно, набагато привабливіше самочок.

Цей птах багато чим цікава. Наприклад, вона вміє зависати в польоті, як проробляє коллібрі, дуже часто і практично непомітно змахуючи крихітними крильцями.

Названа вона так, тому, що цілими днями збирає нектар з квітів. І робить це, не просто сидячи на рослині. Вона піднімається в повітря, разом з квіткою, і за допомогою незвичайного дзьоба, випиває солодкий сік. Мало того, вони не просто харчуються нектаром, вони подібно бджолам, займаються запиленням рослин.

Будиночки у пташок, теж дивовижною конструкції. Причому будовою житла, і вихованням потомства займається тільки самочка. Вони роблять свої гніздечка не з гілок, як будують безліч птахів.

А з пуху і павутинки. Підвішують гніздо, часто на гострих колючках дерев, щоб хижакові не було можливості дістатися. Виглядають гнізда, як невеликі важать носочки.

блискучий шпак

Ці птахи з роду горобиних. Надзвичайного забарвлення, толі синьо зеленого, толі зелено чорного. Всі кольори присутні на його тілі. Самки прикрашені і червоними квітами. Зі сталевим блиском самого пера.

Його дзьоб і лапи земляного кольору. А очниці занадто білі, що дуже впадає в очі, на тлі темного тулуба. Унікальна птах тим, що крім свого співу, вона ще й наслідує голосу інших пернатих.

Живуть вони великими зграями. Селяться високо на деревах, там же і в’ють свої гнізда. Це цілі поселення, що складаються з сотні будинків, з бічними входами. Плетуть їх з сусідніх ліан, пальмового листа і пагонів дерев.

птах секретар

Птах неодмінно цікавої зовнішності. На її невеликій голові, знаходиться красивий чубок. А навколо очей помаранчева шкіра, немов окуляри. Довга шия закінчується на досить вгодований тулуб.

Вся птиця сірого кольору. Тільки кінчики крил і довгий хвіст – чорні. Неприродно довгі ноги, по коліна оперені. Нижче колін – лисі, з короткими пальцями і тупими кігтиками.

Назва дана птахові за її важливий вид і нікуди не поспішає ходу. У далекому минулому, секретар суду, одягнувши перуку, прикрашав його довгим пером. Ось птицю і порівняли з цією людиною.

Птах секретар вважається хижаком, і полюючи, може протоптати більше двадцяти кілометрів за один день в пошуках їжі. Її ласощами стають як дрібні полівки, так і отруйні змії. За це, птиця отримала велику повагу у місцевого населення.

Африканський марабу

Ця, зовні не зовсім приваблива птах, належить Аїстова сімейства. Він, їх найбільший представник. роздивляючись птахів Африки на фото, марабу не сплутати ні з ким.

Все, що знаходиться на цьому птаху нижче шиї, дуже красиве і гармонійне статура. Але піднімаючись вище видно, що сама шия і голова, наляпісто квітів, поєднання жовтого, червоного, чорного. Замість пір’я, виріс гармат.

Голова маленька, яка непомітно перетікає в дзьоб, шириною з голову, досить довгих тридцятисантиметровий розмірів. Під дзьобом, для повної краси птиці, виріс відросток, Горлова подушка. На нього марабу і складає величезний ніс.

Цих птахів, можна часто побачити біля померлих тварин, так як більша частина їхнього раціону складається з падали. Вони без праці можуть розірвати шкуру у тварини.

Ну а якщо попалася більш дрібна їжа, миші, змії, сарана, то птах підкидає її в повітря, потім широко відкривши рот, ловить і заковтує їжу. Живуть такі птахи великими групами, займаючи одну територію багато десятків років.

Дрофа

Якщо дослівно перекласти назву птаха, буде звучати як – швидкий бігун. Насправді так і є. Маючи не маленьку масу тіла, практично весь час дрохва проводить на ногах. І лише в рідкісних випадках злітає.

Самка розмірами з дорослу гуску, ну а самці дотягують до індиків, в кілограмах. Полюють птиці на відкритих, далеко переглядаються територіях. Щоб у разі небезпеки, можна було вчасно втекти.

У них строката зовнішність, що характерно – у цих птахів є по обидва боки дзьоба вуса. І під час загравань з самочкой, вуса здіймаються до верху. Їсти дрохви воліють як рослинну, так само і тваринну їжу.

Дрофа, птиця одинак. Вони не шукають собі пару для життя. Самці дрохви не дбають про своє потомство. Все лягати на тендітні крила дам. Гнізда, самочка споруджує прямо на землі. Але шукає загущені місця. Дуже часто вони трапляються прямо на полях.

вінценосний журавель

Ну, тут іншого назви птиці і не придумати. Адже він носить вінець, корону на своїй голові, яка складається з твердих пір’я золотого кольору. Зовнішність його досить барвиста. Вінценосних журавлів існує два види, що розрізняються кольором рум’ян на щоках.

З приходом сезону дощів журавлі в пошуках половинок, починають свої танці. Самки їм підтанцьовці, діляться на пари, і йдуть на недовгий час для вирощування потомства. В іншому, вони живуть зграями, і можуть мігрувати по кілька кілометрів у день. Вінценосні журавлі, на сторінках Червоної книги, відносяться до вразливих видів птахів.

медоуказчик

Маленька пташка, бурого кольору. Одинадцять, з тринадцяти її видів мешкають на Африканської землі. Назва птахів Африки, відповідає їх способу життя. Так і медоуказчик.

Він харчується мошками і комашками. Але основне його ласощі, личинки диких бджіл і медові стільники. Виявивши їх гніздо, птиця буде видавати звуки, привертаючи до себе медоеда або людей. А потім, в прямому сенсі слова, вказує тварині шлях до меду.

Летить попереду звіра, насвистуючи. Він слід за пернатим, похрюкуючи від задоволення навздогін. Медоїди зруйнують бджолину сім’ю, і з’їдять весь запас меду. А птиці завжди дістається віск і личинки.

У них є одна не дуже гарна особливість, ці птахи не насиджують яйця. Вони спокійно підкладають їх іншим побратимам. А що знаходяться яйця в гнізді проколюють, щоб ті зіпсувалися.

Ще, у пташенят, що вилупилися медоуказчик є зуб, який випаде вже через тиждень. Але до цього, підкинуті пташенята, уб’ють своїх суперників, розкльовувати ще не вилупилися яйця.

Африканський страус

Це найбільша, трьох метрова птах гігант на нашій планеті. Важить він кілограм сто п’ятдесят, і більше. Греки, чому то назвали його верблюд-Горобцем. У нього потужні лапи, на яких всього два пальці з величезними кігтями. Один з пазурів нагадує ніж, то копито звіра.

Живуть вони невеликими сім’ями. У неї входить самець, пару особин жіночої статі і молоде потомство. Страус батько, завзято захищає свою сім’ю. І безстрашно нападає на найбільшого звіра, якщо бачить, що до сім’ї наближається небезпека. Тому, як птиці грифи, помітивши самотні страусині яйця, взявши в дзьоб камінь, будуть кидати його з висоти до тих пір, поки яйце не розіб’ється.

Запліднивши відразу кілька самок, вони відкладають понад тридцять яєць. В їх шведської сім’ї, вибирають головну дружину, яка насиджує яйця в денний час. Вночі, на допомогу приходить самець і інші члени їх сім’ї. Харчуються страуси як травоїдної їжею, так само і живою плоттю.

Деякі задаються питанням, чи правда, що страуси ховають голову в пісок. Насправді, виглядає приблизно так. Самка, з переляку, притискає довгу шию і голову прямо до землі. У надії злитися з навколишнім середовищем.

Але якщо підійти до неї ближче, вона схопиться, і буде бігти, куди очі дивляться. Вже з місячного віку, підростаюче покоління в силах розвивати швидкість до п’ятдесяти кілометрів на годину.

Ось таке короткий опис деяких птахів, які мешкають, або зимуючих на Африканському континенті. На жаль, половина з них вже перебуває на сторінках Червоної книги. Хтось, як зникаючий вид, хтось близький до такого.

Ссылка на основную публикацию