Птах яструб – як виглядає, де мешкає, чим харчується і як розмножується (95 фото + відео)

У яструба досить короткі крила – до 35 см. Це цілком зрозуміло: яструби живуть і полюють в лісі, а там з такими крилами простіше злітати і маневрувати серед дерев. Дзьоб загнутий, короткий. Над дзьобом восковица жовтого кольору.

Очі жовті, помаранчеві, у безвиході червоно-коричневі, злегка повернені вперед, а не розташовані з боків голови, що забезпечує бінокулярний зір. Воно у яструбів дуже гарне – по роздільної здатності в 8 разів перевершує людське. Слух теж прекрасний, а ось нюх осінь слабке.

Зверху яструби пофарбовані в коричневі, сірі і бурі тони, а груди світла, з яскравими смугами. Хоча трапляються й винятки.

На камчатці зустрічаються яструби-тетеревятники чисто білого забарвлення. Крила широкі, а не загострені, як у сокола. Хвіст напівкруглий або рівно зрізаний. Лапи дуже потужні, жовтого кольору.

Живуть яструби майже у всіх куточках Землі: від лісотундри до джунглів в Євразії, обох Америках, Африці, Австралії.

Селитися краще на узліссях лісів, хоча є види, що пристосувалися до відкритого ландшафту.

Яструби, що живуть на півночі мігрують на південь, а в помірних широтах ведуть осілий спосіб життя.

Основна їжа яструбів – птиці. Дрібні яструби полюють на тих, що розміром з горобця: вівсянок, синиць, горихвосток і інших птахів сімейства горобиних. Тим, що побільше, дістається і видобуток серйозніше: голуби, ворони, куріпки.

Їдять і ссавців: мишей, білок, зайців. Не гидують і комахами: бабками, жуками, сараною, кониками. Жаби, змії, ящірки і жаби теж ризикують опинитися в пазурах у яструба.

Цікаво, що колібрі люблять селитися під гніздом яструбів. Ті їх як видобуток не розглядають.

Яструби не парять, як орли, виглядаючи здобич, а підстерігають із засідки або просто ловлять все, що трапляється на шляху. У жертву він запускає потужні кігті, так що та навіть не встигає зрозуміти, хто на неї напав. З’їдає все цілком, з кістками і пір’ям.

Мисливські угіддя тетеревятника можуть досягати 35 км2, на них він не пускає інших родичів.

Яструби вважають за краще селитися в одному місці надовго, але перепелятники будують гніздо на рік, а тетеревятники – ґрунтовно, на кілька років, поступово надстраівая його.

У пар тетеревятников у віці розмір його досягає 1,5 метров.Начінают будівництво заздалегідь, навіть сніг не встигає зійти. Парою обзаводяться пізно: тетеревятники через два роки, перепелятники через рік.

У кладці від 2 до 4 білих з блакитними цяточками яєць. Самець сидить на яйцях на час годівлі самки. Через місяць вилуплюються пташенята. За період вирощування самець тетеревятника приносить їм близько 20 кг видобутку.

Через місяць пташенята залишають рідне гніздо, але батьки продовжують їх годувати протягом 1,5 місяців.

Яструби досить легко приручаються. Перші дні нагодувати складно. Доводиться на ціпку давати шматки м’яса і проштовхувати в горло, коли він розкриє дзьоб. Але через кілька днів яструб бере їжу з рук.

З яструбами полюють у багатьох країнах світу, зазвичай на дичину, але в Африці примудряються використовувати їх в полюванні на антилоп. Звичайно, яструб не впорається з антилопою, але збити її з шляху може цілком, а далі справа собак і мисливців.

Цікаво, що на Кавказі і в Криму яструбів приручають, полюють з ними, а після закінчення мисливського сезону відпускають на волю.

Годувати яструба в неволі непросто. Фаршем можна годувати, але недовго. Травна система у них влаштована так, що неодмінно потрібні кістки, пір’я і шерсть. Тому зазвичай купують для них мишей в спецмагазинах.

У роді Яструб налічують близько 70 видів, назви цих птахів відображають їх характерні риси.

Яструб великий – це найбільш великий представник роду. Довжина тіла до 69 см. Самка вагою до 1,6 кг, самець, як і у всіх яструбів поменше. Ареал розповсюдження:.

Африканський яструб вдвічі дрібніше. Спинка у нього сіра, а восковіна не жовтого, а зеленувато-сіра. Живе в Африці, крім північної і західної.

Яструб малий поширений в Європі, в Україні і на Південно-Заході Китаю. Набагато менше тетеревятника. Тому його ще називають малим яструбом. Гніздяться невеликими колоніями.

Цікаво, що тетеревятники не пускають родичів на свою мисливську територію, але перепелятника спокійно дозволяють гніздитися поруч.

Світлий яструб живе в Австралії і на Тасманії. Вид ділиться на два підвиди – сірого та білого. Досить великий, розмах крил до метра.

Темний співочий яструб – житель лісів і саван Південної Африки. Вони видають досить мелодійні звуки, за що і отримали свою назву.

Чубатий яструб середнього розміру, живе від Індії на заході до Індонезії на сході. Типовий за зовнішнім виглядом, але має чубчик.

Європейський тювик – житель Південної Європи, Криму, Кавказу. Зимує в Єгипті, Туреччині і Аравії. Дрібний, харчується птахами і жабами.

Червоний яструб – Рідкісна хижий птах Австралії. Великий, розміром трохи менше тетеревятника, окрас рудий з плямами.

Яструб – напрочуд гарна і розумна птах. Легко приручаються. Їх не дуже люблять мисливці на дичину, бо там, де живуть яструби, полювати вже не на кого. Не люблять і фермери і голуб`ятники – крадуть курчат і голубів. До середини минулого століття їх відстрілювали, поки не зрозуміли, що яструби потрібні в природі, регулюючи чисельність гризунів.

Ссылка на основную публикацию