Птах сокіл – 145 фото, середовище проживання, спосіб життя і харчування соколів

Вміст огляду:

Один з найбільш поширених видів хижих птахів – соколи. Цим пернатим притаманне граціозність і сила. Саме ці якості привернули увагу наших предков.Ізображеніе даних птахів можна зустріти на гербах багатьох країн і міст. Їх образ відображений на марках і грошових купюрах. У Древній Русі соколам навіть приписували сакральний сенс. Стародавні єгиптяни пов’язували їх з богом сонця Ра.

Сокіл належить сімейству Соколині загону Сокілоподібні. Це сама досконалий пернатий хижак в світі. Розмір сокола багато в чому залежить від різновиду. Так довжина кобчика або боривітри коливається від 0,23 до 0,35 м, а зростання кречетів може доходити до 0,6 м.

Діапазон ваги цих дивовижних створінь також досить широкий, він варіюється від 0,1 до 2 кг. Розмах крил – 0,9 – 1,2 м. Але у всіх видів є одна спільна риса – самки мають більший розмір, ніж самці.

Що стосується колірної гами оперення, то лідирують сіро-блакитні, руді, коричневі, каштанові, чорні відтінки. Нижня сторона корпусу найчастіше строката.

Як видно на фото птиці сокіл, його відмінні риси – особлива вертикальна посадка стовпчиком і подовжені масивні крила лезо. Розмір останніх набагато перевищує габарити хвостовій частині.

Завдяки конструкції крил, все соколині можуть розвивати досить велику швидкість і легко маневрувати. Недарма, найшвидшою птахом у світі вважається сокіл сапсан. У пікіруючому польоті він може розвивати швидкість до 322 км / ч.

Як випливає з опису птиці сокіл, його хвіст досить довгий, закруглений, є поперечні смужки. Голова масивніша в порівнянні з тілом. За її боків можна побачити характерні чорні вуса різного ступеня вираженості.

Дзьоб – короткий, загнутий, закінчується гачком. Ріжучий край наддзьобка облямований явно вираженими зубцями. Присутні також поглиблення в подклювье. Очі обрамляє голе, неопереної кільце. Самі очі мають круглу форму і темну райдужку.

Кінцівки у птиці довгі, лапи масивні, сильні, м’язисті. Довгі пальці вінчають гострі кігті. Груди широкі. У молодих особин пір’я короткі, махрової структури. Під час польоту птахи їх розорюють. У дорослого сокола махровий лише друге, найбільш довге перо.

Крик сокола нагадує різке, уривчасте і протяжне «ки – ки – ки». Живуть ці птахи 15-16 років. У неволі можуть дожити і до 25 років.

Полює сокіл вранці і ввечері. Їжею для нього служать дрібні птахи. Падло не їсть. Стратегій для добування прохарчування існує багато. Це і пікірування на швидкості вниз, і полювання в польоті.

Час, що залишився птах проводить, відпочиваючи в важкодоступному місці і переварюючи їжу. Гніздяться соколи на скелях або верхівках дерев. Іноді можуть використовувати під себе чужі гнізда. Ніколи не будують будинок на землі.

Цих хижаків відрізняє можливість високо підніматися в повітря. Люблять вони і влаштовувати показові ігрища. Так вони демонструють іншим пернатим красу свого польоту.

Соколи утворюють пару і охороняють свою сім’ю від зовнішніх загроз. Це кочові птахи. Вони ніколи не залишаються довго на одному місці. Розміщуються всі соколині не тільки для зимівлі.

Даного хижака легко приручити, він не відчуває страху перед людиною і навіть може жити в межах поселень.

Інтерес представляє і стратегія, яка використовується цими пернатими для полювання. Хижі птахи соколи ніби «б’ють» обрану жертву: швидке досягнення мети, стрімка атака – і видобуток вже затиснута в пазурах. Врятуватися від них не можуть навіть ластівки, відомі своїм швидким польотом.

Зустріти сокола можна в будь-якому куточку світу, виключаючи лише полюса. На зиму мігрують лише молоді птахи. Дорослі особини воліють залишатися вдома, тільки перебираються ближче до річок та озер.

Соколов можна побачити, переважно, в степовій і напівпустельній місцевості. Окремі підвиди мешкають на узбережжі Північної Європи. Можна побачити даних хижаків і у нас в країні.

Сокола можна дресирувати. Головне, додати кілька ігрових елементів в вправи. Але все ж слід пам’ятати, що це, перш за все, хижак. Так, він може прив’язатися до свого господаря, однак пильність втрачати не варто.

Ссылка на основную публикацию