Птах сойка: 85 фото як виглядає птах і де знайти її гніздо

Вміст огляду:

Серед усіх представників пташиного спільноти сойка виділяється досить великими розмірами і яскравим оперенням, активна і сяюча блакитний палітрою оперення характеризується здатністю до співу і відтворення цілого набору оригінальних звуків.

Вивчаючи фото сойки легко уявити, що за легендою, її назва походить від давньоруського поняття, яке означає сяйво, що підтверджується її блискучим оперенням, що виділяється в густій ​​кроні дерев або чагарників, де цю пернату співачку найлегше зустріти.

Розміри найпоширенішого виду – сойки звичайної не перевищують 40 см від дзьоба до хвостика, непримітний бежевий окрас оперення дивно поєднується з помітними, яскраво-блакитними і синіми смужками на крилах, з чорними поперечними вкрапленнями.

Відмінною особливістю цього загону є помітний чубчик на голові і довгий, чорно-білий хвіст, такий окрас допомагає сойці маскуватися і уникати нападу хижаків, при цьому вага дорослої особини не перевищує 200-250 гр.

У лісі або лісосмузі птах сойка пересмішник виконує функції дозорного, оголошуючи округу гучними і досить неприємними звуками при наближенні людей або хижаків, при цьому вона сама відноситься до хижачка і здатна вживати в їжу яйця і пташенят інших птахів.

В основний раціон харчування пернатого охоронця своєї території входять різноманітні черви і всілякі комахи, дрібні гризуни і їжа рослинного походження, така як дубові жолуді і горішки, сезонні ягоди і деякі насіння рослин.

Орнітологами виявлено та класифіковано понад 40 видів сойок, які відрізняються особливими характеристиками, міцною статурою, унікальним оперенням і фірмовим, легко впізнаваним чубчиком, хорошим рівнем витривалості.

До узагальнюючого параметру можна віднести досить яскраве і контрастне оперення, яке виражене в яскравих кольорах, цей ефект створюється за рахунок заломлення природних сонячних променів, що доводиться різноманітними дослідженнями і вивченням будови пір’я, їх колірної і відтінкові гами.

Знаючи, як виглядає сойка, її легко відрізнити від інших представників пернатого царства, ареалом проживання пташки сімейства воронових є Північна і Південна Америка і певні ділянки Євразії, окремих представників цього виду можна зустріти в екзотичних Таїланді та Малайзії.

Найчастіше птахи зустрічаються в лісі або рідколісся, в залежності від великої кількості кормової бази їх ареал проживання може розширюватися до чагарникових насаджень, але для розмноження сойки вибирають розлогі і дуплисті дерева листяних загонів.

Лякливість сойки стала основою для назви її дозорним лісу, де її можна швидше почути, ніж на власні очі побачити, адже вона звикла ховатися в кронах дерев і чагарників, при цьому живуть в деяких регіонах пернаті стали перелітними птахами.

На короткі дистанції пташка літає досить стрімко, розвиваючи високу швидкість, відрізняючись унікальним поведінкою, вона сідає на мурашник і надає можливість мурашкам, які використовують свою отруту для захисту від непроханих гостей, рятувати її оперення від паразитів і комах.

Вивчивши опис сойки досить складно визначити її статевий розподіл, окрас і забарвлення, однаково яскраві у представників обох статей пернатих, що не заважає їм створювати міцні сімейні пари і зберігати відданість протягом усього життя.

Для гніздування птахами вибираються дерева, рідше – чагарники, чашевидное за формою гніздо складається з різних природних матеріалів і утеплюється пухом і пір’ям, нерідко в таких конструкціях можна зустріти дрібні предмети, запозичені у людей.

Красива блакитна сойка зустрічається в межах міста або в передмісті, де можна безперешкодно спостерігати за її поведінкою в природних умовах, адже для гніздування вона вибирає дерева і кущі навіть поруч з житлом людей або господарськими будівлями.

Організація, що видає гучні крики птах легко привертає увагу і повідомляє всім, що з’явився ще один неспокійний сусід, її полохливість не заважає їй вити гнізда навіть на людських будівлях, особливо якщо поруч вона знайшла багату кормову базу і не бажає її ділити з іншими представниками пташиного царства.

Середні і невеликі розміри сойки роблять її практично непомітною в кроні дерев під прямими променями сонця, але видають її гучні звуки, адже ця лісова охоронниця прекрасно імітує різні звуки, які легко можна прийняти за нявкання кішки, собачий гавкіт або мекання кози.

Ссылка на основную публикацию