Птах Нанду – цікаві факти

Існує безліч різних цікавих фактів про птаха нанду і всі вони заслуговують на увагу. У період спарювання ці птахи кричать нан-ду, можливо, за цей крик вони і отримали свою назву. Птах зовні може нагадувати страуса, але до нього ніякого відношення при цьому не має. Страус набагато більший і не має опереної голови і шиї.

Птахи виділені в самостійне сімейство нанду. Звичайний нанду – це досить великий птах, так довжина дорослої особини може досягати до 150 см, а вага при цьому складає від 20 до 35-40 кг.

Прийнято вважати, що сучасні нанду діляться на 2 види:

  1. Дарвіном, малий нанду (Rhea pennata).
  2. Звичайний, північний нанду (Rhea americana).

Нанду славиться м’яким і пухким оперенням з різними тонами бурого і сірого кольору, а також різною інтенсивністю забарвлення. Самець нанду забарвлений в більш темні кольори. В період гніздування вони мають один відмітна ознака – більш темну за кольором шию, яка нагадує нашийник.

Вид нанду має високу поширеність на території Бразилії, Чилі, Болівії, Аргентини і Парагваю. Місцем для проживання служать відкриті простори, які мають високу рослинність з мінімальним вмістом чагарників. Дуже сприятливі для гніздування і життєдіяльності степи, болота та пустельна місцевість.

Особливості гніздування. Турботливі тата.

Період гніздування у нанду (як і у багатьох птахів) припадає на теплу пору року. Після досягнення трирічного віку птиці готові до розмноження. Коли настає період спарювання, все стадо ділиться на дрібні групки: один самець і 5-6 самок. Після чого в відбудоване гніздо кожна самка відкладає приблизно по 10 яєць. Самець при цьому, спаріваясь з іншими самками, залишається у одного гнізда, в яке потім будуть додані яйця від інших самок. Таким чином, в одному гнізді може виявитися до 40-45 яєць. Вага одного яйця може досягати 700 гр., А також розміру 14 х 9 см.

Птах, що не вміє літати

Варто відзначити, що нанду, маючи крила – зовсім не вміють літати. Щоб не бути з’їденими, птиці, тікаючи, використовують при цьому свої великі крила у вигляді керма. Їх маневри в цей час чимось подібні тікає зайцю. При бігу здатні розвивати швидкість до 65 км / год, тому наздогнати птаха здатний не кожен хижак. Зустріти нанду на самоті практично неможливо, в основному вони тримаються групами по 6-15 птахів. Але одного разу орнітологам вдалося зустріти групу нанду в складі 33 птахів.

Харчуються птахи листям, кореневищами, насінням та плодами дерев і чагарників. Як і більша частина інших птахів вживають дрібні камінчики, які допомагають в процесі травлення. Нанду здатні з’їдати скорпіонів, жуків, а також ловлять бджіл і джмелів. Нерідко в меню птиці потрапляють дрібні гризуни, змії і маленькі птахи.

М’ясо нанду і їх яйця люди пристосувалися вживати в їжу. Тому птахів стали розводити на фермах. Перш ніж зварити яйце нанду необхідно випустити білок (має неприємний смак) і потім варити протягом 40 хвилин. М’ясо дорослої птиці занадто грубе тому люди використовують для цієї мети молодих особин. Пір’я теж йдуть у справу, з них роблять килимки і мітли, а найкрасивіші і довгі використовують для прикраси.

В даний час полювання на цих птахів і зникнення їх місця існування призвели до того, що чисельність нанду значно скоротилася. Сусідство з нанду не подобається фермерам, які їх періодично вбивають. Ще однією з небезпек для птиці служать паркани і колючий дріт. Птахи травмуються залізом, наносять собі рани і вмирають. В кінці минулого століття люди стали тримати нанду, як свійську птицю. Є такі ферми і в Україні.

Ссылка на основную публикацию