Птах лелека: 145 фото опису особливостей і відео польоту рідкісного птаха

Вміст огляду:

Такий вид пернатих довгий час привертає увагу людей. В основному, це обумовлюється їхньою красою – тут можна відзначити довгу гнучку шию, значні і тонкі кінцівки і великий зріст. Описом лелеки займалися багато поетів давнини, так як це птах не може залишити когось байдужим.

Не менш граціозний дзьоб – він має пряму і конічної форми. Хоч птах і не володіє строкатими пір’ям, це не заважає їй створювати вигляд красивого і суворого істоти. Розмах крил не перевищує два метри, для великих особин чоловічої статі – самки поступаються за габаритами самцям.

У деяких видів лелек є непокриті ділянки на голові і шиї. Нижні кінцівки не прикриті пір’яний покрив, а їх основний колір – червоний. Кігті, в свою чергу, мають рожевий відтінок.

Біологи виділяють цілий загін – лелекоподібні, які, в свою чергу, належать до сімейства лелечих. Туди входить приблизно дванадцять різновидів птахів.

Варто відзначити, що співати лелеки не вміють. Крім того, вони геть позбавлені приємного голосу. Для спілкування всередині зграї використовується своєрідне шипіння.

Багато дітей, а іноді дорослі задаються простим питанням, лелека – перелітний птах чи ні? Тут все гранично просто – ця особливість залежить від району проживання.

Так як граціозна перната істота зустрічається в Європі і Азії, де в зимовий період температура опускається досить низько, лелека віддає перевагу «відвідає» африканський континент. Не менш приваблива Індія, де взимку зберігається дуже комфортний клімат.

Звичайно ж, птиці, які оселилися в Африканських або Південноамериканських країнах, вважають за краще зимувати на своєму місці, без перельоту.

Як уже згадувалося, даний рід налічує дванадцять різновидів лелек. Хоч вони, в цілому, мають схожі особливостями, деякі відмінності в пір’яний покрив і розмірах є. Давайте докладніше розберемо кілька основних видів птахів, а фото лелек допоможуть краще розібратися з їх несхожістю.

Найчисельнішою різновидом можна вважати білого лелеки. Доросла птиця виростає до 120 сантиметрів, і важить в цей час близько чотирьох кілограмів. Тіло має білий колір, а червоним залишаються тільки дзьоб і лапи. «Окантовка» крил має чорний колір, що створює незвичайний зовнішній вигляд в складеному стані.

Зустріти цю птицю можна по всій території Євразійського континенту, особливо в Білорусі. До слова, саме там, лелека придбав символічність. Часто, гнізда білого лелеки можна зустріти недалеко від будинків, що говорить про довірчі стосунки до людей.

Одним з рідкісних є китайський або черноклювий лелека. Зустріти його можна в Приморських і Приамурское районах. Крім цього, зустрічаються популяції на півночі Китаю і Монголії.

Селиться такий лелека на болотах і не контактує з людиною. За своїми розмірами, він перевершує білого побратима, і вважається найбільшою птахом з сімейства лелек. Відмінною рисою є чорний дзьоб і червоне обрамлення очей.

Незважаючи на свою численність, вивчити чорного лелеки досить складно. В основному, мешкає дана птах на Африканському континенті, де проводить все життя і не відлітає. У заповідниках Білорусі та України можна зустріти такого лелеку, який відлітає на зиму у вирій Азії.

Птах порівняно менше попередніх видів, а максимальна вага досягає трьох кілограм. Пір’яний покрив має мідні і зеленуваті переливи, крім суцільною чорною заливки.

Ці птахи не з’єднуються в зграї, і часто проводять життя на самоті, максимум – незначні групи. Під час перельоту, лелеки можуть впадати в сон на 15-20 хвилин, а завдяки відмінному слуху, вони не губляться і не відбиваються від основної зграї.

Здоровий природний відбір обумовлюється відсутністю сентиментів – хвора птиця, швидше за все, буде забита. Незважаючи на це, античні і середньовічні поеми наповнені історіями про дбайливості лелек.

Харчуються вони жабами, яких ловлять на мілководді. Крім того, в раціон часто входить риба, великі комахи, ящірки, вужі. Тривалість життя в дикій природі – до двадцяти років.

Ссылка на основную публикацию