Птах дрізд – 110 фото і відео, спосіб життя і середовище існування дрозда

Виходячи з опису, такі птахи, як дрозди – шебутной і неспокійні птиці з непростим характером. У будь-якій незрозумілій ситуації у птиці починається стрес, дрізд починає часто і пронизливо кричати. У спокійній обстановці дрозди досить тихі та спокійні, люди часто навіть не помічають їх.

Незважаючи на те, що дрозди – перелітні птахи, вони не завжди поспішають здійснювати переліт, а іноді можуть навіть залишитися зимувати в урожайний рік і теплу зиму. Також деякі дрозди відлітають на зимівлю в поодинці, відбиваючись від зграї.

Птахи живуть і вирощують потомство в гніздах, які будують в гілках деревах і на пнях, іноді навіть на землі, якщо на найближчій території немає хижаків.

Дрозди – всеїдні птиці, їх раціон змінюється в залежності від сезону і місця проживання. У теплу пору ці види перебираються ближче до осель людей, садам і городам, що часом стає великим головним болем для господарів, які можу втратити значну частину врожаю.

Дрозди харчуються насінням, плодами шипшини і глоду, ягодами горобини, метеликами, дощовими черв’яками, гусеницями, іншими комахами і їх личинками, равликами, також можуть їсти ягоди, такі як черешню, полуницю, вишню, жимолость.

На території України різноманітність дроздів дуже велике. Цих невеликих птахів можна зустріти практично в кожному куточку нашої країни. А для того, щоб дізнатися птаху при зустрічі, досить познайомитися з описами і фото дроздів.

Цього дрозда також називають Білобровим дроздом або ореховніком. Даний вид прозвали так через блідо-жовтих пір’я над очима, які і утворюють «брови». Ці птахи досить світлі з жовто-рудим і сіруватими пір’ям.

Цей вид живе в Північній Європі і Азії, взимку перелітає в більш південні частини світу, включаючи Африку.

Гніздиться цей вид невисоко від землі, в чагарниках, високих травах і в пнях. Це досить холодостійкий вид, гніздування зазвичай починається вже в квітні.

Назва цього виду говорить сама за себе. Оперення птахів практично повністю чорне, з рудими ділянками і яскравим дзьобом. Але на тлі вугільних самців, самки виглядають остаточно строкато.

Чорні дрозди – дуже обережні птахи, люблять самотність і вважають за краще селитися на відстані від свого ж виду. Мешкає даний вид в Європі і на південному заході України. Гніздяться дрозди або високо в кронах дерев, або біля самої землі.

Також чорний дрізд відомий як приголомшливий співак.

Дрозда-горобинника легко дізнатися по коричневим і бурим пір’ю в поєднанні з білим черевцем і плямами. До холодів птахи линяють в сірий. Це найпоширеніший вид на території України, зустрічається всюди, крім самих північних широт.

Горобинники збиваються у великі зграї, гніздитися воліють також поруч один з одним.

Назва цього виду дроздів вибрано для них не випадково: взимку птахи люблять поласувати ягодами горобини та обліпихи. Тому, хто захоче підійти до дроздам занадто близько, доведеться нелегко, адже захищаючи територію і себе, ці птахи обстрілюють недругів послідом.

Цей вид примітний довгим хвостом і відсутністю відмінностей в забарвленні самок і самців. У птахів біле черевце і крила з внутрішньої сторони, основне оперення блідо-коричневе, пір’я усипані невеликими цятками.

Вид зустрічається на території Центральної Європи, а також в південних районах під час зимарки.

Гніздяться деряби в розвилках високих досить товстих і міцних гілок.

Цих птахів також називають лісовими кам’яними дроздами. Бєлогорлов дрізд відрізняється своєю мініатюрністю. У нього насичено-блакитна спинка і руде черевце, а на шиї красується акуратне біле цятку.

Даний вид можна зустріти в східній частині України, що не південніше Забайкалля. Гніздяться птахи на відстані від своїх родичів.

Цей вид також відомий своїм співочим талантом.

Цей вид можна було б назвати непомітним через практично однотонного коричневого забарвлення, якби не бурі або сірі підпалини, красиво розташовані по всьому черевця.

Основне місце проживання – Центральна і Східна Сибір.

Руді дрозди гніздяться на невисоких деревах або кущах.

Птахи сімейства дроздів вважають за краще селитися в лісах, але в сучасному світі їх можна зустріти в міських парках і скверах, де їм легше добути відповідний корм.

Більшість дроздів мешкають на території Європи і Америки, також зустрічаються в Азії. Під час зимівлі птахи можуть летіти в Африку, але тільки в її північні райони, так як дуже жаркий клімат не підходить дроздам.

В Україні дрозди зустрічаються майже в кожному куточку, не тільки в лісах і поруч з людьми, але і в степах. Дрозди світлолюбні, так що краще селитися поруч з листяними деревами.

Також великий вплив на вибір місцевості надає доступність і кількість рослин і комах, придатних для харчування.

Найчастіше дроздам доводиться захищати свої гнізда і пташенят від ворон, які намагаються розорити гніздо або вкрасти яйця. Також для птахів становлять загрозу білки, сови і яструби.

Дрозди – відмінні захисники не тільки для свого потомства, але і для інших видів птахів, таких як зяблики, які селяться ближче до дроздам.

Дрозди – полігамні птахи, які утворюють пару тільки на один сезон. Самці виводять приголомшливі по красі трелі для залучення самок. Після того, як пара знайдена, вони починають будівництво невеликого гнізда з прутиків і гілочок.

Гніздо влаштовують в дуплах, розвилках гілок, в пнях, а іноді просто на землі. Зовні гніздо зміцнюється глиною, а внутрішня поверхня встеляється мохом, пухом і невеликими пір’ям.

Зазвичай за сезон дрозди роблять одну або дві кладки, в кожній кладці може бути до шести невеликих яєць. Самка висиджує яйце в середньому два тижні.

Пташенята мають прекрасний метаболізмом і дуже швидко ростуть, але не дивлячись на всі старання батьків, не всі доживають до вильоту з гнізда. Ця подія відбувається на другому тижні життя маленьких дроздів. Батьки піклуються про пташенят до тих пір, поки вони не стануть повністю самостійними.

Ссылка на основную публикацию