Птах бекас: фото, особливості поведінки, оточення

Птах бекас, фото якої ви знайдете в нашій статті, є представником однойменного роду і сімейства. Для цього істоти характерний привабливий зовнішній вигляд і невеликі розміри. За птахом полюють люди з усіх куточків планети, через що чисельність бекаса значно скорочується. Зустрічаються ці птахи в багатьох регіонах, наштовхнутися на них можна в болотистій місцевості. Про особливості зовнішнього вигляду, спосіб життя, харчування і розмноження бекасів ви дізнаєтеся з нашої статті.

опис

Основна особливість птиці – маленькі розміри. Картинки бекаса, представлені в статті, це підтверджують. Дорослі особини виростають до 27-28 см при масі тіла 200 г. Назва бекаси отримали від французького слова «кулик», що говорить про їх схожості. Однак існує ряд відмінних рис, якими володіє бекас. Як виглядає цей птах?

Забарвлення пір’я дуже строката, для неї характерна велика кількість незвичайних візерунків. Спинка і боки рудуваті або світло-коричневі. За забарвленням бекаси нагадують метеликів-адміралів. Завдяки оперення птиці можуть маскуватися серед дерев і вести потайний спосіб життя.

Дзьоб у них довгий і тонкий, ідеально підходить для добування їжі з важкодоступних місць. Розміри дзьоба в середньому складають 7-8 см. Іноді бекаси трохи вигинають його, щоб дістати їжу. Очі розташовані далеко від дзьоба, з боків голови. Дана особливість дозволяє птахам вчасно помічати небезпеку і добре орієнтуватися в просторі. Цікавим є той факт, що бекаси, як і сови, бачать навколишній простір на 360 градусів.

Дивлячись на тонкі і крихкі ніжки птахів, не скажеш, що бекаси здатні швидко пересуватися на них. Однак ж представники даного роду не тільки швидко переміщаються на ногах, але і володіють чіпкими кігтями. Лапи дозволяють їм долати великі відстані по піщаних і болотистих місцевостях.

види

Вчені виділяють більше 20 видів птахів в даному сімействі, кожен з яких має свої особливості. У нашій статті представлено опис найяскравіших представників. Відразу обмовимося, що бекас звичайний – найбільш непримітний вид, опис якого збігається із загальною характеристикою сімейства.

великий бекас

Як ви могли здогадатися, назва було дано цим птахам через величезні (щодо інших видів бекасів) розмірів. Зростання становить від 40 до 45 см, вага – близько 450-500 г. Для представників виду характерно могутню статуру. Ноги короткі; крила злегка закруглені, з гарним візерунком. На світлій спині і боках розташовані темні смуги. Зустрічаються особини з жовтою шиєю і головою.

Самки і самці один від одного зовні не відрізняються. Птахи ведуть стайня спосіб життя, здійснюють сезонні міграції. Живуть вони в основному в Південній Америці. Найчастіше зустрічаються в Бразилії, Венесуелі, Колумбії і Гайані. Іноді можна побачити їх в Болівії, Парагваї та Уругваї. Чисельність виду досить висока.

американський бекас

Птах, фото якої представлено в нашій статті, мешкає в Північній Америці, а зимує в Південній. Розміри їх тіла складають 25-27 см при масі 100 г. Особливість виду полягає в тому, що дзьоб виростає недовгим: всього 5-6 см. Для порівняння: дзьобом такого розміру має бекас звичайний в перші місяці життя.

Представники виду відрізняються дуже яскравим забарвленням. Пір’я можуть бути сірими, темно-бурими, блакитними, смарагдовими, зеленими. Ноги довгі, світло-зелені. На пір’ї розташовані невеликі темні плями. Уже через місяць після появи на світло пташенята починають самостійно полювати і шукати притулок.

японський бекас

Найбільше потребують охорони представники саме цього виду. Справа в тому, що його чисельність стрімко скорочується. Вчені України, Китаю, Кореї та Японії вжили заходів по збереженню популяції, завдяки чому число особин збільшилася. У природному середовищі існування японські бекаси можуть стати їжею для лисиць, єнотовидних собак. Ворони часто розоряють їхні гнізда.

Що стосується зовнішнього вигляду, японські бекаси дуже схожі на звичайних, через що їх постійно плутають. При польоті представники виду витончено махають красивими крилами. При зльоті видається так званий бавовна, характерний тільки для «японців».

Африканський бекас: опис

Хто такий бекас? Це птах, яка зустрічається на території багатьох континентів. Наприклад, представники африканського виду живуть на півдні та сході Африки. За статурі вони нагадують великих бекасів: у них такі ж короткі ноги, об’ємне оперення. На голові і шиї розташовані темні смуги. Пір’я світло-коричневі, живіт білий або жовтуватий. Дзьоб у даного виду дуже довгий, адже птахи добувають їжу з сухої пустельній грунту.

У польоті африканський бекас відрізняється деякою повільністю в порівнянні зі звичайним видом. На землі ж складно розпізнати, яка з двох птахів належить африканської різновиди.

Лісовий бекас, або дупель

Ще один вид птиці бекас (фото див. Нижче), яка значно відрізняється від своїх родичів. Його розміри в середньому складають 30 см, маса досягає 180 м Особливість, характерна для дупел, – це широкий розмах крила, який перевищує 50 см.

Мешкає птах в Україні, на території Східної та Західної Сибіру і Далекого Сходу. Взимку бекас мігрує в Австралію і країни Азії. Зустрічається він як в густих лісах, так і в степах. Селиться недалеко від водойм.

гірський бекас

Тіло у представників даного виду досить велике: його довжина становить 32 см, а маса – 370 г. Розмах крил теж великий – від 55 см. Відмінні риси гірського бекаса – довге пір’я і хвіст. Пір’я прикрашені білим візерунком, а на голові розташована смуга того ж кольору. Під час польоту птах нагадує вальдшнепа.

Селяться бекаси у гірських водойм, літають на висоті 2-5 км. Мають гарну стійкість до перепадів температур і атмосферного тиску. З цієї причини іноді вони навіть зимують в постійних гніздах. Якщо птиці мігрують, то відправляються на узбережжі північних морів. Під снігом вони ховаються від негоди.

Середовище проживання

Говорячи про птаха бекас, фото якої представлено в нашій статті, не можна не позначити ареал її проживання. Бекаси в’ють гнізда в Євразії, в зонах субарктического і помірного клімату. Зустрічаються на Азорських, Фарерських і Британських островах, а також в Ісландії. Поширені на території Північної Америки. Зимують в країнах Азії, Африки і Південної Європи.

Найчастіше бекас селиться в районах з підвищеною вологістю. Не дивуйтеся, якщо побачите птахів даного виду на узбережжі річки або в болотистій місцевості.

Спосіб життя і харчування

Бекас – це птах, який в основному проявляє активність в сутінках і вночі. Під час відпочинку спускається на поверхню і ховається. Як тільки відчуває небезпеку, різко злітає і видає уривчасте «крякання». Щоб заплутати ворогів, переміщається по кривій, постійно змінюючи напрямок. Втім, птиці воліють ходити по землі.

Харчується бекас безхребетними. Основу раціону складають личинки, равлики, хробаки, дрібні жуки, яких птахи дістають з-під землі за допомогою довгого гострого дзьоба. Іноді вони пірнають під воду і знаходять їжу там. Бекас має цікаву особливість: його дзьоб на кінці дуже гнучкий, що дозволяє птахові діставати їжу з великої глибини. Ковтати бекас може, не витягуючи з мулу або грунту дзьоб.

розмноження

Існує ряд особливостей поведінки, що проявляються в шлюбний період. Самець знаходить собі одну партнерку, разом вони утворюють стійку пару. Чоловіча особина різко пікірує вниз, видаючи тріщать звуки, щоб принадити самку. Приземлившись, продовжує токувати. Найбільша активність він в ранковий і вечірній час, а також при похмурій і дощовій погоді. Як тільки до нього приєднається самка, можна вважати, що пара сформована. Вона не розпадається до закінчення шлюбного сезону.

Гніздо в’є самка. У грунті виривають невелику ямку, обрамляють її стеблами трави і тонкими гілками. За один раз жіноча особина відкладає близько 4-5 яєць, висиджує їх протягом трьох тижнів. Самець же забезпечує безпеку виводка. У разі небезпеки вони переносять пташенят в лапах на захищене місце. Через 21 день після появи на світло пташенята вчаться літати, а через кілька тижнів починають самостійне життя.

Відношення до людей

Бекас довгоносий і інші його види відрізняються спокійною вдачею, тому їх іноді називають «лісовими баранчиками». Таке ласкаве прізвисько свідчить про те, що птахи дуже ласкаві і добрі. Люди люблять бекасів за красу їх польоту і витонченість оперення.

Існує ще одна версія, яка пояснює, чому бекасів так називають. Вона пов’язана не з їх характером, а зі звуком, який вони видають. Справа в тому, що при пікіруванні пір’я на хвості починають вібрувати, через що чутно «бекання».

Полювання

Бекаси – птиці, на яких полювали з давніх часів, адже у них дуже акуратне і красиве оперення. Велику цінність представляє довгий витончений дзьоб, який використовується в якості декоративного елемента в дизайні інтер’єру.

Боязкість і обережність істоти роблять процес дуже цікавим. Іноді птахів не можуть знайти навіть собаки. Навесні полювати на бекасів можна. Порушення цього правила карається законом. Сезон полювання відкривається на початку серпня. Однак не можна занадто захоплюватися процесом, так як в результаті чисельність роду може істотно скоротитися.

Ссылка на основную публикацию