Полювання на дикого північного оленя (ВІДЕО)

Однак у зв’язку з тим, що в деяких регіонах популяції дикого північного оленя стрімко скорочуються, полювання на нього може бути обмежена! 

Ось ти який, олень північний

Північний олень представник сімейства оленячих. Від інших оленів він відрізняється, перш за все, тим, що роги ростуть не тільки у самців, а й у самок. Завдяки суворим кліматичним умовам ці олені не великі, їх зростання, якщо міряти по плечах, становить всього сто сорок сантиметрів, довжина ж тіла не перевищує двох метрів. Що стосується маси тіла, то рідкісний олень важить більше сотні кілограм.

Свого максимального вага північні олені досягають восени. В цей час закінчується набір жиру для перезимівлі. У цей період самці можуть досягати ваги в двісті кілограм, а то і більше. Колір оленячої шерсті змінюється в залежності від пори року. У літній період оленяча шкура може бути темно-коричневої або сіро-бурого. Взимку оленяча шкура виглядає нарядней: Вся шия і нижня половина тулуба стає світло-сірою, а ось ноги спина і голова забарвлені в темно-бурий цвет.юді, що живуть в цих північних місцях вже давно приручили і навчилися розводити цих тварин. Справа в тому, що в тундрі таку тварину є, крім усього іншого, ще й чудовим транспортом. Треба відзначити, що домашній олень трохи відрізняється, від свого дикого побратима – він трохи менше ростом і забарвлення його світліше. Іноді домашній олень схрещується з диким. в різних місцях таке схрещування дає різні результати. Наприклад, в тундрі, оленяти народженого від дикого самця і домашньої самки цінують вище звичайних, а все тому, що такі звірі стійкіші, як до морозів, так і до хвороб. У тайговій смузі північний олень одомашнений більше, і тут, з певних причин схрещування було б небажаним.

Як відомо місця проживання північного оленя – це тайга, тундра і лісотундра. У тайзі цих тварин можна побачити в гористій місцевості і болотистих низинах. Північний олень здатний діставати собі корм навіть з-під метрового шару снігу, але годуватися, таким чином, важко навіть йому. Так, що навіть такі звичні до суворого і сніжному клімату північні олені воліють малосніжні райони.

В осінній період тундрові олені переміщаються південніше, в тайгу, в лесотундру. цей час кількість голів в стадах може доходити до декількох тисяч. З приходом зими величезні стада розпадаються на невеликі групи. А на свої постійні місця проживання олені повертаються навесні. При цьому вони не поспішають, роблять необхідні зупинки, як для годівлі, так і для відпочинку.

Під час таких переходів, олені переміщаються на двісті кілометрів за півтора-два місяці.

меншу кількість видів рослин, ніж у домашнього собрата.етом раціон складається з різних трав. У більш сувору зимову пору олень не гребує лишайником, ягелем, елкімі звірками, водоростями і яйцями птахів. Цікавий факт – як правило,, а все тому, його організму постійно потрібно сіль. День в тундрі триває до півроку, і в цей час олені постійно активні.

Для відпочинку ім вистачає невеликих пауз, в решту часу вони жують жуйку і переходять з одного місця, на інше в пошуках їжі. Днем тайгові олені, рятуючись від настирливого літнього гнусу, роблять переходи на кам’янисті місця, ближче до засніжених горах, а вже ближче до ночі повертаються назад в ліс. При цьому вони вибивають в траві добре помітні оленячі стежки, по яких легко можна здогадатися про денні переміщеннях тварин.

– ватажком може бути як самець, так і самка. Вони володіють чудовим слухом і нюхом, проте зір мають погане, тому все стадо беззаперечно підкоряється ватажку – найдосвідченішому і обережного оленя. Початок гону у північного оленяачінается в кінці осені. З його початком утворюються змішані стада, що складаються з п’ятнадцяти-шістнадцяти самок і одного сильного або трьох-чотирьох слабких самцов.юбопитно, що навіть під час гону маленькі оленята тримаються неподалік від матері. Кінець весни і початок літа, це час, коли встановлюється досить тепла погода. Саме тоді на світ з’являються маленькі оленята. У більшості випадків самка приносить одного дитинчати, Вкрай рідко у неї трапляються двійні. На ноги новонароджені оленята встають відразу ж, на відміну від своїх побратимів народжуються південніше. У них ще м’які копитця, що мають на кінцях невеликі подовження, які заважають ходити малюкам, однак лише через два дні після народження, вони відпадають.

Пройде всього один тиждень і оленятко стає настільки міцним і жвавим, що здатний переплисти разом з усім стадом велику річку. А, трохи пізніше почнеться линька, яка прибере плями з вовни малюків, і колір їх вовни буде не відрізняється від забарвлення дорослих. Біля матері оленята проводятервие два-три роки свого життя.

, і це при тому, що життя цього жівотноголітся двадцять п’ять – двадцять вісім років. Рогу дорослий олень скидає вже після гону, коли боротьба за самок припиняються. Чтоасается молодих оленят, тони свої роги змінять вже в середині зими. Навесні олені ходять без рогів, нові роги виростуть ближче до осені, а у самок – тільки в жовтні.

Ссылка на основную публикацию