Південноафриканська антилопа Спрингбок

Ще сто років тому антилопи Спрингбок збиралися в мільйонні стада і були улюбленим об’єктом полювання європейців і місцевих аборигенів. Здавалося, цей ресурс невичерпний. Така велика кількість видобутку настільки кружляло голову, що мисливцями влаштовувалися масові побоїща. В результаті тварина, що прикрашало герб ПАР, в Південній Африці повністю зникло.

Усвідомивши скоєне, урядами кількох країн була прийнята концепція відродження цього цікавого тварини. На даному етапі в ПАР популяція відновлена ​​до 600 тисяч голів. Це дозволило знову дозволити полювання на антилопу Спрингбок, але вже строго контрольовану і ліцензовану. До слова, значну частку охочих пополювати на унікальну тварину становлять російські мисливці.

життєпис

Антилопа Спрингбок багато в чому унікальна. Виділяється вона не зовнішнім виглядом, а високою швидкістю і неймовірними стрибками. Приказка «Вище голови не стрибнеш» явно не про цих тварин. При зростанні менш метра вони здатні підстрибувати вгору на 3,5-4 метра і завдовжки до 15 метрів! Південноафриканська антилопа здатна розвинути швидкість 90-100 км / год. До першого місця гепарда Спрингбок не дотягує, але заперечує друге місце з Гарньє і вилоріг. Якщо додати схильність цих антилоп збиратися у великі стада, стає зрозумілим, що зашкалює адреналін у мисливця при вигляді стрімких, високо вистрибують тисяч тварин.

Чи не хочете полювати – робіть вишивки хрестиком. Зараз можна придбати для цього набори для вишивання. Вишивати можна картини або використовувати для вишивки бісер.

Були часи, коли збиралися разом мільйони тварин. Останню масову задокументовану міграцію в кінці 19 століття зробило стадо 20 км шириною і більше 200 км завдовжки. Це було набагато більш вражаюче видовище, ніж знамениті міграції антилоп Гну. Незважаючи на мирний вигляд, стадо антилоп Спрингбок в русі стає небезпечним не тільки для людини, але і самих грізних хижаків Африки – левів. Є свідчення, коли великі тварини були просто затоптані. Масове стадо формується в дощовий сезон, коли багато їжі. Посушливий сезон антилопи переживають невеликими групами.

Полювання на спрингбок офіційно дозволена в ПАР, Намібії і Ботсвані. Також вид мешкає в Анголі. Виявилося, що тварини прекрасно розмножуються і розвиваються на приватних мисливських фермах, причому на бідних посушливих землях. Полювання на спрингбок стала прибутковим бізнесом, що добре і для любителів екзотичних полювань, і для виживання самого виду антилоп. Вважається, що загальна кількість тварин досягло 2,5 мільйона особин. Шкура та м’ясо тварин цінуються дуже високо. Також доступна трофейне полювання. Середня довжина витончених лірообразную рогів у обох статей 35 см. Рекордні особини «вирощують» роги до 45-49 см.

параметри тварин

Зовні «стрибучий козел» (так з мови африкаанс перекладається Спрингбок) виглядає граціозно. Сухорляве тіло, дуже тонкі стрункі ноги, витягнута шия, лірообразную роги підкреслюють стрімкість тварин. У природі існує три варіанти забарвлення: звичайний, білий і чорний. Black Springboks мають два шоколадно-коричневих відтінку з білою маскою на морді. White Springboks переважно білі зі світло-коричневою смугою з боків. Найбільш поширені Normal springbok: спина, зовнішній окрас ніг і верх шиї пісочного кольору. З боків і уздовж морди – добре помітна темно-коричнева смуга. Інша частина тіла білого кольору.

Є у тварин важлива захисна особливість: Від середини спини до хвостика тягнеться особлива шкірна складка, на якій росте білосніжний довгий хутро. Так як при звичайному поведінці краю шкірної складки зімкнуті, то цей хутро не видно. Але якщо стаду загрожує небезпека, або при демонстрації власної переваги перед родичами, антилопи здійснюють триметрові вертикальні стрибки. Ноги залишаються ідеально прямими, а спина вигинається дугою. У цьому положенні шкірна складка розкривається, демонструючи яскраво-біле хутро, який дуже добре видно на великій відстані. Ясний візуально сигнал доповнюється різким запахом.

У холці південноафриканська антилопа досягає 70-80 см, а трофейні екземпляри до 90 см. Самі важать 25-35 кг, самці 32-48 кг. Основу харчування становить трава. А в посушливий період нирки і листя чагарників. Люблять відкриті простори. До густих заростях підходять тільки при нестачі корму. Роками можуть обходитися без води. Вологу вони отримують з харчуванням.

Незважаючи на видатні швидкість і с
трибучість, південноафриканська Спрингбок становить основу харчування ряду хижаків. Наприклад, якщо антилопи живуть в мисливській зоні лев’ячого прайду, то вони становлять 70% раціону царів звірів. Чи не проти поласувати смачним м’ясом гепарди, леопарди. На ягнят полюють гієни, каракали, шакали, великі змії.

Соціальна структура не дуже типова для травоїдних. Самці і самки живуть частіше окремими стадами. При цьому територіальні самці курирують жіночі стада, не підпускаючи холостяків. З наближенням пологів самки можуть залишати стадо, або об’єднуватися в невеликі групи породіль. Після народження самки з потомством не поспішають в гарем, а чекають, поки малюки підростуть. Так як високий ризик, що ягнят затопчуть у великому стаді. В гарем повертаються тільки самі. Молоді самці поповнюють ряди холостяків.

Зараз антилопа Спрингбок входить в список МСОП як рідкісні тварини. Однак фактично цей вид один з найбільш швидко відроджуються в Південній Африці. Звичайно, до колишніх багатомільйонних конгломерацій ще далеко. Але в порівнянні з положенням інших видів тварин, Спрингбок знаходяться у вигідному становищі. Не дарма полювання на антилопу стає дуже популярною.

Ссылка на основную публикацию