Перелітні птахи. Описи, види, і назви перелітних птахів

Білоголовий гриф Руппель літає на кордоні 11300 метрів. Це сама високо літає птах. Однак носить ім’я німецького зоолога гриф Руппель НЕ перелітний. Перната живе хоч і на півночі континенту, але в Африці. Немає потреби «бігти» від холодів.

Саме від них ховаються всі перелітні птахи. Деякі з них бояться самого морозу. Інші не можуть прогодуватися в відсутності комах. Серед перелітних пернатих, до речі, теж є рекордсмени по висоті польоту. Деякі зграї з землі і не побачити.

сірий журавель

Більшу частину часу перелітні птахи тримаються на висоті приблизно 1500 метрів. Періодично журавлі приземляються, відпочиваючи. Серед літаючих птахів, сірі пернаті другі по крупності, масі.

Перше місце ділять лебідь, кондор, альбатрос. Кожен з трійці набирає масу близько 15-ти кіло. Вага сірого журавля наближається до 13-ти кілограмів.

На шляху перельоту сірих журавлів стоять Гімалаї. Їх не перестрибнути на висоті 1500 метрів. Тут журавлі піднімаються на 10,5 кілометрів. Сірий журавель занесений до Міжнародної Червоної книги.

Чисельність популяції «підкосила» інтенсивна господарська діяльність людей. Птахи гинуть від пестицидів, а також не знаходячи місць для гніздування, адже улюблені журавлями болота осушуються.

гірський гусак

Набирає майже 9-кілометрову висоту. Так перната перемахує гору Еверест. Повітря над ним розріджене. Тому у гірського гусака об’ємні легкі. Вони в 2 рази більше, ніж у інших гусей. Зовні гірський гусак відрізняється від родичів двома чорними смугами, що йдуть від очей до потилиці.

Сама голова біла. На шиї і грудях є коричневі пір’я. Тіло птиці переважно сіре. Гірських гусей в світі близько 15 тисяч особин. Тому увазі присвоєно природоохоронний статус.

лебідь кликун

Серед лебедів він найчисленніший і один з найбільших. Важить птах 13 кілограмів. При цьому в небо лебідь піднімається на 8300 метрів. Лебідь кликун білосніжний. Повністю білий також тундровий лебідь, але той менше. Є ще повністю чорні птиці, з чорною шиєю,

На південь взимку відлітають не всі кликуни. Залишаються птиці, якщо достатньо їжі і відносно тепло. Відповідно, осілий спосіб життя часто ведуть лебеді, що влаштувалися біля ТЕЦ. Там є водойми, що залишаються теплими круглий рік.

крижень

Ця качка воліє зимувати в Іспанії. Деякі крижні, подібно лебедям щіпунам ведуть осілий спосіб життя, якщо умови дозволяють. У містах на річках, перекритих ГЕС, качок підгодовують, та й в теплій воді рибок вистачає, рачків, водоростей.

У польоті кряква піднімається на 6,5 тисячі метрів. У польоті допомагає гнучка шия. У ній 25 хребців. У жирафа в 2 рази менше.

веретенник

Йому під час перельотів підкоряється висота 6,1 кілометра. Веретенник долає без посадки 11 тисяч кілометрів. Це шлях над Тихим океаном. Важить веретенник близько 300-от грамів. При малій масі і типовому спалюванні жиру під час руху, птах не повинна пролітати без посадки 11 тисяч кілометрів.

Це неминуча смерть. Веретенник ж мине її, звільняючи кишечник перед польотом. Під час нього травні органи атрофуються. Плюсом йде економне витрачання енергії. За годину польоту перната втрачає всього 0,40% маси свого тіла. У більшості ж дрібних птахів йдуть 1,5-2%.

Ще далекого польоту веретенника сприяє аеродинаміка його тіла. Коли вчені досліджували тривалість польоту птахів, парі самок вживили передавачі, а самцям просто прикріпили на тіло. Чоловічі особини загинули під час перельоту. Передавачі знизили аеродинаміку веретенників в польоті.

білий лелека

Шляхи перелітних птахів простягаються між Європою, Азією і Африкою. В останній пернаті зимують. У польоті лелека піднімається на 4,9 тисяч кілометрів. Пернаті рухаються зграями. У кожній – близько 1 тисячі особин. Крім білого лелеки є ще 6 видів. Не всі є перелітними. Лелека марабу, наприклад, осілий.

співочий дрізд

Чи не відрізняється висотою польоту, але зате розвиває солідну швидкість – до 24-х метрів в секунду. Співочий дрізд відноситься до гороб’ячих, відповідно, невеликий. Довжина тіла птаха не перевищує 28 сантиметрів. Вага при цьому становить приблизно 50 грамів.

Зовні співочого дрозда відрізняють сіре оперення, закруглений край крил, прямокутний хост, короткі ноги і дзьоб. Ще у пернатого очі посаджені з боків голови. Тому в пошуках їжі, дрізд схиляє її не вперед, а саме в бік.

Малинівка

Летять перелітні птахи на кілометровій висоті в гордій самоті. Зграями малинівки НЕ кочують. Втім, на землі пернаті теж тримаються поодинці. Малинівка менше горобця, відноситься до Дроздова. Птах відрізняється антрацитно-чорними очима і дзьобом. Оливково-сірим оперенням. Грудка і лицьова частина рудо-червоні.

Вільшанки зустрічаються в містах, оскільки не бояться людей. Однак приручаються птиці погано. Тому в продажу мелодійно співають малинівок, родинних солов’ям, не зустріти.

іволга

Перельоти здійснює на висоті близько кілометра. За годину іволга долає 40-45 кілометрів. Крім швидкості політ відрізняє хвилеподібний характер руху. Розміром іволга трохи більше шпака. Однак помітна птах видали, оскільки яскраво забарвлена.

Є повністю і частково жовті різновиди іволог. Колір золотистий, насичений. Перелітні птахи восени відправляються з Європи в Африку. Там пернаті зупиняються на південному краю Сахари.

лісовий коник

Ця 15-сантиметрова птах не зустрічається лише на полюсах. У теплих місцевостях ковзани ведуть осілий спосіб життя. Інша популяція є перелітної. Коньков в природі близько 40-ка видів.

Відмінності між ними слабкі. Часом, навіть орнітологи плутаються у визначенні птиці. Із чоловіками у ковзанів відмінності теж «змазані». Явною у кожного виду є особлива манера співати. По ній і визначають ковзанів. Тільки ось на замовлення вони співають рідко.

жайворонок

Група перелітних птахів тримається на висота 1900 метрів. Політ швидкий. Допомагає будова тіла. Хвіст у жайворонка короткий, а крила для 70-грамової птиці великі, розмашисті. Оперення жайворонка імітує колір грунту. На чорноземних територіях пернаті темні, а на глинистих – червонуваті.

Це дозволяє маскуватися під час пошуку корму на землі. З вирію жайворонки повертаються одними з перших, сповіщаючи про прихід весни. У теплі зими пернаті прилітають до кінця лютого.

Чибис

Літає низько, але відрізняється маневреністю рухів. Тому чайок рідко підстрілюють мисливці. Птахи відхиляються від дробу. Чібісов більше 20-ти видів. Вони відносяться до сімейства ржанкових. Серед родичів чайки найбільші.

В Україні, наприклад, гніздиться чайка-плюгавка довжиною близько 30-ти сантиметрів. Важить птах 250-330 грамів. У більшості чайок є чубчики на голові. Виняток – солдатський вигляд. Його представники також найбільші, важать 450 грамів.

Ластівка

Ластівка – ще одна відповідь на питання, які птахи перелітні. Зграї рухаються на південь на висоті близько 4-х тисяч метрів. Однак швидкістю ластівки не відрізняються, за годину долають не більше ніж 10-ти кілометрів. Ластівки – птахи ряду горобцеподібних. Назва пернатого походить від загальнослов’янської «ласта». Дієсловом позначали польоти туди-сюди.

Ластівок 4 види. Чорне оперення деревної відливає пурпуром. Земляна ластівка буро-сіра з білими черевцем, грудкою, фрагментами на шиї і голові.

Сільські пернаті відрізняються синювато-чорною спинкою і крилами. Черевце розоватое. Представники міської виду схожі на сільських, але з білястої грудкою.

Лісова завирушка

Це птах загону горобиних, важить 25 грамів, непримітна зовні. Завирушка приймають за Вівчарик, лісового коника, славку, жайворонка і того ж горобця. Точно визначити вид можуть зазвичай лише орнітологи.

Завирушка може відмовитися від перельотів, живучи в теплих і регіонах з помірним кліматом. Птахи виду пристосувалися змінювати річний раціон з комах на зимовий із залишків рослинності, ягід, горіхів. Дефіцит з рослинною їжею взимку спостерігається лише в північних регіонах. Звідти завирушки і спрямовуються на південь.

чорний стриж

Він не тільки перелітний, але і самий літаючий, може не присісти на землю 4 роки. Допомагають несумірні тілу крила. Їх розмах дорівнює 40-ка сантиметрам. Довжина ж тіла чорного стрижа не перевищує 18-ти сантиметрів.

П’ятдесятиграмової стрижі відрізняються не тільки розмахом крил, але і тривалістю життя. Крихти часто йдуть на 3-му десятку років. Для мініатюрних птахів це мало не межа довгожительства.

Кропивник

Є однією з найменших птахів планети. За пальму першості кропив’яник змагається з колібрі, корольками. У довжину кропив’яник не перевищує 12-ти сантиметрів, важить близько 10-ти грамів. Зовні птах Плотинна, округла, з короткою шиєю.

Кропив’яників кілька видів. В теплих краях пернаті живуть цілий рік. Однак, часом, життя заважає не погода. Так зник новозеландський кропив’яник. На зайнятих їм територіях, зокрема, острові Стівенс, не було наземних хижаків.

Відбудували маяк. Туди призначили доглядача. Чоловік привіз з собою кота по кличці Тібблс. Кот в поодинці винищив популяцію новозеландського кропив’янику. Тепер цей вид можна споглядати тільки на фото і картинах.

Камишова вівсянка

Інакше називається очеретяної. Шестнадцатісантіметровим птахам з буро-строкатим забарвленням легко сховатися серед очеретів. Важить очеретяна вівсянка близько 15-ти грамів. Тривалі перельоти при такій масі скрутні. Тому, якщо погода дозволяє, вівсянки ведуть осілий спосіб життя.

Коли зима змушує, пернаті кочують, тобто переміщаються в рамках одного регіону, країни. Лише третина вівсянок перелітні в класичному розумінні, відправляються в інші держави, на інші континенти.

клинтух

Це дикий голуб. У нього темна поперек. Цим клинтух відрізняється від бурого, сизого голубів. Вони вважають за краще жити на рівнинних територіях. Клинтух ж частіше зустрічаються в гірських місцевостях, далеко від людей.

Під час перельотів клинтух тримаються зграями, часто але потужно махають крилами, рухаються зі швидкістю близько 30-ти кілометрів на годину.

зяблик

Не всі птиці перелітні збираються в далеку дорогу. Частина популяції зябликів осіла. Зокрема, цілий рік пернаті живуть в передгір’ях Кавказу. Якщо зяблики відлітають на зиму, то відправляються не в Африку, а Європу. Там птахів приваблює Середземноморський регіон.

Зяблик відноситься до в’юркових птахам, розміром дорівнює горобця. Забарвлення голови і шиї пернатого блакитно-синя. Лоб і хвіст зяблика чорні. Грудка, горло і щоки червоно-бордові. Перед відльотом на південь зяблики линяють. Фарби стають бляклими. Взимку зяблики швидше бурі.

галстучник

Відноситься до Зуйков. Це рід. Сімейство ж у галстучника ржанкових. Серед них перната виділяється чорною смугою на шиї. Мітка нагадує краватка. Лоб, горло, грудка, низ крил і живіт галстучника білі.

Решта оперення буро-димчасте. Дзьоб і лапи галстучника жовті, але до відльоту в теплі краї тьмяніють. Блякнуть і фарби пір’я. Щоки, зокрема, стають бурими, а спинка темніє.

рябинник

Це великий представник дроздових. У птиці сіра голова і надхвостье. Спинка пернатого коричнева. Хвіст горобинника чорний. У польоті у горобинника видно білі пахвові западини. Птахи демонструють їх, перебираючись на зиму на північ Африки, Малої Азії.

горихвостка

П’ятнадцятисантиметрової птах загону горобиних має безліч підвидів. В Україні зустрічаються 3: сибірська, чорнушка і садові. Остання любить листяні дерева з дуплами. Сибірська горихвостка, навпаки, вважає за краще селитися в хвойних лісах. Чорнушка тяжіє до гірських ландшафтів.

Горихвістка птах зветься, оскільки має оранжево-червоний хвіст. Живіт, грудка і боки пофарбовані в тон йому, а верх тіла сірі з бурими і білими вкрапленнями. Восени горихвістки спрямовуються в Африку і на арабські острова. Там пернаті знаходять комах – свою кормову базу.

соловей

Птах одноманітно бура, розміром з горобця. Краси додає мелодійний спів. Почути його взимку не можна, – солов’ї відлітають на південь. Прилітають солов’ї в момент розпускання перших листя.

Його пернаті супроводжують трелями вдень і вночі. Із заходом сонця звуки лісу в більшості стихають. Тому спів солов’я чутно особливо чітко.

вівчарик

Вівчарик менше горобця. Довжина тіла птаха не перевищує 13-ти сантиметрів. Розмах крил при цьому дорівнює 17-ти сантиметрів. Пір’я птахів буро-пісочний, місцями відливають оливковою. Ще Вівчарик відрізняє тонкий, щитовидний дзьоб. Він чорний, як і лапи пернатого.

вертишійка

Відноситься до Дятловим. Більшість з них видовбують собі отвори в деревах для гніздування. Вертишійка ж користується дуплами родичів. У вертишейки довга і гнучка шия. Вона постійно крутиться.

Звідси назва птиці. Шиєю вона крутить, виглядаючи комах і обороняючись. Вороги при цьому плутають перната зі змією. Для більшої переконливості крутиголовка навчилася шипіти.

лиска

лиски – чорні перелітні птахи. Вони з сімейства пастушкових, ведуть водоплавний спосіб життя. Над дзьобом лиски є шкірясті наріст. Він позбавлений пір’я. Виходить, у птиці лисий лоб. Звідси назва виду.

Шкірястий наріст молодих лисок червоний. У дорослих птахів освіту біліє. Райдужка очей при цьому залишається червоною.

Довжина лиски близько 40-ка сантиметрів. Важить птах 0,5 кілограма. Іноді зустрічаються півторакілограмові екземпляри. У теплі краї лиска відправляється після перших заморозків. «Поштовхом» до відльоту стає полій на водоймах. Це ускладнює ловлю риби, поїдання водоростей.

крячок

У неї яскраво-помаранчеві дзьоб і ноги. На голові крячки чорна шапочка. Нижче неї – біле оперення, що переходить до хвоста в сіре. Довжина крячки близько 30-ти сантиметрів. Важить перната в середньому 130 грамів.

Селиться крячок на внутрішніх водоймах. Від берегової лінії птиці видаляються на 100 миль. Це приблизно 182 кілометра.

зозуля

Теж є перелітної. Тому з відомим питанням звернутися до зозулі можна тільки в теплу пору року. Потім пернаті відправляються в Африку, на Аравійський півострів, в Індонезію, Індокитай, на Цейлон.

Висота польоту зозулі різниться вночі і вдень. У світлий час доби птиці в декількох сотнях метрів над землею. Тут простіше знаходити їжу. Вночі зозулі летять на кілометровій висоті.

Зупинок в дорозі зозулі майже не роблять. Кінцевий пункт вибирається залежно від місця літнього перебування. Так з Європи зозулі воліють мігрувати в Африку. Пернаті ж східних регіонів летять в Азію.

Першими з перелітних птахів з насиджених місць знімаються комахоїдні. Потім відлітають ті, що харчуються свіжими травами, насінням, плодами. Останніми в дорогу відправляються водоплавні птахи. Ще працює закономірність за розміром. Великі птахи залишаються в місцях гніздування довше. Дрібні пернаті летять на південь з першими днями осені.

Ссылка на основную публикацию