Павук скакун. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування скакуна

Опис і особливості

Деякі вважають павуків комахами, але це не так. Вони відносяться до класу арахнід або по-іншому – павукоподібних. Такі істоти багатоликі, великі за чисельністю і повсюдно поширені.

Іноді вони вселяють підсвідомий жах. І це незважаючи на те, що більшість з павуків для людини не становлять абсолютно ніякої небезпеки. Але зрозуміти подібні страхи зовсім нескладно. Просто ці твори природи занадто несхожі на нас, людей.

Ці фантастичні створіння мають цілих вісім ніг. А тіло їх побудовано з двох основних частин, скріплених між собою тонкою «талією». Задня з областей називається черевцем, а передня є і головою, і грудьми одночасно.

На лицьовій частині розташовані хеліцери – пара пазуристих відростків, схожих на клешні, але це скоріше щелепи восьминогих, які бувають отруйними. У деяких з павуків вони розташовуються паралельно.

У інших же, що зараховуються до Інфраотряд аранеоморфних, спрямовані один до одного діагонально, як дві шаблі, готові схреститися в будь-який момент. І це дозволяє господарям нападати на велику в порівнянні з їх розмірами здобич, адже істоти ці в переважній більшості своїй є хижаками.

Аранеоморфних представникам класу отмерена природою коротке життя. До того ж вони не відрізняються вражаючими пропорціями, як наприклад тарантули або павуки-птахоїди. І саме до таких арахнідам відноситься непомітний через свої незначні розміри павук-скакун – герой нашої розповіді.

Він цілком відповідає даним вище, загальним для всіх павуків опису, варто лише тільки трохи його доповнити. Головогрудь скакунів, як і годиться у організмів такого типу, являє собою єдине ціле.

Але голова і груди розмежовані лише проходить поперек, неглибокою борозенкою. Спереду дана подовжена область значно піднята, боки її круті, за рахунок чого задня частина здається плоскою.

Скакуни наділені досить дивними, зіркими і пильними системами зорового сприйняття. Вони володарі восьми очей. І мало того, що органи ці розташовані в різних місцях в три ряди по окружності голови, але кожен з них має своє призначення.

Перший лицьовій ряд складають чотири круглих рухливих освіти, центральні з яких вражаюче великі, а крайні дещо менше, але теж вельми помітні. Ці очі дають господарям уявлення про кольори і форми навколишніх предметів.

За складністю дані оптичні пристрої майже можна порівняти з людськими, хоча і інформація, що подається ними, все-таки не настільки багатопланова, як у нас. Інші два невеликих ока розміщені з боків посередині голови, а в її задній частині є ще одна, остання пара очей покрупней. Все це допомагає павукам дивитися на світ по усіх напрямках.

Слід зауважити, що численні пильні очі цих істот, розміщені спереду, з боків і ззаду, більш створені не для того, щоб милуватися навколишньою красою. Вони забезпечують навігацію на місцевості, покликані визначати місцезнаходження потенційної здобичі і необхідну відстань, щоб її досягти.

І вказане властивість дуже корисно для восьминогих хижаків, життя яких – війна за виживання і нескінченний пошук нових жертв, а тому містить багато сюрпризів. Адже незважаючи на скромну зовнішність, мають скакуни не тільки дивовижними очима, а й багатьма іншими вражаючими здібностями, які по праву можна назвати навіть надприродними.

З класу павукоподібних цих істот можна вважати найрозумнішими, так як співвідношення обсягу тіла до маси мозку у них можна порівняти з людськими. Але з іншого боку, куди нам людям змагатися з подібними крихітними мешканцями планети!

Їх світ так складний, багатогранний і сповнений подіями. І не помічаємо ми його лише тому, що він занадто малий і копошиться занадто низько під нашими ногами. Однак, якщо б природа наділила нас силою мурашки, ми могли носити на собі хмарочоси.

Якби люди мали стрибучістю коника, то переправлялися б через величезні річки в одну мить і підносилися б до хмар. Судячи з назви, павуки-скакуни теж чемпіона зі стрибків. І це відповідає дійсності, а додаткові можливості зору допомагають їм співставляти точність своїх стрибків.

Павукоподібні серед наземних тварин вважаються одними з найдавніших. Серед них загін павуків вважається найвідомішим і численним. А сімейство павуків-скакунів тільки одних подсемейств містить в собі близько двох десятків.

Вони поділяються на шість сотень пологів. Види павуків-скакунів також славляться різноманіттям, а представники їх багатоликі, мають найрізноманітнішими характеристиками, параметрами і формами. Всього різновидів таких істот налічується за останніми даними близько 5800.

Уявімо деяких з найбільш відомих і поширених.

1. строкатий скакун (Звичайний) – маленька істота розміром всього близько 6 мм. Забарвлення таких тварин дійсно строката, точніше чорна з білим. Все тіло їх покрито волосками – це органи чуття і нюху, але особливо волохаті лапи. Що ж стосується зору, воно добре розвинене, як у всіх представників даного сімейства.

Очі таких скакунів за розмірами великі, але два передніх ока навіть величезні і створюють стереоскопічне зображення. Одні очі регулюють різкість, інші вловлюють рух. Поширені дані павуки в Північній півкулі і часто зустрічаються поблизу від людського житла.

2. Золотий павук-скакун вирізняється з-поміж родичів чудовими фарбами, відливають пурпуром і золотом, ніж такі істоти нагадують дорогоцінні камені. Можна було б вдосталь намилуватися таким пишністю, якби нам вдалося все це гарненько розглянути.

Але подібне важкувато, адже величина красенів становить всього близько 4 мм або трохи більше. Живуть малятка в Таїланді та інших південно-східних азіатських областях. І незважаючи на крихітні розміри, золоті павуки по праву вважаються щасливими і вельми умілими мисливцями.

Скакуни, володіючи природним талантом регулювати за власним бажанням кров’яний тиск, змінюють розміри своїх лапок, збільшуючи їх настільки, що в стані стрибати за здобиччю на гігантські в порівнянні з їх параметрами відстані. Стрибок золотого скакуна в межі може скласти близько півметра.

3. Гімалайський скакун, незважаючи на крихітні (менше 5 мм) розміри, є в своєму роді екстремальним істотою, тому що прилаштувався жити на гімалайському високогір’ї. Він мешкає там, де практично не водиться ніяких, порівнянних з ним форм життя.

І тому йому доводиться харчуватися крихітними нещасними комахами, переважно ногохвостки і мухами, випадково занесеними на гірські схили поривами сильних вітрів. Ці чемпіони з виживання мають білу з темним забарвлення.

Хітин їх, тобто жорстка, щільна оболонка, що покриває і захищає тіло павуків, найчастіше у таких істот має темно-коричневий колір, а волоски бувають білими. Відважні високогірні екстремали мають волохатими, іноді з помаранчевим відтінком кінцівками.

4. Зелений павук-скакун – житель далекої Австралії, водиться в деяких її штатах і знаходяться в безпосередній близькості від материка островах, по-своєму гарний і нагадує льодяник зеленого, іноді жовтуватого кольору, та відходять від нього лапами. Особливо яскравими кольорами відрізняються самці, славляться вони і своїми шлюбними танцями.

Такі павуки в порівнянні з багатьма родичами великі, але по суті малятка всього лише сантиметрової довжини. Хеліцери самців, як і лицьова частина голови, мають відмінний від інших частин тіла відтінок, переважно коричневий з білим, що нагадує бакенбарди.

5. мурашиний скакун – тропічний житель, часто зустрічається на території Африки і Австралії, а також в азіатських джунглях. Славиться тим, за що і отримав назву, зовні надзвичайно схожий на мураху, вигляд якого, згідно примхою природи, він і покликаний імітувати.

Справа в тому, що мурахи в тропіках надзвичайно агресивні і кусючі, а тому всі їхні бояться. І подібна мімікрія виявляється зручною і сприяє виживанню. Забарвлення такі істоти мають різну, від чорної до пісочної. До речі, існують різновиди скакунів за зовнішніми особливостям копіюють ложноськорпіонов і деяких жуків.

6. Красноспінний павук-скакун – це крихітний представник фауни Північної Америки, однак, серед скакунів вважається одним з найбільших. На своїй батьківщині його можна зустріти в дубових лісах і в прибережних дюнах. Такі павуки воліють сухі простору, де ховаються під колодами і камінням, часто трапляються на очі в виноградниках.

Дані істоти славляться своїм умінням споруджувати трубчасті шовкові гнізда, які можливо виявити на виноградних лозах і під камінням. Забарвлення павуків в основному темна, а тіло прикрашене світлими волосками, особливо густими на кінцівках.

Але спина таких восьминогих, як і віщає назву, дійсно червона. Вона буває однотонною, а може мати тільки червоні ділянки, суміжні з темними областями і білими крапками.

Спосіб життя і місце існування

Ареал описуваних тварин досить широкий, а повсюдна поширеність зробила їх досить відомими у всьому світі. Зовнішнє різноманітність скакунів залежить від середовища їх проживання. Більшість з видів і найцікавіші з них зустрічаються в тропіках.

Але скакуни пристосувалися жити в самих різних земних умовах і заселили багато куточки планети. Вони прекрасно існують в лісах, горах, навіть пустелях, де проводять своє життя на деревах, рослинах, траві, скелях, грунті і серед пісків.

Зустрічаються такі істоти і в помірних широтах. Будучи теплолюбними, вони часто з’являються людьми в той момент, коли виповзають зі своїх укриттів і прилаштовуються на стінах будівель та інших добре освітлених, прогріваються місцях, щоб на ранковому сонечку прожарити свої боки, перш ніж переступити до вистежування видобутку.

Іноді за видовим назвою можна судити про місце поселення таких павуків. Прикладом тому служить скакун глодовий. Подібні істоти нерідко трапляються людині на очі, які сидять на згаданій в найменуванні деревно-чагарникової флори.

Хоча помітити їх не так-то просто, адже їх колір дозволяє їм майже повністю злитися з цим середовищем. Саме тіло павуків схоже за відтінком зі стволами і гілками, а помаранчеві області лапок гармоніюють з плодами глоду. Живуть такі скакуни на Чорноморському узбережжі та в інших місцях з подібним кліматом.

У суспільстві собі подібних крихітні тварини не потребують, вони одинаки. Вдень павуки цілком зайняті полюванням, а вночі поспішають сховатися в тріщинах скель, дерев, будівель. Туди ж ці восьминогие прагнуть забитися в дні негод в очікуванні гарної погоди і тепла.

Ліжком їм служить самостійно сплетена з Щолокова павутинних ниток колиска. Зимовий час вони теж переживають в надійних сховищах, з яких виходять тільки з приходом весни. Ці крихітні павуки неймовірно хоробрі і рідко пускаються навтьоки побачивши сильного противника.

Вони частіше нападають і атакують. Спостерігаючи за їх спритністю, не можна не захопитися надприродними здібностями цих створінь. Вони дуже рухливі, чудово бігають, а кігті на лапках допомагають їм легко триматися і дертися по гладким вертикальних поверхнях.

Полюючи, вони не плетуть павутину, як інші восьминогие побратими. Свої шовкові нитки вони використовують в якості підстраховки під час здійснення запаморочливих стрибків, по довжині перевершують їх власні параметри мінімум раз в двадцять, а то й набагато більше.

харчування

Скакун тому і прозваний таким чином, що, попередньо вистежуючи, вискакує на видобуток, а потім пожирає її. Спочатку бічним і заднім зором він фіксує навіть саме незначна рух навколо себе. І намітивши жертву, з безпомилковою точністю визначає довжину траєкторії до неї.

А потім, вибравши вдалий момент, він закидає страхувальну нитку до місця свого передбачуваного приземлення, блискавично стрибає, іноді прямо в повітрі хапає здобич передніми лапами, впивається хеліцерами і впорскує отруту. Введене речовина, завдяки особливим властивостям, розчиняє об’єкт нападу, перетворюючи його в невеликий субстанцію, яку з задоволенням і випиває павучок.

Ласують вони в основному комахами. І тут не особливо вередують, їдять все, що попадається, якщо звичайно жертва не надто крупна. Їм цілком підходять жуки, інші павуки, зазівалися комарі і мухи, а також інша дрібна живність.

Але є окремі види, які здатні вибрати в якості жертв навіть ящірок або жаб. Це не тому, що представники даних різновидів настільки великі, просто природа нагородила маляток достатню сміливість, спритністю, видатним мисливським інстинктом і супер-здібностями.

Розмноження і тривалість життя

Чоловічі особини із загону павуків зазвичай менше восьминогих «дам». Стосується це правило і скакунів. Активну участь в продовженні роду вони приймають лише на самому початку, а потім естафету у видовому відтворенні підхоплює жіноча половина.

Самці займають і відвойовують власну територію, з якої проганяють одностатевих з ними родичів, але зовсім не проти жіночої суспільства. У шлюбний період, який триває в помірних широтах чотири найтепліших місяці в році, а в жарких країнах – практично цілий рік, павуки-кавалери всіх різновидів заманюють своїх обраниць оригінальними танцями.

Танцюристи, дотримуючись певний ритм, підстрибують і не один раз вдаряють себе передніми лапками. При цьому вони тремтять усім тілом, знову змахуючи з певною періодичністю ніжками.

Вони так старанно шукають пару, що часто готові повторювати подібні танці навіть при вигляді свого відображення, приймаючи мабуть його за іншого павука. Ще, доглядаючи за «дамами», самці намагаються нагодувати їх смачним обідом. Але після спарювання їх функції закінчуються. А до справи переступають турботливі матусі.

Самки з шовкових павутинних ниток плетуть гнізда, які розміщують в тихих надійних сховищах. Зробивши кладку, вони стежать за нею, але тільки до тих пір, поки не з’являться маленькі скакунчікі. Деякі види не роблять гнізд, а просто ховають свої яйця під камінням, опалим листям або в деревній корі, обмежуючи ділянки кладки павутинними нитками.

Дітлахи скакунів з’являються на світ настільки життєздатним, що в змозі прогодувати себе самі, і з перших днів вони вже мають пристрасть до полювання. Ростуть вони в моменти періодично відбуваються линьок, а після закінчення декількох з них досягають дорослого стану. На фото павука-скакуна можна побачити, як виглядають ці істоти. Загальний термін їх життя становить всього близько року.

Користь і шкода

У своєму світі це жорстокі, небезпечні, спритні і безжалісні хижаки. Але так вже влаштована природа, яка завдає шкоди для одних видів живих організмів неминуче перетворюється на користь для інших.

Полюючи на комах і зважаючи на свою численність винищуючи їх у великій кількості, скакуни надають неоціненну послугу для багатьох диких і культурних типів флори, таким способом охороняючи лісу і сільгоспугіддя.

Знищуючи мух, комарів і інших кровосисних паразитів, ці відважні павучки регулюють їх чисельність, а тому стають корисними для багатьох теплокровних, в тому числі і для самої людини.

І таким чином скакуни грають свою важливу роль в планетарної екосистеми. Крім того, вони самі стають кормом для дрібних ссавців, ящірок, ос та інших організмів, відновлюючи природний баланс.

Ці істоти – постійні і часті сусіди людини, а тому нерідко проникають в житла, що для двоногих далеко не завжди приємно. Але людям непогано б подумати про те, що користь від таких павучків для навколишнього середовища значно перевищує їх шкода. Слід згадати також, що наші предки вважали присутність цих маленьких створінь у своєму будинку доброю прикметою, що обіцяла благополуччя і удачу.

Часто неконтрольовані страхи, фобії, виникають у людей по відношенню до восьминога під впливом забобонів і вигаданої, не справжньою небезпеки. Павуки-скакуни отруйні чи ні?

Без сумніву, шкоду людині вони заподіяти не здатні, так що боятися їх зовсім нема чого. Точніше, отрута такі істоти мають, але прокусити шкіру великих ссавців не в змозі, до того ж вони занадто малі, щоб їх дози могли виявитися для нас хоч скільки-небудь відчутними.

Цікаві факти

В оповіданні про цих істот вже було згадано багато цікавих фактів про них. Воно й не дивно, адже життя їх досить незвичайна. Але до всього вищесказаного додамо ще деякі подробиці.

  • Регулювати кров’яний тиск у власних ногах, розширюючи і збільшуючи їх для грандіозних стрибків, скакунам допомагає прекрасно розвинена всередині їх організмів особлива гідросистема. Цей складний біологічний механізм і стає основною причиною їх надзвичайною стрибучості.
  • Чудові органи зору таких павуків, хоч і допомагають їм бачити світ в кольоровому зображенні, але зважаючи на особливості будови сітківки вони недостатньо чітко сприймають зелені відтінки, бачачи їх кілька розмитими. Але це зовсім не недолік, адже подібна властивість допомагає восьминога створінням, ігноруючи зелену рослинність, краще сфокусуватися на об’єкті полювання, з точністю визначаючи траєкторію свого кидка.
  • Серед величезного числа видів хижих скакунів затесався вегетаріанець, до речі, єдиний рослиноїдний представник з усього багатоликого павукового племені. Це павучок різновиди Багіра Кіплінга. Такі істоти мешкають в Центральній Америці, проживають на акаціях і поїдають з них белтови тільця – нарости на листках.

Помічено, що своїми численними очима скакуни особливо уважно спостерігають за людьми. Навряд чи дане пов’язано з бажанням напасти або з відчуттям небезпеки. Швидше, це просто цікавість, таким чином маленькі істоти вивчають людини, спостерігають за нами.

Людям теж вони цікаві і тому представники деяких з видів часто стають домашніми вихованцями. Особливо для цього підходить королівський павук-скакун. Серед своїх родичів-малюків він найбільший і досягає розмірів до 1,5 см. Такі незвичайні вихованці містяться в тераріумах і часто виявляються досить кумедними і милими.

Ссылка на основную публикацию