Папуга з великим дзьобом – птах тукан. Життя в природі і в неволі

Назва папугу з дзьобом великим і строкатим – туканет. Це птах, яка привертає увагу перш за все своїм яскравим довгим дзьобом. Найчастіше її вважають папугою. Насправді, це птах родини дятлових, але спосіб життя і звички не видають в ньому родича санітара лісу. Звички, спосіб життя, оточення такі ж, як і у папуги.

Тукана прийнято відносити до Попугаева завдяки його розумовим здібностям і звичкам. Будова і розміри дзьоба обумовлені умовами виживання в тропічних лісах.

тулуб птиці маленьке з короткими крилами і хвостом, щільно притиснутим до тулуба. Незважаючи на величезний дзьоб, вага тукана ледь досягає 500 м Шия мускулиста, її вінчає маленька чорна голова з величезним жовтим дзьобом. Його довжина сягає 25 см. Забарвлення може бути жовтим, помаранчевим або бордовим.

Тіло і крила пофарбовані в чорний колір, а грудка – в білий. Оперення навколо очей яскравих, соковитих відтінків – жовтий, оранжевий, синій. Очі у птиці блакитні. Під крилами оперення жовте.

Масивний на вигляд дзьоб всередині пустотіла, тому вага його незначний. Дзьоб, крім свого прямого призначення, дозволяє птахові орієнтуватися. Такий «інструмент» дає можливість туканами знімати шкірку з будь-якого горіха або тропічного фрукта.

Щербини на верхній частині дозволяють захоплювати комах, його розміри страхітливо діють на хижаків. Завдяки довгому торочкуватих мови папуга з дзьобом відтворює різні звуки. Ця особливість і долучила його до сімейства папугових.

Крила у птахів – короткі, тукани не літають на великі відстані. Пернаті перебувають в межах однієї невеликої області. Чіпкі лапки дозволяють їм добре триматися на гілках дерев.

У природі існує близько 35 видів папуг туканів. Всі вони відрізняються розмірами, величезним дзьобом і забарвленням.

Найбільш часто зустрічаються різновиди:

  1. Найбільший представник з величезним дзьобом – Токо. Вага може доходити до 1 кг, довжина тулуба – понад півметра.
  2. Тукан з найкоротшим дзьобом (10 см) – червоногрудий. Відрізняється пурпуровим оперенням на животі.
  3. Туканет відрізняється зеленим оперенням всього тіла, його так і називають – смарагдовий. Дзьоб менше, ніж у родичів, забарвлений в декілька кольорів. На класичного тукана не надто схожий. Нагадує синицю з великим дзьобом.
  4. Сероклювий туканет невеликий, його дзьоб досягає 10 см, а вага – близько 200 г.

Тукани мешкають в лісах Південної Америки. Здатні виживати на будь-яких територіях: пустелях, тропічних лісах, степах. Зустрічаються навіть в гірських районах. Особи, які проживають в горах, здатні здійснювати невеликі перельоти. У тропічних лісах птах з довгим дзьобом відчуває себе найкраще, тому рідко покидає цю зону.

Тут пернатий знаходить багато поживного і корисного корму:

  • фрукти та інші тропічні плоди;
  • горіхи;
  • дрібні земноводні (ящірки, жаби, невеликі змії);
  • яйця інших птахів;
  • насіння рослин;
  • комахи.

Наївшись досхочу, тукани проводять основний час за розмовами один з одним. При цьому птахи видають велику кількість звуків, різноманіття і діапазон яких вражає. Вони імітують квакання жаб, крики ящірок, спів птахів і голоси інших жителів тропічного лісу.

Насиджені місця рідко покидають. Якщо доводиться переміститися з однієї точки в іншу, вони набирають висоту і планують до потрібного місця.

Яскраве забарвлення рідко привертає ворогів, у тукана їх практично немає. У рідкісних випадках на птицю може напасти удав або інший агресор тропічного лісу. Може стати здобиччю хижих птахів.

Коли тукани збираються в зграї, їх не ризикують чіпати: разом вони можуть постояти за себе. Розлючені птахи можуть наздогнати нападника і висмикнути йому пару пір’я. Зустрічаються випадки, коли тукани відбивають свого одноплемінника з лап хижака.

У шлюбний період птах покидає зграю і починає шукати собі пару. Партнера знаходять на все життя. Змінити можуть тільки після його загибелі. Для виведення потомства підшукують відповідне дупло, видовбані іншими птахами. Дзьоб самих туканів не пристосований до подібного дії. Якщо у дупла вже є власник, пернатий з великим дзьобом безсоромно його прожене.

Самка цього птаха за один раз відкладає до 4 яєць. Висиджувати потомство може і самець. Пташенята з’являються через 14 днів після кладки.

Малюки абсолютно безпорадні. Обоє батьків годують їх по черзі. Якщо їжі достатньо, оперення і зростання молодняка проходить швидше. Пташенята живуть з батьками 3-4 місяці. Коли молоді тукани вилітають з гнізда, вони все одно залишаються під опікою батьків до року, поки не почнуть підшукувати собі пару.

Тукана легко одомашнити, він нічим не відрізняється від іншого відомого улюбленця – папуги. Зміст тропічних птахів в домашніх умовах абсолютно однакове. У неволі птах може прожити до 50 років.

До хазяїна ставиться добре, йде на контакт, розмовляє. Головне частіше проводити час разом, спілкуватися, грати, здійснювати гігієнічні процедури. Годується папуга з рук.

Незнайомці можуть насторожити пернатого, він навіть спробує злякати прийшлого гучним криком.

Є недоліки: якщо господар проживає в багатоквартирному будинку, скоріше за все сусіди не будуть терпіти галасливого вихованця. Птах має гучним голосом і не приховує цього. Велику частину світлового дня можна чути її крики.

Також цей вид дорого коштує (від 75 000 грн), не кожному по кишені. Купівля пернатого з довгим дзьобом під виглядом папуги з рук дешевше, але чревата придбанням хворий особини, яка може бути небезпечною і для своїх власників. Житель лісу ніколи не звикне до домашніх умов і буде вести себе агресивно. Купувати екзотичного пернатого потрібно в спеціальних розплідниках, де у пташеняти з перших днів формується дружнє ставлення до людини.

Для тукана необхідно просторе житло – клітина або вольєр. Можна містити з іншими видами пернатих. У клітці обов’язково наявність гілок, птах пересувається в основному по ним. Важливо тепло, не можна утримувати вихованця в прохолодному приміщенні. Потрібно також регулярне зволоження повітря, необхідно максимально відтворити клімат тропічного лісу.

На волі тукани харчуються в основному фруктами. У домашніх умовах допустимо годувати овочами, кашами, рибою, сиром і яйцями. Не можна давати тверді і сухі продукти, так як дзьоб пернатого пористий і легко ламається. Можна урізноманітнити раціон розмоченим у воді собачим кормом.

Бажано виключати з раціону їжу з великим вмістом заліза (не більше 70 ppm). Небажано вводити цитрусові: лимон, лайм, апельсин. Вони сповільнюють переварювання їжі і прискорюють всмоктування заліза. Надлишковий вміст цього елементу в продуктах викликає інтоксикацію у туканів.

У шлюбний період раціон харчування повинен бути білковим. Допускаються молочні продукти: сир, йогурт, м’ясо. Останнім краще не захоплюватися, можливе зараження паразитами. Як джерело білка пропонують курячі яйця і комах. Всі продукти дрібно шаткують, так як пернатий заковтує їжу цілком.

Рідина необхідна туканами для втамування спраги і купання. З огляду на особливу будову дзьоба птиці, поїлку підбирають досить глибоку. Це відноситься і до купальні. Для пиття використовують чисту відстояну воду, яку потрібно періодично міняти.

Тукани непогано розмножуються поза природного місця існування. До трьох років вони починають створювати пари. Щоб птах початку відкладати яйця, в вольєрі вище на гілках влаштовують гнізда з сіна або роблять дупло в побудованому стовбурі дерева. Кладку пернаті влаштовують раз на рік. Яйця висиджують по черзі самка і самець. Через 2 тижні в гнізді з’являться пташенята.

Неординарні здібності папуги з великим яскравим дзьобом дозволяють йому виступати в цирку як артиста. Птах може видавати цікаві звуки, повторювати нескладні фрази, наслідувати голоси інших тварин. Також на арені цирку тукани можуть порахувати предмети і намалювати малюнок.

Дорослі і діти люблять вистави за участю невеликої носатий пташки, а її строкате оперення викликає захват публіки. За цим видом просто цікаво спостерігати з боку. Він стане прикрасою будь-якого будинку і хорошим другом для свого господаря, тому пернатий користується успіхом у заводчиків домашніх птахів.

Ссылка на основную публикацию