Осоїд птах. Опис, особливо, види, спосіб життя і середовище існування осоеда

Осоеда з сімейства яструбиних можна зустріти в Європі і на заході Азії. Це досить рідко зустрічається денний хижак любить руйнувати осині гнізда і поїдати личинки, від чого й пішла назва птиці. Крім цього хижак любить личинки бджіл, джмелів, жуків, земноводних, гризунів і дрібних птахів.

Опис і особливості

осоїд являє собою досить великого хижака з досить вузькими крилами і довгим хвостом. На лобі і в районі очей розташовані короткі лускаті пір’я, що нагадують луску риб. Спина темно-бурового забарвлення, черевце також має бурий колір, іноді переходить в світлий.

Тіло птиці прикрашають поздовжні і поперечні пестрини. Махові пера мають множинний забарвлення: зверху майже чорні, знизу – світлі з темними мітками поперек. Кермові пір’я несуть три широкі темні смужки поперек – дві біля основи і ще одну у верху хвоста.

Бувають особини в моноцвете, зазвичай бурого. Очі характерного хижака з яскраво-жовтою або помаранчевою радужкою. Чорний дзьоб і темні кігті на жовтих ногах. Молоді птахи зазвичай зі світлою головою і світлими плямами на спинці.

види осоеда

Крім осоеда звичайного, в природі зустрічається і чубатий (східний) осоїд. Цей вид більше звичайного осоеда довжиною 59-66 см, масою тіла від 700 грамів до півтора кілограмів, розмах крила в межах 150-170 см. Область потилиці покрита довгими пір’ям, що нагадують за формою хохол. Темно-бурий окрас спини, біле шийку з темною вузькою смужкою.

У самців на хвості є червона позначка і дві темні смуги. Самки кольором зазвичай потаємні, з коричневою головою і жовтої хвостовій відміткою. На хвості 4-6 смужок. Молоді особини все нагадують самок, а потім відмінності вже стають сильнішими. Чубатий вид водиться в південній Сибіру і Далекому Сході, в західних частинах Салаира і Алтаю. Живиться осами і цикадами.

Спосіб життя і місце існування 

Гніздиться осоїд в Швеції на північному сході до Обі і Єнісею в Сибіру, ​​півдні Каспію на кордоні з Іраном. Осоїд – птах перелітний, зимує на заході і центральній Африці. У серпні-вересні хижаки зграями відправляються в теплі краї. Назад на гніздування прилітає осоїд навесні.

Птах осоїд мешкає в лісових просторах, любить вологі і світлі, листяні ліси, розташовані на висоті до 1 км над рівнем моря, де водиться багато потрібної їжі. Любить відкриті галявини, болотисту місцевість і чагарники.

Населені пункти і райони з розвиненою сільськогосподарської промисловістю осоїди зазвичай уникають, хоча і не бояться людини під час полювання на диких ос. За свідченням очевидців осоїд продовжує сидіти і вистежувати видобуток, не звертаючи ніякої уваги на людину.

Самці дуже агресивні і активно захищають свою територію, площа якої зазвичай досягає 18-23 кв.м. Самки займають велику площу, 41-45 кв.м., але адекватно сприймають гостей. Їх володіння можуть перетинатися з чужими угіддями.

Зазвичай же на площі в 100 кв.м. гніздиться не більше трьох пар. Осоїд на фото граціозний і гарний: птах витягає голову і подає шию вперед. Крила нагадують дугу в плануючому польоті. Характер птахів потайний, обережний. За ними нелегко спостерігати, крім очікуваної тривалості сезонної перельотів, токування і польотів на південь.

У момент перельотів вони збираються в групки до 30 особин, разом спочивають і знову відправляються в політ. Іноді на зимівлю летять поодинці і в подорожі не харчуються, задовольняючись накопиченими за літо жировими ресурсами.

харчування

Осоїди досить мало часу бувають в польоті, оскільки харчуються на гілках і на землі. Хижак ховається на гілках дерев і вичікує, звідки вилітають оси. Птах відшукує лаз в підземне гніздо, опускається на грунт і кігтями і дзьобом видобуває личинок.

Гнізда, що знаходяться нагорі, птах осоїд також грабує. Також ловить і літаючих ос, але перед тим, яких проковтнути, видирає жало. Своїх дитинчат хижак годує личинками, насичених білком і живильними речовинами. Осоїд дуже терплячий в вистежуванні їжі. Може дуже довго сидіти не рухаючись. У день осоїд необхідно відшукати до 5 гнізд ос, а його пташеняті – до тисячі личинок.

Лялечки і личинки – основне ласощі, але оскільки такої кількості в реальних умовах дістає не завжди, осоїд доводиться задовольнятися ящірками, жуками, хробаками, павуками, кониками, гризунами, жабами, дикими ягодами і плодами. Англійці прозвали осоеда медовим Канюком «Honey Buzzard», але це непорозуміння. Птах воліє саме ос, бджіл вживає рідко, а мед не їсть взагалі.

Розмноження і тривалість життя

Осоїди моногамні і створюють всього одну-єдиний пару протягом усього тривалість існування. Шлюбний період бере початок через три тижні після прибуття з південних місць. Настає час танців: самець летить вгору, крилами плескає над спиною і повертається назад вниз на землю. гніздо осоїди будують нагорі, на деревах в 10-20 м від землі.

Незважаючи на те, що осоїди люблять лісу, вони вважають за краще поруч відкриті галявини. Гніздування доводиться на місяць травень, тому будівельним матеріалом служать молоді гілки з листям. Сучки і прути складають основу, а зсередини все стелиться листям і травою, щоб маленькі особини могли сховатися від небезпеки.

В ширину гніздо становить 60 см. У одному і тому ж гнізді осоїди можуть жити багато сезонів, так як зазвичай гнізда дуже добротні і служать по багато років. Зазвичай самки несуть по 2-3 яйця коричневого забарвлення через кожні пару діб, період висиджування становить 34-38 днів. Кладку насиживают і самка, і самець по черзі.

Перші тижні після вилуплення єдиним годувальником залишається батько, а самка невідлучно гріє гніздо. З третього тижня обоє батьків добувають їжу в радіусі до 1000 м від гнізда. Пташенятам згодовують личинок і лялечок. Новонароджених пташенят батьки годують 18 днів.

Потім дитинчата вчаться самостійності: самі ламають стільники і їдять личинок. Через 40 днів вони починають ставати на крило, але дорослі ще їх годують. До серпня пташенята виростають і знаходять доросле життя. Літають осоїди зазвичай низько, але політ хороший, маневрений. Всього осоїди живуть до 30 років.

голос осоеда

голос осоеда звучить незвично, “кііі-е-е-е» або швидке «ки-ККІ-ки». Зазвичай ці птахи досить мовчазні, але в хвилину небезпеки, в шлюбний період можуть подавати голосовий сигнал.

Цікаві факти

  • На зимівлю осоїди вважають за краще селитися в місцевості з таким же рельєфом, як і для гніздування.
  • Осоїд – птах досить рідкісна і багато хто цікавиться, чи знаходиться осоїд в червоній книзі чи ні. Так, дійсно, осоїд занесений до Червоної книги Тульської області.
  • Під час полювання птиці нерухомо сидять на гілках. Так, орнітологам вдалося зафіксувати осоеда, який просидів без єдиного руху протягом двох годин сорока семи хвилин.
  • Приблизно близько ста тисяч осоїд щорічно пролітає над Гібралтаром, вирушаючи в Африку, і ще двадцять тисяч – над Босфором. Птахи збираються у великі групи, які після прибуття відразу ж розпадаються.
  • Пташенята, дорослішаючи, самі висмикують личинок з сот, які їм несуть батьки і так стараються, що іноді калічать свої гнізда.
  • Чому осоїд не боїться ос і шершнів? Весь секрет у особливих пір’ї, які, маленькі, щільні, густі і лускаті утворюють тугу броню, до якої не так-то просто підібратися. Жала ос і бджіл безсилі перед густим пір’яний покрив, і комахи зовсім роззброєні. Крім усього, пір’я птаха покриті мастилом, відлякує ос і бджіл. Вжалити мову теж вони не можуть: птиці, перед тим, як з’їсти бджіл, видирають їх жала.
  • Осоїд – єдина істота, що полює на шершнів Vespa mandarinie. Це дуже великі і дуже отруйні комахи з запасами високотоксичного отрути і гострим жалом 6 мм.
  • Дуже часто осоїди споруджують свої гнізда поверх чужого, наприклад, воронячого. Виходить найвища споруда, що служить осоїд будинком кілька років.
  • Оскільки осоїд – істота досить потайливі, ніхто з учених-орнітологів довгий час не міг довести факт поїдання ос цим птахом. Ходили лише легенди і чутки. І тільки кілька років тому групі японських орнітологів вдалося побачити на власні очі і зняти документально, як осоїд розоряє осине гніздо. Щоб це нарешті зняти вченим знадобилося майже вісімнадцять років.
  • Як виявилося, в неволі осоїд здатний харчуватися звичайною їжею. Так, в зоопарках осоїд прийнято годувати м’ясом, сиром, яблуками і яйцями. Найчастіше, ці продукти змішують. З комах в хід йдуть цвіркуни, таргани, зоофобас і мучник.
  • Характер осоеда флегматичний, досить повільний. Природна неквапливість пов`язана з тим, що осоїд доводиться довго вистежувати видобуток і застигати на одному місці без руху до декількох годин.
  • У осоїд є і нахлібники, які люблять разом з ним розділити смачний обід. Одного разу сільські спостерігали, як три повзика викльовують осиних личинок з сот.
  • Чубчик на голові чубатий осоїд стовбурчить лише в збудженому настрої, а в звичайному мало чим відрізняється від звичайного осоеда.
  • Осоїд не є небезпечним для бджолярів-любителів, оскільки ніколи не полює на домашніх бджіл. Він поїдає лише бджіл і ос в дикій природі, переважно, на землі.
  • Осоїд, завмерлий в очікуванні здобичі, не боїться людей. При зіткненні з людиною він продовжує сидіти і вартувати свою здобич.
  • Пташеня чубатого осоеда з’їдає, як мінімум, 100 грамів їжі на добу. • Щоб нагодувати одного пташеняти, батьки повинні знайти не менше тисячі личинок.
  • За сезон вирощування кожен пташеня осоеда поїдає масу личинок близько п’яти кілограмів, що становить приблизно близько п’ятдесяти личинок.
  • У виводку зазвичай два пташеняти, для яких батькам доводиться розоряти не менше шести осиних гнізд щодня.
  • Батьки щодня набирають близько двадцяти тисяч кілометрів, літаючи від гнізда до місця видобутку і навпаки.
  • Часто осоїди полюють по двоє: один залишається поруч, насторожі, а інший «працює» – розоряє осине гніздо.
  • Для того, щоб відлякати хижаків, осоїди проробляють копітку роботу: виносять якомога далі від гнізда послід маленьких пташенят.
  • У осоеда є двійник – схожа на нього птах – канюк. У осоеда хвіст довший, є смужки на пе пір’ї і красивіший, маневрений політ. Канюк більш поширений, водиться на більшій частині України в лісових масивах і степах.

Дуже часто люди помиляються, думаючи, що ястреб- осоїд – найлютіший ворог. Одного разу мисливці помітили осоеда на мертвому зайця і подумали, що він його вбив і тепер поїдає. Коли розкрили шлунок вбитої птиці, то знайшли лише трупних мух.

Іншого осоеда пристрелили на вигулі молодих пташенят-фазанів. Порахували, що осоїд краде молодих фазанів. Однак, даремно: осоїд потрібні були тільки коники … осоїд – дуже цікава, рідкісний птах, що водиться моногамними парами. Нешкідлива для людини і тому не представляє сенсу для винищення.

Ссылка на основную публикацию