Осілі птахи. Опис, назви, види і фото осілих птахів

Перші птахи з’явилися 140-150 мільйонів років до нашої ери. Це були створення розміром з голуба – археоптерикси. Уміння літати дозволило долати гірські і водні перешкоди, з прийнятними витратами енергії переміщатися на великі відстані.

З’явилася група пернатих, яка стала здійснювати сезонні міграції в місця, де легше пережити зимові труднощі – це перелітні птахи. Багато видів обрали іншу тактику виживання: вони не витрачають енергію на сезонні перельоти, залишаються в кліматичній зоні, де народилися – це зимуючі птахи.

Деякі види можуть здійснювати невеликі харчові кочівлі, інші строго дотримуються певної території. Здебільшого зимуючі птахиосілі, не залишають свій регіон проживання пернаті.

сімейство яструбиних

Численне сімейство. Види входять до нього значно різняться за розмірами і звичкам. Все яструбині – хижаки. Деякі вважають за краще падаль. Живуть яструби 12-17 років, щорічно пара може вирощувати 2-3 пташенят.

Яструб великий

Найбільший представник яструбиних. Розмах крил тетеревятника перевищує 1 метр. Статева відмінність присутня, перш за все, в розмірах і вазі. Маса самців не більше 1100 г, самки важче – 1600 г. Для створення гнізд вибирають зрілі змішані ліси. Мисливськими угіддями яструба є території площею до 3500 га.

сімейство соколиних

 У сімейство входить 60 різних за масою і звичкам видів. Але всі вони ідеальні пернаті хижаки. Як багато хижі птахи вигодовують 2-3 пташенят. Живуть в різних біотопах, старість у птахів наступає в 15-17 років.

Кречет

Перевершує за вагою інших членів сімейства. Самка, як буває у багатьох птахів, важче і більше самця. Її вага доходить до 2 кг. Зустрічається в тундрі і лісотундрі, на Алтаї. Птах осіле, в особливо морозні зими може откочевивают, але не на південь від 55 ° пн.ш.

Сапсан

Найшвидший представник сімейства соколиних. Можливо, найшвидша серед всіх видів птахів. При атаці на видобуток розганяється до 320 км / год. Підвиди, що гніздяться в лісах середньої смуги, живуть осілим життям.

сімейство совиних

Велике сімейство хижих птахів. Сови мають своєрідним зовнішнім виглядом: круглою головою, тілом по типу бочки, гачкуватим тонким дзьобом, часто присутня лицьовий диск. Живуть в середньому 20 років. Щорічно вирощують 3-5 пташенят.

Філін

Великий птах, його маса наближається до 3 кг. Визначальною ознакою є пучки пір’я на голові, так звані вуха. Селиться в лісах, але хащах воліє галявини або рідколісся. Під час полювання може патрулювати степові ділянки і береги водойм. Завдяки своїм розмірам і навикам може добувати відносно великі трофеї: зайців, качок.

Слухати голос пугача

source src = “https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/04/filin-obyknovennyy-golos-5880-onbird.ru_.mp3?_=1” />https://givnost.ru/ wp-content / uploads / 2019/04 / filin-obyknovennyy-golos-5880-onbird.ru_.mp3

сова

У неяситей типовий для сов вигляд: тонкий гачкуватий ніс, виразний лицьовий диск. Живе в зрілих лісах і парках, де є дерева з дуплами. Полює переважно вночі. Але добре бачить вдень. Виглядає здобич при низькому, безшумному ширянні.

  • Бородата сова – на передній частині шиї помітний білий обід, під дзьобом темна пляма, що нагадує бороду.

  • Довгохвоста сова – пофарбована в більш світлі тони, хвіст подовжений трикутний.

  • Сіра сова – забарвлення оперення не відрізняється від кори старого висохлого дерева, що робить птицю абсолютно непомітною в лісі.

Птах воліє для полювання рідколісся, відкриті простори. Вибирає райони з безсніжними зимами. Часто зустрічається в передмістях і міських парках.

  • Мохноногий сич – вага цієї сови не перевищує 200 м Голова візуально займає третину всього тіла. Добре виражений лицьовий диск. Живе в хвойних лісах, часто селиться в дуплах, підготовлених дятлами.
  • Будинковий сич – живе на відкритих просторах, в степах. Селиться в чужих норах, в нішах кам’яних нагромаджень. Часто облаштовується в будівлях, на горищах будинків.

горобиний сичик

Розміри цієї сови не дуже великі, скоріше, дуже маленькі. Вага ледь досягає 80г. Птах кавово-коричневого кольору зі світлими плямами, низ білий. Особовий диск змазаним. Навколо очей світлі обводи. Годується з ділянки приблизно в 4 кв. км. На світло виробляє 2-3 пташенят, які до серпня стають самостійними.

сімейство Фазанові

Пернаті цього сімейства розраховують більше на свої ноги, ніж на крила. Літають важко і на невеликі відстані, переміщаються пішки швидко і впевнено. Харчуються, в основному, зеленим кормом. Фазанові зазвичай вирощують не мале потомство. У виводку буває 8-12 курчат. Живуть фазанові близько 10 років.

Глухар

Один з найбільш великих видів, що входять в велике сімейство Фазанові. Вага самця часто перевершує 6 кг. Мешкає в хвойних старих лісах. Глухар відомий весняними шлюбними діями – токування.

У раціон дорослих глухарів входить зелена їжа, включаючи хвою. Пташенята скльовують комах, павуків, гусениць. У Сибіру, ​​Уссурійському краї мешкає трохи менший за розміром підвид – кам’яний глухар.

Слухати токування глухаря

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/04/gluhar-golos-411-onbird.ru_.mp3

Тетерів

Мешкає в лісах і лісостепах. У самця оперення вугільного кольору і червоні яскраві “брови”. Самка коричнева з поперечної сірої брижами. Велика чоловіча особина може досягати 1,5 кг, самка менше 1,0 кг. Існує 2 види:

  • Тетерів-Косач – поширений мешканець середньої смуги Євразії.

  • Кавказький тетерев – малочисельний вид, що зустрічається в гірських лісових і чагарникових масивах на висоті до 3000 м.

рябчик

Залишаючись вегетаріанцем, своїх пташенят годує комахами. Дорослі півники і курочки однакового розміру, не перевищують 0,5 кг. У лісі, серед трави і кущів малопомітний завдяки маскується оперення, взимку при першій нагоді заривається в сніг. Птах страждає від хижаків і непомірне полювання.

куріпка

Велика особина важить не більше 700 м Мешкає в хвойних лісах, заболоченій місцевості, на схилах гір. Оперення маскує забарвлення: верх коричневий, нижня частина світліша, все вкрите брижами. Літає мало і неохоче. Поширені три види:

  • Сіра куріпка – найпоширеніший вид.

  • Бородата куріпка – схожа з сірої куріпкою.

  • Тибетська куріпка – освоїла схили гір на висоті 3,5-4,5 тис. М.

Біла куріпка

Родичка звичайних куріпок, входить в підродина тетеревиних. Живе і розмножується в тундрі, лісотундрі в північних межах тайгових лісів. Влітку носить коричневий рябий наряд з білим подхвостья. Восени починає линяти, зиму зустрічає в білому оперенье.

сімейство голубиних

коли згадують назви осілих птахів, в першу чергу на думку спадають голуби. У сімействі 300 видів. У всіх присутні вельми схожі ознаки. Голуби майже стовідсоткові вегетаріанці. Моногамні. Взаємну прихильність зберігають кілька років поспіль. Звичайний життєвий термін: 3-5 років.

сизий голуб

типові осілі птахи. Звичні міські і сільські жителі. Голуби освоїли простору під дахами, на горищах. Іноді сизі голуби селяться на берегах річок, на скельних уступах, в кам’яних, важкодоступних нішах. Протягом теплого сезону самки роблять кілька кладок, кожен раз викармлівая 1-2 пташенят.

клинтух

Птах зовні схожа на сизого голуба. Антропоморфні ландшафти уникає. Селиться в лісах з віковими, дуплистими деревами. Приклад виду, який поєднав у собі якості перелітної і осілого птиці. Сибірські, північно-європейські популяції на зиму відлітають на південь Франції і Піренеї. Африканських, азіатських і південно-європейські голуба-синяка – осілі птахи.

Мала горлиця

У цього птаха є друге ім’я – єгипетська горлиця. Птах влаштувалася в міських пейзажах на півдні Африки і в Середній Азії. На території України може зустрічатися на чорноморському узбережжі. Птах менше голуба. Важить не більше 140 г. Забарвлена ​​в відтінки коричневого, з сизим переливами на хвості і крилах.

Слухати голос малої горлиці

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/04/gorlica-malaya-golos-1413-onbird.ru_.mp3

сімейство дятлових

багато види осілих птахів зараховані до цього сімейства. Виняткова особливість дятлів – використання дзьоба як плотницкого інструменту. З його допомогою з деревних стовбурів птиці витягають личинки комах.

Навесні дятли виводять потомство. Найчастіше 4-5 пташенят, які до кінця літа стають дорослими, розлітаються. Після 5-10 років безперервного довбання дерев у дятлів настає старість.

Великий строкатий дятел

Очолює сімейство дятлових. Відомий на великій території: від Північної Африки до південного Китаю. Всю весну і літо обробляє стовбури дерев у пошуках комах. Восени переходить на зернову, рослинну дієту: в їжу йдуть горіхи, плоди, насіння хвойних.

білоспинний дятел

Крупніше великого строкатого дятла. Зовні з ним схожий. У забарвлення нижньої частини спини додано більше білого кольору. Поширений в лісовій частині Євразії, вважає за краще хащі, але в північну частину тайгових риштувань не залітає. На відміну від інших дятлів уникає антропоморфних ландшафтів. Вид білоспинний дятел містить 10-12 підвидів.

Малий строкатий дятел

Птах, ледь перевищує за розміром горобця. Оперення чорне з поперечними, переривчастими, білими смугами і плямами. Малі дятли рідко перебувають у спокійному стані, дуже рухливі, постійно зайняті вишукуванням під корою комах. Восени включають в своє меню плоди, насіння. На відміну від великого строкатого дятла їх частка в раціоні невисока.

трипалий дятел

Життя осілих птахів іноді різко змінюється. Трипалий дятел, який провів літо в північних лісах Сибіру, ​​може на зиму откочевивают південніше, тобто стати кочовий птахом. Трипалий дятел – невеликий птах, не важчі 90 м

Одягнений в контрастне, чорно-біле пір’я, з червоними Метін на голові і в подхвостье. Їжу добуває з-під кори дерев, збирає личинок і комах з поверхні стовбурів, рідко расклевивает підгнилу деревину.

желна

По всій Євразії, починаючи від Франції і закінчуючи Кореєю, мешкає желна. У сімействі дятлових це найзначніша птах. Птах одягнена в вугільно-чорне вбрання. На голові, від дзьоба до потилиці, красується червона шапочка. Желна – птах територіальна, обробляє дерева на ділянці лісу в 400 га.

зелений дятел

Мешкає в європейських лісах, на Кавказі і в Передній Азії. Але зустрічається настільки рідко, що зеленого дятла багато держав, в тому числі Україна, занесли до Червоної книги. Крила, верхня частину тулуба пофарбовані в оливковий колір.

Нижня частина бліда, сіро-зелена. На очах чорна маска. Селиться в листяних, зрілих, що не густих лісах, старих парках. Зеленого дятла можна побачити на лісових гірських схилах до висоти 3000 м.

сімейство Вранова

Повсюдно зустрічаються птахи ряду горобцеподібних. До осілим птахам відносяться ворони, сороки, кукші і інші представники Вранова. Багато видів створюють складні пташині спільноти. У інтелектуально плані належать до найбільш учнем птахам. Типові всеїдні пернаті. Часто розбійничають, не гребують падлом.

ворон

Великий представник воронових, здатний розкрити крила на 1,5 м. Вага найбільших екземплярів наближається до 2 кг. Ворон – вугільно-чорний птах, з ледь зеленим відливом в нижній частині тіла і синьо-фіолетовими переливами в верхній частині.

Селиться в самих різних ландшафтах. У середній смузі ворон найчастіше зустрічається в лісах. На відміну від інших воронових байдужий до великих населених пунктів. Може довго парити, виглядаючи об’єкти, придатні для їжі.

Гав не об’єднуються в зграю, вважають за краще життя по одному або в парі. Чи здатні на дії, що здаються осмисленими. Птахи часто і виправдано використовуються, як символ мудрості.

Сіра і чорна ворони

Ворони за назвою, почасти за зовнішнім виглядом, схожі зі своїми родичами – чорними воронами (з наголосом на першому “про”). Входять з ним в один рід. Утворюють великі групи птахів, що концентруються біля смітників або місць, зручних для будівництва гнізд. Особливо люблять парки, кладовища, занедбані житлові і промислові будівлі.

  • Сіра ворона – найпоширеніший вид. Тіло асфальтно-сіре, голова, крила, хвіст вугільно-чорні.

  • Чорна ворона – повністю чорний птах. В іншому не відрізняється від сірої ворони. Зустрічається на Далекому Сході і в Західній Європі.

сорока

Звичайна або європейська сорока населяє всю Євразію. Північна межа поширення європейських сорок закінчується на 65 ° пн.ш., приблизно на широті міста Архангельська. Південні межі ареалу закінчуються на середземноморських берегах країн Магрибу.

Округле тіло, надзвичайно довгий хвіст і контрастний чорно-білий наряд дозволяють дізнатися птицю здалеку. Крім вигляду у сороки дуже впізнаваний голос. В іншому вона схожа з іншими Вранова. Сорока всеїдна, розоряє гнізда, хижачить. Навесні виводить 5-7 пташенят.

Кукша

Назва “кукша” походить від крику, видаваного птахом, схожого на “куук”. Чи не найбільша представниця воронових, важить менше 100 м Населяет тайгові лісу. Птахи, що гніздяться в приполярній тайзі, взимку откочевивают на південь. Тобто у виду, в цілому осілого, є кочують популяції.

Слухати голос кукші

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/04/kuksha-golos-2204-onbird.ru_.mp3

Кедрівка

Вранова птиці, яка обирає для гніздування тайгові лісу. Як і у всіх пернатих входять в сімейство воронових, в раціоні кедровок є білкова їжа. Але її процентний вміст значно менше.

Приблизно 80% її дієти складають насіння, заховані в шишках хвойних дерев, в тому числі, кедрові горішки. Кедрівка виводить 2-3 пташенят ранньою весною. Для їх вирощування пара кедровок активно збирає тайгових комах.

Галка звичайна

Птах, нерідко мешкає поруч з людиною. Любить міські парки, окраїнні райони, занедбані будівлі. Крім міст і селищ селиться у природних ландшафтах: на обривистих берегах, скельних накопиченнях.

Голова, груди, спина кольору нічного асфальту. Крила і хвіст чорні, до вугільного кольору можуть бути додані синій, фіолетовий відливи. Живуть в складноорганізованих, великих спільнотах. Селяться колоніями. Навесні виводять 5-7 пташенят.

Сойка

За розміром дорівнює Галці, але володіє оперенням, пофарбованим зі значно більшою фантазією. Тулуб у сойки коричневе, плечі підфарбовані в яскраво блакитний колір з чорною брижами., Надхвостье біле, хвіст сірий, майже чорний. У цього виду птахів є приблизно 30-35 підвидів, кожен з яких може мати свої колірні особливості.

Птах живиться рослинною їжею, що не пропускає нагоди зловити комаха, активно хижачить: розоряє гнізда, переслідує рептилій, гризунів. Веде спосіб життя, схожий на Кукшу: північні популяції кочують на південь, група осілих птахів обжила тепліші регіони.

сімейство оляпкових

У сімейство входить один рід – оляпки. Невеликі співочі птахи. Крім польоту і переміщення по землі освоїли пірнання і плавання. Оляпки відносяться до осілим пернатим. Але птахи, що живуть в горах, можуть взимку спускатися вниз, де клімат м’якше.

звичайна оляпка

Живе по берегах струмків і річок. Вимоглива до якості води, воліє швидкоплинні потоки. У оляпки округле буре тіло, груди білого кольору, тонкий дзьоб. Важить оляпка не більше 80-85 м Літає оляпка швидко, але це не головне її гідність.

Оляпка харчується комахами, яких дістає з річкового дна, з-під каменів і корчів. Для цього птах пірнає, за допомогою крил управляє своїм становищем в товщі води. Крім донних мешканців птах скльовує поверхневих і берегових комах. Ними ж годує 5-7 пташенят, яких виводить навесні в наземних, замаскованих гніздах.

сімейство синицевих

Дрібні птахи з м’яким густим оперенням. У синиць округле тіло і не довгі крила. Конусоподібний гострий дзьоб видає комахоїдних птахів. Сімейство численне, в нього входять лазоревки, гаички, чубаті синиці та інші. Живуть синиці досить довго: 10-15 років.

Велика синиця

Птахи легко впізнавані: у великих синиць чорна голова і шия, білі щоки, оливковий верх, жовтий низ. Численні підвиди вносять свої відтінки в пташиний забарвлення. Основною їжею синиць є комахи, яких птахи ловлять на узліссях і в перелісках.

Крім лісів живуть в міських садах і парках, де часто змішуються із зграйками горобців. Для гнізд вибирають дупла, ніші і порожнини, в яких за сезон двічі виводять потомство, в кожному виводку 7-12 пташенят.

Слухати голос великої синиці 

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/04/sinica-bolshaya-golos-6473-onbird.ru_.mp3

Чорноголова гаичка

Невелика птах, пропорції видають приналежність до сімейства синицевих. Одна з найбільш дрібних євразійських птахів, важить всього 10-15 м Спина і крила бурі, низ тіла димчастого кольору, на голові чорна шапочка.

Живлення змішане. Основна частка припадає на комах. У дуплах, поглибленнях будує гнізда, в яких навесні виводить 7-9 пташенят. Гаички роблять на зиму запаси. У тріснутих стовбурах, під корою ховають зерна, жолуді і навіть равлики. Молоді, недавно вилетіли з гнізда птахи приступають до цього заняття без навчання, на інстинктивному рівні.

сімейство горобиних

Дрібні або середні синантропні птахи. З незапам’ятних часів співіснують поруч з людиною. Основа харчування – зерна. При вигодовуванні пташенят горобці скльовують велика кількість літаючих, повзаючих, стрибаючих комах. Осілі птахи на фото представлені найчастіше горобцями.

домовик горобець

Найвідоміший член сімейства горобиних. Важить 20-35 р Загальний забарвлення сірий. У самця темно-сіра шапочка і чорна пляма нижче дзьоба. Будь-які ніші в будинках, деревах, промислових спорудах можуть використовуватись як привід для будівництва гнізда. Облаштування житла починається в березні. До червня пара встигає вигодувати 5-10 пташенят.

За сезон горобина пара вирощує два виводка. У регіонах з тривалим літом горобці тричі відкладають яйця і вигодовують пташенят. Можливо, горобці самі широко поширені птиці, яким можна присвоїти статус осілих.

Ссылка на основную публикацию