Орангутан: види, опис, цікаві факти, особливості догляду та виховання (115 фото + відео)

Вміст огляду:

Людиноподібна мавпа орангутанг, найближчий генетичний родич людини з роду мавп. Правильніше називати цю мавпу – орангутанг, що в перекладі означає «лісовий житель». Більш ніж на 90% ДНК цього примата збігається з людиною.

У природі ці тварини мешкають в тропіках. Два підвиди населяють острова Суматра і Борнео. Тропічні вологі ліси з високими деревами є їхнім будинком. Вони перестрибують з дерева на дерево за допомогою довгих рук по гілках і ліанах.

Можуть досить багато часу проводити в кронах дерев, що не спускаючись на землю. У кронах дерев ці створення відчувають себе більш безпечно, ніж на землі.

Недарма генетично – ми родичі. Мавпа орангутанг за зовнішнім виглядом дуже схожа з людським тілом, але пропорції тіла відрізняються. У цій мавпи довгі руки і короткі ноги. Спираючись тільки на нижні кінцівки, зростання орангутана-самця становить близько 140 см, самка ж нижче – її зріст близько 110-115см. Вага самця в середньому становить 80 кг, вага самки-40-50 кг.

Шерсть цих тварин довга, але не густа, яскраво-рудого окрасу. На обличчі волосяний покрив відсутній, шкіра чорна, світліша навколо очей і ніздрів. Лицьова частина скелета широка, лоб широкий, у дорослих самців на щоках є жирові нарости, присутні вуса і борода.

Щелепи і зуби масивні, ними мавпи легко розколюють горіхи. Близько-посаджені очі вражають «людським» поглядом, випромінюють спокій і добродушність. При погляді на фото орангутана створюється враження найдобрішого, що не агресивного істоти.

Руки схожі на людські: немає пазурів, замість них на пальцях присутні нігті.

Це мирні представники приматів. Вони – одинаки, практично не живуть групами. Іноді самець містить «гарем». Територія проживання поділена між особинами. Практично ніколи між ними не буває воєн і дуже рідко бійки.

Якщо на територію самця забредает чужинець, то до воєн, як правило, не доходить. Самці використовують «психічну атаку» – створюють багато шуму і крику.

При цьому вони не тільки видають різні звуки, кричать, а й ламають гілки, трясуть дерева до тих пір, поки хтось не здасться першим і не піде.

У природі тривалість життя орангутана становить приблизно 30-40 років. Полою зрілості самки досягають в 8-12 років, самці в 14-15 років. Самка народжує 1 раз в 3-4 року.

Найчастіше самка народжує одного малюка, рідко двох. Перший рік життя малюк практично повністю проводить на тілі матері. Мати годує малюків молоком до 3-4 років. Самець не бере участь у вихованні дітей.

Мама – орангутанг є зразковою мамою. Вона ніжно піклується про маленького орангутанів. До 3-4 років дитинча орангутанга навіть спить разом з нею в одному гнізді на дереві. Мама ретельно стежить за гігієною малюка, облизуючи його.

До 5-8 років дитинчата живуть з матір’ю, а потім залишають її і починають самостійне життя. Ці істоти, на відміну від більшості приматів, не живуть зграями.

Самець не бере участь у вихованні дітей. Поруч з дитинчатами – тільки самка. Іноді самки з дитинчатами одного самця живуть невеликими групами. Звірята грають один з одним. Малюки спілкуються з підлітками.

Мами, що стежать за тим, що відбувається, іноді дозволяють підліткам потримати на руках малюків. Ігри з самцем старших малюків відбуваються виключно з ініціативи маленьких приматів.

Основний раціон орангутанів – листя і кора дерев. Люблять вони і різні фрукти: банани, манго, інжир. Чи не відмовляться примати від меду і горіхів. Іноді вживають в їжу знайдених личинок і пташині яйця.

За їжею органгутани рідко спускаються на землю. Пити вони теж вважають за краще на деревах – воду, що зібралася в великих листах.

Це дуже розумні тварини. Між собою вони спілкуються звуками. Звуки можуть бути від схожих на горловий спів, до страшного гучного страхітливого ора. Описані випадки, коли орангутанги, які проживають в неволі, навчилися спілкуватися з людиною знаками.

Для спільного виховання малюків самки створюють групи. Молоді самці теж іноді створюють групи, в яких, на першому місці, грає дух суперництва.

У природних умовах примати використовують свій розум, створюючи різні пристосування, що допомагають їм дістатися до їжі. Вони легко набувають навичок один одного, уважно спостерігаючи за родичами. Така здатність призводить до того, що в різних регіонах проживання, ці примати мають різні поведінкові схильності, по-різному добувають їжу і будують гнізда.

У неволі, при гарному догляді, ці тварини живуть довше, ніж в природі – до 60 років. При цьому, вкрай необхідно, щоб мавпи були чимось зайняті. Їх інтелект повинен використовуватися. Для цього працівники зоопарків придумують їм різні заняття, ігри.

При цьому людям доводиться бути винахідливими, щоб примати не нудьгували, так як однотипні заняття їм швидко набридають.

Чисельність цих створінь вкрай мала. Число особин в неволі становить всього близько 6 тисяч. Основна причина зникнення в дикій природі – це вирубка лісів в місцях, де мешкає орангутанг і браконьєрство.

Ссылка на основную публикацию