Олень – 110 фото, спосіб життя і цікаві відомості про тварину

Вміст огляду:

Назва тваринного олень походить від старослов’янського слова «олень». Так наші прабатьки називали цього красивого і граціозно звіра з розкішними гіллястими рогами. Стародавні народності, наприклад, індіанські племена, вважали його священним.

Згідно старовинним індійським переказами, несподівана зустріч з оленем в лісі обіцяла в майбутньому щастя і удачу. А вбивство цього прекрасного тваринного для американських індіанців вважалося великим злочином і поганою ознакою. У стародавніх кельтів олень був символом сонця і родючості.

Кожен вид оленів володіє своїми певними розмірами. Однак всі вони мають добре розвинену і сильну мускулатуру ніг, яка рятує їх у важких і небезпечних ситуаціях. Рятуючись від хижаків, тварини розвивають швидкість понад 50 км / год.

Оленяча шерсть добре зігріває взимку, а в літні місяці може бути дуже тонкою. Шерсть у тварин коричневого, сірого, бурого, рудого, червоно-коричневого кольору, в залежності від виду. Зустрічається як одноколірний забарвлення, так з цятками або мітками. А по зубах можна без зусиль визначити вік тварини.

Самці оленів мають широкі розгалуженими рогами (пантами). Виняток становить водяний олень, який не має рогів. Серед представниць жіночої статі рогами володіють тільки самки північного оленя. Однак вони сильно поступаються за розміром самцям.

Багато північні олені щороку скидають роги. Цей період припадає на весну. На місці старих рогів виростають нові. При хорошому раціоні харчування роги оленя швидко відростають. Мешканці південних широт можуть не скидати роги роками.

Ширина рогів дорослого самця може становити більше 120 см. Ними тварини захищаються від ворогів і беруть участь в боротьбі за самку в шлюбний період. За допомогою масивних рогів північні олені видобувають собі їжу, розгрібаючи снігові замети в пошуках улюблених ласощів – ягелю.

Найбільші і розкішні роги у тварин спостерігаються у віці 5-12 років. В наступні роки вони слабшають, а їх розмах зменшується.

Ареал проживання оленів дуже поширений. При цьому вони добре пристосовуються до життя як на широких рівнинах, так в скелястих горах і передгір’ях, тундрі і болотистій місцевості.

Олені люблять селитися в місцях з підвищеною вологістю, поблизу від водойм. Ці тварини ведуть кочове життя, утворюючи стада, чисельність яких варіюється від 10 до 30 особин.

У літню пору вони живуть в лісах. Тут для підтримки життя є всі необхідні умови: різноманітність дерев і запашних трав, службовців відмінним кормом. Взимку ж, навпаки, тварини забрідають в непрохідні хащі, які менше занесені снігом. Тут їм простіше знайти собі їжу.

Лісові олені є травоїдними тваринами. Раціон їх харчування включає зелену травичку, листя, молоді пагони дерев, деревну кору і соковиті фрукти: дозрілі яблука, груші та лісові ягоди, які тварини дуже люблять.

Олені, що мешкають на півночі, їдять хвою, лишайники і жолуді, також мох, який дістають, розриваючи сніг своїми міцними гіллястими рогами. Щоб заповнити нестачу мінералів в організмі, вони п’ють цілющу воду з мінеральних джерел.

Сучасна наука класифікує кілька десятків видів оленів. До найвідоміших з них відносяться:

Володіє великими розгалуженими рогами, кожен з яких вінчає крона. Ця особливість найбільше властива європейському оленя. Розмір дорослої особини складають до 2,5 метрів в довжину, від 1,3 до 1,6 метрів в холці.

Вага у найбільш великих підвидів досягає 300 кілограмів. Ці тварини живуть поблизу прісних водойм. Зазвичай вони селяться на знайомій території невеликими стадами, складовими 10-12 особин.

Його відмітна ознака – наявність рогів не тільки у самців, а й у самок, а також покрита густим волоссям верхня губа. Розмір у дорослих самців складає близько двох метрів, вага – до 190 кілограмів. Особи жіночої статі, звані «Важенков», виростають до 1,6 – 1,9 в холці, а важать приблизно 120 кг.

Один у всьому сімействі не має рогів. Ці тварини мають відносно невеликий розмір – до 1 метра в довжину, близько півметра у висоту, а їхня вага становить 10-15 кг. Забарвлення – буро-коричнева.

Водяні олені завдають відчутної шкоди фермерським господарствам, спустошуючи рисові поля і знищуючи культурні пагони. Це прекрасні плавці, котрі долають по воді значні відстані в пошуках їжі.

Один з найкрасивіших і ефектних видів. Ці граціозні красені в літню пору мають гарний яскраво-рудий окрас з численними білими плямами. У зимовий час їх колір тьмяніє.

Довжина дорослих особин – до 1,5-1,8 м, вага – 80-130 кілограмів. Їх висота в холці становить 95-115 см. Раціон харчування плямистих оленів складають горіхи, гриби, їстівні ягоди, корисні трави та інша рослинність

Олені збиваються в маленькі стада, які складаються з декількох дорослих самок, дитинчат і сильного самця на період спарювання. Восени у багатьох оленів настає гін, який закінчується спочатку зими. Протягом всього шлюбного періоду рев оленя чути на значній відстані.

У цей час нерідко самці з’ясовують стосунки між собою. Головне знаряддя боротьби – роги. Ними олень намагається звалити суперника на землю. Статева зрілість у самців настає до 2-3 років. У самок ще раніше – до 1,5 років.

Вагітність у самок триває 6-9 місяців, в залежності від виду. Як правило, народжується тільки одне дитинча, рідко двоє. Практично відразу після народження малюк встає на ніжки. А через кілька тижнів сам щипає травичку і молоді пагони у рослин. Однак весь перший рік свого життя він п’є материнське молоко.

Маленькі оленята від народження мають гарний плямисте забарвлення. Він допомагає маскуватися від хижаків. Зворушливі фото дитинчат оленів, що публікуються в спеціалізованих журналах про природу і в інтернеті, дають можливість ближче познайомитися з життям цих дивовижних тварин.

Через рік у самців на голові можна побачити невеликі горбки – перші маленькі ріжки. У наступні роки у рогів з’являються гілки, і кожні нові роги стають міцнішими і масивніше.

Ссылка на основную публикацию