Найцікавіші факти про сов: фото, опис

Рекордсмени серед совиного сімейства

  • Найменша порода сов – перуанська карликова, важить 30 г при розмірі тіла – 15 см.
  • Бородата сова – найдовший пугач з ростом 70 см до 84 см і вагою до 5 кг. Розмах крила – 190 см. Аналогічний розмір у євразійського пугача.

Сімейство совоподібних налічує 220 різновидів. Вони мешкають в різноманітних місцях, але більшість видів вважає за краще лісу: від старих густих заростей (неяситі), до рідкісних лісів і лісопосадок і навіть паркових зон (вухата сова, сплюшка).

Інші місця існування:

  • арктична тундра (полярна сова);
  • тайга (сова-сокіл);
  • савана (Сичик-горобець)
  • пустелі і інші райони з рідкісною рослинністю (земляна сова);
  • тропічні ліси (рогата сова);
  • водно – болотні угіддя та лісові береги річок (болотна сова);
  • сільськогосподарські угіддя (будинковий сич, сипуха).

Серед сов є деякі різновиди, які полюють за рибою. Їх називають рибними совами – Ketupa blakistoni. Це рідкісний підвид, що знаходиться на межі зникнення. Його представники мешкають лише в одному місці планети – на Далекому Сході України.

Серед представників сімейства совиних зустрічаються випадки псевдоканібалізма. Велика рогата сова (віргінський пугач) крім видобутку у вигляді гризунів, рептилій і плазунів поїдає своїх більш дрібних родичів – малих смугастих, які в свою чергу винищують з метою полювання пташенят інших совиних. Мешкає на території США, Канади та Центральної Америки.

Серед совиного сімейства незвичайними звичками відрізняються: /

  • Висота особини 52-71 см, розмах крил 125-150 см. Вага дорослої птиці від 1,6 до 3 кг. Снігова різновид мешкає в північних полярних регіонах. Дивує нехарактерним для сов кочовим способом життя – біла сова в шлюбний період мігрує на південь.
  • Мешкає в Північній Європі Азії, Америці, Карибському басейні, Гаваях (де вона – єдиний пугач) і островах Галапагос. Велика частина популяції мешкає в Україні, Скандинавії та Сполученому Королівстві. Вид складається з дев’яти підвидів. Характерна особливість болотної сови – спосіб гніздування. Будинок птах будує на землі. Житло є витоптаний ділянку землі серед високотравья або густого чагарнику.
  • Населяє тайгу північній Євразії – Норвегію після Камчатки і Сахаліну – і тундру Північної Америки в Канаді. Чи не мігрують, в похід на південь птахи вирушають за відсутності необхідної кількості їжі. На відміну від родичів, що полюють в сутінки і ночами, сова – яструб промишляє днем.
  • Вид живе в помірній і холодній зоні Європи і Азії (Малої Азії і Гімалаїв), північно-західній Африці і Північній Америці на кордоні тундри. Взимку зустрічаються в Центральній і Західній Європі, куди вирушає на зимівлю. У багатих їжею місцевостях збираються, що нехарактерно для сов, в зграї до 30 птахів.

Цікаві факти про сов для дітей: птах в фольклорі і культурі

  • У ацтеків сови – провісники смерті.
  • У індуїстської міфології птах вважається вахана (їздова тварина, супутник) богині Лакшмі (покровительці добробуту, щастя і удачі).
  • У Кенії почути совиний крик і уханье – до невдач.
  • У Франції та Нідерландах сова – символ мудрості.
  • Шанобливе ставлення до совиних сімейства в Канаді. Зображення совоподібних – символ трьох провінцій в країні.

Найвідоміша сова кіноекрана

Розповідаючи факти про сов для дітей не забудьте згадати про полярної сові. Представник цієї породи зіграв запам’ятовується роль в культовій серії фільмів про пригоди Гаррі Поттера. Особиста птах юного чарівника – Букля (Гедвігою) приносила листи і літала з дорученнями.

Арктична сова – порода, що відрізняється забарвленням і розмірами. Білий фон пір’я відзначений вузькими і рознесеними по поверхні смугами і плямами. Золотого кольору очі малі в порівнянні з іншими підвидами сімейства.

Характерний штрих – наявність пір’я на лапах і пальцях ніг. Раціон цих сов складають 3-5 лемінга в день (гризуни сімейства Хомякова). При нестачі корму, снігові хижаки полюють на куріпок і водоплавних птахів, білок, ласок, кроликів.

Цікаві факти про сніжної сові

  • Молоді особини чоловічої статі біліють з віком.
  • Жіночі снігові сови темніше в порівнянні з чоловіками і не зовсім білі.
  • Полюють вдень, вночі, протягом доби. Відсутність добових ритмів робить представника породи відповідним об’єктом для дресирування.
  • Основна їжа – лемінги, яких ковтають повністю. Сова сидить, коли виглядає здобич.
  • Снігові сови залишають тундру в пошуках їжі, коли популяція лемінгів мігрує на південь від вниз. Це причина, по якій арктичних сови зустрічаються в південних, центральних і північних частинах України.
  • Чи не замерзає. Пір’я без пігменту створюють повітряний прошарок між пухом і тілом птиці.
  • При гніздування білі совоподібних змушені стежити за вовками і лисицями. Це робить самець, стоячи на сторожі біля гнізда. Сови йдуть на рішучі заходи, щоб відвернути хижака від будинку. Чоловік представник родини не дозволяє квочки виходити з гнізда протягом 25 днів. Після вилуплення курчата не вміють літати 50-60 днів. Навіть після покидання гніздо, пташенята покладаються на батьків в питаннях харчування наступні 5 тижнів.
  • Призводить на світ до 17 совенят за одну висідку. Для порівняння – лісові представники – 1-4.
  • Інші назви – біла або арктична.

 безшумні хижаки

Практично всі види чудові мисливці. В їх лапи, крім дрібних гризунів, можуть потрапити великі зайці, білки, і навіть кабани. Не гидують комахами, хробаками, плазунами. А є такий вид, який харчується виключно птахами.

Найулюбленішим делікатесом є їжаки. Вони легко ловлять їх, і очищають від гострих голок за допомогою кігтів. Ось ми і дізналися, чим харчуються сови в природі. По суті, вони всеїдні, але, незважаючи на це, основною причиною смерті в природі є голод.

Скелет сови і оперення дозволяють їм безшумно літати. Це одна з найбільш тихих птахів на планеті.

Розрізняють підвид справжні сови і сипуха. Саме відмінності скелета від денних хижих птахів дозволили виділити сов в окремий загін.

Ссылка на основную публикацию