Муфлон тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування муфлона

Опис і особливості 

муфлони – це жуйні тварини, які стосуються парнокопитним. Вони є родичами і прабатьками домашніх овець і баранів. зовні муфлон нагадує перерахованих вище родичів, але при цьому має ряд відмінних рис і особливостей.

Так, розмір даної тварини може бути менше, ніж у домашньої вівці, не більше одного метра у висоту і в ширину, вага близько п’ятдесяти кілограмів. Голова у муфлонів невелика, шия злегка витягнута.

Вуха маленькі, а темно-карі очі трохи вирячені. Тіло тварини струнке і граціозна, шерсть найчастіше коротка. Ноги довгі і тонкі, але при цьому дуже міцні і сильні. Хвіст ж зовсім короткий.

Забарвлення тіла у муфлонів, що у самок, що у самців, приблизно однакова: переважають коричневі відтінки, на грудях шерсть темніше і густіше (в даних місцях вона може рости в формі хустки жабо), ноги покриті білою і чорною шерстю, живіт також білий.

Головною особливістю муфлонів є їх масивні роги, які особливо цінуються мисливцями. Рогу цих тварин великі, можуть досягати до 75 сантиметрів в довжину. Вони круглої форми, загострені на кінцях. Рогу можуть закручуватися назад або в сторони. У самок рогів або немає, або вони слабко виражені.

Цікавим є той факт, що різниця між вагою самок і самців досягається саме завдяки наявності у чоловічої статі таких об’ємних і важких рогів, які можуть їм близько десяти-п’ятнадцяти кілограмів.

види муфлонів

Муфлони бувають різних видів – це залежить від їх місця проживання. Виділяють наступні види:

  • Європейський муфлон – мешкає в Європі і виглядає так, як описано вище.
  • Закавказький муфлон – даний вид трохи крупніше європейського, але зовні майже нічим не відрізняється.
  • кримські муфлони – це різновид європейських муфлонів, які були завезені на територію Криму більше ста років тому і встигли тут прижитися.
  • Азіатський муфлон або арка – даний вид нічим не відрізняється від європейського, крім іншого місця проживання і більших розмірів.
  • Устюртському муфлон – це різновид азіатського муфлона, який мешкає в степах Казахстану.
  • Вірменський муфлон – відрізняється від типових представників наявністю густої рослинності на морді.
  • корсиканська муфлон – різновид європейського муфлона, яка проживає на острові Корсиці.

Як можна помітити, всі види муфлонів мають приблизно однакову анатомічну будову, але через різного місця проживання вони мають різні назви.

Спосіб життя і місце існування

Барани – це переважно гірські тварини, тому дізнатися де мешкають муфлони не важко. Тварин приваблює життя в гірських ландшафтах і степах, однак вони не здатні жити на прямовисних скелях і порізаних тріщинами і розломами місцевостях, як це роблять гірські кози.

Ареал проживання цих тварин досить невеликий. Муфлони об’єднуються в стада близько 100 особин, в основному складаються з самок, маленьких ягнят і трохи подращённого молодняка.

Самці ж вважають за краще жити на самоті і приєднуються до загального стада тільки під час гону на кілька місяців. Як вже говорилося вище, ареал проживання муфлонів досить невеликий. Цьому сприяє ряд таких причин, як:

  • Наявність браконьєрів, які винищують тварин заради їх цінних рогів, вовни і м’яса.
  • Нездатність жити в гірських ущелинах і на самих горах.
  • Виникнення степових і лісових пожежі, через які стадо змушене йти на інші території.
  • Наявність хижаків і потенційних ворогів, які можуть зменшити популяцію муфлонів.

Муфлони живуть як в Європі, так і в Азії. Європейський вид в основному заселяє такі острова, як Кіпр, Корсика, Сицилія, Сардинія і Крим. Тут даних тварин поважають і з давніх часів згадують в різних творах мистецтва. В Азії окремі види зустрічаються в Вірменії та Іраку, але переважна частина особин живе на території Казахстану, Туркменістану, Таджикистану і Туреччини.

Також варто відзначити, що муфлони переважно кочують тварини – вони постійно знаходяться в русі, в пошуках кращого для життя місця. Іноді вони можуть залишатися на одному місці не більше пари днів і далі продовжувати свою подорож.

Через різке зменшення кількості цих тварин вони тепер перебувають під особливою охороною в заповідниках і заказниках, де люди створюють спеціальні умови для відновлення їх популяції.

харчування

Муфлони відносяться до травоїдним, тому їжу можуть знайти майже в будь-якій місцевості, не докладаючи до цього особливих зусиль. Однак в даному питанні присутні певні особливості, пов’язані з часом року і місцевості, в якій знаходяться тварини.

взимку раціон диких муфлонів досить мізерний. В даний період ці тварини харчуються виключно рослинністю, зростаючої над сніговим покривом. Наприклад, це може бути мох, лишайники, верхівки кущів або висока трава. Це пов’язано з тим, що через тонких ніг муфлони не можуть рити сніг в пошуках їжі, як інші барани.

В іншу пору року раціон розширюється. Так влітку вони їдять різні види трав, молочаї, пагони рослин і чагарників, листя дерев і пелюстки квітів, також літні ягоди, наприклад, чорницю.

Восени до названої вище їжі додаються різні горіхи, жолуді, гриби, цибулини, коріння, злакові рослини. Муфлони крім звичайної прісної води дуже люблять пити солону воду, що не властиво іншим баранів.

У них є цікава особливість, на відміну від інших представників роду баранів муфлони мають інше розташування різців, що відповідають за відкушування рослинності. Завдяки такому особливому розташуванню вони можуть з’їдати рослини під самий корінь, а також викопувати його.

Також пасуться муфлони переважно в темний час доби. Вони виходять на луки з заходом сонця, пасуться всю ніч і повертаються в свої сховища і укриття на світанку. Це допомагає тваринам уникнути зайвих конкурентів в пошуках їжі і уникнути зустрічі з денними хижаками.

Розмноження і тривалість життя

Як вже говорилося вище, самці гірських муфлонів воліють жити окремо і рідко знаходяться разом зі стадом. Однак під час шлюбного періоду, який триває кілька місяців, ситуація кардинально змінюється.

З фізіологічної точки зору, муфлони дорослішають приблизно в один і той же час, коли їм виповнюється два роки. Однак це не означає, що дворічні самці можуть відразу злучитися з самкою – цього не дозволять більш дорослі особини, які також хочуть злучитися з потенційною «нареченою». Тому тільки до трьох-чотирьох років, коли муфлон набирає достатньо сил і маси, він має можливість конкурувати за право вступити в шлюбний період з сподобалася йому самкою.

Так з настанням осені, самці починають повертатися в стадо для гону. Але тут вже відбувається досить складний процес – чоловічі особини влаштовують справжні турніри для того, щоб вирішити, хто гідний володіти тією чи іншою самкою.

Відбувається це таким чином: муфлони, перебуваючи на великій відстані один від одного, починають залякувати свого суперника, голосно блея і рою копитами землю. Далі вони набирають швидкість і в голосний лемент стикаються рогами.

Звук від удару оглушливий. Той, хто від зіткнення втратив свідомість, вважається таким, що програв. На жаль, траплялися випадки, коли удар був такої сили, що у тварини ламалися шийні хребці, і він гинув.

Вагітність у муфлонів триває всього лише п’ять місяців, при цьому самки можуть народити двох ягнят за раз, що є великою кількістю і невластиво іншим баранів. Протягом всієї вагітності самки залишаються в стаді під постійною охороною. Коли настає час народжувати, вони відокремлюються від табуна і знаходять тихе і відокремлене місце, де на світ з’являється дитинча або два.

Новонароджений ягня володіє достатньою силою, щоб відразу встати на ноги, а через деякий час вже і бігти за своєю матір’ю. Протягом декількох тижнів мати і дитина йдуть за своїм табуном, не наближаючись до інших особин.

Це потрібно для того, щоб малюк зміцнів і набрався сил. Під час возз’єднання зі стадом мати ретельно приховує дитину від більш дорослих самців, так як з ягнятами вони можуть вести себе дуже агресивно.

Тривалість життя у муфлонів може відрізнятися в залежності від їх місця проживання. Так, в дикій природі вони можуть проживати до десяти років, а в заповідниках і заказниках при хорошому змісту і відсутності стресових факторів до п’ятнадцяти-сімнадцяти років.

Цікаві факти

 Муфлони – це унікальні тварини, тому існує величезна кількість цікавих і незвичайних фактів, що стосуються їх. На жаль, серед них є і задоволені сумні.

  • Рогу муфлонів мають величезну цінність у всьому світі, тому за останній час браконьєри знищили близько тридцяти відсотків від загальної популяції тварин. А все це заради рогів, які використовуються в якості трофеїв. Також шкура і м’ясо цієї тварини мають не меншу цінність.
  • Муфлони занесені в Світову Червону книгу і знаходяться під захистом заповідників і заказників.
  • Самки муфлонів здатні до розмноження у віці півтора-двох років і виношують потомство не більше п’яти місяців. Даний термін є рекордним серед всіх представників роду баранів і дозволяє муфлоном відновлювати кількість особин в досить швидкому темпі.
  • Кілька десятиліть тому вчені вважали, що найкращим спосіб для збереження популяції муфлонів є клонування. Так, вони провели експеримент, в результаті якого на світ з’явився штучно зачата і вирощена ягня, який прожив близько семи місяців. Даний метод збереження муфлонів і збільшення їх кількість викликає велику кількість наукових і етичних суперечок серед людей різних поколінь.
  • Муфлони є єдиними баранами, що не скидають свої роги.
  • На Кіпрі зображення муфлонів карбується на монетах.
  • Іноді людини, здатного своєю поведінкою дратувати оточуючих його людей, називають муфлонів. Однак дане прізвисько абсолютно не пов’язане з цими представниками роду баранів.

Останнім часом зміст баранів на фермах, особистих домогосподарствах і підсобних ділянках є досить популярним справою. Люди розводять муфлонів для підвищення їх господарсько-значущих якостей і виведення більш витривалого потомства.

Однак на відміну від інших баранів муфлони мають ряд певних вимог, від дотримання яких і залежить можливість утримання цих тварин в домашніх умовах. Так як на фермах їх можна утримувати тільки в вольєрах, то під час їх облаштування потрібно враховувати наступні пункти:

  • Харчування муфлонів (потрібно знати, що і в якій кількості їдять дані тварини);
  • Відсутність потенційних ворогів і хижаків, які можуть загрожувати безпеці стада;
  • Можливість пересування тварин, тобто площа вольєра не повинна бути менше кількох гектарів (на п’ятнадцять особин потрібен один гектар землі);
  • Можливість відтворення потомства, тобто в стаді на три-чотири, здатні до виношування потомства, самки має припадати один самець.

   Так само в самому вольєрі повинні бути присутніми:

  • Постійні наповнені їжею годівниці для муфлонів;
  • Об’єкти для проведення ветеринарних заходів і обстежень;
  • Об’єкти для постійної подачі води або штучні водойми;
  • Годівниці з сіном;
  • Об’єкти з солонуватими Лизун;
  • Споруди, під якими муфлони зможуть сховатися від негоди.

Самі вольєри повинні знаходитися на сухій і кам’янистому ґрунті, щоб тварини могли відчувати себе комфортно. Використання колючого дроту для створення огорож неприпустимо, так як муфлони можуть про неї поранитися. Це мінімальний набір умов, при яких муфлони зможуть спокійно жити в домашніх умовах.

Ссылка на основную публикацию